Rozczochrany ogródek Stokrotki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

i jeszcze jedno... 100krotko jesteś znawczynią róż a i Liska pisała o różach z Auchan więc do Was kieruję swoje pytanie odnośnie tychże auchonowych (odmienia się tak?) róż. Właśnie zakupiłam sobie u nich dwie pnące, czy powinnam je teraz posadzić? Może pytanie jest głupie i banalne ale nigdy nie sadziłam róż wczesną jesienią, wydawało mi się, że mogę je sadzić wiosną lub jesienią ale tuż przed zimą, stąd moja niepewność. Po za tym czy taka róża powinna być jakoś lepiej zabezpieczona przed zimą niż te sadzone wcześniej? Wiem, że zasypałam Was słowami, jednak będę wdzięczna za odpowiedź :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Gosiu ja trzymam w donicach ... posadzę na jesieni... jak już przemyślę nasadzenia :)
ale mówią, ze w donicach mozna cały rok sadzić :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gohna - ja jestem neofitą, jeśli chodzi o róże ;-) może tak mądrze gadam, ale to dlatego, że ja jak sie czymś zainteresuję, to przysysam sie do źródeł i mogę je studiować na okrągło. Wiem, że jesienią można sadzic nagokorzeniowe wtedy, kiedy pojawiają się w ogrodniczym ;-) a takie z doniczek można sadzić przez cały sezon.

Lisko, może nie zbanują ;-) - ja studiowałam automatykę i informatykę, broniłam się w 99 roku (we wrześniu, i to w rocznicę najazdu ZSRR na Polskę, tzn. wg najnowszych teorii - najazdu Polski na ZSRR). A metrologię studiował mój mąż, skończył rok wcześniej.

A wiesz, ja tę Astrid zamówiłam sobie w Rosarium (już wysłałam zamówienie). Spodobała mi sie zarówno wizualnie, jak też poprzez sentyment do jej patronki :-) A co to jest za odmiana - Lavaglut? Rzeczywiście wpadła mi w oko ta nazwa, ale jakoś sie nią nie zainteresowałam...

Jak wrócisz z Auchan - opowiedz, co widziałaś ;-) akurat 1 września mam urlop i przeprowadzam adaptację przedszkolną Anusi :-) może mi sieuda wyrwać...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Cześć Aga :P
Nie wiedziałam, że w Rzeszowie można spotkać jeszcze takie swojskie widoczki, które pokazujesz parę stron wstecz :lol:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

100krociu - trzymam kciuki za adaptację... moja Anka zaczyna ostatni rok w przedszkolu... :D
Widzę, że broniłyśmy się w tym samym roku... tylko ja w czerwcu :wink:
Dziewczyny :shock: ja wymiękam przy Waszych specjalnościach...
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gorzata76 pisze:Widzę, że broniłyśmy się w tym samym roku... tylko ja w czerwcu :wink:
...
Jak każdy normalny student, czyli taki, któremu zależy, aby mieć już strupa z głowy :lol: Ja na początku piątego roku zaczęłam pracowac na pełny etat, teraz widzę, że nie bardzo wiedziałam, w co się pakuję - dużo mnie zdrowia kosztowało, żeby pogodzić pracę w nadgodzinach, w niedziele i soboty (taki to był czas) ze studiami w trybie dziennym i pracą mgr...nie wyrobiłam na czerwiec. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :-)

Gosiu K. - można, my mieszkamy na krańcach miasta, właściwie to jest miasto od dwóch lat dopiero, na jednej z nowych ulic pasie się krowa sąsiadki ;-) - i dobrze, bardzo mi to odpowiada...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Jak już wspominacie obrony...
Na trzy tygodnie przed moją, zmarł mój tato. Nie zapomnę tego okresu do końca życia...

Aga podziwiam, że zdecydowałaś się na ostatnim roku podjąć pracę :shock: Widocznie głowę masz nie tylko od parady ... :P
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trudno mi sobie wyobrazić, jakie musieliście z rodziną mieć przezycia...na pewno był to strasznie ciężki okres...człowiek nie może spać, jeść, a tu trzeba się mobilizować, bo ma się wyzwania...

Gosiu - moja głowa do paru rzeczy może się nadawać, ale do parady to akurat sa lepsze :-) U nas na kierunku to po prostu zawsze tak było, że ludzie dosć czesto podejmowali pracę, a potem chodzili i żebrali, żeby im usprawiedliwiać nieobecności ;-) Ale powiem szczerze, że przeceniłam swoje możliwości...w pracy nauczyłam się dużo, o wiele więcej niż na studiach, ale to był skok na głęboką wodę...
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

100krotko w Twoim poście piątek 28 sie godz 21:33 na zjęciu jest śliczny, różowy kwiatek. Nigdy dotąd go nie widziałam. Ma ciekawą konstrukcję i ładne liście. Jak on się nazywa? Czy Twoje echium jest krzaczaste? Takie ich pokroje znajduję w internecie, natomiast moje ma formę drzewka ;:100 .
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
x-d-a

Post »

Widzę, że tu same dziewczyny z Politechniki...ścisłe umysły, a takie romantyczne ogrodniczki :lol:
Chyba na zasadzie odreagowania...
Ja kończyłam studia znacznie, znacznie wcześniej (Uniwersytet), w czasach, kiedy oprócz studiowania działało się "w podziemiu". My, studenci filologii wydawaliśmy nielegalne pisemko "W oczach Zachodu", w którym drukowaliśmy nasze tłumaczenia artykułów z niedostępnej wówczas prasy zachodniej...
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Feluś, zawilec (chyba) japoński. Od koleżanki mam.

Dala, szczerze mówiąc, trafiłaś w coś, co mnie bardzo interesuje. Ja kończyłam podstawówkę w czasie przełomu, chyba w 89 roku i te tematy - historii politycznej Polski końca XX wieku to mój konik. Bardzo lubie czytać publikacje na ten temat i widzę, że nie cała prawda o tych czasach jest tak do konca oczywista i zbadana... Takich ludzi, którzy brali udział w działalności "podziemnej" naprawdę i szczerze podziwiam, uważam, że to był patriotyzm, a w niektórych przypadkach bohaterstwo - to nie była zabawa, za to można było drogo zapłacić, i wielu zapłaciło - życiem, zdrowiem, czy relegowaniem ze studiów. Szkoda, że nie zadbano o to, żebyśmy pamiętali Ich nazwiska, bo to byli prawdziwi bohaterowie czasu pokoju bez wolności ...

No dobra, tyle o polityce, to teraz bedzie o ogródku :-)

Moja Anusia przeżyła dzisiaj pierwszy dzieńw przedszkolu! Och, co ja sobie nie wyobrażałam - długich i czułych pozegnań, płaczu...a moje dziecię po otwarciu drzwi do sali pisnęło "To gdzie te zabawki" i pojechało do przodu jak Lodołamacz "Lenin" :lol: Nawet całusa nie dała...

Jestem w szoku :-)

No dobra, było o dziecku, to teraz będzie o ogródku :-)

Posadziłam ranniki pod hortensją i szachownice kostkowate. Jednak mój zbiór cebulek jakoś sie nie uszczuplił. Czyżby to przez te białe tulipany, które przywiozłąm do domu dzisiaj? ;-)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podlewałam, buszowałam i co nieco zdjęłam:

Flora i fauna:

Obrazek

a to jest ta szałwia, o której pisałam - troszkę w kiepskiej kondycji, niestety jest sucho i muszę podlewać. Na drugim zdjeciu jest tawuła "Golden Princess" - śliczna, prawda? W słońcu jest bardziej żółta.

Obrazek Obrazek
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

100krotka pisze:...a moje dziecię po otwarciu drzwi do sali pisnęło "To gdzie te zabawki" i pojechało do przodu jak Lodołamacz "Lenin" :lol: Nawet całusa nie dała...

Posadziłam ranniki pod hortensją i szachownice kostkowate. Jednak mój zbiór cebulek jakoś sie nie uszczuplił. Czyżby to przez te białe tulipany, które przywiozłąm do domu dzisiaj? ;-)
No pewnie... :wink: Mamusia lwią część wypłaty przetraci na kwiatuszki, dziecku zabawki nie kupi!!! :;230 I dziwi się, że całusa nie dostaje... :lol:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziecko, moja droga, przyszło do przedszkola z dwiema maskotkami, a wyszło z jedną ;-)

Ale mała strata, to paskudny sierściuch był :-)

A weź mi Ty nie mów o zabawkach, bo mnie nerwa tłucze na samą myśl ;-) Właśnie dzisiaj w ramach powakacyjnych warsztatów Feng - Shui wyniosłąm kolejną reklamówkę do piwnicy. Oczywiście po kryjomu ;-)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

To Ty się już nie baw w wynoszone cichcem reklamówki, tylko dawaj dziecku więcej zabawek do przedszkola :P

Gorzej będzie jak nawyk córce nie zaniknie i do szkoły zabawki zacznie nosić... :roll:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”