OPRYSKI warzyw. Dyskusje o opryskach -tak czy nie i jak? cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.21
Mirek w/g mnie ma dobrą apteczkę , napisał parę postów wyżej, na szarą pleśn skorpion może być albo swittch... ridomil gold i topsin jest wycofany, raczej nie kupi się tego nigdzie
-
- Kontakt:
Szukałam co mogę kupisz za Topsin i między innymi to znalazłam : cyt
Scorpion 325 SC - to drugi najczęściej wskazywany zamiennik dla Topsin M 500 SC. Zwalcza szeroki zakres chorób grzybowych na różnych rodzajach upraw. Podobnie jak Topsin M 500 może być stosowany przeciwko szarej pleśni, mączniakowi prawdziwemu i alternariozie. Jednak Scorpion 325 SC daje znacznie szersze możliwości zastosowania niż Topsin M 500 SC, gdyż zwalcza też groźne choroby, z którymi preparat Topsin M 500 SC sobie nie radził.
Scorpion 325 SC - to drugi najczęściej wskazywany zamiennik dla Topsin M 500 SC. Zwalcza szeroki zakres chorób grzybowych na różnych rodzajach upraw. Podobnie jak Topsin M 500 może być stosowany przeciwko szarej pleśni, mączniakowi prawdziwemu i alternariozie. Jednak Scorpion 325 SC daje znacznie szersze możliwości zastosowania niż Topsin M 500 SC, gdyż zwalcza też groźne choroby, z którymi preparat Topsin M 500 SC sobie nie radził.
Re: Pomidory i inne uprawy - opryski-tak czy nie i jak? cz.2
Jak wygląda temat odstępu pomiędzy poszczególnymi opryskami ?
Mam zamiar opryskać pomidory mocznikiem + siarczanem magnezu. Rozważam również interwencyjnie opryskać pomidory środkiem na szarą pleśń. Jaki powinienem zachować odstęp pomiędzy tymi opryskami ?
Mam zamiar opryskać pomidory mocznikiem + siarczanem magnezu. Rozważam również interwencyjnie opryskać pomidory środkiem na szarą pleśń. Jaki powinienem zachować odstęp pomiędzy tymi opryskami ?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Asiu , skąd te informacje , to pewna strona ?
-
Piecha21 , magnez przede wszystkim powinien być dostarczany doglebowo .
Dokarmianie dolistne magnezem tylko uzupełniająco .
Dokarmianie dolistne magnezem tylko uzupełniająco .
Masz rację. Nie wiem tego z doświadczenia lecz tak czytałem
U mnie oprysk ma być interwencyjny ze względu na duży niedobór jaki u mnie wystąpił.
Na przyszłość możesz napisać w jaki sposób stosować siarczan magnezu doglebowo. Rozpuszczać z wodą i podlewać ?

U mnie oprysk ma być interwencyjny ze względu na duży niedobór jaki u mnie wystąpił.
Na przyszłość możesz napisać w jaki sposób stosować siarczan magnezu doglebowo. Rozpuszczać z wodą i podlewać ?
-
- Kontakt:
Nie wiem czy pewna, ale już któryś raz się spotkałam z tym, ze za Topsin proponują go
Asia
Asia
-
Zgadza się , robić odstęp przy nawożeniu z wapniem .
-
Wstawię ulotkę Scorpiona .https://www.syngenta.pl/uprawy/warzywa/scorpion-325-sc
-
- Kontakt:
Ok, czyli na np. pomidora niby nie działa, a na inne warzywa nie działa
Asia
Asia
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
@Piecha21
Przy niedoborach magnez dostarczamy wyłącznie przez oprysk. Magnez wchłania się szybko, można go więc podawać nawet dwa razy na tydzień.
Tempo pobierania składników mineralnych z nawozów stosowanych dolistnie -
Azot (N) 80% po 5 godzinach !!!
Podając magnez dolistnie mamy pewność, że roślina go przyjmie, jeśli podamy do gleby nie mamy żadnej pewności.
Przy niedoborach magnez dostarczamy wyłącznie przez oprysk. Magnez wchłania się szybko, można go więc podawać nawet dwa razy na tydzień.
Tempo pobierania składników mineralnych z nawozów stosowanych dolistnie -
Azot (N) 80% po 5 godzinach !!!
Podając magnez dolistnie mamy pewność, że roślina go przyjmie, jeśli podamy do gleby nie mamy żadnej pewności.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
Nawożenie dolistne stało się popularne kiedy opryskiwacze stały się powszechnie dostępne .
Magnezu , który jest makroskładnikiem opryskiem nie damy rady dostarczyć . Można oprysk
zrobić , ale to nie jest właściwe i wystarczające nawożenie .
Magnezu , który jest makroskładnikiem opryskiem nie damy rady dostarczyć . Można oprysk
zrobić , ale to nie jest właściwe i wystarczające nawożenie .
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Cały czas piszę o oprysku interwencyjnym !!, nie należy tego mylić z nawożeniem doglebowym
Pozdrawiam, Mirek