Cebula szalotka, perłowa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cebula szalotka, perłowa
Aria ta Tosca to taka sopelkowa , czy to jest szalotka ? Wytworzy gniazdo czy zakwitnie ? U mnie Primalys to taki mieszaniec wyszedł .W drugim pokoleniu kilka zakwitło , kilka wytworzyło niewielkie gniazdo.
Nie miałam i nie wiem. Na torebce jest napisane allium cepa czyli cebula zwyczajna.
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
Wiosną była rozprowadzana szalotka bananowa od Krismiszcza
Też miałam , cebulki do sadzenia były dość spore .Część też mi zakwitła, zebrałam nasiona. Natomiast reszta pięknie porosła nigdy nie miałam tak pięknej cebuli .Zresztą mam ją jeszcze .
Małgosia
Też miałam , cebulki do sadzenia były dość spore .Część też mi zakwitła, zebrałam nasiona. Natomiast reszta pięknie porosła nigdy nie miałam tak pięknej cebuli .Zresztą mam ją jeszcze .
Małgosia
Niestetypomidormen pisze:Zebrałaś nasiona?

-
Małgosia ładnie Ci urosła , a wytworzyła gniazdo ?
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo dziękuję.aria pisze:Ja nie miałam ale widziałam w małych opakowaniach, cebula Tosca.
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
Nie ,rosły pojedyncze cebule.anulab pisze:Małgosia ładnie Ci urosła , a wytworzyła gniazdo ?
Małgosia
-
Dzięki , z tego wynika że to nie jest szalotka . 

-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Ano właśnie, anulab...
Terminologia przy cebulkach to jeden wielki galimatias.
Tutaj mamy wyraźnie, że jest to cebula gniazdowa: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2668 i to chyba powinno być dla nas wiążące.
A w marketach rozmaite cebulki pod nazwą szalotka, a na bank nie są gniazdowe, bo sadziłam je zbierałam nasiona siałam i żadna nie wytworzyła gniazda choćby z 3 sztuk.
Spotkałam się też zamiennie z określeniami szalotka i dymka dla młodej cebuli ze szczypiorem.
Terminologia przy cebulkach to jeden wielki galimatias.
Tutaj mamy wyraźnie, że jest to cebula gniazdowa: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2668 i to chyba powinno być dla nas wiążące.
A w marketach rozmaite cebulki pod nazwą szalotka, a na bank nie są gniazdowe, bo sadziłam je zbierałam nasiona siałam i żadna nie wytworzyła gniazda choćby z 3 sztuk.
Spotkałam się też zamiennie z określeniami szalotka i dymka dla młodej cebuli ze szczypiorem.
Dorota
-
- 1000p
W marketach mamy cebule z upraw towarowych. A tam zdecydowana większość produkcji pochodzi z siewu nasion. Tworzenie gniazd nie jest im do szczęścia potrzebne. I jeszcze jedno, w sklepach jest towar z nazwą handlową a nie botaniczną.
-
Czyli co ? szalotka szalotką być nie musi ? Jak rozpoznać co kupiłam ? .Już kiedyś był wyrób czekoladopodobny zwany czekolada. 

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
https://zielone.to/cebula/233-cebula-to ... morin.html wyraźnie napisali,że Tosca to Allium cepa , a szalotka to Allium ascalonicum i inaczej nie chce być.
-
Wszystko się zgadza , ale nie chodziło mi o Toscę ,tylko o cebulę, która sprzedawana była jako szalotka a faktycznie szalotką nie jest .Ja jej nie kupowałam,być może była to Tosca . 

-
- 1000p
W markecie kupiłem na wiosnę białą, słodką cebulę i posadziłem w celu uzyskania nasion. Z każdej zrobiło się gniazdo po kilka sztuk, oczywiście nie zakwitła. Młode cebule były lekko zniekształcone z powodu bliskości "rodzeństwa". A cebule mateczne były idealnie okrągłe. Wniosek jest taki, że rosły z nasion. Zapewne to jakaś odmiana heterozyjna.
Jak widać firmy nasienne produkują sporo wynalazków, zresztą smacznych, do których tradycyjny podział gatunkowy już nie pasuje.
Jak widać firmy nasienne produkują sporo wynalazków, zresztą smacznych, do których tradycyjny podział gatunkowy już nie pasuje.