Sępolia - fiołek afrykański cz.1
- raistand
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też jestem ciekaw...fiołek13 pisze:Przglądam Wasze zdjecia fiołeczków i nadziwić się nie mogęCzy ktos z Was może mi zdradzić tajemnice skad bierzecie takie piękne odmiany?? Generalnie w kwiaciarniach i hipermarketach jak pojawiają się to są zwykle o kwiatach bardzo pospolitych pojedyńczych niebieskich lub różowych
Nigdzie nie mogę natrafić na fiołki o kwiatach dwubarwnych nie wspominając o fiołkach z pstrokatymi listkami.
Szukałem w necie i można kupić tylko że w USA

Jest co prawda na Allegro jedna sprzedająca ale jakoś tak nieufnie podchodze do kogoś kto ma kilka kont.
- Andziax007
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
- zabcia_paula
- 500p
- Od: 24 sty 2009, o 10:34
Obejrzałam wszystkie fiołki i jestem zachwycona, mam w domu około 40 różnych kwiatów, ale jeśli chodzi o fiołki to tylko jednego... i zaczęłam poważnie zastanawiać się nad jego rozmnażaniem haha, a to wszystko Wasza zasługa. Dodam tylko, że mój stoi na oknie południowym i kwitnie niezwykle obficie.
Pozdrawiam serdecznie-Paula[/url][/quote]
Pozdrawiam serdecznie-Paula[/url][/quote]
- gardeniaa
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 maja 2008, o 14:42
a w jakim celu, jeśli można wiedzieć?
Czarodzieju, pstrolistność jest cechą charakterystyczną dla pewnych odmian (powyższe fiołki, to fiołki odmianowe)
Proponuję przejrzeć katalog z dorosłymi, kwitnącymi roślinami, jest ich naprawdę wiele

http://www.senpolia.com/gallery/index.php?page=1
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czarodzieju ! To jest odmiana Saintpauli pstrolistnych o przebarwionych na biało lub kremowo listkach - dużo rzadziej spotykana , niż zwykłe fiołeczki o jednolicie zielonych listkach, a nie żaden " brak magnezu! :)Właściwy kształt i przebarwienie widać na " starym" liściu - zdj. pierwsze z lewej. Popatrz też tutaj :
http://www.senpolia.ucoz.ru/publ/3-1-0-10