U Lesi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kilka roślinnych portretów (z serii co obecnie u mnie kwitnie)
Liatra kłosowa (miała być co prawda biała...)
Obrazek
Dalia - wobec dalii mam trochę mieszane uczucia, są ładne, ale takie dla mnie trochę sztuczne, bulwy trzeba wykopywać na zimę. Chyba w przyszłym roku dalii u mnie nie będzie.
Obrazek
Krokosmia
Obrazek
Biały floks
Obrazek

Budleja - zdjęcie ilustrujące pokładanie się krzewu
Obrazek

Tak sobie myślę, że po niecałym roku bycia ogrodnikiem amatorem, posadziłabym wszystko trochę inaczej, z niektórych roślin w ogóle bym zrezygnowała (bergenie, tawułki, dalie i inne wrażliwe na zimno cebulowce) a innych posadziła więcej (np. żurawki, hosty, liliowce)
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Pięknie! Wszystko w idealnym porządku - aż przyjemnie popatrzeć :D

Uważaj na tę zielono-białą trawę - jest strasznie ekspansywna!
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I zdjęcie, które wymaga osobnego postu. Rusałka pawie oczko na oregano. O takim ogrodzie marzyłam - z motylami, pszczołami, ziołami. Są moje ukochane róże, przylatują ptaki (kopciuszki), mogłabym godzinami się wpatrywać w ogród tętniący życiem.

Obrazek
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

Asiu, ogród wygląda świetnie :lol: Gratuluję miejsca na nowe nasadzenia, będę czekała z niecierpliwością na efekty tych prac. Co do kładącej się budlei - myślałaś o takich metalowych podpórkach zabezpieczających przed kładzeniem się kwiatów? Widziałam coś takiego u koleżanki, ona trzymała w tym piwonie. A motyl na oregano jest po prostu piękny :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Joasiu,
No i dech mi zaparło przepiękne kolorowe widoczki i cała działeczka super,
Dzięki Joasiu za zaproszenie, nie obiecuje ale postaram sie choc podjechac na chwilke, wiesz jak czas ze wszystkim goni jak sie pracuje, zdrówka życzę
Pozdrawiam
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko - to, że pasiasta trawa jest ekspansywna zdążyłam zauważyć :lol: Póki co maskuje wolno rosnącą Erotikę, która dochodzi do siebie.

Gosiu - planuję trochę pozmieniać, ale główne nowe nasadzenia pojawią się dopiero na jesieni. Metalowe podpórki, hmmm to dobry pomysł, ja myślałam aby budleję podwiązywać do płotu. Coś w każdym razie muszę zrobić z tym krzewem, bo wygląda nieco "niechlujnie".

Asiu - ;:168
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Róże, które planuję zamówić w Rosarium (zastrzegam lista może uleć modyfikacji, bo ciężko jest wybrać, tyle ciekawych odmian a potem jest to pytanie gdzie to "upchnąć").

1. pnąca Red Eden (jeśli jest tak niezawodna jak Eden Rose to warto brać w ciemno)
2. pnąca Dortmund (ma urok dzikiej róży, trochę żałuję, że zamiast niej wzięłam American Pillar)
3. Red Leonardo da Vinci (nowoczesna o uroku starej róży)
4. Nostalgia (jest absolutnie przepiękna a ze chciejstw trudno się tłumaczyć)
5. Mini Orange (w ramach oswajania koloru pomarańczowego)
6. Nozomi (na balkon, do pojemnika - coś w sobie po prostu ma)
7. The Pilgrim (?) (chciałam żółtą angielkę, ale nie jestem pewna wyboru)

Hmmm - wydawało mi się, że udało mi się bardziej skrócić listę....

Jakby ktoś miał jakieś uwagi dot. tych róż, to chętnie wysłucham :lol:
linki Lesi
aktualny
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Joasiu, jaki Ty masz piekny, duzy ogród :shock: Rabaty prześliczne. A zdjęcie z motylem urocze. Podzielam Twój pogląd co do budleji. Może jak się przetrzyma jej wiek niemowlęcy i młodzieńczy, to prezentuje sie okazale, ale początki sa trudne. Je też się jej pozbyłam. Co do zaplanowanych róż. Wybór wydaje mi się świetny. Z pomarańczowych polecam Ci jeszcze Fellowship ale od razu dwa krzewy, koło siebie, bo rosną wąsko. Z brzoskwioniowo-kremowych Olimpic Palace. Jeszcze pomyśl o Marii Antoninie. Też ją kupiłam w Rosarium i bardzo sobie chwalę. Nostalgia też z R. właśnie wchodzi w drugie kwitnienie. Ja w przyszłym roku dosadzę więcej lilii. Jestem nimi oczarowana. Mniej do mnie przemawiają liliowce, ale lilie bardzo.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu - tak mi się miło zrobiło po Twoim wpisie ;:97
Ogródek jest maleńki, prawie "chusteczkowy" - dlatego łatwo w nim utrzymać porządek :roll:
Budleja mi się marzyła ze względu na motyle, zwłaszcza, że wokół są same ogrody w stylu trawnik+tujki, więc motyle nie często gościły. Pocieszam się, że budleję można mocno ciąć, więc to jej ostatnie chwile w takim "bałaganie".

Z pomarańczowych róż myślałam wcześniej o Fellowship i też zastanawiałam się nad Olimpisches Feuer, Friendship - problem polega na tym, że lubię pomarańcze oglądać u innych; u siebie ciężko jest mi je sobie wyobrazić, więc na razie planuję ostrożnie :lol: Maria Antonina - muszę pomyśleć - tylko jak powiedzieć M., że trawnik trzeba jeszcze mocniej zredukować....
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Marię Antoninę ja też mam na liście (to ta o kolorze kości słoniowej, prawda?). Jest niższa, więc dam ją przed wyższe róże. Na razie niestety tylko jeden krzew :roll:
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z opisu wynika, że Maria Antonina jest niższa i w kolorze kremowo-morelowym. Trochę zdjęcie mnie nie przekonuje, więc poprosiłam Bogusie aby wkleiła u siebie w wątku zdjęcie tej róży.
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Asiu, do kiedy mam się zdecydować na róże?
Zostawiłam rozpiskę w pracy, a będę tam dopiero w poniedziałek.
Mam Nostalgie i jestem nią zachwycona, pachnie i zmienia kolory w trakcie rozkwitania. Cudo.
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p
Od: 21 maja 2009, o 00:34

Post »

To chyba normalne u ogrodników, że najpierw się sadzi, potem przesadza i jeszcze wyrzuca niektóre okazy. Ja teżtak mam, że połowę roślinek posadziłabym gdzie indziej, a jeszcze nie zaczęlam nawet na dobre sadzić. Myślę, że za parę lat ogród nabierze naprawdę pięknego blasku jak roślinki podrosną i utworzą ścianę, jak na razie cieszy każde kwitnące maleństwo. Ciekawy pomysł z tym zielarskim zakątkiem. Ja nad tym też myślałam gdzie by sobie takowy utworzyć. Myślę o jakiejś rabatce na podniesieniu z mnostwem ziół.
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Joasiu,
Ja mam dwie róże the pilgrim i graham tomas i abraham derby i jak na razie the pilgrim kwitną najcześciej z tych trzech i rosna prawie w cieniu, wszystkie są przepiękne i pachną, ale jeszcze bardzo polecam Ci rewelacyjna róże Tip Top( kwitnie cały czas od czerwca) i jeśli się skusisz friendship , Bonitę i oczywiście Gloria Dei-Peac bo Erotiki już chyba kupiłaś,
Pozdrawiam
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Joasiu :) Dawno nie zaglądałam do Ciebie i widzę, że ogród coraz piękniejszy :) Gratuluję :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”