Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Post »

Ach, ach, jakie cudne te opuncje?

...miłego plewienia życzę. :-P

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Elu, podpowiem ci w sprawie pielenia opuncji.
Jak ci kolce wejdą w dłonie, czy palce, to ... nie wyciągaj ich zębami :)
Mówię to z doświadczenia - jakoś niezręcznie wypluwałem i ... z ust i dziąseł wyciąga się gorzej niż z palców ;:306
A tak prawdę mówiąc to nie zazdroszczę tego plewienia ;:223
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jadziu urodna Barbula u Ciebie. Ja nie wiem jaką mam odmianę, ale w tym roku jedna z dwóch tak wystartowała, że jest kolosem w porównaniu do swojej koleżanki z rabaty. I teraz nie wiem czy ta jedna ma źle, czy ta druga za dobrze :;230
Podglądam Twoje pomidorki... ;:167
I powiem Ci, że chyba wszystkie z nasion od Ciebie mi smakują. Wspaniałe są żółte koktajlowe i takie w kształcie serca, duże i czerwone - praktycznie bez pestek! Zielone wspaniałe i super z nich skórka schodzi.... same achy i echy... jeszcze czekam na czarne aż dojrzeją ;:333
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to się napracowałaś, czego Ty chciałaś więcej?
Ja ten weekend też miałam bardziej wypoczynkowy
Dobrze, że chociaż trawniczek wyrównany, ale kosić już mi się nie chciało
Może jutro?
U mnie papryczki chili rewelacyjnie owocują
Ciekawe, czy taka jak Twoja tez dałaby radę
Za to mam porażki w uprawie korzeniowych i cebulowych
Ciekawe dlaczego im źle u mnie
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Elka teraz spaceruje wirtualnie po ogrodach jako rekonwalescentka i podziwiam porządeczki w waszych ogródkach ... Piękna ta Twoja Barbula... u mnie nie przetrwała zimy więc zapewne coś jej nie spasowało...dlatego tym bardziej podziwiam Twoją. Trzmielina i jej owoce zawsze kojarzy mi się z jesienią... Ciepłej pogody i ;:3 życzę .
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Widzisz Elusia Basi również zasmakowały Snow white jeszcze parę ich mam na łodyżce.Ojjjj plewienia opuncji nie zazdroszczę . ;:145 Mam takiego innego kaktusa na rabacie i w niego wrosły szczawiki, a kolce ma ten kaktus zakończone harpunami .Nie wiem jak z korzeniami je powyrywam usunęłam tylko kosmetycznie zielsko.Sporo roboty zrobione, a mnie lenistwo opanowało przy takiej pogodzie ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

:wit

Nadal walczę kochani.....jeszcze tylko kompot z tych jabłek i może przysiądę na chwilkę. ;:168
Obrazek

Loki..ale jakie piękne tak i kłujące. :;230 Jeszcze nie poplewione...może w przyszłym tydniu. :wink:
Obrazek

Andrzejku dziękuję za cenne rady ;:306 ale nie skorzystam. A tak szczerze to sie nie umia za te opuncje wziąć....może w przyszłym tydniu. :wink:
Zimowity piękne są. :!:
Obrazek

Basieńko ja też nie pamiętam jakie mam odmiany barbuli...ale to z czasem staje sie mniej ważne. Najważniejsze, że przeżyły te susze a teraz pięknie kwitną tym swoim niebieskim kolorkiem. Cieszę się, że pomidorki Ci spasowały...bo mnie bardzo. Czarne mają twardszą skórkę ale smak nieprzeciętny...poczekam aż posmakujesz.
Brawa dla Ciebie, że się udały. ;:138
Czy mówisz o tych wysokich żółtych Snow White...przepyszne ;:108 i maja cieniutka skórkę.
Obrazek

Gosiu mamy roboty sporo i każdą chwilę trzeba wykorzystać...ale nie można dać się wykończyć ;:306 ..więc masz rację...dosyć tego. :wink: odpocząć też trzeba.
Papryczkę chili posadziłam na wyjątkowo gorącym miejscu. Wcześniej gromadziłam tam kompost i ściółkowałam trawą.
Jestem przekonana, że spokojnie u Ciebie da radę...nasionka pozbieram jak tylko zechcesz. :)
Korzeniowych i cebulowych nie sadzę bo nie wychodzą....jedynie pietruszkę naciową wysiewam. Niestety kupuję marchew, seler z zielonym (zielone mrożę) i pietruszkę korzeniową. Myślę, że one potrzebują żyznej i gliniastej ziemi a my mamy piaski i może dlatego. Masz piękny ogród ozdobny a teraz doszły pomidory i masz powody do dumy. Wszystkiego mieć nie sposób. :wink: ;:168
Obrazek

Ewko :;230 jeszcze nie jestem rekonwalescentką. :lol: Opuncje nadal czekają na plewienie. :wink:
Barbulę po posadzeniu kopczykowałam i staram się to robić co roku...ale ostatnio chyba nie. W tym roku może być mroźna zima więc mam zamiar róże, pięknotkę i barbule zakopczykować kompostem. Dziękuję za miłe słowa i odwiedzinki. ;:196 :D
Obrazek
U nas susza nadal trwa i tylko diobliczek się z tego cieszy....całymi dniami wyleguje się na słoneczku z ta czorną sierścią.
Obrazek

Jadzinko ten pomidor wszystkim smakuje...jest nie dość, że bardzo dobry to i bardzo wydajny....bo u mnie dopiero się rozkręca jak wszystkie inne kończą owocowanie. Jestem mega zadowolona a w tym roku dopiero, gdyż posadziłam go w donicy. Nie dość, ze ozdobny to i smakowity krzaczek.
Nie zazdroszczę plewienia kaktusów...odwlekam stale ale trzeba będzie się za to wziąć. A szczawiki i brązowe koniczynki to masakra. :!:
A z tym zmęczeniem to chyba wszyscy tak mamy...tyramy od wiosny i teraz to odczuwamy. Pora po cichu.....przycupnąć w kąciku i odpocząć.

Obrazek

Kochani bardzo dziękuję za Wasze odwiedzinki i miłe wpisy.
Dla Was prosto z drzewa.....

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj zaglądałam na tego kolczastego koleżkę a szczawiki wnet go pożrą .Kupiłam takie rękawiczki skórkowe, ale te kolce sie do nich wbijają to beznadzieja. Same sobie roślinki zbieramy a potem narzekamy ;:306 Jabłuszka na pewno pyszne, dostałam od Basi takie prosto z drzewa jeszcze nie skosztowałam nawet .W przyszłym roku będzie więcej krzewów Snow white Mizianko dla Diobliczka ;:167 bo Agatki już nie ma z nami ;:145
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jadzinko wiem, że Aci już nie ma...to takie niesprawiedliwe...ale niestety trzeba się z tym pogodzić. ;:196 ;:167
Każde miejsce w ogrodzie będzie Ci ją przypominało...i pamiętam jak mówiłaś, że siedzi na klawiaturze komputerowej i pomaga w pisaniu na forum. Pozostanie w Twoim ;:167 na zawsze.
W sobotę jak nie będzie padać walczymy dalej ze starym blaszakiem i jak się uda to w przyszłym roku na jego miejscu będę miała pomidorki. Nareszcie pomidory będą w kupie w jednym miejscu, a nie porozciepowane po całej zegrodce....czyli tam gdzie było wolne miejsce. ;:167
Ale Snow White sadzę do donic...będą 4 duże donice.

Obrazek

Obrazek

A tu jabłuszka na zimową galaretkę. ;:167
Obrazek

Dobrej nocy i letnich kolorowych snów życzę. ;:167
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Elu dziękuję za gałązki, będę to cudo podziwiała u Ciebie, chyba teraz nie jest dobry czas na ukorzenianie.
Twoje pomidory jeszcze mają ładny wygląd, moje już pousychane i gdzie nie gdzie załatwiła zaraza.
Kocia proszę pomiziać.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elusia rozciepane i u mnie były, nawet wśród róż to samo jarzynka i jakosik wszystko współgrało .Jeszcze mam jeden krzaczek Aurija i Zeberka zielono żółta i Black Krim te naprodukowały tyla koralików ,ze hoho .Uwielbiam je zjadać prosto z krzaczka zawsze jest cos do zmaszkecenio .Fajna dalijka .Dzisiaj zjadłam nastepne jabłko od Basi, ależ było smaczne ;:196 Miłej niedzieli u mnie podlewa delikatnie od południa
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dorko Jadźko jutro odpowiem bo dziś wielkie emocje żużlowe. ;:138

:wit
Ślązacy i ślązaczki kochają żużel a dziś ROW Rybnik (Rybnickie Rekiny) pokonał Speed Car Motor Lublin.
Tu szczegóły https://www.rybnik.com.pl/wiadomosci,fi ... 38109.html

Co za emocje. ;:oj
I ja tam byłam i wodę piłam (wodę sprzedają bez nakrętki , pełno kurzu żużlowego wleciało do butelki ;:306 ).

W przyszłą niedzielę rewanż w Lublinie...ale tam już nie pojada. :;230
Pozdrawiam wszystkich fanatyków żużla...bo ja od niedawna regularnie chodze na te imprezy. :wink: :lol:
;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elusia ;:196 kiedyś jak byłam młodsza to też z M chodziliśmy na żużel do Świętochłowic jeszcze jeździł wtedy Jarmuła bracia Waloszkowie to były czasy Ole Olsen z Norwegii achh było ich sporo Mauger. Fajnie było stać na zakręcie miałaś wtdy facjata w ciapki to nie to samo co ogladać w TV .Syn był dzisiaj na zakończeniu sezonu motorowego na Muchowcu i grała tam polska grupa śpiewająca piosenki AC/DC nazywała sie 4 szmery .Podobno jakbyś słyszała oryginały.Ty chyba też jesteś ich fanką jak się nie mylę albo to był jakiś inny zespół, bo wiesz mam SKS-a :;230
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Elu :wit
Piękne zimowity. Ja muszę swoje poprzesadzac bo sa zduszone pod krzaczkami lub innymi roślinami.
Opuncje kiedyś miałam kilka lat. Potem mi zmarzla. I dobrze.bo ciągle przy plewieniu byłam podrapana. :roll:
Jabuszka smakowicie wyglagladaja. :D
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Elka pogoda nas rozpieszcza, a Diobliczkowi to pasuje ;:333 Jak mieszkałam w Tarnowie to moje dzieci też często chodziły na żużlowe zawody na Unii ... ten sport bardzo był kiedyś popularny, a odgłos wyścigów słychać było z daleka . ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”