Storczyki Storczykowej cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Storczykowej cz. 3

Post »

kasiunieczka_32 pisze:A dendrobia już tak mają, że obłędnie kwitną, ale starsze psb zawsze są "łyse"
wyjątek to dendrobia phal :)
olcia1
200p
200p
Od: 29 cze 2010, o 16:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dusiu piekne kwitnienia i jak zawsze piękne zdjęcia
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Bardzo się cieszę, że kwitnące Phal. się podobają :). Rzeczywiście uwielbiam robić im zdjęcia, znowu mam prawie pełny aparat i trzeba bedzie zanieść do wywołania (jestem trochę staroświecka i wolę zdjęcia na papierze, można je w każdej chwili przeglądać, a do nowoczesnych wymysłów typu "pendriwy" i inne rzeczy nie mam za bardzo zaufania, bo im coś bardziej nowoczesne, tym bardziej zawodne). Niestety te w albumie są nieco gorszej jakości, bo do wywołania oddaję zdjęcia bez obróbki.
Nie umiem się doczekac, kiedy porobię zdjęcia tetraspisowi, na pączuszkach pojawia się coraz więcej kreseczek. Muszę bardzo uważać na jego delikatne pędziki, jak biorę Vandy do kąpieli, bo on stoi przed Vandami. Jeden pędzik mu już kiedyś zlamałam... Teraz ma 4, na 2 kwitnie, 1 ma taki stary i 1 nowy mu rośnie.
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

trzynastka pisze:
kasiunieczka_32 pisze:A dendrobia już tak mają, że obłędnie kwitną, ale starsze psb zawsze są "łyse"
wyjątek to dendrobia phal :)
No tak :oops: za bardzo uogólniłam ;:180
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Dusiu proszę zerknij do mnie i powiedz czy to coś co zobaczyłam na jaśminku to to co myślę :?: Szkoda że nie jesteś teraz aktywna bo nie będę mogła spać z tej niewiedzy.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zobaczyłam już, to na pewno będzie keiki, na pewno się bardzo cieszysz :).
Jak roślina nie ma stożka, to prawie zawsze puszcza keiki, choć mam i takie dziwadełka w kolekcji, co mają stożki, a też popuszczały keiki. Kilka miesięcy temu wyszlo keiki na różowym z bialą warżką, jest bardzo duże. Dobrze, że ten Phal. jest w doniczce 15 cm, bo w normalnej by się nie pomieściły. Keiki nie ma jeszcze korzonków, ale już urosło gigantyczne (wielkości dorosłej rośliny, choć ma może z pół roku albo nawet mniej). Jeszcze większe keiki jest na Liodoro bez stożka, tamto to ma z pół metra, jakby mu wyprostować listka. keiki wyszło 2 lata temu i już 2 razy kwitło (w zeszłym roku i teraz). drugie Liodoro, z tegorocznej wystawy, kupiłam z keikiem, obie rośliny mają stożek.

A pączuszki tetraspisa są coraz większe!!! Już widać kreseczki, teraz muszę się z nim bardzo delikatnie obchodzić, żeby ich nie zrzucił.
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Oj bardzo się cieszę ;:65 w ogóle że jest keika i że tak szybko ,teraz mam pewność że będę miała kiedyś kwitnienia tego ślicznego kwiatka a tak co musiała bym mu kiedyś wolność zwrócić, jak by obumarł. U mojej koleżanki na łodyżce storczyka wyrosła keika i była zdziwiona bo ona niema naszej choroby storczyka ma bo ładnie okno wygląda nim ustrojone.Powiedziałam jej co ma robić a właściwie żeby na razie nic nie robiła ,czekamy na korzonki.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Keiki często mogą wyrastać same od siebie, ale rzadko się to zdarza, na moje 6 lat uprawy tylko na 2 Phal. wyrosły keiki na pędach : na moim pierwszym i na Phal. pink panther. Ale jego keiki przynajmniej przeżyły, jedno już jest w doniczce, a drugie jeszcze na roślinie. Jedno prawdopodobnie sprzedam, nie mam tyle miejsca, by oba zatrzymać.
Co do keiki zwanych "basal keiki", one bardzo często wychodzą u roślin bez stożków wzrostu. Nie należy ich oddzielać, takie keiki przejmuje funkcję stożka tej rośliny, która go utraciła. Ale ja nie oddzielam nawet u tych, co mają stożki, kiedyś próbowałam i mi wszystkie rośliny w doniczce uschły, i keiki i roślina (z tą rośliną bylo coś nie tak, z kąta liści wyrastały keiki, wszystkich keiki bylo może z 5 czy 6, kiedyś przy przesadzaniu kempa się podzieliła, ale keiki uschły, a roślina potem też). Mam teraz parę roślin po 2 w doniczce, ale ich nie dzielę, jak chcą mieć keiki, to niech mają i niech sobie są 2, nie ma sensu ich ruszać.
Kasia01
200p
200p
Od: 22 cze 2010, o 19:16

Post »

Ah Dusiu, zdjęcia jak i modele jak zwykle obłędne ;:138. bardzo mi się podoba ten efekt hmmm... błyszczenia w słońcu, tak jakby storczyki były posypane srebrnym pyłkiem, pewnie wynik robienia zdjęć ze słońcem, jak słońce świeci najmocniej, a może się mylę.. W każdym razie: gratuluję :!:
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rzeczywiście czasami zdarza mi się robić zdjęcia ze słońcem, ale najczęściej robię z lampą od aparatu. Płatki storczyka są jakby brokatowe i na zdjęciach z lapmą lub w słoncu to widać.

A tak poza tym, znalazłam dzisiaj nastepny nowy korzonek u Phal. schilleriana (ma 2 nowe korzonki i odgałezienia ze starych) i u jednego z Phal. equestris ilocos alba. Tetraspis ma coraz większe pąki. Kwitnie sporo Phalaenopsis.
Kasia01
200p
200p
Od: 22 cze 2010, o 19:16

Post »

Oo, z lampą?? Zdziwiłam się, bo zawsze uważałam, że jak robi się zdjęcia z lampą to wychodzą przekłamane kolorki.. Ale z lampą taką co jest w aparacie, tą migawką czy taką co się jeszcze doczepia do aparatu?? Wybacz, ale nie wiem jaki masz aparat :oops: A kiedy będzie możliwe obejrzenie już kwiatków tetraspisa, jak obstawiasz :wink: ??
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Dusiu ale jak zostawiasz te młode roślinki to co stara sobie dalej jest czy po jakimś czasie obumiera :?:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasia01 pisze:Oo, z lampą?? Zdziwiłam się, bo zawsze uważałam, że jak robi się zdjęcia z lampą to wychodzą przekłamane kolorki.. Ale z lampą taką co jest w aparacie, tą migawką czy taką co się jeszcze doczepia do aparatu?? Wybacz, ale nie wiem jaki masz aparat :oops: A kiedy będzie możliwe obejrzenie już kwiatków tetraspisa, jak obstawiasz :wink: ??
Mam zwykła lampę w aparacie, która załącza się automatycznie i nie da się jej włączyć ani wyłaczyć. Kolory wychodzą bardzo dobre, a jak nie, to można temu bardzo łatwo zaradzić. Bez lampy zdjęcia są ziarniste i rozmazane. Zamiast lampy może być mocne słońce, ale ono nie zawsze jest.
A tetraspisik zakwitnie moze za tydzień, wczesniej raczej nie. Pąki są już spore, z kreseczkami.
Dusiu ale jak zostawiasz te młode roślinki to co stara sobie dalej jest czy po jakimś czasie obumiera
Jeśli roślina jest bez stożka, to tak, po jakims czasie uschnie, w końcu nie ma gdzie przyrastać, a jej pozostałe liście w końcu się zestarzeją i odpadną. To może trwać kilka lat, moje Liodoro kupiłam już bez stożka ponad 2 lata temu, a roślina mateczna ciągle tkwi przy keiku, nie straciła jeszcze żadnego liścia, więc kilka lat jeszcze pociągnie, choć nie zakwitnie, bo nie ma gdzie, jej funkcję już przejęlo bardzo duże keiki (po raz pierwszy zakwitło niecały rok po wyrośnięciu, ale u zwykłych hybryd trwa to szybciej). Miałam kiedyś Phal. hybrydę, który stracił stożek od poparzeń słonecznych. Po jakimś czasie puścił keiki, po pół roku już kwitło. Niestety w zeszłym roku znowu poparzyło go słońce, ale tym razem nie przeżył...
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Dzięki Dusiu za informacje ,to teraz czekam aż to maleństwo urośnie, a z tego co zauważyłam to dorosła chyba ma zamiar wypuścić korzeń tak jakoś to wygląda.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może czasem puścić... Ta stara roslina może jeszcze parę lat pożyć, ale jak uschnie, to jej nie wyciągaj, bo keiki może jeszcze korzystać z jej korzeni. Stara roślina, ta bez stożka, pewnie już nie zakwitnie, ale jeszcze dlugo bedzie żywiła keiki, dlatego uważam, że nie ma potrzeby go oddzielać.
Jutro może powstawiam jakieś zdjęcia, dzisiaj wrzuciłam trochę do kompa, ale jest już strasznie późno, więc jutro zmniejszę i wstawię.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”