Działka z dębami - Wiślanka - agape

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka z dębami...czy coś urośnie? - agape cz.2

Post »

Cześć Kochani!

Uff...Tyle miałam w ostatnie miesiące roboty, ale wraca mi radość ogrodnicza o której musiałam zapomnieć i w ogóle prawo do myślenia o działce....
Lubię zimę Oranio. No właśnie jak to się stało, że latem nie byłaś w Wiślance? No?
Ambo- raz jeszcze dzięki za otuchę, że można długo sadzić...
Izo- cóż, nakupiłam różnych piękności, w całości na allegro. Czekałam na przeceny w Obi, ale jakoś w tym roku nie było u nas. Został jeden marny koszyk z 20) narcyzami, samymi żółtymi. A ceny wysokie.
A że sa cebulowe wieloletnie, to zaszalałam na allegro. Naprawdę zaszalałam, wciaż mam dług z tego powodu... :oops:
Kupiłam wiele odmian narcyzów- białe, zółte, trąbkowe, wielokwiatowe, takie, że z jednej łodygi wyrasta grono kwiatów.
Tulipany też kształtami- te tradycyjne, ale i kielichowe, i chyba papuzie- z karbowanym brzegiem.
Szczególnie ciekawią mnie zielono-różowe, i brzoskwiniowo-różowe (w kolorze róż np. Alchymista, czy Fr. Jouranwille), wysokie i całkiem niskie botaniczne, aby je powsadzać w głęb, w takich dzikszych częściach działki.
Poza tym kilka lilii, bo cudem wdzięcznie kwitły! w moich ciemnościach i kilka białych hiacyntów na próbę.
Dużo krokusów, aby było kolorowo pod drzewami wokół.
Mam też dużo zawilców białych i mnóstwo czosnku białego.Raz było tak łądnie jak zakwitły u mnie cebulice białe, chciałabym ten efekt powtórzyć- przedłużyć, niskimi czosnkami białymi....Ale zawilca japońskiego, na którym mi zależało jeszcze nie mam.
Co jeszcze właśnie szafirki - do posadzenia pod czerwony krąg tulipanów pod jabłonią.
Spraksje równie niskie co małe tulipany.

Było tego z 15kg, ledwo dowiozłam wózek, ale 3/4 to taki tulipany mix, narcyzy mix i krokusy mix.

Mam nadzieję, że będzie kolorowo.
Planuję też rabatę złożoną z takich kwiatów: naokoło niebieska lobelia - dużo i grubo, w środku aksamitki żółte i bardzo intensywnie ciemnopomarańczowe,prawie bordowe a wewnatrz wysoką rudbekie błyskotliwą jasno żółtą słoneczną z bordowymi obrębkami płatków i ciemnoczerwonym środkiem. Widziałam taką, wyglądała bardzo energetycznie i kwitła do połowy listopada od lata.
A ja bym to zostawiła do wiosny bo i aksamitki i rudbekia ładnie wyglądają jak śnieg na nich oszroni łodygi zimą.
Planuję też białe pelargonie i białe mieczyki i białe lilie.

A wokół warzywniaka kwiaty jednoroczne wysiane na miejsce przekwitłych tulipanów.

Oj co to będzie...?
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Agapeeeeee! Oj, będzie pięknie i inaczej!! To będzie niesamowicie bogato - kwieciście!! Czysto i świeżo i bzykowo! Ech, nawet trudno to sobie wyobrazić!!I to wszystko chyba będzie pachniało??? To może będzie to takie miejsce, gdzie można " utonąć w kwiatach"??
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rewelacja! Tylko tyle powiem i już nie mogę się doczekać wiosny i lata by wszystko to zobaczyć kwitnące.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

WŁAŚNIE .OJ ,CO TO BĘDZIE .
Chyba nam gały powypadają . :shock: :shock: :shock:
Oj kiedy będzie ta WIOSNA . ;:65
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj, co to będzie Agnieszko. Czekamy do wiosny. Tak się zaczytałam, że już mi tęskno ... ;:3

pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Aga, już sobie wyobrażam jak będzie u Ciebie kolorowo....I jak zwykle zresztą... :) widzę, że już masz konkretnie sprecyzowane plany co do wyglądu rabat...Naprawdę podziwiam...
Ale tych cebul to nakupiłaś :shock: Teraz to powsadzać :?
Ja muszę się przyznać, że nie przepadam szczególnie za wsadzaniem cebul wiosennych :? A nie mam ich dużo...., ale zawsze dużo czasu schodzi mi nad zastanowieniem się...gdzie je posadzić???? A potem zapominam, gdzie wsadziłam....chociaż część miejsc pozaznaczałam :?
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

To się dopiero nazywają ZAKUPY CEBULOWYCH :shock: :shock: Wiosną nie wyjdziemy z Twojego ogródka, tyle będziemy oglądać przyklejone do monitorów ;:138
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Dzień dobry!
Ave, Jolu, Ewo, Jolanto, Izo, Oranio oraz Mili Czytający!

Cóż...To prawda: Oj, co to będzie.
Dziś miałam sadzić, ale pada. Zapowiadają na weekend powrót jesieni.
Ale za to, aby nie nadużywać Waszej cierpliwości, postanowiłam pokazać Wam, póki co, zdjęcia sklepowe tych zakupionych cudów...(mam nadzieję, że sprzedawca się nie pogniewa)...

Zatem: tulipany będą takie:

niskie
Obrazek
botaniczne
Obrazek
virindiflora
Obrazek
Obrazek
wielokwiatowe mix
Obrazek
liliokształtne
Obrazek
późne
Obrazek
triumph orange
Obrazek
triumph mix
Obrazek
strzępiaste
Obrazek
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Łoł... :shock: :shock: :shock: ale śliczności... one powinny kwitnąć 3 miesiace, a nie tak krótko... :D
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Jejku, tyle odmian!! ;:138 nie wiadomo na czym oko zawiesić! Szczególnie chyba na botanicznych, jestem oczarowana ich urodą!! Sadzić trzeba dość gęsto, tworzą wówczas cudowny dywanik! Płożące tulipany!!
Agape, Ty to masz rozmach!!! No nie, wszystkie to cudeńka! Ale będzie tulipanowo.Sezonowa nazwa Wiślanki - Agapowe Tulipanowo! :D No to czekamy na sadzenie!Czytam nagłówek" Działka z dębami...czy coś urośnie?"!!! :;230 Dziesiąąąąąąątki, seeeeetki kwiatków!Ahoj!
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Coś mi się wydaje Aga, że tak zaszalałaś na wyprzedaży - mixy w dużych ilościach.
Pochwalam wybór. Same piękności, a w wielkich kępach będą wyglądały bosko. Kilka odmian niskich kupiłam w zeszłym roku. Śmiesznie wyglądają duże kwiaty, prawie bez łodygi, jakby prosto z ziemi wyrastały. Na botaniczne postawiłam w tym roku - miałam tylko Tarda. Jestem mocno ciekawa tych maluchów. Liliokształtne miałam jedne - bardzo długo kwitły. W przyszłym roku chyba dokupię kilka innych odmian, bo w tym postawiłam raczej na narcyzy, krokusy i hiacynty. Z zielonym przykoronkiem wyglądają cudnie. Zresztą wszystkie piękne, a jak zakwitną to będzie kolorowy zawrót głowy. Wygląda na to, że mamy to samo źródło cebulek :D
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Witaj Agnieszko, czyżbyś otrzymała w spadku kawał dziewiczej ziemi pod ogród, czy planujesz wiszące ogrody, ale będzie wiosną ładnie u Ciebie.
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Obyś tylko to Aguś posadziła. Wtedy wiosna będzie kolorowa i piękna. ;:196 :wit
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Trzeba się zastanowić nad techniką sadzenia takiej ulości tulipanów! Może metodą odkrywkową, żeby nie dołować pojedynczo?
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Są takie specjalne przyrządy do sadzenia cebul sadzenie cebul i sadzarka

Aga wieki u Ciebie nie byłam i bardzo żałuje, że nie zaglądam tu częściej. Wykonałaś kawał naprawdę dobrej roboty gratuluje i podziwiam.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”