Kolorowy ogród Geni - 2009r - 2cz.
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- krzysiek86
- Kontakt:
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Genia,
Pytałaś się o ten kwiat "Złoty dzwon" (Campana de Oro) z Peru. Właściwa jego nazwa to Allamanda.
Przypomniałem sobie że tą roślinę widziałem tylko w części Amazoni, w tropiku.
Peru ma trzy różne klimaty: 1. gorące, pustynne i suche wybrzeże.
2. dosyc chłodne wyżyny z roślinnością przypomiającą Polskę, z kukurydzą, ziemniakami i pomidorami.
3. gorącą ale bardzo wilgotną, z codziennymi opadami dzunglę.
Ten kwiat pochodzi z tej trzeciej strefy, i na pewno nie przetrzymałby polskiej zimy.

Pytałaś się o ten kwiat "Złoty dzwon" (Campana de Oro) z Peru. Właściwa jego nazwa to Allamanda.
2. dosyc chłodne wyżyny z roślinnością przypomiającą Polskę, z kukurydzą, ziemniakami i pomidorami.
Ten kwiat pochodzi z tej trzeciej strefy, i na pewno nie przetrzymałby polskiej zimy.

Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
- madzisia777
- 100p
- Od: 26 sty 2009, o 12:40
Witaj Geniu.
Jak zwykle pięknie już wiosennie u Ciebie
.
Chyba zima wróciła wszędzie, u mnie też śniegu nasypało- chociaż jeszcze stary zalega
, ale już blizej wiosny jak dalej
.
Miałam pracowity wikendzik. Musze sie pochwalić, byłam w ogrodniczym kupiłam nasionka: smagliczki górskiej, ubiorka wieczniezielonego. zawciąga, goździka upstrzonego- wszystkie bylinki wysiałam do skrzyneczke i czekam czekam i wzdycham żeby tak pięknie urosły.
Poza tym w ogrodniczym były hiacynty i miałam mozliwość powachać jak pachną. I faktycznie!!!!!!!!!!! Zapach zniewala z nóg. Nic dziwnego ze u was w domkach tak pachnie ;:6 .
No i co najważniejsze moje sasanki budzą sie do życia. Cudownie, taka jestem zadowlona że przetrwały zimę i mi nie wymarzły. Już z dnia na dzień będą większe, piękniejsze i latem akurat do wysadzenia na mój wymarzony, wytęskniony, upragniony skalniak.
Jeżżżżżu już śni mi sie po nocach że ja sadze i jest tak kolorowo. Moja mama to sie ze mnie śmieje że ja sie w chorobe wpędze i oszaleje zanim ta wiosna przyjdzie.
bo tak wszyscy jej wypatrujemy. Jeszcze pozstało 39 dni.
Madzia.
Jak zwykle pięknie już wiosennie u Ciebie

Chyba zima wróciła wszędzie, u mnie też śniegu nasypało- chociaż jeszcze stary zalega

Miałam pracowity wikendzik. Musze sie pochwalić, byłam w ogrodniczym kupiłam nasionka: smagliczki górskiej, ubiorka wieczniezielonego. zawciąga, goździka upstrzonego- wszystkie bylinki wysiałam do skrzyneczke i czekam czekam i wzdycham żeby tak pięknie urosły.
Poza tym w ogrodniczym były hiacynty i miałam mozliwość powachać jak pachną. I faktycznie!!!!!!!!!!! Zapach zniewala z nóg. Nic dziwnego ze u was w domkach tak pachnie ;:6 .
No i co najważniejsze moje sasanki budzą sie do życia. Cudownie, taka jestem zadowlona że przetrwały zimę i mi nie wymarzły. Już z dnia na dzień będą większe, piękniejsze i latem akurat do wysadzenia na mój wymarzony, wytęskniony, upragniony skalniak.
Jeżżżżżu już śni mi sie po nocach że ja sadze i jest tak kolorowo. Moja mama to sie ze mnie śmieje że ja sie w chorobe wpędze i oszaleje zanim ta wiosna przyjdzie.
bo tak wszyscy jej wypatrujemy. Jeszcze pozstało 39 dni.
Madzia.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
[quote="rose_marek"]Genia,
[/quo
Markudziękuję ,szkoda tylko że w Polsce nie przetrwał by zimy
Jest piękny i warto było go mieć w swoim ogrodzie.
Genia

Markudziękuję ,szkoda tylko że w Polsce nie przetrwał by zimy
Jest piękny i warto było go mieć w swoim ogrodzie.
Genia
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Madziu kochana teraz wiem czemu my się tak lubimy od początku bo mamy wspólną pasję jak czytam to co piszesz to tak samo jak ja by to pisała. Mamy jedną wspólną chorobę która nazywa się ogrody
Madziu co do śniegu to u nas nie ma ani starego ani nowego teraz już ziemia się rozmarza bo jest ładne słońce i+6 stopni
Genia
Madziu co do śniegu to u nas nie ma ani starego ani nowego teraz już ziemia się rozmarza bo jest ładne słońce i+6 stopni
Genia
- krzysiek86
- Kontakt:
- madzisia777
- 100p
- Od: 26 sty 2009, o 12:40
Geniu- jak ja sie ciesze że tu trafiłam. Ta pasja , miłość do zielonych badylków łączy nas, nie ważny wiek, płeć i poglądy.
Super uczucie jak taaaaakie grono ludzi łączy wspólne wypatrywanie wiosny.
A u Ciebie już krokusiki bedą już niedługo kwitły. To koniecznie zdjęcia ;:2 .
......u mnie słoneczko sie pokazało i mam nadzieje że śnieg roztopi.....
Super uczucie jak taaaaakie grono ludzi łączy wspólne wypatrywanie wiosny.
A u Ciebie już krokusiki bedą już niedługo kwitły. To koniecznie zdjęcia ;:2 .
......u mnie słoneczko sie pokazało i mam nadzieje że śnieg roztopi.....