Do wody?......z fiołkami mi nie wyszło. Zgniły mi w wodzie końcówki ogonków fiołków. To może od razu do ziemi?marzena 63 pisze:Zeniu
ja ucinam liścia z glioksyni i wsadzam do wody lub do ziemi(ukorzeniałam obydwoma sposobami ).Liść jak puści w wodzie korzonki to wsadzam do ziemi i czekam aż wytworzy się bulwka.Przeważnie jest to wtedy jak liść ukorzeniany zasycha.Z tym ukorzenianiem to poczekaj aż będzie przekwitać.Wtedy utnij listka.
Moje kwiatuszki
- Zenia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zeniu
to spróbuj w ziemi. :P Też podlewaj na podstawkę.Jutro umieszczę zdjęcie glioksyni którą ukorzeniam od Kocurka lub Kwiato-maniaczki(oczywiście nie opisałam i nie wiem od kogo
)
to spróbuj w ziemi. :P Też podlewaj na podstawkę.Jutro umieszczę zdjęcie glioksyni którą ukorzeniam od Kocurka lub Kwiato-maniaczki(oczywiście nie opisałam i nie wiem od kogo

pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
- kocurek
- Od: 10 kwie 2008, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Będziesz wiedzieć która jaka, jak zakwitnie - ja Ci wysłałam peoniową, pełną, a kwiato-maniaczka miała klasyczną, dzwoneczek (wiem, bo i mnie taką wysłała)marzena 63 pisze:Zeniu
to spróbuj w ziemi. :P Też podlewaj na podstawkę.Jutro umieszczę zdjęcie glioksyni którą ukorzeniam od Kocurka lub Kwiato-maniaczki(oczywiście nie opisałam i nie wiem od kogo![]()
)

- kati-1976
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Mi też listki fiołków gniją , jak chcę ukorzenić je w wodzie. Jedna z forumowiczek poradziła mi bym przed zanurzeniem w wodzie posypała końcówki węglem, takim z apteki.Zenia pisze:Do wody?......z fiołkami mi nie wyszło. Zgniły mi w wodzie końcówki ogonków fiołków. To może od razu do ziemi?marzena 63 pisze:Zeniu
ja ucinam liścia z glioksyni i wsadzam do wody lub do ziemi(ukorzeniałam obydwoma sposobami ).Liść jak puści w wodzie korzonki to wsadzam do ziemi i czekam aż wytworzy się bulwka.Przeważnie jest to wtedy jak liść ukorzeniany zasycha.Z tym ukorzenianiem to poczekaj aż będzie przekwitać.Wtedy utnij listka.
Jeszcze tego sposobu nie wypróbowałam, bo nie mam co ukorzeniać niestety.

Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
-
tak jak obiecałam zdjęcie młodej glioksyni wyhodowanej z listka .(kolor fioletowy to znaczy że od kwiato-maniaczki :P )marzena 63 pisze:Zeniu
to spróbuj w ziemi. :P Też podlewaj na podstawkę.Jutro umieszczę zdjęcie glioksyni którą ukorzeniam od Kocurka lub Kwiato-maniaczki(oczywiście nie opisałam i nie wiem od kogo![]()
)

a tutaj sadzonki eschynantusa marmurkowego ,,ficusa wierzbolistnego , szeflery i filodendrona strzępiastego do ukorzenienia od koleżanki z pracy. :P

pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
No widzę Marzenko że gloksynia bardzo ładnie ci sie ukorzeniła. Chyba też się odważę. Tylko teraz trochę się boję o te pączki do kwitnienia co ma. No i masz następną porcję roślinek do ukorzeniania. Ja znów mam zachciejke na........monstere variegate. Jak zobaczyłam to mi dech zaparło. Co robić...jak ją zdobyć?. Same mam zmartwienia. 

-
Oj Zeniu
ale Ty masz zachciejki .....:?To jest ta z dziurawymi liśćmi?szukasz już dużej czy sadzonki do ukorzenienia?
ale Ty masz zachciejki .....:?To jest ta z dziurawymi liśćmi?szukasz już dużej czy sadzonki do ukorzenienia?
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
-
Zeniu
ja to jeszcze mnóstwo zachciejek mam,co jakiś czas jeszcze mi dochodzą nowe.Teraz marzy mi się glorioza i medinilla.Tą drugą widziałam w OBI ale była bardzo droga i na razie muszę się wstrzymać z moim chciejstwem.
Pytałam o monsterę moje koleżanki w pracy ,ale niestety żadna nie ma .Szkoda,myślałam że może Ci załatwię.
ja to jeszcze mnóstwo zachciejek mam,co jakiś czas jeszcze mi dochodzą nowe.Teraz marzy mi się glorioza i medinilla.Tą drugą widziałam w OBI ale była bardzo droga i na razie muszę się wstrzymać z moim chciejstwem.

Pytałam o monsterę moje koleżanki w pracy ,ale niestety żadna nie ma .Szkoda,myślałam że może Ci załatwię.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
-
Zeniu
gloriozę sadzi się z kłącza z tego co wyczytałam w opisach rośliny,a medinilla jest chyba ciężka w hodowli ,no ale spróbować można
gloriozę sadzi się z kłącza z tego co wyczytałam w opisach rośliny,a medinilla jest chyba ciężka w hodowli ,no ale spróbować można

pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
-
Zeniu
mam różę jerychońską.To jest taka zasuszona kulka,którą co jakiś czas kładę na miseczkę z wodą i ona rozwija się.Ale zielona była tylko pierwszy raz ,teraz po rozwinięciu jest brązowa.Nie wiem dlaczego.Po kilku dniach jak wypije wodę to ponownie sie zwija i tworzy suchą kulkę.
mam różę jerychońską.To jest taka zasuszona kulka,którą co jakiś czas kładę na miseczkę z wodą i ona rozwija się.Ale zielona była tylko pierwszy raz ,teraz po rozwinięciu jest brązowa.Nie wiem dlaczego.Po kilku dniach jak wypije wodę to ponownie sie zwija i tworzy suchą kulkę.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków