Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3
Re: Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3
Ech... kontempalcja Twoich ostów nie może się równać z niczym
Prawie jak Twój zapał do przesadzania

Prawie jak Twój zapał do przesadzania

- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co się przejmujesz miastowymidominikams pisze:
Jakbyś podeszła do grządki, to by ci ochota przeszła, przynajmniej dziś![]()
Nie wiem co o mnie myślą okoliczni spacerowicze - fetorek na pewno dociera na drogę, skoro na całej działce było go czuć
Sąsiedzi poinformowani o moich fanaberiach - sąsiad sam kosił mi pokrzywy
![]()

Mam coraz większą ochotę na Astrid. Muszę doprawdy coś z tym zrobić.
Przesadzanko? Ja sobie już zalożyłam plik Excela na przesadzanko jesienne, aby o niczym nie zapomnieć. Na dzień dzisiejszy liczy osiem pozycji

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- gagawi
- Od: 20 gru 2007, o 21:57
Witaj Dominiko
Zazdroszczę pięknego trawniczka, pracy - nie.... U mnie odwracanie gleby nic nie daje- trawsko sobie radzi i zaraz wyłazi z powrotem. Musiałabym tez kawałek po kawałeczku...ale to za jakiś czas.
Z gnojówka to miałam ostatnio przygodę, wlałam troszkę do wiadra, potem ze szlaucha chciałam wodę- i woda z takim impetem się wlewała, że miałam opryskaną całą twarz gnojówką...a tu kuzyn się zbliża przywitać...mało tego, woda okazała się gorąca ( M samochody szorował ), więc nalałam tylko połowę wiadra i pędem do domu prze cały duży pokój do kuchni po zimną...zapomniałam, że wiadro jest dziurawe

Zazdroszczę pięknego trawniczka, pracy - nie.... U mnie odwracanie gleby nic nie daje- trawsko sobie radzi i zaraz wyłazi z powrotem. Musiałabym tez kawałek po kawałeczku...ale to za jakiś czas.
Z gnojówka to miałam ostatnio przygodę, wlałam troszkę do wiadra, potem ze szlaucha chciałam wodę- i woda z takim impetem się wlewała, że miałam opryskaną całą twarz gnojówką...a tu kuzyn się zbliża przywitać...mało tego, woda okazała się gorąca ( M samochody szorował ), więc nalałam tylko połowę wiadra i pędem do domu prze cały duży pokój do kuchni po zimną...zapomniałam, że wiadro jest dziurawe

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dominiko, strasznie długo mnie u Ciebie nie było.
A tu takie róże
Szczególnie zachwycił mnie krzaczek Abrahama. Bardzo lubię te różę. Moja stara niestety nie przetrwała zimy. Musiałam kupić nową. Ma tylko 3 gałązki. Twoja wygląda bosko. Tyle pędów, pąków.
Trawnik rewelacyjny
Będę chyba musiała zastosować Twoją metodę i przekopać swój trawnik po kawałeczku.
A tu takie róże

Szczególnie zachwycił mnie krzaczek Abrahama. Bardzo lubię te różę. Moja stara niestety nie przetrwała zimy. Musiałam kupić nową. Ma tylko 3 gałązki. Twoja wygląda bosko. Tyle pędów, pąków.
Trawnik rewelacyjny

Będę chyba musiała zastosować Twoją metodę i przekopać swój trawnik po kawałeczku.
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo pragnę Abrahama! Po tak zachęcających zdjęciach po prostu muszę go mieć.... a miałam już nic nie kupować....
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
DOMINIŚ jak, czy i kiedy przycinac pędy z zawiązanymi gronami takie pytanie zadał mi mój brat i prosił o odpowiedż .Może miałam to pytanie wystosowac raczej do winogronowego, ale i tak jesteś szefem
. Moje ogóreczki podrastają i bardzo się z tego cieszę .

- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Agata - Atrid rośnie podobno do 1,5 m - czyli nie jest małą różą. U mnie na razie mała, bo to wiosenne nasadzenie. Pewnie trochę można ją opanować przez silne cięcie, ale chyba nie będzie to rabatówka
Ja się cieszę, bo będzie co podziwiać
Gosiu
No cóż, różanka dopiero rośnie, nie ma mowy o buszu, więc sytuację ratują osty
Stokrociu i Asiu - widzę tylko jedno wyjście z tej sytuacji
Grażynko - witaj
W takim razie moje gnojówkowe przygody to pikuś wobec twoich doświadczeń
Jeśli chodzi o przekręcanie darni, to opanowałam już ten zabieg - na początku trawa też wyrastała, teraz już wiem, że kluczem jest dokładne podwinięcie źdźbeł pod bryłę - bez światła giną w ciągu kilku dni. Ja na różance (w zeszłym roku) wysypywałam koszoną trawę - i tam, gdzie była jej grubsza warstwa, trawa zgniła - było łatwiej. Na drugą połówkę mi nie wystarczyło trawy
Małgosiu - na Abrahama chorowałam już jakiś czas i wreszcie go mam
On miał sporo pędów, jak go sadziłam, tylko był przesuszony, wręcz pomarszczony. Na szczęście do wiosny porządnie się zregenerował i ładnie ruszył
Jadziu - latorośle z kwiatostanami uszczykuje się tuż przed kwitnieniem. Ten zabieg ma poprawić zawiązywanie gron, bo wtedy wzrost zatrzymuje się na jakiś czas i cała siła idzie w grona. Ale ja tego nie stosuję, bo mam raczej odmiany tego nie wymagające - no Einsetowi mogłabym uszczyknąć, ale on ma 1 czy 2 grona, to mi się nie chce
Potem, w sierpniu już, krzewy się ogławia, czyli przycina się latorośle, żeby tak nie rosły i zaczynały przygotowywać się do zimy.

Gosiu

Stokrociu i Asiu - widzę tylko jedno wyjście z tej sytuacji

Grażynko - witaj

Jeśli chodzi o przekręcanie darni, to opanowałam już ten zabieg - na początku trawa też wyrastała, teraz już wiem, że kluczem jest dokładne podwinięcie źdźbeł pod bryłę - bez światła giną w ciągu kilku dni. Ja na różance (w zeszłym roku) wysypywałam koszoną trawę - i tam, gdzie była jej grubsza warstwa, trawa zgniła - było łatwiej. Na drugą połówkę mi nie wystarczyło trawy

Małgosiu - na Abrahama chorowałam już jakiś czas i wreszcie go mam

Jadziu - latorośle z kwiatostanami uszczykuje się tuż przed kwitnieniem. Ten zabieg ma poprawić zawiązywanie gron, bo wtedy wzrost zatrzymuje się na jakiś czas i cała siła idzie w grona. Ale ja tego nie stosuję, bo mam raczej odmiany tego nie wymagające - no Einsetowi mogłabym uszczyknąć, ale on ma 1 czy 2 grona, to mi się nie chce

Potem, w sierpniu już, krzewy się ogławia, czyli przycina się latorośle, żeby tak nie rosły i zaczynały przygotowywać się do zimy.
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Abrahamka masz rasowego!
to też jedna z moich ulubienic!
takiego zapachu nic nie przebije, co?
Warzywka po gnojówce widać dostały powera!
Miło popatrzeć!

takiego zapachu nic nie przebije, co?

Warzywka po gnojówce widać dostały powera!

Miło popatrzeć!
- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Warzywniak-jakoś nie mam do niego serca.Twierdzę,że ziemia za nisko
do pielenia.I tłumaczę sobie,że pielenie w warzywniku to "mus" a w kwiatach to
przyjemność"

przyjemność"
- Fabi 12
- 1000p
- Od: 18 sty 2010, o 21:20
Udzielasz pierwszej pomocy buraczkom, a kurs masz ukończony?

Pozdrawiam Fabiola.
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Ewciu - pięknie pachnie Abraham, to fakt!! Warzywa niczego sobie dziś był mój brat cioteczny, pozazdrościł mi sałaty i wykopał sobie dwie malutkie, co rosły w kiepskich warunkach - posadzi sobie do doniczki na balkonie
Aszko - mnie wcześniej nie kręciły warzywka zupełnie, a w ogrodach przydomowych uważałam je za jakiś kiepski żart
No ale przyszła kryska na Matyska
Fabi - no ba!!! Przeczytałam od deski do deski (3 razy) cały wątek o gnojówce, kilkanaście stron - może być? :P

Aszko - mnie wcześniej nie kręciły warzywka zupełnie, a w ogrodach przydomowych uważałam je za jakiś kiepski żart

Fabi - no ba!!! Przeczytałam od deski do deski (3 razy) cały wątek o gnojówce, kilkanaście stron - może być? :P
- kasia_rom
- Od: 5 paź 2008, o 12:32
Dominiś, piękne róże
i warzywka ładnie rosną, ja "już " nie mam serca do warzywnika, poprzestałam na pomidorach i fasolce
, one tylko mi się udają , chociaż nie wiem jak będzie w tym roku
Czy na jednym zdjęciu jest sosienka czarna? Nie za blisko płotu rośnie , ona będzie wielka
Czekam na twoje Falstafy :P

Czy na jednym zdjęciu jest sosienka czarna? Nie za blisko płotu rośnie , ona będzie wielka

Czekam na twoje Falstafy :P

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Ja tez muszę dokupić falstafa. Prawie wszystkie moje róże maja pastelowe kolory, oprócz Williama. Trzeba trochę pobudzić te kolory do życia.
Czy byłabyś chętna na spotkanie grupy mazowieckiej? Już pytałam Asi. Tylko nie wiem gdzie. Jak macie ochotę to zapraszamy do Płocka. Jeżeli nie to ustalcie z dziewczynami może jakiś ogród botaniczny, czy coś w W-wie.
Czy byłabyś chętna na spotkanie grupy mazowieckiej? Już pytałam Asi. Tylko nie wiem gdzie. Jak macie ochotę to zapraszamy do Płocka. Jeżeli nie to ustalcie z dziewczynami może jakiś ogród botaniczny, czy coś w W-wie.
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
dominikams pisze:Ewciu dziś był mój brat cioteczny, pozazdrościł mi sałaty i wykopał sobie dwie malutkie, co rosły w kiepskich warunkach - posadzi sobie do doniczki na balkonie![]()