Mała Mi milo mi Cię powitać w moim stroczykowym zakątku swoją drogą to też byłam zdziwiona, że taka tyle pędów bocznych wypuszcza no... ale kochanych pędów nigdy za wiele
Kochani w niedzielę zakwitł mi kolejny falenopsis Tak więc okres kwitnienia uważam za rozpoczęty
I ... muszę się przyznać, że skusiłam się znów na nowy zakup nie mogłam się oprzeć
Piękne rozpoczęcie sezonu
a nowy zakup, nic dodać nic ująć, nie dziwię się że nie mogłaś się oprzeć
Tylko te pączuszki....żeby nie zapeszyć...niech się rozwiną wszystkie
Dorociu, nowy zakup bardzo ciekawy i w kształcie płatków i w kolorkach
To piękna nagroda, za dobrą opiekę nad wszystkimi Twoimi storczykami i własne kwitnienia !
Dorciu mam brata bliźniaka tego, który Ci zakwitł ;:225 mój kupiłam przeceniony i teraz zakwitł na końcu starego pędu dwoma kwiatkami i są identyczne a nowy nabytek bardzo oryginalny to teraz ile sztuk liczy Twoja kolekcja
Jaka miła i śliczna niespodzianka na święta, gratuluję ;:49 A nowy nabytek też śliczny. Mam bardzo podobnego, tylko chyba o troszkę jaśniejszych kwiatach.
Ładnie Ci zakwitł... i kolejne pączusie, z tego co widzę, to już mają piegi? A ten nowy nabytek.. ach... cudowny Może jednak się skuszę na jakiegoś kolejnego storczyka (taki prezent pod choinkę)? Bo jak oglądam te wasze śliczności, to się zastanawiam, czy do sklepu nie pojechać
Soniu w tym momencie 24 storczyki (18 falenopsisów, 2 dendrobia nobile, 2 dendrobia phalaenopsis, 1 paphiopedilum i 1 miltassię) + 2 małe falenopsisy choruszki, które dostałam od jednego z forumowiczów i próbuję je uratować
Aniu dobrze zauważyłaś - na pączkach widoczne są piegi A co do prezentów - to takie mogłabym otrzymywać na każdą okazję
Ale kochane do końca roku wytrzymałam i nie kupiłam nic a że już nowy rok .... to wiadomo trzeba by się wybrać na jakies zakupki
Falenopsisy zrobiły mi prezent na święta >>> rozkwitły, były też inne niespodzianki
Falenopsis cytrynowy rozwija kolejne kwiaty
Falenopsis pomarańczowy >>> kolejny ulubieniec :P
Przed świętami rozwinął jeden pączek, w święta kolejne
Falenopsis - biały w różowe ciapki otwiera kolejne pączki ...
Dendrobium phalaenopsis - w kolorze różu-fioletu>>> puściło młody odrost
Drugie dendrobium phalaenopsis - kolor niespodzianka - pokazało nowy pęd
Biały falenopsis - o wielkich kwiatach zaczyna pokazywać swoje oblicze
Dostałam 2 malutkie choruszki od jednego z forumowiczów - reanimuje je >>> jeden jest bez stożka wzrostu nie wiem czy uda się coś z tym zrobić, ale powalczę trochę
Na koniec - moja storczykowa ława - w chwili obecnej :P
wszystkie piękne, ale ten pomarańczowy jest wyjątkowy. nie widziałam jeszcze takiego i niestety nie mam w swojej kolekcji, ale może kiedyś będę mieć... żółty i nakrapiany też przecudne. biały jak się rozwinie też na pewno będzie bardzo ładny.
Dorotko tyle się u Ciebie dzieje że aż sama postanowiłam porobić trochę fotek (choć jeszcze nie za bardzo mam co pokazywać )
Mój pomarańczowy (brat-bliźniak) też szykuje się do kwitnienia, martwi mnie tylko że ma (jak na niego) dość krótki pęd to pewnie od niedoboru światła, wiadomo jak jest zimą...choć stoi na południowym oknie...no ale liczę że może go przedłuży jak przekwitnie, to kolejny z serii "wiecznie" kwitnących
Ten Twój cytrynek mi się bardzo podoba, dołączyłam go juz dawno do listy chciejstw ale jeszcze takiego nie spotkałam
Trzymam kciuki za odratowanie choruszków i na fotki dendrobium phalaenopsis - niespodzianki
A powiedz jak się swoimi opiekujesz ja podlewam swój nieco cześciej niż falenopsisy, bo podobno nie lubi całkiem przeschniętego podłoża...chcialabym żeby wypuścił jakiś odrost nowy, ale na razie czekam na kwiaty