Hanuś - taką górską roślinność to ja też kocham nad życie.
Tym bardziej, że nawet zapowiadają mrozy od niedzieli na wschodzie kraju. A ja podgórzanka jestem więc kto wie do ilu stopni spadnie temperatura.Cieszę się więc moim balkonowym mini ogrodem i napawam dumą, że udało mi się zrealizować plany po wielu latach.
A już snuję plany co będzie rosło zimą i jaka choinka będzie na balkonie może razem z pierwszymi tulipanami ?- ojej, ależ mnie poniosło......
Na razie jest jednak lato i tym się cieszę najbardziej.
Gabi - chciałabym, żeby każdy forumek miał taki balkonowy ogródek - wtedy dopiero byłoby cudnie a ile oglądania zimą ?

Czas w sam raz na pogaduchy ogrodowe przy kawce z ciasteczkiem. :P
KaRo - witaj w kogrobuszu balkonowym.
A więc wszystko przed tobą. To wprawdzie nie jest typowa oranżeria, ale bardzo przedłuży sezon ogrodowy a może nawet będzie on całoroczny.
Nie jest ogrzewany a więc w czasie większych mrozów też będzie tam panowała temp. ujemna, niemniej będzie tam zawsze cieplej niż na dworze, a ciepło idące od ściany budynku zawsze będzie trochę dogrzewało.
Jedna ściana od sąsiada / którego do dzisiaj nie ma / jest zabudowana poliwęglanem komórkowym. Część dachu od strony okna kuchennego też jest pokryta poliwęglanem, żeby w kuchni było więcej światła. Teraz mam z niej widok na moje kolorowe kwiatki a nie jak przedtem na ścianę z odpadającym tynkiem. Pozostałe dwie pokryte są szkłem z możliwością wyjęcia okna po każdej przeciwległej stronie.
W dachu są dwa okna dachowe a dach kryty podłogówką i na to blacha.Wszystko uszczelnione pianką i silikonem.
Pionowe belki są obite podłogówką, którą można jeszcze będzie ocieplić w przyszłości wełną mineralną / jeśli się okaże, że jest to konieczne/.
Wymyśliłam już co zrobić, żeby beż pracy mieć zimą świeże warzywka. Teraz kupiłam kalarepki, selerki i ułożyłam na ziemi w skrzynce, a kiedy się ukorzenią będą rosły dalej i zawsze będą świeże.
Mam pełną głowę pomysłów i planów a co z tego wyjdzie zobaczymy.
Życzę Ci Krysiu takiej samej balkonowej przygody a może nawet i lepszej.