Storczyki Jolanty
Storczyki
Dziewczyny mam ogromną prośbę .Kupiłam w tamtym roku vande od dziewczyny z forum miała jeden korzonek zaschnięty ,ale to nic ja się tak bardzo nie znałam wiec tak zostało .Tylko ta vanda nie rośnie jest taka sama listki tez się nie rozwijają .Ma jakieś choróbsko bo korzenie jej zasychają pomóżcie uratować moją vandzie .Bo nie mogę jej stracić .
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Jolu
Twój wątek ciągle odkładałam na później z powodu jego objętości
(lubię przeczytać całe od deski do deski a nie tylko przelecieć po zdjęciach) ale jak tu nie przejrzeć jak vandy już w drodze
Imponującą masz kolekcję
Męża wspaniałego (mój też lubi wszystko sam robić-kto wie,może kiedyś i mój zrobi półeczkę czy koszyczek gdy zajdzie taka potrzeba
),koteczki przecudowne(niestety mój "M" nie lubi kotów a wręcz się ich boi ale na szczęście yoreczki to takie pso-koty
).
Dołączę się do grona zachwyconych Twoim MM
Apetyt rośnie w miarę jedzenia i jak widać po pewnym czasie gusta się zmieniają(na bardziej wyrafinowane,wyszukane odmiany)-mi to na razie nie grozi bo wiele jeszcze przede mną.
Teraz już będę u Ciebie na bieżąco a jutro przetrę listki mich faleczków cytrynową miksturką
Mam małe pytanko o keiki-czy sądzisz,że pączek kwiatowy na nim może go osłabić?Gdyby miało to wzmocnić keikusia jestem skłonna go oberwać(ten akurat wiem jak kwitnie) i po jakim czasie mogą się na nim pojawić korzonki?
Z góry ślicznie Ci dziękuję za odpowiedź

Twój wątek ciągle odkładałam na później z powodu jego objętości

Imponującą masz kolekcję

Dołączę się do grona zachwyconych Twoim MM

Apetyt rośnie w miarę jedzenia i jak widać po pewnym czasie gusta się zmieniają(na bardziej wyrafinowane,wyszukane odmiany)-mi to na razie nie grozi bo wiele jeszcze przede mną.
Teraz już będę u Ciebie na bieżąco a jutro przetrę listki mich faleczków cytrynową miksturką

Mam małe pytanko o keiki-czy sądzisz,że pączek kwiatowy na nim może go osłabić?Gdyby miało to wzmocnić keikusia jestem skłonna go oberwać(ten akurat wiem jak kwitnie) i po jakim czasie mogą się na nim pojawić korzonki?
Z góry ślicznie Ci dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
- Jolusia
- 1000p
- Od: 25 gru 2008, o 19:34
goska28 witam cie na Forum. Ta dziewczyna od ktörej kupilas jestem ja. Podejrzewam ze twoja Vanda ma za niska wilgotnosc. Opisz prosze jak sie nia opiekujesz , to ulatwi nam dalsze postepowanie.
darla80 najpierw dziekuje za bardzo mile slowa i oczywiscie zapraszam do sledzenia watku. Teraz co do twojego pytania to sie jeszcze nie spotkalam z tym aby kwiat oslabil keiki. Z czym sie spotkalam to tym ze keiki oslabily cala rosline czasami ona obumarla, ale to tez zalezy oczywiscie od stanu rosliny.
Keiki zacznie wypuszczac korzonki w momencie kiedy dorosla roslina przestanie go zywic albo nie jest w satnie go zywic. Jezeli chcesz przyspieszyc w wytworzeniu korzeni to mozna dolna czesc keiki owinac mossem i spryskiwac. Jak dlugo potrwa zanim keiki wypuscu korzonki nie jestem w stanie powiedziec. Jak zwykle to juz w storczykowym swiecie bywa cierpliwosc jest na pierwszym miejscu. Na twoim miejscu bym zostawila to jak jest chyb ze beda jakies widoczne oznaki niepokoju.
Dzisiaj przybyly moje nowe roslinki ktörymi sa Phalaenopsis Stuartiana var. nobilis i Phalaenopsis equestris aureum Mericlone.
Moja kolekcja Phalaenopsisa equestris powieksza sie, juz sa 4 .
darla80 najpierw dziekuje za bardzo mile slowa i oczywiscie zapraszam do sledzenia watku. Teraz co do twojego pytania to sie jeszcze nie spotkalam z tym aby kwiat oslabil keiki. Z czym sie spotkalam to tym ze keiki oslabily cala rosline czasami ona obumarla, ale to tez zalezy oczywiscie od stanu rosliny.
Keiki zacznie wypuszczac korzonki w momencie kiedy dorosla roslina przestanie go zywic albo nie jest w satnie go zywic. Jezeli chcesz przyspieszyc w wytworzeniu korzeni to mozna dolna czesc keiki owinac mossem i spryskiwac. Jak dlugo potrwa zanim keiki wypuscu korzonki nie jestem w stanie powiedziec. Jak zwykle to juz w storczykowym swiecie bywa cierpliwosc jest na pierwszym miejscu. Na twoim miejscu bym zostawila to jak jest chyb ze beda jakies widoczne oznaki niepokoju.
Dzisiaj przybyly moje nowe roslinki ktörymi sa Phalaenopsis Stuartiana var. nobilis i Phalaenopsis equestris aureum Mericlone.
Moja kolekcja Phalaenopsisa equestris powieksza sie, juz sa 4 .
Storczyki
Wiem że to Ty bo dziewczyny z forum mi powiedziały że mogę tu Ciebie znaleźć.Na początku moczyłam ją co parę dni w wodzie przegotowanej.Miałam w słoiku wodę do której dałam troszkę nawozu do storczyków i cały czas w tej wodzie .Woda stała w słoiku zakręcona wieczkiem ,bo ile potrzeba jej wody od czasu do czasu dolewałam wodę. Stała vanda w dużej szklance na południowym oknie .potem jak nie było efektu kupiłam wodę destylowaną i moczyłam ją co parę dni.i postawiłam zboku okna południowego i do wody destylowanej nie dawałam nawozu.Chyba zawaliłam sprawę co??? Co laik to laik .ale vanda nie rosła w korzenie ani w liście ,korzenie zasychały.raz się pokazał wyrostek na korzeniach , ale i on zasechł.
- Jolusia
- 1000p
- Od: 25 gru 2008, o 19:34
kaisog1 dziekuje za odwiedziny. Pokazana przez ciebie fotka w 100% odzwierciedla wyglad tego storczyka ktörego kupilam, dokladnie taki jest 
agata0806 wlsnie dlatego kupilam poniewaz mnie cih piekno bardzo urzeklo. Oczywiscie kwitniecia to ja sie juz doczekac nie moge.
W razie zawalu będę reanimowala

agata0806 wlsnie dlatego kupilam poniewaz mnie cih piekno bardzo urzeklo. Oczywiscie kwitniecia to ja sie juz doczekac nie moge.
W razie zawalu będę reanimowala