Grażynko las jest na śląsku ale na forum grzybowym piszą, że wysyp grzybów jest wszędzie. Dzisiaj na targu widziałam prawdziwki po 20zł/kg. Wycieczki do lasu wskazane (dla zdrowotności)
Oj tak wszędzie rosną borowiki , podobno nawet w moim "suchym" lesie , wczoraj był dzień rydzowy...dzisiaj dzień przerwy (mimo chęci ), a jutro do wielkiego lasu na borowiki
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia. "Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Szkoda, że u mnie nie rosną mleczaje rydze, jedynie same mleczaje wełnianki
A rosną nawet podobno rzadkie gąski zielona, której nie zbieram, bo podobno jest szkodliwa.
Podobno, kiedyś wszyscy zbierali, w tym moja babcia zbierała kiedyś wiadrami..i jakoś żyje, taka ona szkodliwa
Jeśli są wełnianki to jest szansa na rydze (szczególnie przy tym mokrym roku), grzyby dosłownie rosną wszędzie, nawet pieczarki pokazują się przy drogach (w miejscu obok ogrodzonego pastwiska na skwerku kiedyś rosły białe pieczarki, 3 dni temu byłam na spacerze a tam pieczarka koło pieczarki, na oko ze 2kg a na dodatek nie biała tylko brązowa dwuzarodnikowa).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia. "Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
I ja wybrałem się na skarby runa 3 h. wiaderko 10l. głównie podgrzybki , prawdziwki , zajączki , koźlarze i maślaki . Kiepski ze mnie grzybiarz i zbieram tylko grzybki rurkowate pewnie przegapiłem jakieś rydze i inne blaszkowe , spotkałem też sporo takich
czy to są kanie ?
Dzisiaj - niewiele, nieco podgrzybków, 2 kanie, 1 rydz, kilka kurek, kozak, płachetki kołpakowate, opieńki (niewiele, ledwie parę sztuk) i szmaciak gałęzisty/siedzuń sosnowy.
Ten ostatni - nowość dla mnie, nigdy jeszcze nie jadłam.
Szmaciak gałęzisty jest pyszny, tylko uciążliwy w czyszczeniu. Robiłam go panierowanego w jaku i bułce ( pokroiłam na plastry), doprawiony solą i pieprzem.
NOWY 83 na oko 100% kania , my dzisiaj zbierałyśmy inne jadalne odmiany czubajek , kilka borowików nawet się trafiło (ale grzybiarzy multum), w drodze powrotnej zajrzałyśmy jeszcze za rydzami i trochę nam zostawili w trawie .