Winorośl - zapytania i informacje o odmianach
Re: Winorośl - zapytania i informacje o odmianach
Odmiany możesz zweryfikować w Ilustrowanym katalogu odmian winorośli.
http://www.inhort.pl/files/program_wiel ... i_2014.pdf
i na http://www.winogrona.org/index.php?title=Prairie_Star
http://www.inhort.pl/files/program_wiel ... i_2014.pdf
i na http://www.winogrona.org/index.php?title=Prairie_Star
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie Zodiak jest ciut ciemniejszy, ale może to tylko zdjęcie lub monitor przekłamują.
Galanth u mnie jest drobniejszy, zdecydowanie drobniejszy od Zodiaka. Ten ciemny bardziej mi wygląda na Muscata Bleu.
Do pełnej identyfikacji, oprócz fotek gron, opisu smaku i terminu dojrzewania, potrzebne jeszcze są:
- wielkość jagód, waga gron
- wygląd liści najbardziej typowych, czyli 5-7 liście na latorośli - z obu stron
- wygląd młodych (najlepiej czerwcowych) koronek
- wygląd latorośli
- pokrój krzewu
Bez tych szczegółów można tylko domniemywać, tym bardziej, że na każdej glebie winorośl potrafi trochę inaczej wyglądać.
Najlepiej porównać sobie te szczegóły z opisami i zdjęciami w bazie na http://www.winogrona.org
Galanth u mnie jest drobniejszy, zdecydowanie drobniejszy od Zodiaka. Ten ciemny bardziej mi wygląda na Muscata Bleu.
Do pełnej identyfikacji, oprócz fotek gron, opisu smaku i terminu dojrzewania, potrzebne jeszcze są:
- wielkość jagód, waga gron
- wygląd liści najbardziej typowych, czyli 5-7 liście na latorośli - z obu stron
- wygląd młodych (najlepiej czerwcowych) koronek
- wygląd latorośli
- pokrój krzewu
Bez tych szczegółów można tylko domniemywać, tym bardziej, że na każdej glebie winorośl potrafi trochę inaczej wyglądać.
Najlepiej porównać sobie te szczegóły z opisami i zdjęciami w bazie na http://www.winogrona.org
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam 14 odmian od pana z forum winogrona.org które prawie wszystkie deserowe , owocują i tu pomyłki nie ma .
Kupiłem winiarskie odmiany jasne Solaris , Hibernal , Seyval Blanc , Prairie Star oraz ciemne Leon Millot , Marechal Foch a więc pomyłka może doprowadzić do tego że wino będzie nie pijalne przy np. Seneca i śmierdzieć Vitis labrusca , dziś z próbowałem Seyval Blanc to jest wodnisty cienka skórka , a Hibernal czuć jakiś aromat i skórka twarda . Niestety według opisów na http://www.winogrona.org/index.php?titl ... ia:Odmiany po liściach nie jestem w stanie określić co to za odmiana .
W przypadku V68021 liście się różnią w porównaniu do Talizman ale King Ruby ma podobne do Talizmana . Marechal Foch pójdzie na kompost resztę poprowadzę na 2 grona i będę obserwował i jeśli nie uda mi się zidentyfikować również pójdą na kompost a na jesień pomiędzy jasne odmiany posadzę nowe kupione sadzonki a więc będę szukał sadzonek również deserowych .
W miejsce Leon Millot pójdzie Monarch bo mam sadzonki i smakuje mi wino z Dornfelder i Solaris który jest u mnie najsmaczniejszą deserówką .
Kupiłem winiarskie odmiany jasne Solaris , Hibernal , Seyval Blanc , Prairie Star oraz ciemne Leon Millot , Marechal Foch a więc pomyłka może doprowadzić do tego że wino będzie nie pijalne przy np. Seneca i śmierdzieć Vitis labrusca , dziś z próbowałem Seyval Blanc to jest wodnisty cienka skórka , a Hibernal czuć jakiś aromat i skórka twarda . Niestety według opisów na http://www.winogrona.org/index.php?titl ... ia:Odmiany po liściach nie jestem w stanie określić co to za odmiana .
W przypadku V68021 liście się różnią w porównaniu do Talizman ale King Ruby ma podobne do Talizmana . Marechal Foch pójdzie na kompost resztę poprowadzę na 2 grona i będę obserwował i jeśli nie uda mi się zidentyfikować również pójdą na kompost a na jesień pomiędzy jasne odmiany posadzę nowe kupione sadzonki a więc będę szukał sadzonek również deserowych .
W miejsce Leon Millot pójdzie Monarch bo mam sadzonki i smakuje mi wino z Dornfelder i Solaris który jest u mnie najsmaczniejszą deserówką .
W maju 2017 kupowałem w A...n pod pierwsze nasadzenia właśnie dwie Seneca w P9 po całe 4zł. Dopiero po roku spostrzegłem że to Seyvale, z czego się niezmiernie ucieszyłem.
Wniosek: na loterii można nieraz wygrać.
Wniosek: na loterii można nieraz wygrać.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opisy zgadzają się , kolor u mnie jaśniejszy . Możliwe , że to za sprawą warunków uprawy .
Zodiak przetrzymany dłużej na krzewie byłby ciemniejszy. U mnie jeszcze wisi kilka gron koloru prawie brązowego gron, ale jagody są dwa razu większe niż jagody Galanta.
Może młody krzew lub po dwa grona na latorośli.
Może młody krzew lub po dwa grona na latorośli.
-
Bardziej ta druga opcja a to za sprawą zachłannego m.
W tajemnicy przed nim redukowałam grona , ale i tak za dużo zostawiłam .
Bałam się , że będą przez to słabe w smaku . W smaku dobre . To trzecie
owocowanie .
W tajemnicy przed nim redukowałam grona , ale i tak za dużo zostawiłam .
Bałam się , że będą przez to słabe w smaku . W smaku dobre . To trzecie
owocowanie .
-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
To nie Zodiak. Zodiak to odmiana o numerze selekcyjnym 217-40-3-1. W Polsce jako Zodiaka często sprzedawano odmianę 217-40-1-3. Nawet na stronie internetowej znanego na cały świat polskiego winogrodnika Zodiakiem nazwano odmianę 217-40-1-3.
Zodiak jest zdecydowanie ciemniejszy - od ciemnoróżowego, poprzez czerwono-niebieski aż do purpurowo-brązowego koloru dojrzałych owoców. U mnie smak muszkatowy zawsze wyczuwalny.
Odmiana rosyjska wyselekcjonowana w rosyjskim instytucie im. Potapienki, więc rzetelnych informacji i zdjęć Zodiaka należy szukać na rosyjskojęzycznych stronach.
Zodiak jest zdecydowanie ciemniejszy - od ciemnoróżowego, poprzez czerwono-niebieski aż do purpurowo-brązowego koloru dojrzałych owoców. U mnie smak muszkatowy zawsze wyczuwalny.
Odmiana rosyjska wyselekcjonowana w rosyjskim instytucie im. Potapienki, więc rzetelnych informacji i zdjęć Zodiaka należy szukać na rosyjskojęzycznych stronach.
-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
Jedną z cech charakteryzujących odmianę jest smak.
Полностью поспевшие плоды имеют фиолетово-коричневый оттенок. Внутри они мясистые, с большим содержанием сока, на вкус приятно-сладкие, с легкими мускатными нотами.
-
Wszystko się zgadza , ale wstyd się przyznać ja nie wiem co to są muskatowe nuty .
Wina praktycznie nie piję z wyjątkiem słodkich mołdawskich jakie dodaję do gotowania .
Wina praktycznie nie piję z wyjątkiem słodkich mołdawskich jakie dodaję do gotowania .

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
O, ja też jestem ciekawa ; mówią muskatowy albo labrusca? Chociaż tak bardzo ogólnie proszę przybliżyć?
Nie piję win, nie znam smaków, jestem kompletnym laikiem. Z dawnych lat , sprzed pół wieku pamiętam tylko jakieś istra i cio-ciosan czy jakoś tak - to co na prywatkach się pijało!
Nie piję win, nie znam smaków, jestem kompletnym laikiem. Z dawnych lat , sprzed pół wieku pamiętam tylko jakieś istra i cio-ciosan czy jakoś tak - to co na prywatkach się pijało!
Pozdrawiam! Gienia.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Nie trzeba pić wina, żeby wiedzieć jak smakuje muszkat/ muscat.
Anulab, jadłaś Zodiaka? On właśnie ma lekki posmak muszkatowy.
Odmiana Muscat Blue oczywiście też, bo już nazwa to sugeruje.
Odmiana Muscaris wprawdzie przerobowa, ale bardzo smaczna do jedzenia
ma silnie muszkatowy smak.
Wina z niego są silnie muszkatowe, nie każdy takie lubi, muszą być silnie schłodzone,
żeby je spożywać ze smakiem.
Odmiana Hibernal ma z kolei smak owocowy, ale w tle czuć korzenne posmaki.
I owoce są smaczne i do jedzenia i wina są b.smaczne, lekkie, orzeźwiające.
Najprościej ten smak muszkatowy można kojarzyć ze smakami korzennymi.
Winogrona mają smak generalnie neutralny, czyli woda z cukrem,;
konkretnie owocowy, może to być smak porzeczek, malin, truskawek, jabłek, cytrusów, róży itp,
albo bardziej zrównoważony gdzie czujemy smak owoców, ale jest zachowana pewna równowaga
i żaden smak nie jest dominujący.
Jeśli czujemy na pierwszym miejscu, albo w tle smaki korzenne czyli inne niż owocowe
to właśnie muszkatowe posmaki.
Labruska to przede wszystkim galaretowaty miąższ i posmak czegoś takiego nieszlachetnego.
ten smak określany jest " lisim" posmakiem.
Anulab, jadłaś Zodiaka? On właśnie ma lekki posmak muszkatowy.
Odmiana Muscat Blue oczywiście też, bo już nazwa to sugeruje.
Odmiana Muscaris wprawdzie przerobowa, ale bardzo smaczna do jedzenia
ma silnie muszkatowy smak.
Wina z niego są silnie muszkatowe, nie każdy takie lubi, muszą być silnie schłodzone,
żeby je spożywać ze smakiem.
Odmiana Hibernal ma z kolei smak owocowy, ale w tle czuć korzenne posmaki.
I owoce są smaczne i do jedzenia i wina są b.smaczne, lekkie, orzeźwiające.
Najprościej ten smak muszkatowy można kojarzyć ze smakami korzennymi.
Winogrona mają smak generalnie neutralny, czyli woda z cukrem,;
konkretnie owocowy, może to być smak porzeczek, malin, truskawek, jabłek, cytrusów, róży itp,
albo bardziej zrównoważony gdzie czujemy smak owoców, ale jest zachowana pewna równowaga
i żaden smak nie jest dominujący.
Jeśli czujemy na pierwszym miejscu, albo w tle smaki korzenne czyli inne niż owocowe
to właśnie muszkatowe posmaki.
Labruska to przede wszystkim galaretowaty miąższ i posmak czegoś takiego nieszlachetnego.
ten smak określany jest " lisim" posmakiem.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- SETA
- 200p
- Od: 4 cze 2016, o 23:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może i ta labrusca jest nieszlachetna, ale jak na talerzu jest kilka gatunków, to nikt nie ruszy u mnie tych muskatów, póki ostatni "lisek" nie jest zjedzony. 

Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.