Mój ogród niepokazowy cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród niepokazowy cz. 2

Post »

Gożdziki, mój ulubiony bodziszek i łan orlai, cudnie. ;:oj
Miałam doła z powodu toksycznej osoby, więc szalałam w ogrodzie. Przesadziłam rododendrona i pojechałam do szkółki, żeby szybko zapełnić puste miejsce. Terapia ogrodowa pomogła. ;:306
Halszko dziękuję za dobre serce, ;:196 cieniste miejsca już zajęte. :wink:
Niech weekend miło upływa. ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Halszko, dłużej wzrok zatrzymałam na trzypiętrowym kosaćcu. ;:219 Bardzo ładny. ;:215
Następnie próbowałam wąchać śliczne goździki, ;:303 ale ta sztuka mi się nie udała. ;:185
Takie białe mam u siebie. Pachną ... goździkami. :D
Żurawki rzeczywiście trzeba odmładzać dość często, ;:108 dlatego zrezygnowałam z wymagających, zostawiłam tylko takie, które nie zgłaszają szczególnych wymagań. ;:306 Poszłam na łatwiznę i coraz częściej w tym kierunku zmierzam. ;:224 Sił ubywa z roku na rok. ;:174
Śliczne maki i bodziszki, ;:63 a orlaja króluje teraz i na moich rabatach. Ogromnie ją lubię. :lol:

U mnie nadal susza. Dzisiaj grzmiało, zapanowały ciemności, jednak z mojej radości w oczekiwaniu na deszcz ostało się rozczarowanie. ;:223 Nie spadła ani jedna kropelka. ;:174

Miłej, spokojnej niedzieli i całego tygodnia,Halszko. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Halszko, a mnie spodobała się żurawka o czerwonych kwiatuszkach ;:oj , szkoda, że one nie chcą u mnie rosnąć, pewnie wolałyby więcej słońca, bo kiedyś były, a zostały tylko najwytrwalsze :( . Żurawki uwielbiają opuchlaki, a ich larwy w mig pożrą korzenie nawet dużej rośliny ;:14 .
Śliczne irysy ;:138 , zwłaszcza ten lila-fioletowy z wcześniejszego postu. Chyba lubię fioletowe, bo mam większość w tym kolorze ;:306 .
Nie widzę tego biało-żółtego, którego mam od Ciebie? ;:oj .
Śliczny czosnek Silver Spring ;:138 . Czy on naprawdę ma kwiatostany o średnicy 15 cm, jak mówią opisy?
Kolorowy maj u Ciebie, Halszko ;:215
Pięknej niedzieli! ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Kochani :wit Witam Was w niedzielny wieczór, jest cudownie, po deszczu ;:167
Dzieci daleko, pogadaliśmy przez okienko telefonu :wink:
Podlewać nie trzeba, plewić nie wypada :;230 więc idealny czas na forum :lol:

Loki wiem, że można uprawiać rodki w donicach, tylko mnie jakoś się nie udaje ;:7 choć z drugiej strony z powodzeniem uprawiam w ten sposób już kilka lat hortensję ogrodową, a od ostatniej jesieni kolejną. Nie wiem w czym tkwi przyczyna niepowodzenia :(

Soniu, wychodzi na to, że nie ma tego złego, co by nie wyszło na dobre :D Dobrze wykorzystałaś swoje wkurzenie ;:215
Goździk biały muszę przesadzić, bo zasłania różowe - jest od nich wyższy. Jak sadziłam, nie wiedziałam, że taki urośnie :wink:
Weekend zgodny z Twoim życzeniem, dziękuję :D

Lucynko, sama nie wiem co to za wybryk tego irysa ;:7 Zresztą wszystko jedno - już przekwitł :D Dziwne, że nie poczułaś zapachu goździków :;230 jest bardzo intensywny :D
Orlaję też bardzo lubię i ciągle mam w pamięci, że mamy ją dzięki Soni ;:196
Lucynko, dmucham mocno w kierunku północnym, może chmury deszczowe dotrą nad Twój ROD ;:65 Trzymam też kciuk lewej ręki, bo prawą właśnie piszę ;:306

Martusiu, też lubię tę żurawkę, kolor jej kwiatków ma odcień ciemnoróżowy w odróżnieniu od czerwieni żurawki krwistej. Powiem, Ci, że tę samą zurawke mam w innym miejscu, również słonecznym i nie ma żadnych pędów kwiatowych, nie wiem o co jej chodzi ;:7 Muszę chyba poprzesadzać irysy, bo słabo kwitną, ten lawendowo-fioletowy ma jeden pęd kwiatowy, choć jest dość rozrośnięty. A ten biało-żółty miałam w dwóch miejscach - w jednym nie zakwitł nie wiadomo dlaczego, a z drugiego musiałam wysadzić wszystkie irysy do doniczek z powodu konieczności wyrzucenia walącego się pnia starej jabłoni, na którym był umocowany karmnik. Po wkopaniu i zabetonowaniu słupka pod nowy karmnik miałam wsadzić te irysy z doniczek, ale czekałam w nadziei, że może zakwitną i jakoś je pogrupuję kolorystycznie. Niestety nie zakwitły więc muszę wsadzić jak leci. Będzie niezły miszmasz ;:224
Jeśli chodzi o czosnek Silver Spring to kiedyś już pisałam, że późno je zamówiłam i kiedy przyszły nastała listopadowa zima, przez co musiałam je wsadzić do doniczek. Z trzech cebul zakwitła jedna, kwiat miał 9-10 cm średnicy. Dobrze chociaż, że odmiana się zgadzała, bo zamówione razem z nimi białe okazały się być fioletowymi ;:14
Jak myślisz Marciu, kiedy przesadzić je z doniczek do gruntu?

Dziękuję Wam za wszystkie ciepłe słowa i życzenia, ja wzajemnie życzę wszystkim dobrego tygodnia i pogody jakiej potrzebujecie - ciepła, słoneczka i spokojnego deszczu ;:168 ;:162
Na koniec kilka ostatnich zdjęć
Obrazek
Obrazek
Laguna zaczyna kwitnąć

Obrazek
Przycięta po przemarznięciu krzewuszka odwdzięczyła się młodymi listkami i jednym kwiatkiem :D

Obrazek
Siewka naparstnicy wyrosła pod balkonem, gdzie nie dociera ani kropla deszczu, a ja zauważyłam ją i zaczęłam od czasu do czasu podlewać jak już zobaczyłam jej pączki :oops:
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Cudna sieweczka. Malutka, niska, a jaki pokaźny ma kwiatek. Czy kolory odziedziczyła po mamusi, czy może uzyskałaś jakąs nową ciekawą mutację?
Lagunę mam. Uważaj, bo wyrasta prawdziwy potwór o grubych, kolczastych pędziskach. ;:oj
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halszko, jak coś ma rosnąć, to i na kamieniu urośnie ;:333 , tak jak Twoja naparstnica ;:138 .
A co rośnie przy orlayi pod Laguną? Jeśli to też naparstnica, to niesamowita ;:oj , maleńka, a z mnóstwem pędów kwiatowych ;:215 .
Jeśli czosnki mają jeszcze zielone liście, to delikatnie, żeby jak najmniej korzeni uszkodzić, wysadziłabym je do gruntu teraz. Jeszcze można podkarmić i niech sobie radzą, a jak już liście im zaschły, to cebule niech czekają do jesiennego sadzenia ;:108 .
Pięknego tygodnia Halszko ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Halszko:)

Piękne kwitnienia pokazujesz ;:138 Rodek Rasputin to mocarz, miałam go na swojej poprzedniej działce.Pogroziłaś słabszemu, to od razu zaczął przybierać.
Ja tak miałam z moją jedną różą na pniu, mizernie rosła, paluchem jej pomachałam przed nosem i zaczęła zawiązywać pąki, to niesamowite :D
Orlaya u Ciebie jest bukietem, moje kochane maleństwa rosną sobie i mają nawet kwiatki :heja Jeszcze raz dziękuję ;:168
Mój nowy nabytek hostę posadziłam w donicy, ale chyba to nie jest dobry pomysł.
Swoje masz wszystkie w gruncie?

Pozdrowienia ślę i życzę miłego tygodnia ;:3
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Ta żurawka o czerwonych kwiatuszkach śliczna. Orlaya u ciebie tak pięknie dorodna!! Laguny nie znam ale zachwyciła mnie :D
Bardzo sucho u ciebie? Bo u mnie okropnie... burze przechodzą ale nic nie pada. Dobrego i pachnącego(wszakże to ten piekny czas nastał) tygodnia :D
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poniedziałek, 27.05.

Wandziu, przyznam, że nie przypominam sobie takiej naparstnicy z ciemną plamką we wnętrzu kwiatków :D
Może Laguna da się ujarzmić przy pomocy sekatora lub - w razie draki - piły ;:7 :lol:

Marciu, tak, przy Lagunie rośnie naparstnica przycięta w zeszłym roku, która przezimowała I wypuściła taki bukiet :wink:
Te liście czosnkowe, mają już mało zieleni, myślę, że gdybym je teraz wyciągnęła z doniczek, to zaschną w ciągu 1-2 dni. Może podleję je jeszcze w tych doniczkach roztworem obornika granulowanego i zostawię do zaschniecia gdzieś pod daszkiem.

Aniu, orlaja przesadzana jak Twoja, jest często niższa i później kwitnie. Moja wysiana późnym latem pięknie przezimowała i wyjątkowo jest dorodna, aż sama się dziwię.
Hosty mam w większości w gruncie, ale część rośnie w donicach. Np. pod tują zwłaszcza niewielkie wsadziłam do donic i zadołowałam, żeby korzenie tuji ich nie zagłuszyły zanim się rozrosną. Ale miałam też hosty w donicach przez kilka sezonów, dopóki nie namyśliłam się gdzie je posadzić na stałe i całkiem dobrze sobie radziły. Tylko trzeba bardziej pamiętać o podlewaniu.

Iguś, u mnie ostatnio tak co drugi dzień popadało. Może niezbyt obficie, ale jednak trochę ziemia nawilgła, zwłaszcza, gdy była wzruszona. Pod drzewami niestety sucho. Miejmy nadzieję, że i Ty doczekasz się deszczu, czego Ci serdecznie życzę ;:168

Wtorek, 28.05.
Wczoraj nie dokończyłam swojego wpisu, co czynię dzisiaj. Opowiem Wam jaka przygoda mnie dziś spotkała :D
Parę dni temu chodząc po ogrodzie stwierdziłam, że w tym roku bardzo mało lilii ma szansę zakwitnąć. Albo zmarzły całkiem i z ziemi wystaje tylko kikut bez liści, albo jest normalny pęd, ale nie ma na nim ani jednego pąka.
Pomyślałam, że zajrzę na Internet i poszukam jakichś wyprzedaży. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Znalazłam kilka interesujących ofert. Wrzuciłam do koszyka kilka cebul i nagle pojawiła mi się propozycja kupna szałwii omszonej w super promocji (niskiej, kompaktowej o sztywnych pędach). Cena była mocno zachęcająca, myślę sobie - pewnie jakieś mikro sadzonki, ale co tam, przecież urosną. No i zamówiłam 4 :lol: Zadowolona z siebie zapłaciłam i zaczęłam się zastanawiać gdzie ja to posadzę ;:7
Dziś przyjechał kurier. Z wypiekami na twarzy zaczęłam otwierać paczkę .... pod torebkami z cebulami ujrzałam moje szałwie :;230 :;230 :;230

Obrazek
Uśmiałam się jak norka z własnej głupoty 😂😂😂
Jeszcze teraz nie mogę się przestać śmiać do telefonu ;:306

Kochani, czytajcie dokładnie opisy ofert, wyraźnie było napisane że opakowanie zawiera 0,1g nasion ;:306 fakt, że na końcu opisu, do którego nie dotarłam :wink:

No to jeszcze kilka dzisiejszych zdjęć :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Miłych kolejnych dni, słoneczka i deszczyku dla Waszych ogrodów ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halszko, to teraz, jak te wszystkie nasionka wzejdą, będziesz musiała pozbyć się trawnika, a w jego miejsce, założyć plantację szałwii! :;230 Pewnie tego nie zrobisz, ale jakby to pięknie wyglądało! ;:oj ;:138
Sucho już i u mnie, tylko najwięksi twardziele trzymają pion w południe, a prognozy przesuwają deszcz coraz dalej. Mogłoby popadać, byle nie szalone ulewy!
Miłego świętowania, Halszko ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Halszko
No cóż czasem coś człowiek nie doczyta stosując skróty myślowe.
Ale jak nie w tym roku, to w przyszłym posiejesz i będziesz się cieszyć z szałwii.
Łubin, bodziszek i powojnik cudnie Ci kwitną.
Biała orlaja pięknie współgra z różą.
Naparstnica ma ciekawy kolor.
Miłego święta i weekendu.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Halszko masz piękne kwiaty i wszystko wypielęgnowane na igłę,właśnie się zastanawiałam bo moja orlaja już ma pąki a jest niziutka choć nie tak pięknie rozkrzewiona jak twoja a u Soni chyba widziałam taką wysoką,może z młodej siewki jest niska a na drugi rok jak przetrwa będzie wysoka?Mam ją pierwszy raz i nie wiem jak z nią postępować ,na jesień muszę zaznaczyć bo znając moją niepamięć to sama sobie zniszczę a fajnie rozprasza monotonną kolorystykę w ogrodzie.Chciała by wymienić co mi się najbardziej podoba ale nie jestem w stanie bo wszystko... ;:138 Goździki muszę sobie sprawić zawsze miałam jakieś a w tym roku nic,biegnę jeszcze zwiedzać udanego wypoczynku i radości z kochanych roślinek. ;:168
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w świąteczne popołudnie :wit
Deszcz niestety omija moją okolicę wbrew prognozom w różnych aplikacjach telefonowych :cry:
Dziś pomimo święta i zapowiedzi opadów podlałam wężem wszystkie rabaty bo już nie mogłam patrzyć jak smętnie zwieszaja listki anabelki, floksy, chryzantemy a nawet pierwiosnki. Na ogórki, fasolkę i pomidory miałam jeszcze trochę ciepłej wody w beczce to podlałam punktowo.

Marciu, ja wolę dzielić byliny niż je wysiewać a jeszcze w takich ilościach ;:306 W zeszłym roku coś wysiałam z Twoich nasion, niestety znacznik się gdzieś zapodział i teraz nie wiem co to jest ;:7 a wsadzona roślinka i opisana "dzwonek biały" wygląda tak:
Obrazek
Potwierdzasz, że to może być dzwonek? Z trzech kępek brzoskwiniolistnych na razie zakwitł taki słodziak ;:167
Obrazek
Oprócz tego zakwitł biały, który wydawał mi się brzoskwiniolistnym, ale to jakiś inny. Ma listki jasnozielone.
Obrazek
Dziękuję, leniuchuję, świętuję :D
Tobie również życzę miłego spędzenia przedłużonego weekendu ;:4 ;:196 i przede wszystkim choć trochę deszczu.

Ewciu, człowiek całe życie się uczy i głupi umrze :lol: Jednak zakupy stacjonarne mają tę przewagę, że człowiek widzi co kupuje ;:306
Dziękuję za ciepłe słowa I życzenia i ja wzajemnie życzę Ci wszystkiego dobrego i miłego ;:196
Obrazek
Obrazek
Takie czarnuszki wysiały mi się przy ognisku.

Jolu, dziękuję za słowa uznania, ale są dość przesadzone ;:108 Uwierz, są w ogrodzie takie miejsca, do których jeszcze nie dotarłam :oops: a te, które już "obrobiłam", zdążyły znów zarosnąć chwaściorami ;:223
Orlaja jest rośliną jednoroczną i nie ma szans żeby przetrwała do przyszłego roku. Ale się wysiewa jak zbierasz zeschnięte rośliny. Dodatkowo można zebrać nasiona i najlepiej wysiać je wprost do gruntu jesienią albo bardzo wczesna wiosną. One mrozu się nie boją. Z doświadczenia wiem, że przesadzane są trochę niższe i później kwitną.
Ja się w niej zakochałam, jest niezawodna i pięknie się komponuje z wszystkimi kwiatami. Przy tym jest dość trwała w bukiecie.
Obrazek

Dzisiejsze fotki
Obrazek
Wiązówka bulwkowa

Obrazek
Szałwia muszkatołowa w bloku startowym
Obrazek

Pierwszy liliowiec
Obrazek

Molinia
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Przyjemności w ogródkach I ogrodach, owocnej pracy i miłego wypoczynku ;:4
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Wiązówka bulkowa piękna zapisałam na chciejstwa. ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Halszko - ostatnio nie wyrabiam się. Działka dostąpiła zaszczytu porządnego podlania z góry, dzięki czemu mam co robić. W sumie to już trzeci dzień po trochu pada, a w środę dopiero po dwudziestej mogliśmy wrócić do domu.

Twoj ogród pięknieje z dnia na dzień. ;:138 Coraz więcej kwitnień, a wszystkie takie śliczne! ;:215 ;:303
Czarnuszki to ulubione miejsce dla Miśki,dlatego pozwalam im się rozsiewać, nie przerywam, dzięki czemu wiem,gdzie szukać śpiącej Misi. ;:333 U mnie jeszcze różowe pokazały się w tym roku.
Szałwia muszkatołowa bardzo mi się podoba, jednak zbyt dużo miejsca zajmowała i ostatecznie wylądowała u sąsiadki. :lol:
Moje liliowce jeszcze się zbierają, ale już widzę, że pierwszy będzie pajączek.

Miłego ogrodowania, Halszko. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”