Phalaenopsisy Oriona

Zablokowany
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeszcze nie. Dopiero wróciłam z pracy.

Pokażę o co mi chodzi.

3 od góry jest mniejszy od drugiego od góry:

Obrazek
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Ciekawe czy jest to prawidłowośc czy wybryk....Zobaczymy czy mój będzie rósł...Teraz ma 5cm, a nowy nad nim 2cm.
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Dobry pomysł. Pójdę zmierzę swoje.
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

Ja byłam tak wniebowzięta, że uratowałam storczyka i nie pamiętam jak duży był ten liśc jak kolejny zaczął wychodzic....Ale za kilka tygodni się okaże :D Storczyka, o którym mowa kupiłam na allegro i jest niewiadomego koloru :D Może kiedyś mi zakwitnie :D
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Aniu a dużo masz storczyków z allegro?
Czy opłaca się kupowac takie niekwitnące, niewiadomego koloru?
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

Mam dwa z allegro. Kupiwałam kwitnące....Jeden przyszedł z dwoma kwiatkami, a drugi przekwitnięty. Teoretycznie wiem jaki powinien byc, ale coś nie wierze, że taki będzie. Przyszedł w tak kiepskim stanie, że musiałam obciąc wszystkie korzenie....Ja nie kupię już żadnego kwiatka na allegro.
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p
Od: 6 lip 2008, o 11:49

Post »

A ja sobie chwalę. Ostatnio kupiłam dwie cambrie - sa po kwitnieniu, więc nie mam gwarancji, że kwiaty będą dokładnie takie jak na zdjęciu, ale przyszły w doskonałym stanie. Korzenie w porządku, podloże porządne, na liściach żadnych uszkodzeń, nie ma też ;:214

To już gorzej wyglądał mój phalaenopsis po przyniesieniu z hipermarketu - niby wszystko zdrowe, ale coś go chyba je i nie wiem, co, bo zaczynają mu znikać liście po kawałku :-)

Teraz zamówiłam kwitnąca cambrię - umieram z ciekawości, jak może wyglądać przesyłanie kwitnącej rośliny. Jak tylko dojdzie, dam znać :-)
jasminee1 :wit
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

jasminee sprawdź czy nie masz w doniczce ślimaka,połóż w doniczce plaster ziemniaka,albo zielonego ogórka
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p
Od: 6 lip 2008, o 11:49

Post »

Dorela, dzięki za radę! Jak tylko wrócę do domu nakarmie go ogórasem :-)
jasminee1 :wit
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

orion pisze:Mi Vandy się też podobają, ale to już spory wydatek i uprawa troszkę inna. Ile masz już Vand? Czy uprawa Vand jest trudna? Po ile kupowałaś swoje?
ja mam obecnie tylko 3 Vandy. uprawiam je tak samo jak Phalaenopsisy, bo i Vandy, i Phalaenopsisy są w moim pokoju, a więc warunki takie same. No, ale Vandy inaczej się nawadnia. rosną bez podłoża, więc moczy się je w wodzie. nie są aż tak trudne. według mnie na pewno łatwiejsze niż Dendrobia czy Paphiopedila. a ceny są różne. Nigdy nie widziałam kwitnącej Vandy tańszej niż 80 zł, ale przekwitnięte są gdzieś tak od 50 wzwyż... myślę, że one dlatego są drogie, że bardzo długo się czeka na pierwsze kwitnienie i wiele lat trzeba je uprawiać, zanim dorosną i będą gotowe do sprzedaży.

a co do Phalaenopsisa, którego fotkę dałaś kilka postów wyżej, to jego liście są okropnie zdeformowane i skarłowaciałe, ale następne powinny być już większe. mój żółty jak go kupiłam miał liście długie na 30 cm, ale na początku puszczał też takie małe (miały z 15 cm, a wiec były dużo mniejsze niż normalnie), ale puścił 2 takie małe a reszta znowu jest normalna i długa.
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

zakupy zakupy a ja czekam na efekty..... :shock: :D
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Aniu - efekty są. :heja

Wróciłam niedawno z czterema storczykami, trzema osłonkami i dwoma workami keramzytu.
Miałam w sumie odłożonych pięc storczyków, ale nie miałam do ostatniego przekonania.

I mam już krótszą listę wymarzonych. ;:224

No dobra chwalę się:
Kupiłam 2 phalaenopsisy w plamy - takie same jak Storczykowa miała na avatarze oraz Jeden żółto - koralowy i a drugi żółty w delikatne wzorki.
x_o-n
1000p
1000p

Post »

W ogóle jestem bardzo zadowolona z dzisiejszego łażenia po sklepach.

W Tesco nie znalazłam ani jednego storczyka, na półce przecenionych też nic nie było.

W Castoramie byłam bardzo mile zaskoczona, bo storczyki miniaturki były po 11 zł (niektóre przekwitnięte, a niektóre całkiem ok.), a pozostałe storczyki (takie trochę niskie, ale kwiaty normalne) były po 14 zł. - nic tam nie kupiłam, bo miniaturki jakoś słabo do mnie przemawiają. A było ich ponad 20 - białe, fioletowe i białe z różową warżką. Prawdę mówiąc spodziewałam się więcej kwiatów w Castoramie. A może trafiłam przed nową dostawą? I dlatego były tylko takie.
x_o-n
1000p
1000p

Post »

No i Obi. Faktycznie - nowa dostawa. Storczyków zatrzęsienie.

Były duże - metrowe - ponad 80 zł. Kolory: białe, różowe, białe z różową warżką i żółte (kanarkowe).

Bardzo dużo było białych. Białych w ciapki, przeróżnych odcieni żółtych i różowych było też sporo. Można było coś wybrac.
Lepiej mi opisywac jakich nie było ( a jakich szukałam) - Białego w małe ciapki albo w piegi, bladoróżowego z żółtą warżką, żółtego w plamy, pomarańczowego.

Koleżanka, która była ze mną kupiła sobie 5 :)
Fajnie musiałyśmy wyglądac tachając reklamówki z tyloma kwiatkami.

Kupiłam też 3 osłonki na doniczki - 9 zł. za szt.
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Uciekam spac Obrazek

I będę śnic - o czym? Zgadnijcie Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”