Mój ogród niepokazowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród niepokazowy

Post »

Halinko Twoje kwiatuszki olewają tą zimową pogodę i pokazują na co je stać ;:215
Pozdrawiam cieplutko i ;:3 życzę ;:167 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Pomimo zimna i śniegu z deszczem Twoje roślinki na przekór wszystkiemu kwitną i nie czekają :uszy
Już nic ich nie powstrzyma, w końcu to ich czas.
U mnie wczoraj bardzo zmienna pogoda, raz śnieg, za chwilę słonko , ale ogólnie zimnica brrr.

Pozdrawiam z rana:)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Spore już u Ciebie szyszeczki hiacyntów. Czyżby jasnożółte się okazały? To rzadko spotykany kolor. Ale może będą białe.
Ciężko jest tym wszystkim cebulowym przy takiej rozchwianej pogodzie.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Witajcie :wit
Znów dziś biały poranek ;:124 Temperatura w okolicy 0?, śnieg leży i nie topnieje ... zima odrabia zaległości z poprzednich lat ;:14

Lucynko, dziękuję za słoneczko i ciepełko i Tobie jak i wszystkim ogrodnikom też ich życzę w obfitości.
Na razie tak to wygląda ;:174

Obrazek

Halinko, gdyby było słoneczko, to by dopiero pokazały, ale cóż zrobić... trzeba sie uzbroić w cierpliwość ;:7

Obrazek

Aniu, wiosenne roślinki nie boją się chłodu, a nawet mrozu, ale my nie możemy się nimi cieszyć w pełni :wink: Poza tym ręce już rwą się do pracy, a tu ziąb na dworze i w dodatku śnieg i nic z tego ;:185

Obrazek

Wandziu, te hiacynty na początku kwitnienia są żółte, a w miarę upływu czasu jaśnieją, aż w końcu robią się prawie białe.

Obrazek

Właśnie wyszło słoneczko więc przesyłam Wam jego złote promyki ;:3 ;:3 ;:3
W prognozach pod koniec tygodnia pojawia się lekkie ocieplenie :D
Może się wreszcie doczekamy :tan
Buziaki ;:196 ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko dziękuję ;:167 bo właśnie i u mnie słonko zaświeciło ;:3 Przed chwilą jeszcze sypało śniegiem ;:145
Przepiękne zdjęcia kwiatków w śniegu, chociaż serce boli, że im zimno w nóżki ;:oj ;:oj
Pozdrawiam cieplutko ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Halszko
Zrobiłam wielkie ;:oj w jakiej fazie są już Twoje tulipanki, u mnie dopiero listki z ziemi wyszły.
Ciemierników wszystkim zazdroszczę, którzy je mają w ogrodzie bo mnie jakoś chyba nie lubią.
Zestaw bratków ze stokrotkami cudny.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halszko, oczy z orbit wychodzą na te piękne widoki, jakie pokazałaś na fotografiach! :shock:
Mimo wszystko muszę przyznać, że obrazki są bardzo ładne! ;:215 ;:303
Przepięknie wyglądają kolorowe kwiatki wyrastające spod bielutkiej pierzynki. ;:138 ;:138 ;:138
To jednak niesamowity widok, naprawdę śliczny! ;:32 ;:433
Najważniejsze jest to, że wszystkie kwiatki stoją na baczność ;:303 i nie widać, by któreś z nich miały płakać z powodu zimowej aury. ;:333
U mnie dzisiaj cały dzień z przewagą słońca, a teraz zerwał się silny wiatr, napłynęły granatowe chmury, z których spadają ciężkie krople deszczu. ;:223 ;:145 Mam nadzieję, że do jutra już sobie pójdą precz. ;:218 Jutro ma być ładnie, bo ja chcę na działeczkę. ;:65 ;:65
Tobie również życzę poprawy pogody, ;:3 ;:3 by śnieg stopniał, byś spokojnie mogła cieszyć się swoimi ślicznymi kwiatuszkami. ;:167 ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Dużo kwiatków już u Ciebie kwitnie.Szkoda,że ten śnieg nie daje im żyć.Piękny widok masz na co dzień,nawet i spod śniegi widać kolorki.
Hiacynty żółciutki pewnie już rozkwitły?
Miłego dnia.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
Dziś od rana słoneczko świeciło, ale nie można powiedzieć żeby było ciepło ;:185 Wiatr i niska temperatura sprawiły, że tylko chwilkę spędziłam dziś w ogrodzie, obsypałam kompostem parę bylin, odkryłam hortensje ogrodowe, żeby zaczerpnęły powietrza i słońca po czym przed wieczorem znów je okryłam, skubnęłam parę chwastów, cyknęłam kilka fotek i wróciłam do domku.

Udało mi się zrobić portecik en face ciemiernika co nie jest łatwe, bo lubią spuszczać główki :D

Obrazek

Halinko, dziękuję, kwiatkami się nie martwię, bo one się nie boją takiego chłodu a nawet śniegu, tyle, że my marzniemy podziwiając je i próbując coś przy nich zrobić.
Pewnie z powodu zimna nie przekwitną tak szybko. Fotka dzisiejsza niewiele się różni od podobnej sprzed kilku dni :D

Obrazek

Ewo, to są bardzo wczesne botaniczne tulipany z grupy Kaufmanna. One tak wcześnie kwitną, w ubiegłym roku zakwitły po 20 marca. Kupując cebulki, warto zwrócić uwagę na porę kwitnienia.

Tulipany Turkestanica też już lada moment otworzą kwiatuszki.
Obrazek

Danusiu, przy takich temperaturach wegetacja zwolniła tempo, kwiatuszki wolniej rozkwitają i wolniej przekwitają co nie jest takie złe ;:7 Te żółte hiacynty dziś wyglądały całkiem podobnie jak przedwczoraj ;:306

Obrazek

Lucynko, dziękuję ;:180 Przyznam, że ciekawie i zaskakująco wyglądają kwiaty otulone śniegiem i dobrze, że można szybko utrwalić ich urok na fotkach. Dziś już zniknęły ostatnie ślady śniegu i dobrze! Niech już będzie wiosna, niech będzie słońce i ciepło.
Nawet mój M też chyba już jest spragniony wiosny, bo przytargał wczoraj z B. bukiet tulipanów ;:306

Obrazek

Miłego wieczoru i spokojnej nocy, a przez cały weekend pięknej, słonecznej pogody Wam życzę ;:196 ;:196 ;:196
Pozdrawiam, Halszka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halszko, u Ciebie pomimo śnieżyc i tak znacznie cieplej niż u mnie na działce.
Tulipany już kwitną, ;:138 moje nawet pąków nie mają; hiacynty za chwilę zaczną pachnieć, ;:138 moje ciasno skulone w pąkach.
Bardzo zdolny z Ciebie fotograf - fantastycznie udało Ci się sportretować kwiat ciemiernika! ;:215 ;:303
A bukiecik tulipanów słodki. ;:333

Byłam dzisiaj na działce, ale niewiele zdziałałam, za to nagadałam się z zaprzyjaźnionymi działkowiczkami. ;:7 :tan

Pozdrawiam cieplutko. ;:196 ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko :wit , te tulipanki to takie wczesne, zwykle kwitną w marcu. No, ale w tym roku, wiadomo ... wszystko spóźnione ;:124
Bardzo dziękuję za przychylną ocenę moich poczynań fotograficznych ;:180
Dziś w połowie dnia znów się pogoda załamała, słonko zniknęło, wiatr się wzmógł, temperarura spadła i tak będzie przez cały tydzień, a jeszcze nocne przymrozki widać na horyzoncie ;:223

Kilka fotek z dzisiaj :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek
The first jakiś niewydarzony :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
To jakieś zabiedzone cebulki :wink:

Obrazek Wydaje mi się, że kupowałam żółte ;:7

Obrazek
Jedne z ostatnich krokusów

Dobranoc ;:196 Do zobaczenia w nowym tygodniu :wit
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko U Ciebie jak zawsze pięknie i kolorowo ;:215
U mnie hiacynty dopiero pokazują główki ;:306 a przy tej pogodzie chyba szybko nie zakwitną :?: ;:145
Pozdrawiam cieplutko ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Halszko dawno nie byłam u Ciebie a lubię tu zaglądać.
Coś ten Covid dał mi na wstrzymanie na każdym polu życia, ale z powiewem wiosny zaczynam się rozbudzać....weszłam i podziwiam Twoje tłuściutkie hiacynty....czym je dokarmiasz i kiedy?. Ja sw.oje jak wsadziłam tak rosną, wiosną czymś tam im sypnę ale są takie trochę zabiedzone.
A ten żółty Twój to mistrzostwo hiacyntów...uroczy.
Warzywniak już masz obrobiony i zasiany?....u mnie jeszcze nic, tylko czosnki samosiejki się pokazują.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Halszko, niesamowita ilość wiosennych kwiatów ;:oj Zdjęcia pod śniegową pierzynką fantastyczne. Tutaj biel śniegu, a spod niego wesoło uśmiechają się kolorowe bratki ;:215 Pogodowa huśtawka trwa nadal i rośliny nie mogą w pełni pokazać swojej urody, ale u Ciebie pomimo wszystko świetnie sobie radzą ;:108
Dziękuję za poglądowe zdjęcia ciętych berberysów ;:196 Kupowałam odmiany mniejsze, ale opisy w szkółkach to jedno - a rośliny i tak potem rosną jak chcą, więc każda dobra rada się przyda. Poza tym nawet te mniejsze trzeba przycinać, żeby nabrały ładnego kształtu.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit Znów poranek powitał nas białymi widokami zza okna ;:145 To już naprawdę zaczyna się robić nudne ;:223

Halinko, dziękuję, ale to tylko te żółte hiacynty tak szybko wystartowały, pozostałe sie nie spieszą. Zresztą do czego mają sie śpieszyć? .... żeby je śnieg przysypał?

Krysiu, właściwie to traktuję cebulowe tak bardziej na wyczucie, i wcale nie mam żadnych tajemnych sposobów na nie. Ostatnio jak je sadziłam jesienią to pod nóżki dawałam im trochę nawozu jesiennego uniwersalnego z małą zawartością azotu a z przewagą potasu i fosforu. Oglądałam też filmik "Zielonego pogotowia" na temat wiosennego nawożenia słabych cebul mocznikiem w celu ich wzmocnienia. Ale jeszcze tego nie stosowałam. Może spróbuję, tylko muszę kupić mocznik.
W warzywniku nic jeszcze nie robiłam poza parapetową uprawą sadzonek pomidorów. Tak w ogole to niewiele sieję warzyw. Trochę ogórków, fasolkę szparagową, parę selerów, pietruszkę i to wszystko. Marchew i buraki padały zwykle łupem nornic, więc z nich zrezygnowałam :wink:

Dziś poszłam na zakupy do B. i wpadły mi w oko iryski syberyjskie w kapersach. Nie oparłam się i teraz się zastanawiam kiedy i przede wszystkim co z nich wyrośnie ;:7

Obrazek

Jeszcze parę wczorajszych fotek, bo dziś pogoda nie zachęcała do łażenia po ogrodzie ;:185

Obrazek

Obrazek
Taka siewka już zakwitła, choć starsze kępki jeszcze w pączkach.

Obrazek

Obrazek
Takich gości mam w ogrodzie :D

Obrazek
Zakwitła kępka spóźnionych krokusów

Obrazek
A z tej tylko jeden ;:7 ciekawe dlaczego.

Dorotko, miło mi, że Ci się podobają moje kwiatuszki, dziękuję ;:180
Jak będziesz trzymać krzewy pod kontrolą, to nie urosną tak bardzo, ja swoje trochę zaniedbałam :oops: to się musiałam pomęczyć.
Wtedy, kiedy ja kupowałam swoje, nie było specjalnego wyboru odmian ;:7

Na koniec ostrzeżenie :!: Przeglądajcie swoje lilie ;:14

Obrazek

Dobrej nocki kobietki, a jutro miłego dnia ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”