Bazylowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bazylowo

Post »

Beatko kochana cieszę sie ,ze patagonka zdążyła zakwitnąć .Teraz pozostaw niech sie wysieje i tak jak Iwonka pisała późno sie pokazuje .Zdążyłam zauważyć ,ze młode hastaty mają czerwone łodyżki, a patagonki zielone jakby co bo i tych i tych u mnie dostatek jednak głowa mnie z tego powodu nie boli bo zawsze nadmiar można usunąć.W ogródku masz jeszcze sporo kolorów ;:108 a doniczkowce to zawsze sie jakieś znajdą przy takiej ferajnie :wink: Tobie tez słonecznego weekendu ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak miło poznać całą Twoją najbliższą rodzinkę, Beatko ;:215 ;:306
Uśmiałam sie czytając, że mąż trzyma formę :;230 Ba, nawet nie próbuje jej opuścić :;230
A teraz się tłumacz, no tlumacz ze swojej opinii co do ogrodów wiejskich..... :;230 Ja się takiej nazwy ze swojego nie wyzbędę ;:306
Ładne upominki ogrodowe dostałaś na wizycie u Andrzeja.
Ja się też bardzo bałam mieczyków, ale fajnie kwitną w większych donicach i wspaniale się przechowują zimą. Może nie ma co ich jeszcze na całego przekreślać. ;:168
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Dobry wieczór Wszystkim

Jadziu kochana dzięki za cenne porady, z których jestem przekonana jeszcze nie raz będę chciała skorzystać ;:108
Oczywiście biała Verbena Hastata od Ciebie też już zakwitła, chociaż pojedynczymi kłosami, ale się liczy :tan

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie, trzymaj się Kochana ;:168 ;:196

Obrazek
To się nazywa kamuflaż :lol:

Bea jak miło Cię widzieć .

No i masz babo placek z tym wiejskim ogródkiem :lol: No co ja poradzę, że tak mi się to skojarzyło ;:131
Być może to związane ze wspomnieniami z dzieciństwa, kiedy to jeździłam na wieś i tam były takie ogródki zwykle przydomowe co miały właśnie troszkę tego, troszkę tamtego, ale nie za wiele, bo przecież głównie praca w obejściu czy polu to był priorytet - kto wie ;:131 .
Ale Kochane Dziewczyny Wasze ogrody to nijak wiejskie ogródki, nawet jeżeli znajdują się na terenach wiejskich ;:108
Ale też żeby nie było, ja tam lubię oglądać i podziwiać i ogrody, i ogródki, i działki, i działeczki - bez względu na ich umiejscowienie i formę i moja działeczka w obecnej formie też mi się podoba ;:108

Z mieczykami to może i racja, żeby jeszcze spróbować w donicach. Tak zrobiłam w tym roku z irysami, które mi bardzo ładnie urosły i zakwitły w donicach a te, co poprzedniego roku nasadziłam do ziemi to albo nie wzeszły wcale, albo jakieś takie marniawe.

Również przesyłam serdeczne pozdrowienia ;:168

Obrazek

A teraz pozwólcie, że zaproszę Wszystkich chętnych na małą porcję wakacyjnych wspomnień.
Ale żeby nie wyjść z forumowej konwencji to oczywiście wspomnienia będą dotyczyć tematów ogrodowych.

Czy zaglądnęliście już przez to okienko:
Obrazek
i jesteście ciekawi, co było dalej?

Zaparkowawszy nasze pojazdy wyruszyliśmy na zwiedzanie

Obrazek

Na dzień dobry przywitały nas wszystkie cztery pory roku, z których każda miała swój domek i ogród

Obrazek

Oczywiście domek Lata był w tym czasie najbardziej okazały

Obrazek

Spacerując dalej mogliśmy też podziwiać między innymi takie oto piękne widoczki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mimo, że to już nie szczyt kwitnień, to i tak można było zobaczyć wiele, a między innymi:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A kto się zmęczył, to mógł przysiąść na jednej z wielu ławeczek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale nie tylko ludzie mieli gdzie odpoczywać:

Obrazek

Oczywiście trzeba było także zaznać trochę przygody, której dostarczył nam fantastyczny naturalny labirynt grabowy (największy na świecie w swoim rodzaju)

Obrazek

Obrazek

No może nie tak do końca nam, ale naszym dzieciom i Panom M. Ponieważ my z siostrą postanowiłyśmy zaznać wytchnienia na leżaczkach w cieniu drzew.
Panowie uzbrojeni w męską dumę, zrezygnowawszy z zabrania mapy labiryntu, bo i po co, przecież z mapą to nie będzie fanu, wyruszyli z naszymi córciami na jego podbój.
Czas mijał. Mijały minuty, kwadranse, pierwsza godzina, druga godzina a tu naszych eksplorerów jak nie było tak nie ma ;:131
Nagle siostra odbiera telefon z treścią nie mniej, nie więcej oznaczającą S O S. Na szczęście w centrum labiryntu jest wieża, z której można zarówno podziwiać widoki jak i na szczęście nawigować zbłąkanych, zaginionych wędrowców ;:306
Siorka odbywszy szybki kurs nawigacji (przestudiowanie mapy i połączenie się z zaginionymi) po dobrej chwili wyprowadziła naszych globtroterów ;:306
Nie muszę chyba pisać jaki szczęśliwy był mój Pan M, który jak już wspomniałam, z wycieczek chodzonych najlepiej lubi wycieczki z pilotem (tym od telewizora oczywiście :;230 ). Ale trzymał formę, przynajmniej pozornie :wink: . Dziewczynki uratowała półlitrowa butelka wody, którą miały ze sobą na szczęście. Bo w ten dzień temperatura oscylowała około 30 st. C.
Ale suma sumarum ostatecznie wszyscy byli zadowoleni.

A wszystko to i wiele jeszcze innego mogliśmy oglądać i podziwiać w:

Obrazek

Tak oto i na urlopie moja potrzeba obcowania z ogrodem się spełniła .

Wszystkim polecam wycieczkę w to miejsce, bo jest tego naprawdę warte ;:108

A teraz dziękuję Wam że zechcieliście przebrnąć przez moje wspomnienia i życzę Wszystkim dobrej nocy
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Z przyjemnością pospacerowałam po dobrzyckim parku, co to nie tylko i wehikuły ma cudne (może nawet jakiś i dla siebie bym wybrała ;:65 ), to i miejsce do miłego odpoczynku oferuje, nie zapominając i o rozrywce :heja Z ciekawości chyba bym w ten labirynt wlazła, tylko przy mojej orientacji w terenie, ktoś musiałby mnie z niego w końcu wyprowadzić. Chyba się kiedyś umówię z Twoją siostrą, bo ona jak widać, już zaprawiona w bojach ;:306

Jeżeli na tym zdjęciu jest Kruszczyca Złotawka https://images92.fotosik.pl/28/e8a8fcd9bd529bcbmed.jpg to nie taki wielki z niej szkodnik, a larwy są nawet pożyteczne. Na moich kwiatach jest jej sporo, a zniszczeń jakiś ogromnych nie zauważyłam. Tyle tego kwiecia mamy, że i Kruszczyca się pożywi, mimo iż jest całkiem słusznych rozmiarów. Za to niszczylistka dużo mniejsza, a apetyt ma nieposkromiony i ta to dopiero szkody narobi ;:222
Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Beatko :wit
Z wielką przyjemnością zrobiłam spacer po tym pięknym dobrzyckim parku ;:215
Te świetne , okno, rowery, rabaty ,ławeczki, Jeżówki, roze, Cudne hortensje ;:167
Nad wieloma zakątkami- zdjęciami aż mi si.ę oczy utworzyły.

Ta ławeczka przy cudnej hortensji jest prześlicznie to wygląda.
Te domki z porami roku.Ach.. cudnie tam jest .A na żywo to już sobie wyobrażam jakie są odczucia.
Ja tam nigdy nie byłam.
To dziękuję bardzo za relację i chociaz tak mogłam zwiedzić i zobaczyć te piękne ogrody . ;:108
Milej niedzieli ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beaciu ;:196 achhh ci nasi panowie, myślą że są najmądrzejsi i wciąż próbują to udowadniać nie zawsze z pomyślnym wynikiem :;230 Cudna ta limonkowa ławeczka z hortensjami achh chciałoby się mieć taką u siebie.Żółta również, widzę że to cudowne miejsce i wypadałoby tam zajechać kiedyś .Parę lat temu oglądałam w necie a teraz możemy obejrzeć Twoje śliczne fotki .Ottt pajączek kamuflażysta wczoraj miałam na patagonce taka kamuflażystkę gąsienicę ,i dopiero dostrzegłam ją na fotce .Wczoraj musiałam sprawdzić co to za jedna a wiesz ,ze miałam kłopot ją zlokalizować w tych patagonkach Musiałam wszystkie wnętrza przejrzeć ,żeby ja zlokalizować.To mała gąsieniczka zaledwie 1cm, a przy kadrowaniu wyszła jak wielkolud :wink: U mnie podlewa ogródek ciekawe czy u Ciebie również czyli zapłakana niedziela jednak zaczyna prześwitywać co chwilkę ;:3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ wspaniałą miałaś wycieczkę, Beatko!!! ;:138 ;:138 ;:138
Przepiękne widoki, mnóstwo kwiecia wszelakiego, a przy tym możliwość przeżycia przygody w labiryncie. ;:215 Ja bym tam wlazła. Inna rzecz, że wyleźć bym raczej nie potrafiła, ale skoro można wyprowadzić, to nic to. ;:306
Cudownie wkomponowane domki na wszystkie pory roku i prześliczne ławeczki, na których - na każdej z nich - choć na malutką chwilkę chciałoby się przysiąść. ;:63
Twój ogród wcale nie ucierpiał pod Waszą nieobecność ;:333 , a wszelkie żyjątka miały dzięki temu więcej swobody. ;:303
Naładowałaś akumulatory, więc ogród i na tym skorzysta. ;:32 ;:32
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Beatko miejsce piękne kiedyś tam byłam ale b. dawno trzeba by się wybrać jeszcze raz. Ławeczki piękne takie delikatne. Ja dzisiaj byłam na dożynkach na jasnej górze Na głównej alei
był wielki kiermasz ogrodniczy dużo było cebulek kwiatowych a zwłaszcza tulipanowy zawrót głowy, dużo było nowości tulipanowych. Dużo bylin i bardzo dużo stoisk z miodem wędlinami i serami .Była też wystawa maszyn rolniczych starodawnych i obecnych. Ja buszowałam po roślinach a mój M oglądał ciągniki.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Beatko widzę, że wakacje chyba udane :) Widoczki piękne, a ten ogród faktycznie wart zobaczenia, na Twoich zdjęciach wygląda bardzo zachęcająco.
Jeszcze u Ciebie sporo kwitnień na działce, u mnie już nie ma co pokazywać praktycznie... susza wszystko wypędziła, oby na wiosnę większość odżyła.
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Witam :wit

Na dzień dobry taka oto niespodzianka mnie spotkała wczoraj:

Obrazek

Iwonko dziękuję za miłe odwiedziny ;:168
Ja byłam w tym labiryncie poprzednim razem, kilka lat temu, jak jeszcze nie był taki wysoki. Tym razem może bym i także poszła, ale nie pozwalała mi na to temperatura. NIe dość, że nie mogę być na tak mocnym słońcu, to jeszcze do tego bardzo się wtedy źle czuję. Dlatego wolałam odpoczywać w cieniu i cierpliwie oczekiwać na resztę wycieczki :)
Siostrę polecam jako przewodnika, bo się sprawdziła. Tylko musiałabyś się z nią umówić odpowiednio wcześniej, bo zanim by dojechała z Dolnego Śląska z odsieczą, to mogłabyś nieźle się zniecierpliwić ;:306

Ten śliczny szkodnik to z pewnością nie jest kruszczyca, tylko mniejsza Kałdunica zielona lub bardziej skłaniałabym się do Złotki jasnotowej.

Dziękuję za pozdrowienia które z ;:167 odwzajemniam

Obrazek

Aniu dziękuję za odwiedzinki i naprawdę polecam wycieczkę do tego miejsca, bo to, co pokazałam to zaledwie ułamek całości.

Pozdrowienia odwzajemniam i ślę serdeczności ;:168

Obrazek

Jadziu, Lucynko, Halinko, Mariuszu wybaczcie mi, ale tyle się napisałam odpowiadając na Wasze miłe posty, coś niechcący przycisnęłam - jakąś durną kombinację klawiszy i wszystko poszło ........................ ;:223

Pozwólcie, że odpowiem chociaż skrótowo, bo ciśnienie mi z nerw podskoczyło na tego kompa.

Ogrody polecam, bo są tego warte w 150%. A to, co pokazałam to tylko ułamek różności, jakie tam można zobaczyć.
Ja w labiryncie byłam kilka lat temu, jak jeszcze nie był taki wysoki.
I tym razem bym poszła gdyby nie gorąc i słońce - teraz to nie dla mnie warunki. Wolalam odpoczać w cieniu.

Halinko kiermasz ogrodniczy z pewnością był fantastyczny, aż mi iskierka w oku błysnęła na myśl o tych cebulowych.
"...Ja buszowałam po roślinach a mój M oglądał ciągniki..." i to się nazywa Związek Idealny ;:215

W moim ogrodzie jeszcze trochę kwitnień, ale też nie ma szału.

Bardzo Wam dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Szkoda, że mi się indywidualne odpowiedzi skasowały, bo tak się starałam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
A to druga patagonka od Jadzi zakwitła a obok len od Andrzeja - ;:180

Ponieważ zaszły już widoczne zmiany sezonowe w moim ogrodzie, to dziś kilka zdjęć ogólnych:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widać, że jesień już zaczyna wprowadzać się do naszych ogrodów:

Obrazek

A na dobranoc malinowych snów Wszystkim życzę

Obrazek
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Beatko ja wiem co to za ból jak się usunie wiadomość, też tak miałem kilka razy, czasami mi się udawało cofnąć za pomocą klawiszy CTRL+Z, i tekst wracał :) Działka już nabiera barw jesiennych, super masz te iglaki, ja już też mam nową koncepcję u siebie, zobaczymy co mi z tego wyjdzie, musze powiększyć rabaty kwiatowe, bo na innych mam za ciasno :)
No proszę maczek się jeszcze pokazał u Ciebie :) wiosna wraca może hihi :wit
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

U mnie też teraz maki kwitną w najlepsze. Może wcześniej miały za ciepło, albo im się najwyraźniej nie chciało ;:oj I sobie postanowiły teraz dopiero poszaleć, mimo, że siałam je w kwietniu. Ale zupełnie mi to nie przeszkadza ;:306
I ja bardzo dziękuję Ci Beatko za wycieczkę po ogrodach pokazowych, ślicznie tam jest ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W Kosmos pojszło ;:oj ;:oj
I mnie się taka sztuka niejeden raz powiodła. ;:306 Tylko spokój może nas w takiej sytuacji uratować. ;:108
Bardzo mi się podobają te ogólne widoczki. ;:333 Dużo zieleni, ale i kolorków nie brakuje. ;:138 Bardzo tegoroczna jesień łaskawa. ;:333 Choć w zasadzie to jeszcze lato w kalendarzu. ;:108
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko masz mnóstwo zieleni w różnych odcieniach działa kojąco na zmysły .Mnie jednak bardziej koją kolory niż zieleń, dlatego mam taki miszmasz kolorowy.Miłego wypoczynku ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Witaj Beatko|!!
O ogród już nabiera barw jesiennych.
Ale wciąż bardzo ładnie się prezentuje.Dużo kwitnień. ;:215
Ten żółty nachyleń to twardziel.U mnie od czerwca kwitnie cały czas.
Malinki,,,pycha.I u mnie troszkę jeszcze są.
Moje rudbekie już prawie przekwitły.A to maczek ci niespodziankę zrobił. Będzie kwitł ;:108 ;:333
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”