Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2

Post »

Oncidium kwitnie niesamowicie ... śliczne ma te kwiaty.
Joane wyczytałam u Justynki ,że
Joane pisze: wszystkie chcę przesadzić z plastykowych do glinianych.
Czy mogę wiedzieć dlaczego zamierzasz zamienić donice ?
Zawsze,odkąd 'weszłam' w temat storczyków spotykam się wyłącznie z plastikowymi doniczkami i to przezroczystymi .
Nie mam pojęcia o szczegółach,ale są one pomocne w uprawie storczyków bo widać korzenie,widać ewentualną rosę na ich ściankach ale czy tylko to decydowało przez lata o stosowaniu takich doniczek?
Byłabym wdzięczna za uświadomienie mi czy uprawa w glinianych donicach będzie korzystniejsza dla storczyków. ;:180
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Julita, maluchy jak na razie ładnie rosną. Jestem zadowolona.
Cieszę się, że spodobały Ci się moje kwiatki. Cymbidium już przekwitło, ale inne szykują się do rozwinięcia pąków.

Kingo, to prawda to Dendrobium jest wyjątkowe i jak dla mnie jedyne, które u mnie czuje się dobrze, nie licząc Nobile.

KaRo pozwolę sobie całą moją wypowiedź zacytować.
Zaglądam dzisiaj i co widzę zakupy doniczek, a co ja przytargałam dzisiaj. Gliniane doniczki na resztę Masdevalli. Bo wszystkie chcę przesadzić z plastykowych do glinianych. ;:108
Pisałam, że kupiłam gliniane doniczki do Masdevalli i właśnie je chcę wszystkie do nich wsadzić.
Masdevallie mają bardzo wrażliwe korzenie, a muszą być stale w wilgotnym podłożu to zauważyłam, że w moich warunkach znacznie lepiej rosły te które kupiłam w glinianych doniczkach. Przez kiluomiesięczną obserwację rozwoju Masdevalli w różnych doniczkach i podłożach wybrałam to co najlepsze okazało się na moich parapetach. Doniczki gliniane utrzymują chłodniejsze temperatury w korzeniach, jesto ważne dla zimnolubynch Masdevalli i szczególnie latem.
Takie doniczki oddychają i dzięki temu podłoże z mchu ma lepszą cyrkulację i lepiej przesycha, a nie pleśnieje tak szybko.
Kolejna sprawa to glina wciąga nadmiar wody z mchu.
Tak samo stworzyłam sobie swoją mieszankę podłoża do Masdevalli, która u mnie zadje świetnie egzamin.

Wybór przezroczystych doniczek w uprawie padł głównie z tego powodu co piszesz. Większość storczyków nie rośnie w podłożu i aby umieć ocenić stan korzeni wymyślono przezroczyste doniczki. Druga sprawa, plastykowe dłużej trzymają wiłgoć i nie ma zagrożenia przemarznięcia korzeni szczególnie u ciepłolubnych storczyków.
Wszystkie phalaenopsis mam w plastykowych i przezroczystych doniczkach. Bo jak sama napisałaś lepiej widać stan korzeni.
Na przykład Phalaenopsis zasuszyłam w glinianej doniczce, a Dendrobium phalaenopsis ładnie mi rosło i zakwitło.
Podobnie robię z innymi gatunkami.
Teraz eksperymentuję z koszykami, i katlejami. Szukam najlepszego wyjścia w moich warunkach.
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Świetne, udane kwitnienia ;:138
Pozdrawiam!
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anno :wit u mnie. Zapraszam częściej i dziękuję w imieniu roślinek. :D
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Asiu bardzo ładne masz Oncidium, zazwyczaj są żółte ale Twoje ma taki słodki kolorek i phalenopsis też uroczy.
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam po przerwie. :wit :wit
Różne sprawy spowodowały to, że nie pisałam prawie wcale na forum, chociaż co dzień zaglądałam co u Was się dzieje.

Joasiu dziękuję w imieniu Oncidium, właśnie już przekwitło.

U mnie wiele przekwitło, ale za to inne rozkwitły. Zaraz pokażę kilka z nich.

Na początek przygotowałam krótką fotorelację różnych zmian na liściach Masdevalli. Szczególnie dla Agity ale pomyślałam, że inni też może skorzystają.
1 fotka -żółty liść od gnijących korzonków. (już przesadzona i zgniłe korzonki usunięte).
2 fotka liście pomarszczone od zbyt niskiej wilgotności powietrza i podłoża w czasie wzrostu nowych przyrostów
Obrazek Obrazek

3 żółknący liść po przelaniu rośliny. W ciągu dwóch trzech dni z zielonego liścia powstaje taki stan i odpada.
4 zmiany na liściach po letniej inwazji mszycy
Obrazek Obrazek

5 plamy chorobowe.
Obrazek Obrazek

6 zdrowa roślina. Jasne liście to nowe przyrosty z których będzie kwitła. Na niektórych końcówkach widać już zaczątek naturalnego obumierania.
7 naturalne obumieranie starego liścia.
Obrazek Obrazek

8 i 9 Przemarznięte liście w miejsc gdzie dotykały mokrej szyby
Obrazek Obrazek

A teraz coś przyjemnego dla oka
Encyclia vitelina z jednym kwiatuszkiem
Obrazek

Encyclia cochleatum x Bc. Binosa "Wabash Valley" Prawdę powiedziawszy trochę się rozczarowałam. Spodziewałam się bardziej ciekawej krzyżówki.
Obrazek Obrazek

Masdevallia ignea
Obrazek

Masdevallia 'Prince Charming'
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jane masz wspaniałą kolekcje storczyków. Dziękuje że podzieliłas sie swoimi doświadczeniami w uprawie storczyków. Chętnie skorzystam z twoich rad. Będe do Ciebie często zaglądać- zdjęcia są super. Super przedstawiłaś stan masdewalli. Zdjęcia pokazują bardzo wyraźnie problemy. Teraz możemy porównać czy naszym roślinkom tez coś złego nie zaczyna się dziać.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Asiu również dziękuje za lekcje poglądową masdevalli. Obłędne są te pomarańczowe.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

:wit Asiu

Widzę że na masdevalliach przerobiłaś już różne przypadki chorobowe. Masdevallia Prince Charming ma bardzo żywe kolory, czy ona ma duże kwiaty, czy tylko tak na zdjęciu wygląda.
Krzyżówka Encyclii ładna, wyglada jak ośmiorniczka.
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Asiu, muszę sobie zapisać gdzieś tą stronę, żeby w razie konieczności szukać pomocy.
Jak duże są kwiaty Masdevallia 'Prince Charming' ? Wyglądają niesamowicie :shock:
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Joasiu,ja również zaznaczam i mam pytanie:czy to co pokazujesz dotyczy tylko Masdevallii? :oops:
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Asiu! jesteś genialna!!! Twoje doświadczenie u Masdevalli wiele nam pomoże. Ja zaraz wydrukuję sobie te zdjęcia wraz z opisem i załączę do zeszyciku ;:108 Kłaniam się! ;:180 Mimo choróbska pokazałaś nam to wszystko. Dziękuję! Wracaj do ZDROWIA!!!! :)
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Asiu i ja dołączę do podziękowań za lekcję o chorobach masdevalii ;:196 choć odpukać oby ich nie było. Kwitnące piękne ;:224
Szybkiego powrotu do zdrowia życzę ;:147
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Asiu dzięki za lekcję poglądową przyda się na pewno :) i podziwiam Twoje cudne kwitnienia :) i cieszę się że znowu jesteś ;:196
Awatar użytkownika
syljed
200p
200p
Od: 17 lis 2010, o 18:12

Post »

Asiurównież dołączam się do podziękowań,lekcja o Masdevallach na pewno się przyda.
A jak przeglądam twój wątek to aż mnie ;:167 boli.Czy Masdevallia 'Prince Charming' ma takie duże kwiaty??
pozdrawiam i wracaj do zdowia ;:196
Pozdrawiam Sylwia
Moje Storczyki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”