Ciekawe z tą irgą. Chyba nie mam prawdziwej Irgi, tylko ziemniaki kupione pod tą nazwą od chłopa, i już dawno uschły.kacper624 pisze:Krzaki vinety uschły a irga rosnie w najlepsze.
Ziemniaki- wszystko o uprawie cz.1
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ziemniaczki , ziemniaki
pozdrawiam, Gunnar
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Różowe "rogaliki", które uprawia moja mama, są dużo mniej podłużne od Aspargeskartofler/Mandel, ale kolor jest wyraźny. Wolę ziemniaki podłużne nazywać "rogaliki" według niemieckiego/czeskiego wzoru, a nie tłumaczyć angielskiej nazwy "fingerlings" na "paluszki". Przypuszczam, że nie ma polskiej odmiany/nazwy, która by odpowiadała. Ziemniaki oryginalnie duńskie mogły faktycznie 'stracić rachubę czasu', ale jak się lepiej zaklimatyzują, powinno być inaczej.
pozdrawiam, Gunnar
Ja tylko przypuszczam , że to irga . Są różowe a miała być Vineta , nie ma to jak sprawdzony sadzeniak
Bellarosa odpada bo to bardziej pastewniak .
Tak wygląda ziemniak , skórka jak widać nie dojrzała http://www.abload.de/image.php?img=2012 ... 0rsjzd.jpg

Bellarosa odpada bo to bardziej pastewniak .
Tak wygląda ziemniak , skórka jak widać nie dojrzała http://www.abload.de/image.php?img=2012 ... 0rsjzd.jpg
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
GunnarSK, irga przy właściwym stosunku N do PK i optymalnej wilgotności ma tylko ok. 130 dni wegetacji dlatego naszedł już jej czas, a rolnik nie uprawia ziemniaków z nasion. Mając je z wymiany nie wątpiłbym.
Francik.
Francik.
Francik
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Dawno mnie tu nie było , ziemniaki juz mają suche łęty.
U mnie jeszcze nie kopiemy ale juz sporo ludzi kopie widać ładne są zbiory
U mnie jeszcze nie kopiemy ale juz sporo ludzi kopie widać ładne są zbiory
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam.
My mamy "Bartka" i "Red Lady". Red Lady były na prawdę duże już w lipcu a teraz są po prostu ogromne. Zastanawiamy się na wykopaniem ich, skoro nać uschła totalnie. I były zdecydowanie wrażliwsze na zarazę i... na stonkę. Stonka uwielbia tą nać. Bartek jeszcze ma pokaźną, zieloną nać i z pewnością czas na kopanie tej odmiany będzie w II połowie września.
Coś, co podoba mi się w Red Lady, to fakt że nie ciemnieją po ugotowaniu. Nawet na drugi dzień. Mamy ją po raz pierwszy w tym roku i na pewno wysadzimy ją za rok.
My mamy "Bartka" i "Red Lady". Red Lady były na prawdę duże już w lipcu a teraz są po prostu ogromne. Zastanawiamy się na wykopaniem ich, skoro nać uschła totalnie. I były zdecydowanie wrażliwsze na zarazę i... na stonkę. Stonka uwielbia tą nać. Bartek jeszcze ma pokaźną, zieloną nać i z pewnością czas na kopanie tej odmiany będzie w II połowie września.
Coś, co podoba mi się w Red Lady, to fakt że nie ciemnieją po ugotowaniu. Nawet na drugi dzień. Mamy ją po raz pierwszy w tym roku i na pewno wysadzimy ją za rok.
Mogłbym mi ktos powiedziec dlaczego warto zgrabic i spalic łety od ziemniakow ?
A polskie znaki to ktoś zjadł ?
Comcia
telefon z qwerty?
A polskie znaki to ktoś zjadł ?

Comcia
telefon z qwerty?
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Myślę że należy spalić łęty bo w nich tylko "choróbska" ...
- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
Dokładnie zgrabić i spalić, nie tylko łęty ale i inne chabry, perz żeby to wszystko się nie rozprzestrzeniało, ale głównie z powodu chorób, po to aby zachować ziemię w czystości, jeśli łęte przekopiemy raz drugi trzeci to ziemia straci swą wartość, nagromadzą się w niej choroby, natomiast chwasty typu perz mlecz będą łatwiej się zagęszczać.
- piotrek7725
- 200p
z ok 15-25m^2 ?
15 m2 . Chyba nie jest zle co?
- piotrek7725
- 200p
no to masz jakieś 50kg/15m2 czyli z hektra ok 33 tony no tak sobie strzeże mówiąc, ale biorąc pod uwagę że to vineta i pewnie uprawiana bez chemii to jest bardzo dobrze, zresztą widać że bulwy są ładne duże a nie jakieś "pipry" wydajnościowo można powiedzieć że jest dobrze.
bez chemii ... przemilcze to
Z plonu jestem zadowolony bo ziemia jest strasznie słaba dopiero 2 rok coś tu rośnie . Próchnicy brakuje . Była to ziemia "kolejowa " nawieziona z torów .
Z plonu jestem zadowolony bo ziemia jest strasznie słaba dopiero 2 rok coś tu rośnie . Próchnicy brakuje . Była to ziemia "kolejowa " nawieziona z torów .
- piotrek7725
- 200p
no więc co do tej twojej ziemi, teraz po zbiorach jak wzejdzie perz, mlecz etc. to opryskał bym to czymś co ładnie spali chaberki i korzenie na wiosnę jeśli możesz to zasiał bym poplon - gorczycę i cały sezon 2013 skupił bym się tylko na tym aby rósł tam poplon czyli zasiać przekopać, to doda próchnicy. Do tego dobrze pognoić i ziemia powinna wyjść na swoje. Tylko masz to że w 2013 będzie rósł tam tylko poplon, jak masz dużo miejsca to podziel sobie poletko na 2 części w 2013 wyrobisz jedną a w 20114 drugą połowę. tylko pamiętaj jeśli będą tam przez ten rok rosły chabry a nie poplon to wiele nie wskórasz...