Rozmnażanie drzew i krzewów iglastych. Ukorzenianie sadzonek
- szy---
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rozmnażanie drzew i krzewów iglastych
Witam ja dzisiaj sprubuję rozmnożyć tuje zobaczymy czy się uda 

A czemu miałby się nie udać, robilem to kikakrotnie i tuje pięknie rosną.
- szy---
Sadzonki są już w inspekcie.
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
Witam.
Każdego roku przycinam tuje korygując ich pokrój. Ponieważ żal wyrzucać wszystkich ścinek część z nich dołuję w zacienionym kącie działki używając oczywiście ukorzeniacza. Najczęściej przypominam sobie o nich na wiosnę kolejnego roku. Pomimo, że procent ukorzenionych gałązek nie jest wielki ilość przyjętych roślin jest i tak bardzo duża. Robię tak od kilku lat i spory kawałek tujowego (i nie tylko- są też inne iglaki np.jałowce)żywopłotu jest posadzony z moich sadzonek.
Serdecznie pozdrawiam - Krzysztof.
Każdego roku przycinam tuje korygując ich pokrój. Ponieważ żal wyrzucać wszystkich ścinek część z nich dołuję w zacienionym kącie działki używając oczywiście ukorzeniacza. Najczęściej przypominam sobie o nich na wiosnę kolejnego roku. Pomimo, że procent ukorzenionych gałązek nie jest wielki ilość przyjętych roślin jest i tak bardzo duża. Robię tak od kilku lat i spory kawałek tujowego (i nie tylko- są też inne iglaki np.jałowce)żywopłotu jest posadzony z moich sadzonek.
Serdecznie pozdrawiam - Krzysztof.
Pozdrawiam - Krzysztof
-
- 50p
- Od: 4 cze 2013, o 08:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy można jeszcze ukorzeniać tuje czy jest już za późno ?
Pozdrawiam,
GP
GP
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
Witam. Na wstępie przyznam się, że jestem kompletnie początkujący w ogrodnictwie. Od pewnego czasu zbieram informacje na temat rozmnażania tuji poprzez sadzonki, lecz od nadmiaru informacji mam już mętlik w głowie. Prosił bym kogoś kto ma w tym praktyczne doświadczenie o porady.
Dotychczas dowiedziałem się że:
Szczepki około 10cm odrywamy ze środkowych pędów tuji ze stopką przynajmiej 1cm, "języczek" w miejscu urwania odcinamy nożem, a jeżeli szczepka jest dłuższa niż 10cm to ucinamy wierzchołek nożyczkami do pożądanej długości.
Wsadzamy "stopke" oczyszczoną z ewentualnych igieł itp do ukorzeniacza do roślin półzdrewniałych, nadmiar otrzepujemy i wsadzamy do mieszanki kwaśnego torfu i piasku (3:1).
Robimy to teraz czyli na przełomie sierpnia i września.
Sadzonek nie podlewamy tylko obficie zraszamy wodą, ponieważ bez korzeni, wodę pobierają poprzez liście. Przed mrozami obficie podlewamy.
Aby odpowiednio przezimować należy donice zakopać w ziemi, a sadzonki przykryć gałęziami sosny lub ukryć w tunelu z agrowłókniny.
Gdy skończą się przymrozki (około kwietnia) ściągamy gałęzie i teoretycznie można już przesadzać do gruntu.
Przez pierwszy rok sadzonek nie nawozimy.
Proszę mi powiedzieć, czy dobrze to wszystko opisałem (czyli czy odpowiednie informacje przyswoiłem
). Nie rozumiem jak mogę przykryć tymi gałęźmi małe sadzonki. Dosłownie położyć je na sadzonkach i nic mi się nie połamie pod ciężarem śniegu? Szczepki lepiej dać najpierw do multipalety i w multipalecie przezimować w opisany sposób czy można od razu wsadzać do doniczek produkcyjnych 1,5l (posiadam takich 100szt i tyle zamierzam robić sadzonek w tym roku)? Jeśli w multipalecie to na wiosnę przesadzić do doniczek jeżeli nie chcę jeszcze dawać do gruntu i w doniczkach mogą poleżeć ze 2-3 lata?
Dodam że chciałbym to zrobić jak najmniejszym kosztem, mam dużo nieużytkowanego miejsca na dworze i nie posiadam balkonu, piwnicy ani nic w tym stylu. Mogę ewentualnie zapewnić pomieszczenie 4 ściany bez dachu
Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi ;)
Ps. Jest to mój pierwszy post na tym forum i jeżeli umieściłem go w nieodpowiednim dziale to proszę o przeniesienie.
Dotychczas dowiedziałem się że:
Szczepki około 10cm odrywamy ze środkowych pędów tuji ze stopką przynajmiej 1cm, "języczek" w miejscu urwania odcinamy nożem, a jeżeli szczepka jest dłuższa niż 10cm to ucinamy wierzchołek nożyczkami do pożądanej długości.
Wsadzamy "stopke" oczyszczoną z ewentualnych igieł itp do ukorzeniacza do roślin półzdrewniałych, nadmiar otrzepujemy i wsadzamy do mieszanki kwaśnego torfu i piasku (3:1).
Robimy to teraz czyli na przełomie sierpnia i września.
Sadzonek nie podlewamy tylko obficie zraszamy wodą, ponieważ bez korzeni, wodę pobierają poprzez liście. Przed mrozami obficie podlewamy.
Aby odpowiednio przezimować należy donice zakopać w ziemi, a sadzonki przykryć gałęziami sosny lub ukryć w tunelu z agrowłókniny.
Gdy skończą się przymrozki (około kwietnia) ściągamy gałęzie i teoretycznie można już przesadzać do gruntu.
Przez pierwszy rok sadzonek nie nawozimy.
Proszę mi powiedzieć, czy dobrze to wszystko opisałem (czyli czy odpowiednie informacje przyswoiłem

Dodam że chciałbym to zrobić jak najmniejszym kosztem, mam dużo nieużytkowanego miejsca na dworze i nie posiadam balkonu, piwnicy ani nic w tym stylu. Mogę ewentualnie zapewnić pomieszczenie 4 ściany bez dachu

Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi ;)
Ps. Jest to mój pierwszy post na tym forum i jeżeli umieściłem go w nieodpowiednim dziale to proszę o przeniesienie.
- szy---
Moje siewki mają już około trzech tygodni i jak na razie są jeszcze zielone - mój pierwszy sukces tylko na tujach szmaragd pojawiły się brazowe czubki w miejsca cięcia 

- szy---
Dziwne rzeczy zaczęły się dziać z tujami. Np.zaczęły robić się brązowe co im może dolegać.
Ja też próbuję ukorzenić tuję.Wsadziłam gałązki tuż przy brzegu doniczki-ponoć lepiej się ukorzeniają.Moje mają już ponad miesiąc. Ilona
Witam
Wsadziłem już z miesiąc temu na zewnątrz około 400-500tuj.
Mam pare pytań,
Połowa w donicach, schowam niedługo do piwnicy, ale tam mam małe okno, czy nie będzie im za ciemno?
Drugą połowę mam wsadzoną w ogródku, mam pytanie czym to na zimę ocieplić?
Mam dostęp do słomy bo mieszkam na wsi. Czy zda to egzamin? Grubo to okrywać? Czy przeżyją jeśli nie będą widzieć słońca w słomie do wiosny?
Czy może zrobić z folii( mam białą nieprzezroczystą) jakąś małą szklarnie?
Co radzicie? Czekam na info ;)
Wsadziłem już z miesiąc temu na zewnątrz około 400-500tuj.
Mam pare pytań,
Połowa w donicach, schowam niedługo do piwnicy, ale tam mam małe okno, czy nie będzie im za ciemno?
Drugą połowę mam wsadzoną w ogródku, mam pytanie czym to na zimę ocieplić?
Mam dostęp do słomy bo mieszkam na wsi. Czy zda to egzamin? Grubo to okrywać? Czy przeżyją jeśli nie będą widzieć słońca w słomie do wiosny?
Czy może zrobić z folii( mam białą nieprzezroczystą) jakąś małą szklarnie?
Co radzicie? Czekam na info ;)
Re: Ukorzenianie sadzonek
Witam, niechcący ucięłam kawałek pędu hortensji i kaliny koralowej. Czy jest szansa, że w odpowiednich warunkach się ukorzenią? Pora chyba nie ta, ale może warto spróbować? Ukorzeniacz i do doniczki?
Z góry dziękuję za rady!!
Z góry dziękuję za rady!!

- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dla mnie najlepszym sposobem na ukorzenianie, sprawdzającym się prawie w 100% procentach jest danie takiej roślinki do wody i czekanie aż wypuści korzonki
Swoją drogą, czy arabiskus ukorzeni się w wodzie 

Ale po 2 tygodniach taka woda zaśmiardnie... Jak długo trzeba czekać na rezultaty ??? Gdzie trzeba trzymać rośliny ??? w chłodnej piwnicy czy na oknie przy kaloryferze ??
Żeby woda nie stęchniała używają węgla od rozwolnienia. Zależnie od temperatury i rodzaju sadzonek/ im bardziej zielne mniej zdrewniałe woda szybciej potrafi się zepsuć
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.