Mój ogród - Ewelina - 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczna ta delosperma, czy ona się tak rozrosła, czy jest tam po prostu więcej sadzonek ?
Do tej pory nie trafiłam w sklepach na delospermy.

Goldi -piekna dziewczynka, a na ostatnim zdjęciu wygląda, jakby sie śmiała.
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Gagawi - Goldi rzeczywiście wygląda często tak, jakby się śmiała :) Na Retriewery mówi się " psy o uśmięchniętych pyskach". Co do DELOSPERMY, to ona dość mocno się rozrosła, stale wypuszcza nowe pędy i , jak na razie, nieprzerwanie kwitnie.

Kilka zdjęć:

Pierwsze dość paskudne...ale takie właśnie POMROWY(czarne albo rude) obżerają namiętnie moje DALIE i PIERWIOSNKI !!!Obsypałam roślinki wokół "Ślimakolem" i...

Obrazek Obrazek

Irysy-to ostatnie , reszta , niestety przekwitła , gdy mnie nie było w domu :(
Obrazek Obrazek

A teraz przecudnej urody ISMENA , in. BŁONCZATKA( HYMENOCALLIS), którą mam dzięki cebulom od Paco :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ISMENA rzeczywiście wygląda niessssamowicie :P
A co do ślimaków - też wydałam im wojnę jak przeczytałam jakich szkód potrafią narobić :(
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Zdjęcia różnych kwiatków i krzaczków , które sobie rosną w moim ogrodzie :

Obrazek Obrazek
Goździki : biały i różowy

Obrazek Obrazek
Goździk czerwony , a obok oplatający pień sosny biały clematis , który ma dopiero małe pączki.

Obrazek Obrazek
Przetacznik kłosowy( Veronica spictata "Rosa")

Obrazek Obrazek
TIARELLA ( Tiarella "Starburst") , a obok niski irys skalny - jeszcze w pąkach

Obrazek Obrazek
CZOSNEK OLBRZYMI - jeszcze w pąkach

Obrazek Obrazek
w pełnym rozkwicie

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
i po przekwitnięciu.
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Od: 27 lut 2008, o 20:52

Post »

Ewelinko,Twój ogród jest bardzo...jakby to powiedzieć...-charyzmatyczny,wyrazisty,mocno zapada w pamięć.Jest w nim po prostu jakiś magnetyzm,który każe do niego ciągle wracać i wracać.Taki jest również Twój nowy skalniak.
Ponieważ prosisz o jakieś uwagi oprócz pochwał,podzielę się z Tobą swoimi doświadczeniami ze skalniakami.Kocham kamienie,szczególnie wtowarzystwie roślin.W zasadzie cały mój ogródek wokół domu jest skalniakiem.Założyłam go 4 lata temu i tak przez ten czas obserwuję sobie te roślinki w różnych porach roku,bezustannie coś zmieniam,przesadzam,udoskonalam.I tak doszłam do wniosku,że w części frontowej,reprezentacyjnej chcę mieć wyłącznie te rośliny,które są atrakcyjne przez 365 dni w roku.Taka jestem bezwzględna i jak tylko zauważę,że któraś ma w zwyczaju np.przez kilka miesięcy w roku tworzyć grubą,brunatną darń/tego najbardziej nie lubię/,to natychmiast eksmituję ją na mniej eksponowane miejsce.
Może byśmy wszyscy na tym forum stworzyli ranking roślin skalnych atrakcyjnych przez cały rok?Wg mnie na wsokie miejsce w tym rankingu zasługują:goryczka,lewizja,gożdziki,macierzanka,smagliczka,dzwonki,żagwin,floks szydlasty,galtonia,zawciąg/,oczywiście wszystkie tylko w wersji zimozielonej/.Ewelinko nie wątpię,że dorzucisz swoje typy.Natomiast rozczarowałam się np.delospermum/od pażdziernika do połowy maja ruda darń/.Podobna sprawa z tojeścią rozesłaną aurea,która wynagradza jednak tę wadę atrakcyjnym wyglądem przez całe lato.Na reprezentacyjnym skalniaku sadzę też bliny.które po kwitnieniu można ściąć i są całkowicie niewidoczne jak rozwar,przylaszczki oraz rośliny pienne iglaki,azalie,wierzby.No i oczywiście jednoroczne.Ewelinko,Twoje portulaki i przypołudniki są absolutnie cudowne.Kończę,bo mam wyrzuty sumienia,że tak zajętą osobę jak Ty zmuszam do czytania takiego niemiłosiernie długiego postu.Pozdrawiam serdecznie,Rosea.
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

Ewelino - jak pisałaś o zamiarze " zbudowania" skalniaka w swoim ogrodzie, to powiem szczerze nie bardzo ten pomysł pasował mi do Twojego ogrodu.
Jest on jak już niejednokrotnie wspominałem. perfekcyjny, idealny ......., ale o innym charakterze i wydawało mi się, że w zderzeniu ze skalniakiem będzie jakiś zgrzyt.
Jednak muszę przyznać, że się myliłem - sakalniak i dotychczasowy ogród pasują do siebie idealne. :D
Skalniak ten ma jednak jedną, jedyną wadę – został „zbudowany" w Twoim a nie w moim ogrodzie. :? :D
Gratulacje - jest wspaniały. :!: ;:215
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Julia
200p
200p
Od: 11 wrz 2005, o 09:15

Post »

Ewelinko, do pięknego ogrodu wprowadziłaś bardzo oryginalny, wspaniały skalniak.
Główną rolę graja w nim sliczne, duże, płaskie kamienie,
a rośliny są aktorami drugiego planu...takie jest moje zdanie
i jak się domyslam, takie było Twoje zamierzenie.
Gdyby był mój .....(marzenie ściętej głowy, póki co)
nie dopuściłabym do zbytniego rozrośnięcia roslin.
Gratuluję pomysłu i wykonania!!!!
:D
Piękno leży w oku patrzącego.
serdeczności - Julia
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Dzieciątko czworonożne , jak zwykle przepiękne. :P
Fryzurka puchato letnia i rozleniwiony nastrój,
"bo Pani i tak sobie poradzi " :lol:
Może Pięknej kawalera sprezentujecie, Ewelinko?
Miałaby towarzystwo do zabawy.
Goździki wspaniale się rozrastają i pachną, jak przedsionek raju.
I tych Ci zazdroszczę.
U mnie wytrzymały do pierwszej zimy :?
Coś tam odbija, ale to raczej smetne wspomnienie, niż okazowe kępki.
A tych donic i ampli, to Ci współczuję.
Wiem, że efekt fantastyczny, ale bieganie z konewką ?
Raju, a kręgosłup???? :roll:
Może dziecię dwunożna przejęłoby ten obowiązek, za cukierka ? :lol:
Ściskam cieplutko

Obrazek
Magdula141
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2007, o 13:21

Post »

Jak tu pięknie,miło i przyjemnie.... :)W okresie letnim trochę czasu trzeba poświęcic na podlewanie ale jest to bardzo przyjemne zajęcie.

Mój pomocnik również nie potrafi nosić konewki w zębach:)
Pozdrawiam Wanda
Moje wątki
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Ewelinko gratuluję skalniaczka, idealnie wtopił się w środowisko Twojego ogrodu, jakby był tam od zawsze
200p
Od: 11 sty 2007, o 19:14

Post »

Śliczny ten skalniak ;:63
Pozdrowionka
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Pokazałaś cudeńka Ewelinko. Pięknie jak w ogródku tak i na tarasie. Chciałoby się posiedzieć i podumać. Sama przyjemność. :roll: :lol:
Czosnki u mnie już przekwitły a u Ciebie jak widzę dopiero zaczynają.
Ślimaki też mam, niestety w ilościach hurtowych. :cry:
Skalniaczek ekstra - przypomina klimaty śródziwemnomorskie. ;:215
Przesyłam drapanko dla pisiuni - śliczna , uśmiechnięta pomocniczka. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Ewelina - pomocnika masz ślicznego :D i przetacznik kłosowy ma ładny kolorek -ja mam niebieskiego :roll: gałązek od ketmii na razie nie chcę, bo dostałam od Narine jakieś niezidentyfikowane :roll: jak nie będzie tam lawendowej to może w przyszłym roku się do Ciebie uśmiechnę o gałązkę :wink: i dziękuję za dobre chęci :D
Muszę jeszcze pochwalić to okno w kwiatkach :shock:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

paco pisze:Ewelino - jak pisałaś o zamiarze " zbudowania" skalniaka w swoim ogrodzie, to powiem szczerze nie bardzo ten pomysł pasował mi do Twojego ogrodu.
Jest on jak już niejednokrotnie wspominałem. perfekcyjny, idealny ......., ale o innym charakterze i wydawało mi się, że w zderzeniu ze skalniakiem będzie jakiś zgrzyt.
Jednak muszę przyznać, że się myliłem - sakalniak i dotychczasowy ogród pasują do siebie idealne. :D
Skalniak ten ma jednak jedną, jedyną wadę – został „zbudowany" w Twoim a nie w moim ogrodzie. :? :D
Gratulacje - jest wspaniały. :!: ;:215
Andrzeju , kto jak kto , ale Ty na niedobór skalniaczków w ogrodzie chyba nie możesz narzekać ! Tym niemniej dziękuję za miłe słowa (nasadzenia, jak widzisz wykonane w większości rojnikami od Ciebie :) ).

Szpileczko, Babopielko,Danusiu, Magdula Dziękuję za miłe słowa :oops:

Haniu Nie komplementuj Ty mi dzieciątka czworonożnego , bo ten pieszczoch tak spuchnie z dumy, że się we własne , aktualnie liniejące na potęgę futro nie zmieści !
Co do goździków - mam je już parę sezonów i nie przemarzają. Jednakże u Ciebie są z pewnością ostrzejsze zimy...
Jeśli chodzi o donice i ample - masz rację , jest co robić. Konewki używam jednak tylko podlewając nawozem , poza tym są lane wężem.W przeciwnym razie rzeczywiście mój biedny kręgosłup zastrajkowałby z pewnością .No ale przecież : " Praca w ogrodzie wymaga silnego kręgosłupa" , o czym wie , niestety, każdy, kto ogród uprawia :) Dziecię dwunożne...cóż , niechętne do prac tego typu , nieprzekupne ( i nie łase na cukierki), wyręcza mnie jedynie w razie wyższej konieczności ( np. kilkudniowego wyjazdu). A ile przy tym nawydziwia i najęczy... dobrze ,że tego nie słyszysz.
Zresztą , ja lubię podlewać roślinki i sądzę ,że sama podlewam je najlepiej, podobnie , jak wszystko inne najlepiej robię sama . O!

JULIO - zamysł rzeczywiście był taki , żeby to kamienie były "aktorami pierwszego planu". Miejsce , gdzie powstał ten skalniak jest i dość suche i bardzo silnie nasłonecznione prawe przez cały dzień , tak więc jedynie takie "głazowisko" ma tam rację bytu.

ROSEA - Ja też chciałabym mieć w ogrodzie rośliny atrakcyjne przez cały rok... ale niewiele takich jest. :( Każda ma swe apogeum, a przedtem i potem wygląda ... nieco gorzej. Zmartwiłaś mnie informacją o Delospermum , ja mam te roślinki po raz pierwszy i miałam nadzieję , że dobrze się sprawdzą . Ano, zobaczymy...
Chętnie zobaczyłabym Twój skalniakowy ogród , ale ... nie ma go chyba na forum ?

Dla ubarwienia tego przydługiego postu dodam kilka zdjęć przecudnie w tym roku kwitnącej HORTENSJI PNĄCEJ, która wlazła już na sosnę na wysokość dobrych 8 metrów!Liczne baldachimowate, kremowe kwiaty pięknie pachną i przywabiają pszczółki. Popatrzcie :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Od: 27 lut 2008, o 20:52

Post »

Ewelinko,mojego skalniaka rzeczywiście nie ma na forum.Na razie to ja mam tylko wizję jaki skalniak chciałabym mieć.Natomiast efektu jeszcze nie ma.Przyznam się,że mnóstwo roślin,które wyszperałam w centrach ogrodn. po prostu zmarnowałam.
Skalnica-kupiłam chyba pięć przecudnie wglądających w doniczkach odmian/w tym jedna w moim ulubionym jaskrawomalinowym kolorze/.Na drugi rok każdy liść otaczała szpetna brunatna plama czegoś zaschniętego. W następnych latach jeszcze gorzej.
Dąbrówka Burgundy Glow-przepiękne pstre liście i kwiaty b.intensywne w kolorze/a takie lubię/.Następna wiosna-ledwo co wzeszło.Zero kwitnienia.Klapa.
Inkarwilla-po dwóch latach ślad po niej zaginął.W tym przypadku chyba wiem dlaczego/nie przykrywałam na zimę/.
Lewizja -jak wyżej.
Gęsiówka-cudna różowa,już na drugi rok próżno jej wypatrywałam.
Głodek-miła pani w sklepie zachwalała,że b. niewymagający,rośnie nawet na ugorze.U mnie owszem,rośnie.Przepiękne ,zwarte,zimozielone kępki.Tylko taki drobazg,że nie kwitnie.Ostatnio wyczytałam gdzieś dlaczego.Otóż to,że kwitnie NAWET na ugorze nie jest całą prawdą.On kwitnie TYLKO na ugorze.Podobno jeśli w podłożu jest więcej niż 20% próchicy -nie zakwitnie.
Anemony cebulowe,frezje,krokosmia-nieliczne wzeszły,żaden nie zakwitł.
Pocieszam się.że wiele roślin jednak chce u mnie rosnąć i nie narzeka a nawet chyba sobie to chwali.Ale dużo wody w Wiśle upłynie,zanim efekt będzie godny pokazania.Muszę się jeszcze dużo nauczyć.Uwielbiam obserwować Twoje ogrodowe poczynania-to jest dla mnie kopalnia wiedzy i pomysłów.
Co do Delospermy to moja miała przydomek deschampsii.Może Twoja to inna odmiana a może u Ciebie będzie się lepiej sprawować/.Wymienimy uwagi za rok.Pozdrawiam,Rosea
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”