Kasia01 pisze:Oo, z lampą?? Zdziwiłam się, bo zawsze uważałam, że jak robi się zdjęcia z lampą to wychodzą przekłamane kolorki.. Ale z lampą taką co jest w aparacie, tą migawką czy taką co się jeszcze doczepia do aparatu?? Wybacz, ale nie wiem jaki masz aparat

A kiedy będzie możliwe obejrzenie już kwiatków tetraspisa, jak obstawiasz

??
Mam zwykła lampę w aparacie, która załącza się automatycznie i nie da się jej włączyć ani wyłaczyć. Kolory wychodzą bardzo dobre, a jak nie, to można temu bardzo łatwo zaradzić. Bez lampy zdjęcia są ziarniste i rozmazane. Zamiast lampy może być mocne słońce, ale ono nie zawsze jest.
A tetraspisik zakwitnie moze za tydzień, wczesniej raczej nie. Pąki są już spore, z kreseczkami.
Dusiu ale jak zostawiasz te młode roślinki to co stara sobie dalej jest czy po jakimś czasie obumiera
Jeśli roślina jest bez stożka, to tak, po jakims czasie uschnie, w końcu nie ma gdzie przyrastać, a jej pozostałe liście w końcu się zestarzeją i odpadną. To może trwać kilka lat, moje Liodoro kupiłam już bez stożka ponad 2 lata temu, a roślina mateczna ciągle tkwi przy keiku, nie straciła jeszcze żadnego liścia, więc kilka lat jeszcze pociągnie, choć nie zakwitnie, bo nie ma gdzie, jej funkcję już przejęlo bardzo duże keiki (po raz pierwszy zakwitło niecały rok po wyrośnięciu, ale u zwykłych hybryd trwa to szybciej). Miałam kiedyś Phal. hybrydę, który stracił stożek od poparzeń słonecznych. Po jakimś czasie puścił keiki, po pół roku już kwitło. Niestety w zeszłym roku znowu poparzyło go słońce, ale tym razem nie przeżył...