Tunel jaki kupić

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tunel

Post »

Ja dziś skończyłam przekopywać teren pod foliak-plątanina korzeni i konwalii ;:219 Teren oczyszczony, przekopany i gotowy do postawienia domku dla pomidorków-mam nadzieję, że w weekend. Jak stanie to na pewno się pochwalę :)
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
olka30
50p
50p
Od: 18 kwie 2012, o 18:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich!
W końcu doczekaliśmy się z mężem naszej upragnionej działki rekreacyjnej i w tym roku zaczęłam szaleć z moim ogródkiem.
Posadziłam kilka drzewek owocowych, borówkę, czarną porzeczkę i ....przyszedł czas na warzywnik.
W domu mam już rozsady pomidorów dużych i małych, papryki i ogórków. Rozsady rosną jak szalone. Nie mam doświadczenia i pomidorów posadziłam wszystkie nasiona z torebki, więc wyrosło mi ok.200 sadzonek. Równolegle moi znajomi również posadzili nasiona pomidorów i okazało się, że u nich rosną kiepsko, więc obdarowałam ich połową .Ciekawe, co zrobię z resztą .
15 kwietnia na działce posadziłam : cebulę dymkę, rzodkiewkę, marchewkę, pietruszkę, koper, groszek, sadzonki truskawek i poziomek.
Proszę, pomóżcie mi - mam banalne dla niektórych, ale dla mnie nie - pytanie :
Kupiłam 2 tunele foliowe niskie (0,5m wysokości, 5m długości). Czy w tunelu powinnam zrobić dziurki? Jeśli tak, to ile tych dziurek, jakiej wielkości i w jaki najlepiej sposób to zrobić? Co najlepiej posadzić w tych tunelach? (W następnej kolejności w połowie maja chcę posadzić do gruntu sadzonki pomidorów, papryki, ogórków, cukinii, nasiona fasoli i może dosadzić trochę truskawek i por). Czy sadząc pod tunel powinnam szczególnie o czymś pamiętać?
Zapomniałam jeszcze dodać, że podlewać rośliny na działCe mogę nie częściej, niż w weekendy. To może być istotne w odpowiedzi na pytanie odnośnie zrobienia otworów w folii tunelu.
W innym temacie na tym forum odpowiedziano mi, że tunel nie nadaje się do sadzenia pod nim warzyw. Faktycznie - pomidory potrafią być bardzo wysokie, ale papryka i ogórki?

Czy jest w takim razie możliwość prowadzenia pomidorów i ogórków bez szlkarni? Np. podwiązując krzaczki linkami pionowymi do linki poziomej przymocowanej z dwóch stron palikami drewnianymi? I jak to się dokładnie robi? Czy powinna to być jakaś konkretna linka, np. dratwa? Jak gęsto powinny być posadzone krzaki pomidorów?

Błagam, pomóżcie - nie chcę, żeby moje piękne sadzonki się zmarnowały :cry:
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p
Od: 2 lip 2011, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mój właśnie wyniesiony na miejsce docelowe.
Obrazek
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Olka30, ta linka pozioma, o której piszesz to nie może być dratwa (za słaba) zwykle jest to naciągnięty drut stalowy ok. 3-4 mm średnicy.
Kołki podpierające go muszą stać w rzędzie co ok. 3 m aby drut nie opadał pod ciężarem krzaków - te oblepione owocami potrafią sporo ważyć.
Do tego kołki na końcach muszą być dodatkowo wyparte podporami, a drut mocno naciągnięty. Do tego drutu wiążesz sznurki na podtrzymanie krzaków.
Pozdrawiam Jerry
Pozdrawiam
Jerry
olka30
50p
50p

Post »

Dzięki za odpowiedź :)
Czyli myślisz, że mam szanse na pomidory, paprykę i ogórki bez szklarni? A jakiej najlepiej długości i grubości mają być te kołki? Czy mam je załatwić z tartaku?

-- 19 kwi 2012, o 16:31 --

I co jaką odległość sadzić te sadzonki?
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Olka30, szansa zawsze jest :D i pomidory też powinnaś mieć, wiele osób sadzi do gruntu.
Mimo kiepskiego roku w poprzednim sezonie miałem tak podparte pomidory w gruncie (te co nie zmieściły się do folii).
Trochę zaraza "zjadła" ale też sporo było - raz tylko były pryskane w fazie kwiatów i może dlatego.
Papryka lubi cieplejszy klimat i jej możesz zrobić zadaszenie, dobrze jest też ją podeprzeć (zależnie od odmiany).
Co do rozstawu kołków - musisz sama rozplanować - ile rzędów, kołki na początku, w rzędzie co 2,5 - 3 m, kołek na końcu, podpory itd.
U mnie sadzonki w rzędzie były co 50 cm, prowadzone na jeden pęd.
Pozdrawiam
Jerry
Pozdrawiam
Jerry
olka30
50p
50p

Post »

No i tak powstało kolejne pytanie... :)
Co to znaczy prowadzone na jeden pęd?
Jestem chyba taka malinowa, jak moje pomidorki :)
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37

Post »

Wyszukiwarka Cię uratuje
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Awatar użytkownika
stachs
100p
100p
Od: 26 lut 2012, o 19:50

Post »

olka30 pisze:No i tak powstało kolejne pytanie... :)
Co to znaczy prowadzone na jeden pęd?
Jestem chyba taka malinowa, jak moje pomidorki :)
Przyłączam sie do pytania. :)
Awatar użytkownika
stachs
100p
100p
Od: 26 lut 2012, o 19:50

Post »

sebapila
200p
200p

Post »

Chciałbym zaprezentować swoją nową konstrukcję: 7.2m długa, 4m szeroka, 2m wysokość ściany, w szczycie 2.6 m.Docelowo planowane pokrycie przeźroczystą płytą trapezową, na razie ta płytą będą pokryte tylko szczyty
Obrazek
upload images
Obrazek
jpg upload
Obrazek
image upload
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p

Post »

Prawie jak moja.
A powiedz czy owijałeś czymś konstrukcje na miejscu styku z folią ?
Nie widzę, żeby coś tam było. Nie boisz się, że się przetrze ?

Pokaż jeszcze zdjęcia jak wygląda miejsce zawinęcia folii na ramie ?
Ja osobiście zamierzam zacząć od wejścia, a później założyć górę.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
sebapila
200p
200p

Post »

Na narożniki szczytu i miejsca łączenia ścian z dachem nakleiłem na konstrukcję folię naprawczą do tuneli foliowych, co do naciągnięcia folii, to jestem zadowolony tylko z dachu.co do naciągnięcia folii: nawinąłem ją na listewki, które przykręciłem do skrajnych profili:
Obrazek
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p

Post »

Ja właśnie jestem w trakcje otulania kluczowych miejsc izolacją do rur CO CWU. Ładnie to wychodzi.

Czy mam rozumieć, że oddzielnie kryłeś dach, a oddzielnie ściany ?
sebapila
200p
200p

Post »

Nie, dach i długie ściany top jeden kawałek folii, krótkie ściany i drzwi pokryte będą płytą trapezową.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”