Ogródkowe rozmaitości cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.3

Post »

Nelu wreszcie udało mi się wysłać wiadomości i parę zdjęć bo do tej pory mogłam tylko chodzić po ogrodach bo jak tylko próbowałam coś wysłać zaraz mi się zawieszał. Mam go wyczyszczony ale muszę dołożyć pamięci bo szybko się zapełnia.Bardzo pięknie kwitną twoje rośliny nie mówię już o różach.Jak rosną Bugenwille nic o nich nie piszesz.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nelu gratuluję Lucyfera ;:138 i motyla też gratuluję.

Ja z zapytaniem jak tam twoje serbskie(chyba) róże. Bo łażę teraz po forum i szukam róży pnącej białej, pachnącej i długo kwitnącej a na dodatek do kupienia w necie i to ze sprawdzonego miejsca. Weszłam przy okazji na Serbską stronę z różami... Można się zamieszać :shock:
Pod mur muszę coś wymyślić koniecznie, może faktycznie tunbergię ale to na następny sezon.
Furtka brzmi jak kawał dobrze odwalonej roboty, gratulacje.
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izka Ten kosmos meksykański miał być całkowicie czerwony...siałam go już parę lat temu,i bardzo mi przypadł do gustu,potem nasion nie mogłam zdobyć,a gdy w końcu je znalazłam ,to się okazały pomarańczowe...ale najważniejsze ,że ci się spodobały... :D
Dalie siane ,tez mi jeszcze nie zakwitły,,zresztą nawet nie pamiętam ,czy je lokowałam w gruncie...,czy wszystkie rozdałam... :roll:
Grażka dalie to przysmak ślimaków...dlatego też wcześniej karpy sadzę do doniczek,a potem do gruntu... :D Zauważyłam jednak ,że dalie posadzone od razu do gleby ,rosną lepiej ,są zdrowsze i mocniejsze...
Świetny pomysł z przyjazdem...poinformuję na pewno... :D
Eluś jeżeli kielisznik porobi odrosty to dostaniesz sadzonkę...nie moge dopuścić ,aby mi ogród zarósł tą rośliną... :;230 ,jeszcze parę róż mam w zanadrzu : :wink:
Pada na okrągło przez cały dzień i noc też pewnie sucha nie będzie...Niech pada,bo ziemia sucha i twarda jak skała :roll:

Jadziu
dzięki za pochwały.. ;:196 .Pomysłów to mi nie brakuje... ,nieraz są niezbyt trafione,ale przez to doświadczenia większe... :D
Izka odpisałam i podałam zdjęcia w wątku zapodanym. :D Całkiem możliwe ,że to LavenderL

Gabrysiu mając podobną różę co Izka,szczęściarą jesteś... :D Czy to możliwe,że na rynek rzucili same LL. :?:
Danusiu tak myślałam ,że coś z kompem...tak długo Cię nie było...
Bugenwille dane od serca ,bo pięknie kwitnie jeden,ten mniejszy,a drugi zakwitł ,ale juz opadły...Podlewam nawozem z dżdżownic amerykańskich,chyba im to służy.Mam zdjęcia ,ale jeszcze nie zdażyłam wkleić...wydaje mi się jednak ,że jakieś zdjęcie było ujęte w wątku... ;:24
o...znalazłam jedną
Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu tunbergia u mnie przybiera dosyć duże rozmiary ,ale nie kwitnie za obficie,jeżeli w ogole 3 kwiatki można nazwać kwitnieniem.. :;230 W przy6szłym roku nie mogę zapomnieć o Rodochitonie...a Tobie rośnie fioletowy dzwoneczek... :D Z Serbii to trochę za daleko ,róże przyszły w bardzo marnym stanie,ale jak widać u niektórych bardzo dobrze sobie radzą :uszy
A z pnących białych może Ilse Krohn Superior... :?: piękna pachnąca i zniewalająca,sama jej nie mam,ale z wielką przyjemnością bym ja przygarnęła... :D
W tamtym roku podawałam taką czeską stronę,gdzie masz wiele róż do wyboru ,do koloru...to jest tylko strona informacyjna http://ruze.wi.cz/index.php?i=AAB00white ,
Kupowałam róże w Czechach tutaj dwie szkółki...

http://ruze.unas.cz/
http://sipruze.wz.cz/
Miłego oglądania... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Nelu jakiego koloru była ta druga Bugenwilla.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Nelu, ja ja kupiłam w Auchan... jako Elmshorn... :;230
Nie wiem czy mamy z te same róże, bo moja bardzo pachnie, a liski nie... tak pisała.
Z tego co czytałam to właśnie LL pachnie...
Podejrzenie też było na Mery Rose, ale... nie wiem... :roll: muszę ją obserwować.
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57

Post »

Gabi - twoja LL jest duzo pełniejsza, na początku nawet rozetkowa ...może faktycznie to Mary Rose...moja LL kwiat ma bardzo mały, ok 4cm średnicy.
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danka druga Bugenwilla ma kwiaty bardziej fioletowe ,miała parę kwiatów ,ale teraz skupiła się na wytwarzaniu nowych pędów i liści... :D
Gabrysiu te pomyłki są rozbrajające...ale jednocześnie wkurzające :?
Mary Rose (tej nie posiadam)jest w sumie bardzo podobna do Lavender Lassie,tylko co je różni... to zapach(wg HMF),nie pamiętam już jak pachniała LL,tyle kwiatów wywąchałam ...trudno spamiętać :wink:

Grażka
to bardzo malutka Ci zakwitła,duży kwiat to to nie jest...,ale u mnie z 5-6 cm miał :DNo ale Twoja wiosenna ,a moja jesienna... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, bo to był pierwszy kwiat... następne były mniejsze i bardziej "puste".
No i też są małe... liście jasno zielone... a co do reszty, dzisiaj idę obadać... :wink:
Dziewczyny dajcie namiary na ten HMF... jakoś nie mogę do niego dotrzeć.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Proszę bardzo http://www.helpmefind.com/rose/plants.php

w pustą kratkę wpisujesz nazwę róży :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wielkie dzięki Nelu... ;:196
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Nelu jeszcze raz dzięki za wyjaśnienia :D
Juz tam byłam, rozgladałam się i wychodzi na to, że muszę szykować kasę i miejsce :;230

Co myślisz o puszczeniu powojnika na stary, rozrośniety iglak? Włoskie by się chyba nadały, bo niby mocniejsze są?
Wielkokwiatowe mogę jeszcze dać na bardziej rozrośnięte i sile róże.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

Nelu nawet mi nie wspominaj o fioletowym :x ... dzwoneczku. Nie wykiełkował. Mam setki nasion które zebrałam w zeszłym roku. Siałam go w różnych warunkach chyba ze 4 razy tego roku i nic. Podejrzewam nasiona. Nie mogę nigdzie doczytać ale może one mają podział na żeńskie i męskie rośliny, a ja miałam tylko jedną w ogrodzie i nasiona wyszły niepłodne. Nie wiem. Skończy się na tym że kupię roślinę i będę w domu przechowywać na zimę, bo tęsknię :cry:

Dziękuję za podpowiedzi w związku z różą. Jest ich taki wybór że ciężko się zdecydować zwłaszcza jeśli nie interesuję się i nie znam na odmianach. Ilse Krohn Superior wygląda bardzo ciekawie, ale czy ona kwitnie powtarza kwitnienie? Na tych czeskich stronach to ja sobie mogę tylko obrazki pooglądać bo ni w ząb czeskiego nie znam, nawet bym nie wiedziała jak zamówić :oops: Jakby co to poproszę o pomoc ;:224
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj napisałam dłuuugi post i nagle mi wszystko znikło ... :evil: ,nie miałam już chęci do powtórki.

Walentyno ciesze się ,ze znalazłaś w szkółce coś dla siebie ,mają dosyć duży wybór,także jest ,w czym wybierać... :D
Powojnik z grupy Viticella nadaje się na wysokie drzewa ,gdyż same osiągają spore rozmiary.Ja puściłam cl.Emilia Plater na bez,ale przymierzam się ,aby jeszcze wcisnąć tam później kwitnący Polish Spirit,albo Etoile Violette,dla kontrastu.Aby tylko bez mi nie usechł od tego ciągłego kopania w jego korzeniach... :lol: Viticelle w ogóle nie chorują w przeciwieństwie do wielkokwiatowych...chociaż jak na razie Matka Siedliska nie ma oznak uwiądu,The President również,Sikorskiemu jeden pęd usechł,Jerzy Popiełuszko jako tako.
Na róże proponowałabym clematisy bylinowe ,czyli Integrifolia.,Arabella bardzo długo kwitnie,Alionuszka dalej ma pąki,Blue Boy delikatne dzwoneczki oparte o pienną The Fairy.U naszego Tomszaka mam obiecanego Cl.Petit Faulkon,który trzyma kwiaty aż do października.Jego nigdzie dostać nie można u nas...Ale się rozpisałam o tych powojnikach... :roll:
Aśkaa może te nasiona muszą przejść stratyfikacje ,czyli trochę w zamrażarce muszą poleżeć...spróbuj,jeżeli jeszcze nasiona Ci zostały.
IlseKS powtarza ,nie mam jej ,ale wiele o niej czytałam ,jest piękna...
Czeski możesz sobie przetłumaczyć w Google tłumacz http://translate.google.pl/translate_t? ... =pl&tab=wT#
i już będziesz wszystko wiedzieć.Dodatkowe informacje można uzyskać wpisując nazwę róży w HMF

http://www.helpmefind.com/rose/plants.php
i wtedy już całkowicie wszystko wiesz o danej róży...
Czeskie róże i nie tylko możesz tutaj zobaczyć http://ruze.wi.cz/ wpisując w pustą kratkę nazwę
Ja tak przewertowałam takie ilości róż... :roll: notesy leżą z wpisami... :D
Oprócz tego szukałam w innych źródłach ,np.w forum różanym ,nie tylko naszym...,też są informacje już konkretnie od osób posiadających doświadczenia ...Wieczory masz na mur zajęte... :wink:

Asariny...
Obrazek Obrazek

róża Jasmina
Obrazek

cl.Blue Boy i Rooguchi ułożył się w szeregu...
Obrazek

Obrazek
przegorzan miał być wykopany ,ale w sumie ładny... :D
Obrazek

nowa bylina w moim ogrodzie...dzięki Asiuli... werbena patagońska,już ją lubię...
Obrazek

dalia Purple Haze,ciemnolistna...
Obrazek
róża Magic Meidiland
Obrazek

Komelina od Oliwki
Obrazek

sadziec ma ponad 2 m i zaczyna otwierać swoje pióropusze...taka ot sobie bylina ,która z ziemi wyrasta ,aż nagle tworzy małe drzewo... :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14