myrtille1986 pisze:Tak sie zastanawiam czy je wysiać do pudełek przezroczystych po ciastkach i zrobić taką małą szklarnie.Czy to jest dobry pomysł?
Nie wiem czy dobry - ale też skorzystam - tylko muszę kupić takie ciastka
Wsieję do takiego pudełka i postawię na balkonie
Bo w domu mam bardzo ciepło, aż mi zaczęła pleśnieć ziemia
Siał ktoś może aksamitkę białą? Mam nasionka z alegrowego zakupu, i juz inne roślinki nie wzeszły jak potrzeba i chciałabym dowiedzieć się czy sa one podobne. Teraz niezbyt przypominają aksamitkę mimo, ze mają juz listki właściwe. Może sie okazać, ze kolejna pomyłka
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Siałem, siałem, nawet dwa rodzaje białej aksamitki - białą wyniosłą "Albatros" z Legutki oraz biała rozpierzchła z Polanu. Obie ładnie i bez problemowo wzeszły. Heh z allegro nie kupowałem, bo czytałem że forumowicze dostawali po 6 nasionek;/
Ja wysiewałam też białą, ale u mnie to bardziej pod kolor kremowy podchodziło.
Zrobiłam próbę kiełkowania nasionek. Na chusteczce powychodziło z nasionek sporo kiełków, które przeniosłam do ziemi.
Skoro kiełkują na chusteczce to dlaczego nie chcą od razu w ziemi?
U mnie na ligninie również kiełkuje w przeciągu dwóch dni, natomiast w ziemi trochę dłużej. Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby kiełki włożyć do ziemi
paola1a pisze:No właśnie też nie to ciekawi A gdzie ty je trzymałaś
Właśnie co , jak zeżarło aksamitki stoją w szklarni i podejrzewam jakiegoś robala bo innej opcji nie ma pierwszą z brzegu skrzyneczkę tylko to "coś" potraktowało w ten okrutny sposób (dobrze że tylko jedną i że aksamitki a nie inne roślinki, ale to też strata i złość ale ja go dorwę a wtedy rozliczymy się)