Witam wszystkich!
W końcu doczekaliśmy się z mężem naszej upragnionej działki rekreacyjnej i w tym roku zaczęłam szaleć z moim ogródkiem.
Posadziłam kilka drzewek owocowych, borówkę, czarną porzeczkę i ....przyszedł czas na warzywnik.
W domu mam już rozsady pomidorów dużych i małych, papryki i ogórków. Rozsady rosną jak szalone. Nie mam doświadczenia i pomidorów posadziłam wszystkie nasiona z torebki, więc wyrosło mi ok.200 sadzonek. Równolegle moi znajomi również posadzili nasiona pomidorów i okazało się, że u nich rosną kiepsko, więc obdarowałam ich połową .Ciekawe, co zrobię z resztą .
15 kwietnia na działce posadziłam : cebulę dymkę, rzodkiewkę, marchewkę, pietruszkę, koper, groszek, sadzonki truskawek i poziomek.
Proszę, pomóżcie mi - mam banalne dla niektórych, ale dla mnie nie - pytanie :
Kupiłam 2 tunele foliowe niskie (0,5m wysokości, 5m długości). Czy w tunelu powinnam zrobić dziurki? Jeśli tak, to ile tych dziurek, jakiej wielkości i w jaki najlepiej sposób to zrobić? Co najlepiej posadzić w tych tunelach? (W następnej kolejności w połowie maja chcę posadzić do gruntu sadzonki pomidorów, papryki, ogórków, cukinii, nasiona fasoli i może dosadzić trochę truskawek i por). Czy sadząc pod tunel powinnam szczególnie o czymś pamiętać?
Zapomniałam jeszcze dodać, że podlewać rośliny na działCe mogę nie częściej, niż w weekendy. To może być istotne w odpowiedzi na pytanie odnośnie zrobienia otworów w folii tunelu.
W innym temacie na tym forum odpowiedziano mi, że tunel nie nadaje się do sadzenia pod nim warzyw. Faktycznie - pomidory potrafią być bardzo wysokie, ale papryka i ogórki?
Czy jest w takim razie możliwość prowadzenia pomidorów i ogórków bez szlkarni? Np. podwiązując krzaczki linkami pionowymi do linki poziomej przymocowanej z dwóch stron palikami drewnianymi? I jak to się dokładnie robi? Czy powinna to być jakaś konkretna linka, np. dratwa? Jak gęsto powinny być posadzone krzaki pomidorów?
Błagam, pomóżcie - nie chcę, żeby moje piękne sadzonki się zmarnowały