Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Post »

Witajcie!
Janeczko ja wciąż czekam na kwiaty JP II, którego dostałam w zeszłym roku od dzieci na Dzień Matki. W zeszłym roku nie kwitł i w tym też jakoś się nie kwapi. Nawet nie wiem czy to na pewno ten powojnik. Anemony rozszalały się w tym roku. Po raz pierwszy kwitną u mnie grupowo, po kilka naraz. Wcześniej kwitły tylko pojedynczo. Mam je już od kilku lat.
Miiriam anemony czyli zawilce wieńcowate występują w kilku kolorach ( czasem niesamowitych i niespotykanych u innych kwiatów ). Nadają się na kwiat cięty, bo długo stoją w wazonie.
Mam taką nadzieję Danusiu, że im będzie tam dobrze i nie będą sprawiały mi kłopotów. Najważniejsze jednak, ze basen przestał straszyć :D
Dzięki Izuniu za identyfikację. Kupowałam go w pączkach. Gdy zakwitł też pomyślałam, że to jakiś nachyłek, ale pan sprzedawał je pod tak dziwną nazwą i mnie to zmyliło. Mam 2 różne nachyłki w kolorze żółtym. Zawsze marzył mi się czerwony i różowy...I mam. Ciekawe tylko jak długo...Myślę, że targom nie przeszkadza wspólny termin z wyborami :wink: Już nie mogę się doczekać soboty :tan
Joluś ja dopiero na Forum zobaczyłam ile różnych odmian piwonii jest. Istne cuda! Niektórymi bodziszkami mogę się podzielić.
Taro - u mnie na szczęście wyjątkowo mało ślimaków w tym roku - oby tak dalej. No właśnie anemony! Trochę mnie zmyliła ich wysokość - u mnie raczej są niskie i krępe. A może to zdjęcie tak zrobione...
Jacku - ten irys jest naprawdę błękitny i kwiat ma taki bardziej horyzontalny - troszkę podobny do japońskich. Możemy zrobić podmiankę. Ja chętnie przygarnę syberyjskiego w kolorze białym. A który to jest bodziszek popielaty? Jestem pewna, że wysłałam Ci irysy żółto-brązowe. Może nie zakwitły w tym roku.

Postępy w kwitnieniu u mnie są słabe. Kwiaty jakoś nie bardzo się śpieszą. Pewnie przyczyną są zimne noce. Kto to widział by w połowie czerwca było tylko 5-7 st. w nocy. Istna lodówa.
Niestety mój kruszczyk "obraził się" na mnie i nie będzie już znaku rozpoznawczego - storczyka pod brzozą. Nie wiem dlaczego do tej pory nie pokazał się po zimie :cry: Znalazłam kilka małych siewek w różnych miejscach i spróbuję odtworzyć kępę. Dlatego przepraszam wszystkich, którym obiecałam siewki - w tym roku nie mam ich na zbyciu.

Kilku ogrodowych gości:

Obrazek Obrazek - ten w najlepsze podjadał nasiona niezapominajki
Obrazek
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Och, ten gołąbek...Ale masz fajnie. Czy pamiętam dobrze, że gołębie u Ciebie gniazdują?
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

:wit oczywiście spotkanie było udane, a dzisiejszy dzień pracowity dla nas :D
pomysł z likwidacją basenu super ;:138 , na starej działce kwaśną(i mokrą) rabatę zrobiłem w starej wannie ;:7
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U mnie stara wanna służy za zbiornik na deszczówkę.
Goście wspaniali a i taki gołąbek gniazduje u sąsiadki w tuji.
O dziwo tuja znosi to bez uszczerbku na zdrowiu.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Iza :!: Jestem oczywiście chętny na wymiankę irysów syberyjskich :) I bodziszków zresztą też, bo widzę, że mamy różne. Popielaty to ten różowy z czarnym oczkiem (na drugim zdj. z serii bodziszków).
Szkoda, że kruszczyk się obraził :( U mnie co roku większy i w tym roku, będzie już zauważalny :wink:
Ciekawe, co przywieziesz z targów ;:65
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

witaj :D siedziałam cicho, teraz juz mogę łeb wystawic, duzo się pozmieniało:)) zaglądnij jutro na mój wątek :wink:
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Obrazek- ten w najlepsze podjadał nasiona niezapominajki

zawsze uśmiechem witam takich gości, choć wiem mogą być kłopotliwi ;:65

amenony pamiętam przywiozłam z ówczesnego NRD, kwitły w ogródku mojej mamy ja po prostu się w nich zakochałam takie delikatne a u nas wówczas to rarytas, tyle kolorów - niestety ogród był na dziko znikł z dnia na dzień i moje amenonki też, ale teraz zawsze goszczą w moim ogródku.
Faktycznie potwierdzę w tym roku jakoś zakwitły "masówką" a to daje efekt.

miłego dnia
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witam, witam miłych gości!
Oczywiście byłam na targach i przywiozłam mnóstwo roślin. Ogarnęło mnie istne szaleństwo zakupowe. Nadrobiłam nawet poprzednie nieudane - w maju. Zdjęć niestety zrobiłam tylko kilka, bo ręce miałam zajęte torbami i siatkami. Po raz pierwszy był ogromny wybór żurawek co mnie bardzo ucieszyło. Kupiłam 7 sztuk :oops: Skusiłam się też na paprocie miniaturowe (3), prymulki(3), dzwonki(2), rojniki(3), rozchodnik okazały, liliowiec pełny, żylistek różowy, wawrzynek wilczełyko biały, goryczkę chińską, oxalis, trójsklepkę(2) i delospermę żółtą - "więcej grzechów nie pamiętam"... Faktem jest, że jutro z chęcią pojechałabym również, bo wielu roślin jeszcze nie kupiłam :oops: Niestety mój portfel chyba nie wytrzymałby tego. Kilka zdjęć tego co najbardziej mnie poruszyło na targach:
Obrazek - hortensja dębolistna za "jedyne" 65 zł
Obrazek - ogrodowa metaloplastyka - najtańsze sztuki kosztowały prawie 100 zł
Obrazek - i oczywiście żurawki

Taro - wszyscy ( no prawie wszyscy) ogrodowi goście przyprawiają mnie o uśmiech. Gołąbek wyglądał na zadomowionego...Też pamiętam czasy, że trudno było kupić ładne kwiaty do ogrodu. Teraz wystarczy miec odpowiednio gruby portfel...
Witaj Riv ! Dawno Cię nie było! Cieszę się, że już wróciłaś! Do Twego wątku już zajrzałam ( :roll: ) i jutro też zajrzę.
Jacku ten z czarnym oczkiem na 2 zdj. to jakiś miniaturowy bodziszek na skalniak. Szczegóły wymiany jeszcze obgadamy :D
Grażynko - w tym roku to i basen chyba byłby za mały na deszczówkę :evil: Ja planuję beczkę przy nowej altanie. U mnie już kolejny rok mieszkają na świerku gołębie i większych strat nie widzę.
Witaj Zbyszku! Miło, że mnie odnalazłeś! Dziękuję za poparcie.
Aguś - gołąbek nie podpisany, ale to chyba lokator z mojego świerka. Często przychodząc na działkę widzę go jak "się pasie" na rabatkach. Swoja drogą nie myślałam, że nasiona niezapominajki rwane prosto z krzaczka są takie pyszne :;230 Lubię obserwować wszelkie stworzenia, a działka mi to umożliwia.
Awatar użytkownika
Asssika
100p
100p
Od: 26 paź 2009, o 19:25

Post »

też byłam i też kupiłam żurawki :D
czasami nie cel jest ważny ale by do niego dążyć...

Moja walka z wiatrakami?
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Witaj Izo. Widzę zakupowe szaleństwo trwa. Prawda jednak, że teraz wystarczy tylko wypchany portfel i targi. Najczęściej takiego wyboru i tylu roślin naraz nie ma na co dzień w sklepach ogrodniczych, więc się szaleje, pomimo tego że ceny są z reguły wyśrubowane, gdyż producenci chcą sobie odbić przy okazji transport, hotel, dniówki itp. Też tak mam. A zakupy superaśne. Bardzo wygórowana cena hortensji dębolistnej, chociaż wygląda, że ładna duża roślina. :wit
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

rzeczywiście wybór duży ale i ceny nie złe ... tez zamówiłam żurawki u Izy ma mieć je po niedzieli .. a moja rabatka już na nie czeka ...
a gołąbka tez mam swojego na lipie .. już od paru lat ma tam gniazdo ... tylko jeszcze nie spotkałam go buszującego w ogrodzie ,woli latać na łąkę ...
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A jha w pierwszej chwili myslalam ,że kupiłaś to wszystko - łącznie z żurawkami :shock:

U nas nie ma takiego wyboru zurawek :(

Piękne zakupy - fotografuj i pokazuj :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Iza, faktycznie poszalałaś z zakupami...Czyżby dopadła Cię żurawkomania :D Zapewne posadzisz je na leśnej rabacie :wink: A może zaplanowałaś dla n ich inne miejsce..Tak czy siak to ładne roślinki i wszędzi będą się znakomicie prezentować..
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55

Post »

Witaj Izuniu.
cieszę się, ze chaber Ci zakwitł i że cieszy Twoje i innych oczy. Powiem Ci, że pomysł z basenem rewelacyjny. Mnie coraz częściej przychodzi na myś aby i mój basen tak załatwić. Przez zimę bardzo ucierpiał i nie chce mi się już nim kąpać. Ale M nie da sie tak łatwo przekonać. Może w przyszłym roku? Izuniu pozdrówka i buziaki ;:196
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16

Post »

:shock: :shock: :shock: ale zakupowe szaleństwo. A czy masz miejsce, zeby to posadzić??
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”