Skrzydłokwiat - pielęgnacja i problemy w uprawie
Re: Skrzydłokwiat - pielęgnacja i problemy w uprawie
Co miesiąc dostaje porcje nawozu uniwersalnego do kwiatów doniczkowych. Podlewam go 1-2 razy w tygodniu, dodatkowo zraszam 2 razy . Liście wycieraczki co tydzień, nie używam żadnych nablyszczaczy itp, tylko miękka szmatką na mokro. Teraz stoi na podłodze ok 1, 5m od okna gdzie słońce świeci praktycznie przez cały czas. W zimę stał na oknie, ale zrobilo się mu za gorąco więc przestawiłam na podłogę. Wcześniej pielegnowałam go dokładnie tak samo i było wszystko w porządku
- ivonar
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W takim razie, ma stres po przesadzeniu. Obserwuj, póki co. Zwróć tylko uwagę na rozluźnianie podłoża, np. wermikulitem. Jest całkowicie obojętny dla rośliny, a dobrze rozluźnia. Podłoże nie zbija się po jakimś czasie i do korzeni dostaje się powietrze. Nawożenie dopiero po kilku tygodniach od przesadzania, nowe podłoże ma zapas substancji odżywczych. Mój rośnie sobie tak. Zdjęcie niezbyt wyraźne, sorry

Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
Zakręcona na zielono - zapraszam
Dzięki wielkie
poczekam jeszcze trochę, jak nie podpasuje mu te podłoże to przesadzę tak jak radzicie 
---24 kwi 2018, o 23:26 ---
A wracając do wcześniejszego pytania, da radę określić co to za odmiana? Nie wiem czemu, ale strasznie mnie to ciekawi.

---24 kwi 2018, o 23:26 ---
A wracając do wcześniejszego pytania, da radę określić co to za odmiana? Nie wiem czemu, ale strasznie mnie to ciekawi.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Odmian skrzydłokwiata Wallisa jest trochę. Kwestia jeszcze, że Twój może trochę urosnąć, wg mnie to albo 'Mauna Loa' (o pachnących kwiatach) albo 'Euro Giant' (dorasta do 1 metra).
Jest jeszcze ?Sensation?, ale ma wyjątkowo duże i szerokie liście i dorasta do ok. 1,8 m.
Jest jeszcze ?Sensation?, ale ma wyjątkowo duże i szerokie liście i dorasta do ok. 1,8 m.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Rośnie cały czas
dostałam go od taty pół roku temu, miał max 30 cm i nie kwitł. Najwyraźniej miał u niego złe warunki. Niedawno zabrałam mu drugiego, żeby się nie zmarnował i też już zaczyna 'szaleć'. A podobno miał to być mały kwiat doniczkowy 

- norbert76
Bo skrzydłokwiaty to też niskie odmiany, mające nawet mniej niż 0,5 metra.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Teraz już wiem, z tymi też tak miało być a tu taka niespodzianka
ogólnie dziękuję za rady, w sobotę pojadę do ogrodniczego po odpowiednie podłoże i go chyba przesadzę. Zauważyłam, że z drugim dzieje się to samo, więc nie będę czekać aż się tak samo pozawija jak pierwszy 

- norbert76
Re: Skrzydłokwiat - kwitnienie
Przelany albo za bardzo przesuszone podłoże, ew. za niska wilgotność powietrza. Przesadzałaś po zakupie?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- AGA Z
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może to głupie, ale czy to nie są młode listki?
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
No ja już mam dość długo po zakupie był przesadzany na bank, no i teraz niedawno też mu wymieniałam podłoże, bo raz na rok czytałam, że trzeba. Może to i są młode listki, no na pewno są młode tylko czemu zrolowane?? inne rosną normalnie... podlewam go co drugi dzień albo co dwa dni, zraszam wodą (nie z kranu), stoi na podstawce z wodą i keramzytem.. co się dzieje 

- norbert76
Podlewasz co drugi dzień
Jest ewidentnie przelany! W przypadku skrzydłokwiata podlewa się tak, żeby przeschła delikatnie wierzchna warstwa ziemi.

Jest ewidentnie przelany! W przypadku skrzydłokwiata podlewa się tak, żeby przeschła delikatnie wierzchna warstwa ziemi.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
więc może podlewać go co trzy dni, albo nawet co cztery??
- norbert76
Nie podlewa się roślin co do dnia, a co do skrzydłokwiata dalej będzie za często. To nie jest roślina bagienna.
Tak jak napisałem podlewasz wtedy kiedy delikatnie przesycha wierzchnia warstwa podłoża. To może być mniej więcej raz na tydzień, może trochę wcześniej albo później. Wszystko zależy od warunków uprawy: temperatury i wilgotności powietrza, pory roku, podłoża itd.
Trzeba wyciągnąć roślinę z doniczki i sprawdzić stan korzeni czy nie są uszkodzone. Przygotować mieszankę ziemi uniwersalnej i agroperlitu/żwirku, bo pewnie jest posadzona do samej ziemi. Po przesadzeniu daj trochę przeschnąć podłożu i podlej po paru dniach.
Aha i proszę zdania zaczynać z dużej litery.
Tak jak napisałem podlewasz wtedy kiedy delikatnie przesycha wierzchnia warstwa podłoża. To może być mniej więcej raz na tydzień, może trochę wcześniej albo później. Wszystko zależy od warunków uprawy: temperatury i wilgotności powietrza, pory roku, podłoża itd.
Trzeba wyciągnąć roślinę z doniczki i sprawdzić stan korzeni czy nie są uszkodzone. Przygotować mieszankę ziemi uniwersalnej i agroperlitu/żwirku, bo pewnie jest posadzona do samej ziemi. Po przesadzeniu daj trochę przeschnąć podłożu i podlej po paru dniach.
Aha i proszę zdania zaczynać z dużej litery.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ok. Dziękuję za informację ;*
Pozdrawiam ;)
Pozdrawiam ;)