Działka nad Drwęcą - Christin

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin

Post »

ale śliczna chryzantema ,może na wiosnę się wymienimy , mam białą , ceglastą i bordową które mi zawsze kwitną na początku października. ..
ja swoje chryzantemy obsypuję na wiosnę obornikiem i długo rosną na jednym miejscu ...
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

A u mnie zwariowane truskawki kwitną.
W sobotę zjadłam sobie jedną :P
Ja jeszcze w lesie z jesiennymi pracami jestem ale co roku kończę dopiero w listopadzie wiec to już tradycja.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu mnie też bardzo podobają się chryzantemki lawendowe, może na wiosnę zrobimy małą wymiankę sadzonek co Ty na to :D Ja zawsze tak co dwa lata zmieniam chryzantemom miejsca, one właśnie bardzo lubią odmładzanie, nie próbowałam uszczykiwać wierzchołków, rzekomo wtedy się lepiej rozkrzewiją i obficiej kwitną . Nie wiem czy to dotyczy wszystkich odmian, może w przyszłym roku poeksperymentuję i się sama przekonam.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu masz urwanie głowy .wszyscy chcą twoje dalie ,chryzantemy-szok. nie ,nie ja nie chce ,to byłaby przesada ,nie starczy ci dla wszystkich.ale fakt są pociągające ,ja jednak wystrzegam się roślin ,które trzeba wsadzać i wysadzać .mam wprawdzie dwie dalie ale te sa do donicy.mam też canny i te też trzeba wysadzać ,no i jeszcze wilec ziemniaczany na tych samych zasadach.kilka lat temu miałam więcej dalii ale przyznam szczerze że nie lubię tego wysadzania jesienią ,bo nie zawsze jest wtedy ciepło a ja nie cierpię pracować w ogrodzie jak zimno........takie moje małe lenistwo ;:170
mała zazdrość mnie ogarnia jak oglądam twój staw i te kaczki jest u ciebie cudownie
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Krysiu, a mnie zachwyciły Twoje truskawki :roll: Takie gęste krzaczki. U mnie małe, z czerwonymi liśćmi, rozczochrane...ale praktycznie w ogóle o nie nie dbałam. Dopiero teraz je odchwaściłam ;:223 zrobiłam wielki błąd podsypując je skoszoną trawą. Rozsiało się milion stokrotek. Kilka metrów ziemi "odstokrotkowywałam" parę godzin, nie życzę takiej roboty najgorszemu wrogowi. Podsypać je kompostem?
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

A moja trzmielina nie chce się przebarwiać :( Kupiona została właśnie ze względu na jesienne kolory i lipa. Napisz o swojej, w jakim miejscu rośnie, bo może robię coś nie tak?
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Ayesha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2010, o 14:50

Post »

Śliczna ta twoja działka Krysiu :wit .Tyle masz pięknych dalii.Ja nie
mam żadnej a to dlatego ,że jesienią mam mało czasu na pracę na
działce i nie miałabym kiedy ich wykopać ani nawet gdzie przechować.
Inne roślinki też masz super i ekstra altankę,ale wszystkiego nie
zdążyłam jeszcze obejrzeć. ;:62.,wiem jednak, że często będę cię
odwiedzać ;:77
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

:wit Krysiu
Wreszcie do Ciebie dotarłam , a uwierz ciężko było ;:224 co raz przystawałam zagłębiałam się w Twoje wypowiedzi , swoją drogą ;:180 za wiedzę . Pierwszy raz przeczytałam u Ciebie , że dalie można rozmnażać z sadzonek zielonych :roll: swoją drogą masz piękną kolekcję . Jedno zdjęcie mnie powaliło , to z ścieżką obok oczka wygląda niesamowicie , w ogóle wielkie ;:138 za pomysły aranżację , tak na marginesie dodam ;:224 masz piękny ogród a w nim ciekawe roślinki .

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57

Post »

Krystynko , Twój ogród jeszcze kwitnie ferworem barw , cudownie mieć taką jesień jak u Ciebie! ;:108
Penstemon jest taki wysoki? :shock:
No to ja chyba jakąś miniaturkę latem zakupiłam , bo nie przerósł 10 cm wzwyż! :roll:
Psiankę oglądam z każdej strony i albo ja ślepa jestem , albo nie ma nasion!
Zebrałam na wszelki wypadek pręciki z przekwitniętych kwiatuszków , może to to? ;:224
Też podoba mi się Twoja chryzantema , bosska jest! ;:108

:wit , ;:196
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Krysiu wpadłam się przywitać i pędzę dalej ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Tosia1 takie słowa pochwały mile sie czyta - bardzo dziękuje za nie bo na koniec niezbyt udanego sezonu z racji anomalii pogodowych dodają chęci i zapału do nowego sezonu.
Dzięki miłemu towarzystwu na naszym Forum też zdobyłam kilka interesujących mnie roślin.
Do tego każda z nich jak dotąd 100% pewność odmiany co w handlu nie zawsze sie zdarza,
dlatego też dla chętnych jestem otwarta - pisz a ja będę patrzeć czy da sie dzielić.

maniusika Janeczko do wymiany chryzantem wrócimy wiosną - adresy mamy.

Comcia Mariolko pewnie masz odmianę truskawek powtarzającą owocowanie lub stale owocującą i stąd rozkosz podniebienia przez długi sezon.
Jesienne prace u nas trzeba kończyć szybciej bo nasz rejon to prawie biegun zimna w przeciwieństwie do Wrocławia i czasami zazdroszczę tego mikroklimatu.
mam tam przyjaciółkę i jestem na bieżąco.

korzo_m Dorotko Ty masz u mnie konto otwarte i choćby nie wiem co dla Ciebie muszą starczyć te różowiaste złocienie choćby po to abyś poczuła ich zapach bo generalnie chryzantemy mają taki niezbyt sympatyczny korzenny zapach.
Co do eksperymentów widać obie mamy niespokojne dusze i odkrywamy po swojemu tajemnice przyrody.

alinaK piszesz " urwanie głowy " eeeeee..... to lekka przesada.
Ja też pytam i proszę jak cos mi sie podoba.
Wiem,ze nie każdy może pozwolić sobie na oczka wodne a juz taki większy jak u mnie to na działkach raczej rzadkość,tyle,ze takie malutkie łatwiej obsadzić ciekawymi roślinami i brzeg utrzymać bo beton lub plastyk.
u mnie wszystko naturalne i tak też staram sie mieć na działce, zbyt sztuczne aranżacje i bardzo wyszukane rośliny nie pasują do każdego ogrodu.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Ciąg dalszy zaległych odpowiedzi i przepraszam za zwłokę ale były inne ważne zdarzenia.

basjak Barbaro od wielu lat mam truskawki odmiana "Zenga Zengana" bo pod swoje potrzeby do bezpośredniego spożycia i na przetwory lepszej nie widzę.
Mamusia miała ogrodnictwo i zawsze z hektar truskawek - odmiany rożne ale dla siebie i rodziny tylko Zenga Zengana. fakt,że bardziej podatna na choroby grzybowe ale mniejsza ilość w sposób ekologiczny da się zabezpieczyć.
Współczuję z powodu dodatkowej pracy - tak czasami sie zrobi i to na własne życzenie :;230
Kompostem zawsze mozna podsypać, teraz lub wiosna ale musi byc bardzo dobrze przerobiony abyś znowu czegoś nie nasiała bo przecież trafiają sie rośliny z nasionami.

Danio szkoda,że kupno z pomyłką w nazwie ale tak czasami bywa.
Moje rosną w rożnych miejscach - słońce i półcień i nie zauważyłam różnic. Tyle,ze te w półcieniu jakby miały ciut większe liscie choc one i tak maja spore w stosunku do innych trzmielin.
Zdjęcie poniżej to wygląd z lata i jeśli u Ciebie nie zmienia barwy to faktycznie trafił się zwykły.

Obrazek

Jest na to rada - chyba mam jakieś młode sadzonki bo zawsze wiosną cos tam przycinam i część sadzę.
Moge tez wiosną wysłac sadzonki do ukorzenienia - łatwo sie ukorzeniaja i do jesieni juz jest ładny krzaczek.
Z tym,ze ja sadzę kilka sadzonek razem - szybszy efekt.
Przypomnij sie wiosną

Ayesha miło,ze wpadłaś do mnie i zapraszam częściej...
Może jednak skusisz sie na dalie - proponuje odmiany karłowe. całkiem dobrze rosną w pojemnikach - większy pojemnik mniej podlewania. Jesienią zaprzestajesz podlewania, ścinasz i wstawiasz z pojemnikiem w chłodne miejsce. Jak już będzie więcej czasu np w grudniu wtedy możesz sie nimi zająć.
Kilka sztuk przechować to żaden problem - wrzucasz do reklamówki, zasypujesz choć troszkę jakimś podłożem , wieszasz na ścianie np w piwnicy i gotowe.

tija Elżbietko piszesz ,ze późno do mnie dotarłaś - ale dotarłaś i to ważne, dziękuję.
Teraz już drogę znasz więc częściej zapraszam, cieszy mnie ,że moja wiedza może sie komuś przydać.

babuchna Dorotko zdanie "Twój ogród jeszcze kwitnie ferworem barw" już nieaktualne.Mróz załatwił prawie wszystko.
Penstemony w kępie sa rożnej wysokości, najwyższe pędy maja ok 80 cm, sa i niższe ale nie aż tak niskie jak u Ciebie :;230
może masz karłowa odmianę.
Moja chryzantema "Clara Curtis " niechcący stała sie prawie kwiatem miesiąca .
To stara odmiana i na ile to możliwe będę sie nia dzielić bo bardzo leży mi na sercu zachowanie starych odmian kwiatów, które rosły dawniej w ogrodach naszych rodziców i dziadków.
Awatar użytkownika
Ayesha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu :wit zaczynam zastanawiać się nad tymi daliami,bo nie mogę
zaprzeczyć,że zawsze mi się podobały.Powiedz mi tylko czy przetrzymają
zimę w piwnicy w bloku ;:88 jeśli tak to chyba się skuszę.Chyba nie
zaglądałaś wczoraj do mnie,zaklepałam już dla ciebie na wiosnę
fuksję i krwiściąg.Muszę pooglądać dokładnie twoje dalie i poprosić
o którąś. ;:62
Awatar użytkownika
Ayesha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu :wit pooglądałam sobie jeszcze raz twoje dalie i jeśli to możliwe
to chciałabym po kawałeczku z tych karłowych pełnych.Naliczyłam ich trzy
kolory różowy z białym,żółte z czerwonym i różowe z białym z mazami. :heja
Upewniam się bo u mnie w domu w komputerze nie wszystkie zdjęcia
się otwierają.Nawet jak wysyłam to nie widzę wszystkich, które wysłałam.
Jak szukałam dalii to trafiłam na niebieską rabatkę .Mam bardzo
ładny przetacznik niższy dużo od twojego ok.30cm wysoki w kolorze
chabrowym,będzie pasował do twojej rabatki. ;:138
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

Krysiu chryzantema piękna, miałem kiedyś podobną na starej działce kwitła śliczniasto ale chyba zaniedbałem i wypadła ;:7
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”