Tak daleko stąd....

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tak daleko stąd....

Post »

Witaj Asiu.Wpadłam tylko zajrzeć co u Ciebie oraz dowiedzieć się jak po kiermaszu.Niestety ja nie dojechałam.Odwiedziłam tylko wystawę orchidei.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

Witam Kochani! trochę mnie nie było a to z powodu wiosennych porządków :roll: Powoli zaczyna to jakoś wyglądać to mam trochę więcej czasu.

Grażynko cieszę się że chociaż na tę wystawę orchideii dojechałaś! Ja nie byłam na kiermaszu bo to już by było za wiele na moją kieszeń tej wiosny. Ja już mam 2 regały w szklarni a 3 czeka na złożenie. Muszę do ciebie kiedyś zerknąć na orchidee i trochę się podszkolić bo mam tendencję do uśmiercania tych wdzięcznych roślin, a tak mi się podobają!

Anka_ mój klonik ze zdjęcia kupiłam pod nazwą "orange dream"(właśnie udało mi się odnaleźć tę kolorową kartkę z nazwą)
Pierwiosnki ząbkowane już powoli się kończą zamieniając się w żądną wody sałatę, ale i tak je lubię.
Co do tego żartu o lecie... hmmm ja też się śmiałam z niego przez pierwsze parę lat. Teraz już mówię go jako przestrogę :wink:

Pamelko tak długo mnie nie było, że już zapomniałam o tym gradzie :oops: Tulipany jedynie trochę ucierpiały ale szybko się pozbierały. Teraz już dawno przekwitły a zastąpiły je późniejsze. U was wiosna dopiero raczkuje, ale za chwilę będzie już wszędzie kolorowo!

Ann-kapierwiosnki warto wysiać, bo nie dość że ładne to jeszcze dość łatwo je wyhodować z nasion. Nie mam pojęcia co do tej kocanki. U mnie przeżyła pierwszą zimę, ale tak jak mówisz tutejszy klimat jest nieporównywalny do Polskiego.

Nelu nie wiem czy się upijało u mnie całe sąsiedztwo, ale złapało się gadów dość sporo. W zeszłym tygodniu podlałam pierwszy raz tymi nicieniami czy jakoś tak, to ma żerować na ślimakach i w ziemi i na jajkach. Ale jakoś mi się wydaję że dużo ich przetrwało... Nie wiem czy było to warte tego wydatku.
Ogródek sie zapełnia, owszem. Też widzę powoli brak miejsca. Ale dam radę. Ty też dałaś radę nawet z nowymi darowanymi ostatnio roślinkami, nie ma to jak te magiczne zaklęcia na gumowe ogrodzenie :D Potraktowałam Mrs Chaledomeley tak jak pisałaś miedzianem, poobcinałam chore pędy i dziś widziałam że puszcza nowe ze zdrowych oczek! Dziękuję za szybką poradę ;:196

Aniu zielona dylemat był, ale szybko przebolałam. Teraz się niesamowicie cieszę z mojego wyboru! W zimę się bardzo przekonałam jak takie zdjęcia pomagają! Przez ostatnie półtorej tygodnia zaniedbałam fotografowanie i już będzie dziura w zapisie historii, ogród się tak szybko zmienia wiosną.. Dzięki za nazwę mojego nabytku, lubię wiedzieć czym są bo łatwiej o nie wtedy dbać.
Dobrze, że mi napisałaś to o budce. Nie ma lokatorów a miała zainteresowanie... Już myślałam że im się taki rustykalny design nie podoba :roll: A to pewnie był mój personalny smrodek. Poczekam i dam im szansę w przyszłym roku. I tak cały czas przylatują obdziobywać wełnice(takie ohydne mszyce których nie wiem jak się pozbyć, a drzewo mi zabijają).

Mario to ja zapraszam do nas! Następny jest w czerwcowy bank holiday! Nie wiem co z naszą strefą klimatyczną ale wszystko wystartowało tak szybko i w dodatku pędzi jak szalone! Czasami chciałabym żeby ta wiosna trochę zwolniła bo nie mam czasu się nią nacieszyć :roll:

Madziu próbuj dalej z tymi nasionami, nauczysz się na własnych błędach szybciej niż z tysiąca książek. Jeśli auricule(a teraz już wiem że po polsku pierwiosnki omszone) są niedostępne u ciebie to tym bardziej warto próbować siać. Dziewczyny w wątku o prymulach http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=322 pokazały całkiem niezłe okazy które wyszły z siewu. Trzymam kciuki :uszy

Kasiu bardzo mi miło gościć Cię u mnie :wit Mój ogród jest bardzo młody ale już czuję się w nim świetnie. Kwiaty to jest niesamowita radość dla oczu i nierzadko nosa. Ale liście też mnie fascynują!

Majka dobrze że szklarnia już odebrana :D teraz mogę zacząć naprawdę szaleć. Ja bym ją na 30+ określiła, większość dni jest tam właśnie taka temperatura jakimś cudem. Chyba się tam przeprowadzę!

Edwardzie miło mi że wpadłeś ponownie. Właśnie.. daleko stąd... ale nie ma co płakać, po to są marzenia żeby się spełniały.
Szklarnia też była marzeniem i się spełniła, ba w dodatku póki co sprawdza się wyśmienicie! Ale u ciebie też na działce teraz stoi taka niby szklarnia. Ten namiot musi ci dobrze służyć.

Bogusiu :wit witaj w moich zielonych progach. Ja też jestem w szoku ;:108 ale co zrobisz, na naturę nie ma rady. Wolałabym żeby tak trochę TO zwolniło 8-)

Vito nareszcie, uff dotarłaś... Bo już chciałam list gończy pisać :D Dzięki za identyfikację, gdzieś mi kołatało że to może być rodzina echeveria. Co do szklarni to sposób który opisujesz może być jedynym wyjściem w lecie. Jak się młode rośliny wyniosą do ogrodu szklarnie opanują pomidory i wtedy 2 regały będą przeniesione na zewnątrz i staną się moją prywatną szkółką. A i moje sukulenty będą się tam smażyć.
Po twoich perypetiach z podlewaniem(przeczytałam wątek od dechy do dechy, z zapartym tchem, muszę się przyznać) długo i solidnie myślałam co zrobić z moimi. Pani ze stanowiska gdzie je kupiłam powiedziała że mam nie podlewać całą zimę a wznowić w maju... Moje rośliny zaczęły więdnąć. Powstawiałam do podstawki z wodą, napiły się przez noc i teraz mają takie ładne twarde listki. Postanowiłam, że będę regularnie sprawdzać twardość liści i jak zaczną wiotczeć i marszczyć skórkę to je będę podlewać. Mam nadzieję że przeżyją. Dokupiłam jeszcze jednego w... IKEI :oops: (mój M był wściekły, powiedział, że nawet od jubilera bym z kwiatkiem wyszła) crassula undilatifolia tak ma na naklejce.
Pierwiosnki omszone kupuję u jednego hodowcy pierwiosnków, który przyjeżdża na targi z Irl. Północnej. Inaczej to też bym nie miała żadnych wyszukanych okazów. Mam 5 w tym momencie: "finch field", "tim", "connaght delight", ten co kwitnie na str 29 i nie pamiętam jego nazwy ;:223 i zeszłoroczny zakup "fidlers green".
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Asiu całe szczęście że nie dotarłam bo ciemno to widzę.Chyba tynk ze ścian byśmy jedli :;230 .
Do swojej szklarni dołożyłam dzisiaj kilka orchidei - z tych co lubią zmiany temperatur.Na specjalnym wieszaku zawiesiłam kilka Vand-też orchidei.Zobaczę jak zareagują na nowe warunki .
W tej chwili mam zakapowaną ją na fula. I tak chyba zostanie przez całe lato.Co to sukulentów a nawet kaktusów w szklarni pokażą na co je stać.Dużo światła,zmiany temperatury-to jest to co one lubią .Mam u siebie przepraktykowane.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

Dzisiaj mam dla was trochę nowych zdjęć z mojego ogródka.

Mam parę mniejszych odmian narcyzów. Te tyci miniaturki już kończą kwitnienie a są takie urocze. Kwiaty wielkości może 1zł monety i prześlicznie pachną. Te drugie dopiero zaczęły, pachną mniej, są trochę mniejsze niż normalne narcyzy i mają taki ślicznie przebarwiony środek. Oba okazy upolowałam na przecenie końcem lutego, nie sądziłam że w tym roku zakwitną.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Jestem ciekawa czy rozpoznacie co króluje na mojej rabacie teraz? To był mały eksperyment i nawet mi się podoba :wink:
Obrazek Obrazek

Jedne z moich fritillaria. Tu jest acmopetala w zestawieniu z pierwiosnkiem ze srebrną obwódką.
Obrazek Obrazek

Tu jeszcze pierwiosnek omszony 'finch field' w pełnej krasie. One przecudnie pachną, dlatego mam je na stoliku pod samym nosem
Obrazek

Serduszka z fioletowymi tulipanami. Miałam tam dużo z moich Queen of Night, ale gdzieś się pogubiły. Widzę że są tylko 2 albo 3 i to tak się na boki rozlazły że ich z tej zieleniny w ogóle nie widać. A miał być taki ładny kontrast z białą serduszką...
Obrazek

Tulipanowo zrobiło się w całym moim ogrodzie. Wczesne białe pożegnałam ale za to mam całą zgraję następców.
Desery lodowe całkiem ładnie wyszły w tym roku
Obrazek Obrazek

Jeden z moich zapodzianych w ogrodzie Queen of Night
Obrazek

Tu się wdzięczy zestaw Dreaming Maid i chyba Green flame albo coś w tym stylu tylko teraz nie umiem sobie nazwy przypomnieć
Obrazek Obrazek

Te tulipany się zwirusowały- i bardzo dobrze, bo są o niebo lepsze niż oryginalne czerwone które tam jeszcze są w tle. Żółty też niczego sobie
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Tu jeszcze ujęcie oczka
Obrazek

Moje cieniste zestawienie zielono-zielonkawo-zielone. Mniam mniam dla ślimaków :!:
Obrazek

Moje zestawienie prymul i szafirków
Obrazek Obrazek

Widok na ognistą rabatę
Obrazek

A tu jest moja zdobycz. Będą zamontowane na tej ohydnej ścianie, część już wisi a część czeka :roll:
Obrazek Obrazek

Wilczomlecze mnie zawsze będą zdumiewać swoją urodą, zmienną każdą porą roku.
Obrazek Obrazek

A tu jest stan jednego z kloników kupionego okazyjnie wczesną wiosną...
Obrazek

I jeszcze wiadomości ze szklarni. Na dowód że mam tam ciepło, jakimś cudem... + 20 a jak słońce choć trochę wyjdzie to jest +30. No i zdjęcie największych z moich pomidorów.
Obrazek Obrazek
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit

Pięknie... tulipanowo u Ciebie ;:138
Chyba właśnie tulipany najbardziej mnie zachwycają wiosną ;:224 mogę je oglądać godzinami :)

U mnie hosty dopiero wychodza, a u Ciebie juz piękne dorodne liście na zielonej rabacie ;:63
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41

Post »

Asiu
Primule wymiatają :) Zawsze traktowałem jej jako drobny dodatek a tu takie odmiany.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

wow, brak słów tak pięknie... ;:3
pozdrawiam
Edyta
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Asiula z wyspy pisze:Jestem ciekawa czy rozpoznacie co króluje na mojej rabacie teraz? To był mały eksperyment i nawet mi się podoba :wink: Obrazek Obrazek
Ani w ząb nie rozpoznajemy, co króluje na Twojej rabacie :;230 Też nam się podoba...co to jest? Może modrak? (Ale ten nie kwitnie chyba na żółto...?)
Nowe zdjęcia natomiast bardzo, bardzo nam się podobają! Ach, te pierwiosnki omszone! I desery lodowe!
Zestawiasz rośliny kierując się planami, schematami, czy przypadkowo? Ciekawe efekty... harmonijne, kontrastowe...smakowite dla ślimaków :;230 Sama energia!
Szczere wyrazy uznania za szybkie załapanie tajników podlewania aeonium przez obserwację :lol:
Mi to zajęło dwa lata ;:223 Teraz chciałabym trochę je przyciąć i 'zagęścić', krótko mówiąc, uformować.
Dobrze, że mi się trafiłaś, wpadniesz na to znacznie szybciej niż ja :;230 Same korzyści.
Pozdrawiam :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Asiu ale masz kolorowo w ogrodzie a te prymulki są cudne.U mnie też już kwitną piękne tulipanki.pozdrawiam
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
Una
200p
200p
Od: 16 kwie 2009, o 09:56

Post »

Ta zagadka, to mi się z rzepakiem kojarzy. Nic innego mi do głowy nie przychodzi.
Piękne tulipany i fajny pomysł z zasłonięciem brzydkiej ściany.
Te kratki będą służyły za pergole, prawda?
Będziesz je malowała (na zielono) czy zostawisz takie ciemne?
Tak czy siak, Ty coś wymyślisz i coś fajnego z tego powstanie, na pewno. ;:108
Pozdrawiam
Agnieszka
:)
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41

Post »

Postawiłbym na kalarepę, fioletowonabiegłe łodygi wyglądają znajomo :)
laura-loren
50p
50p
Od: 16 kwie 2011, o 09:51

Post »

Witaj ASIU :wit Znalazlam Twoj watek przypadkowo..i musze powiedziec ,ze jestes wielka! tyle ciezkiej pracy wkladasz w "cos", co byc moze kiedys zostawisz..ogrod wyglada imponujaco!!!.Zapewne przynosi Ci wiele radosci,i tak powinno byc!Sama wiem jak to jest mieszkac na obczyznie-my musimy sobie radzic sami,niemamy za duzego wsparcia ...Zastanawia mnie fakt jak mozna zapuscic ogrod do takiego stanu(wiele ich tu) :oops: Mam rowniez ogrod, byl w miare zadbany...? :shock: hmmm..choc nie moja bajka- bo trawki zero!!! to pomalutku dzialam.Jest jeszcze troche do zrobienia,ale to chcialabym ujawnic jak będę gotowa otworzyc swoj watek. ;:224 .Pozdrawiam i zostaje podgladaczem Twojego watku :;230
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu tyle miałam napisać ;:224 tyloma roślinkami się zachwyciłam :uszy napiszę tylko cudnie, wiosennie i kolorowo ;:180 i wszystko takie już duże :D
Bardzo dobry pomysł na kratki na ścianę, ja bym chyba nie malowała na zielono :roll:
A u nas dzisiej bez szklarenki było chyba ze 25 na słońcu, lato.
Awatar użytkownika
majar
1000p
1000p
Od: 26 sty 2011, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przepiękne kolory tulipanów, a te smakowite i niezwykłe. Widziałam już je na forum, czyli i u nas są. :wit
http://img84.imageshack.us/img84/782/img2297i.jpg
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki