Foxowej urosło ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Foxowej urosło ...

Post »

Majeczko, masz bardzo dobre serduszko dla wszystkiego co żywe. ;:63 ;:63
Trzymam więc kciuki za gołąbka i za weta, by mógł pomóc choruskowi. ;:167

Zasiałam dwa gatunki pierwiosnków: storczykowatego i kandelabrowego. Na dziś jest dobrze, ziemia w kuwetce zazieleniła się delikatnie, co oznacza, że nasionka kiełkują. ;:138

Życzę Ci dobrego, słonecznego i zdrowego weekendu. ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Maju , ja nie wiem czy byłabym w stanie tak przejmować się gołąbkiem jak ty , dlatego jestem pełna podziwu dla Ciebie za twoje dobre serce .
Ja bratków nie sadzę , bo chociaż uwielbiam te kolorowe kwiatuszki , to mnie za bardzo kojarzą się z cmentarzem. Moja świętej pamięci babcia zawsze siała je w ogródku i jak kwitły to przenosiła na groby ,takie z ziemią w środku. I tak oto jakoś nie mogę przemóc się i wprowadzić je do ogrodu .
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Buu,odpisałam Wam tak dużo a tu 'błąd og?lny forum' i wszystko piekło pochłonęło ..

Cudnie.
To od nowa.

Iwciu
czasem sama się zastanawiam co ja wyprawiam,no ale to już inna bajka. Samo mi tak się robi,bo przecieź jakiekolwiek by zwierzę nie było to każde jedno odczuwa b?l,strach i dyskomfort. I każde jedno ma prawo do życia ,a jak pada nam p?łżywe pod nogami to wypada mu pom?c.
Generalnie to powinny być organizacje gdzie takiego biedaka będzie można zawieźć i oddać na leczenie a gmina to sfinansuje,ale u nas jeszcze nie powstało,więc trzeba to robić prywatnie. Trzeba.. nie trzeba,ale co,zostawisz konające zwierzę na ulicy?

Lucynko,
a ja trzymam kciuki za Twoje sieweczki ;)

Basiu ,

Przez zmianę strony uciekł mi Tw?j post.
Ja też w tym roku chyba będę pomidorkować,bo mi jedna kochana forumka wysyła nasionka. W tamtym roku byłam zadowolona z doniczkowego pomidorka,więc i w tym roku pomysł się mi trzyma.
Melona miałam rok temu i nawet mi zakwitł,ale taka go byłam ciekawa że aż go uszkodziłam.
W tym roku sobie odpuszczam. Za dużo tego. Ponadto rozpędzam się z dynią,a m?j teren to przecież tylko niewielka działka.
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

I tu całkowicie się z Tobą zgadzam Maju. Odpowiednie władze powinny się do czegoś przydać ;:224 .
Tak jak u nas . Co z tego ze jest schronisko dla psów, jak na mroźniejsze dni wolontariusze zabierają szczeniaki do domów. Sama mam w domu takiego okaza , który siedzi u nas od tygodnia .
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hello kochani :wit

Nonono, moje heliotropy szaleją. Są pierwsze łebki! ;:138
Zawrotna ilość 3 sztuki, no góra 4...
Obrazek
A ja wyskoczyłam jak wariat z największym pojemnikiem już czując piękny zapach fioletowych kwiatów...

Za to inni nadrabiają. Nieśmiertelniki po kilku dniach od wysiania zazieleniły się.
A bobek mojego dziecka już puszcza listki.
Obrazek
Zrobiłam trochę świństwo, ale przesadziłam go,bo "pojemnik na boba" był jakby trochę za płytki i bobek nie miał gdzie puszczać korzonków. Doszłam do wniosku że te 3 zostawiam sobie i będą mi rosły w doniczce na balkonie, a resztę wsadzimy bezpośrednio do gruntu.
Bób jest taki uroczy , uwielbiam go. ;:173
Za dzieciaka chodziłam do koleżanki, która miała piękny przydomowy ogródek i miała posadzony z bobu "żywopłotek" przed hortensjami. Bez żadnego warzywniaka, ot tak między kwiatami. Szło się kamienną dróżką do jej domu i zawsze się zachwycaliśmy jaka ładna roślinka, aż nas olśniła co to.
Tak więc choć nie lubię jeść bobu to dla samych walorów dekoracyjnych chcę go mieć :)
Mam nadzieję, że mi się spisze i tu i tu.

Ogólnie mam nadzieję, że mi się te wszystkie wysiane roślinki spiszą, bo już pomału planuję co gdzie i jak.
Dziś byłam na działce z młodą i psem i pofociłam sobie zakamarki. Teraz mam zamiar nakreślać i pisać i uporządkować wszystko tak żeby każdej roslince znaleźć idealne miejsce. W głowie powoli pojawiają mi się plany, mam kilka miejsc gdzie będę wtykać warzywka i niekoniecznie będzie to grządka.
Widząc na żywo spojrzałam też na to logicznie, odpuściłam parę pomysłów, a zauważyłam coś nowego, niekoniecznie mądrego, ale do przetestowania.
Patrząc na zdjęcia jest znacznie łatwiej organizować. Bardziej realne wydają się proporcje i ilość miejsca.

Obrazek

Dziś każdy sobie porobił co chciał. Młoda goniła jak dziki zając, Waldemar nażarł się smalcu i chleba kradzionego ptakom a potem spuścił z siebie trochę energii kopiąc i skacząc, a ja porozglądałam się jakbym była na działce po raz pierwszy. Zajrzałam we wszystkie zakamarki, sfotografowałam sobie puste zakątki, wychwyciłam co trzeba jeszcze przyciąć lub poprzenosić.
Z pewnością do uformowania są moje żywopłociki, bo się rozrosły na wysokość, a miały być ładne i zgrabne, obficie kwitnące. Rok w rok walczę z forsycją. Mam spory krzak tuż obok inspektu , ale diabelnie mi się przechyla uciekając z cienia. Niestety, cień nie jest mój. Wspominałam już parę razy, że sąsiadka ma wielką parchatą jabłoń, z której jabłka nam robią szarlotkę na trawniku, niestety widzę, że rośliny od tamten strony nie chcą zbyt rosnąć. Pozwoliłam więc zarosnąć na tamtym terenie kwitnącymi na zółto krzewami, a kawałek dalej mam kilka krzaczków agrestu i parę porzeczek. Nowe sadzonki z tamtego roku przyjęły się i widzę, że puszczają pączki i ładne odrosty. Liczę, że cień nie będzie im aż tak bardzo przeszkadzał.

Młoda pigwa nie jest jeszcze zorientowana w klimacie i się chyba trochę rozpędziła...
Obrazek

Choć starzy też nie świecą przykładem :?
Obrazek

Tył działki wygląda coraz lepiej. Jeszcze trochę prac porządkowych i będzie całkiem całkiem :)
Obrazek

Gdyby jeszcze bukszpany chciały jakoś wyglądać... ;:145
Obrazek
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doceniłam trzmielinę.
Sporą część poprzesadzałam, teraz wspina się po różnych elementach i jest ozdobą zimowej szarej aury. Ma piękne kolory.

Obrazek

Obrazek

To koleżanki z mojego warzywnika. Jak sie okazuje mam jeszcze sporo tego tam.
Odradza się to czy jak?

Ale już wymyślam poszerzenie mojej grządeczki, a raczej wyjście poza nią. Planuję przed grządką warzywną przekopać pas trawnika i zrobić sobie "zasłonkę" z kilku słoneczników i kukurydzy. Czy mi to wyjdzie to się okaże. Mam jeszcze kilka takich wolnych przestrzeni, które myślę wykorzystać.
O, tu jest takie ładne miejsce. W sam raz na kilka pomidorków ;)

Obrazek

Jak widać na każdym zdjęciu Waldemar jest zaangażowany w wyszukiwanie skarbów w trawniku, a nawet i pod nim.
Bo on pracowity jest. Włożył całe serce w kopanie w krzakach, nawet lekki mrozik mu nie przeszkadza.
Obrazek

Ale tu akurat wolno. Te krzaki są jego. Tam się realizuje w kopaniu...
Obrazek

I nie tylko ;)
Tu jego ulubiona zabawa czyli "stare gacie w nowej odsłonie". Splecione w ciasny warkocz (były kiedyś), elastyczne, więc się tarmosi bardzo dobrze, w dodatku same uciekają i czasem trzeba włożyć trochę wysiłku w to żeby do nich doskoczyć :lol:
Obrazek

Prócz zakamarków psich są jeszcze inne zakamarki i im też dziś porobiłam zdjęcia ,ale są tak paskudne, że może lepiej ich nie pokazywać. Szczególnie tych zdobionych zardzewiałym metalem...
Obrazek
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Hejka Majka :)
Super foteczki :) Psiunia słodka :D
Gratuluję pierwszych wykiełkowanych roślinek :)
Niebawem wiosna wiec zaczniemy wszyscy robić porządki i nasze działki będą znowu cudownie.
Planów widzę, że masz sporo ;:333 Trzymam kciuki za realizację ich wszystkich !!!
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Hoho Majeczko! wyprzedzasz mnie o całe lata świetlne. ;:303 ;:303
Zdjęcia poglądowe zrobione, plany dalekosiężne takoż, spacerek na działkę zaliczony, w dodatku w takiej pięknej zimowej szacie. ;:215 Dziecko dotlenione, piesek szczęśliwy, a Tobie mnóstwo pomysłów w główce zaświtało. ;:138 Tylko pozazdrościć. ;:108 ;:108
Wysiane nasionka kiełkują! ;:63 Teraz tylko czekać wiosny i będzie się działo a działo w Twoim ogródeczku! :tan
Awatar użytkownika
Duende
100p
100p
Od: 29 sty 2018, o 14:20
Kontakt:

Post »

Foxowa pisze: Generalnie to powinny być organizacje gdzie takiego biedaka będzie można zawieźć i oddać na leczenie a gmina to sfinansuje,ale u nas jeszcze nie powstało,więc trzeba to robić prywatnie. Trzeba.. nie trzeba,ale co,zostawisz konające zwierzę na ulicy?
Mam takich cudownych znajomych, którzy ratują dzikie zwierzęta a po wyleczeniu wypuszczają je na wolność. Niestety nie gmina ich finansuje a dotacje i datki od ludzi dobrej woli. Jeżdżą nawet do przedszkoli, szkół i innych placówek z pogadankami i zwierzętami.
Sama bym poszła do nich na takie spotkanie, tylko bym się pewnie w ławkę szkolną nie zmieściłą :;230
Można ich znaleźć na fb Fundacja Huberta

Obrazek

Obrazek
Serdeczności,
Duende

Moja walka na ugorze
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Maju trzymam kciuki za gołąbka :D U mnie w domu byłby problem z kuracja, bo bardzo musiałabym uważać na koty, szczególnie młodsza, która lubi ptaki ale w niezbyt humanitarny sposób :D Sieweczki pięknie Ci idą .Nawet heliotrop odważył się pokazać :D Moja mama sieje sporo bobiku.Jest pyszny i gotowany i na surowo . Rok temu jednak niezbyt ładny, jakaś choroba grzybowa go pokonała, mimo oprysków :( Waldemar i jego stare gacie są świetni :D Jako nie do końca profesjonalny archeolog też bardzo mi się podoba :D Trzmielinę mam od lata dopiero, ale też widzę jak pięknie przebarwia się :D Będę trzymać kciuki za Twoje sieweczki a Ty trzymaj za moje ..bo dwie pierwsze doniczki wyszły :D
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety....
gołąbek nie przeżył. Zabiły go kokcydia, nie miał siły już walczyć. ;:145 ;:145
strasznie mi przykro, liczyłam,że jednak się uda. Zbierał się do życia,jak przy mnie wtedy w gabinecie rozłożył skrzydła i
Pr?bowal latać to byłam pewna że nam się uda...

Teraz lata sobie gdzieś tam daleko i mam nadzieję,że jest już szczęśliwy..
Awatar użytkownika
Duende
100p
100p
Od: 29 sty 2018, o 14:20
Kontakt:

Post »

Przykro mi :(
Niestety nie zawsze idaje się pomóc.
Serdeczności,
Duende

Moja walka na ugorze
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Biedaczek... Bardzo mi przykro Maju :cry: Jesteś niesamowita, bo robiłaś co mogłaś aby mu pomóc. ;:167 Ilu ludzi przeszłoby obok ptaszka obojętnie ...
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p
Od: 23 wrz 2014, o 08:45

Post »

Och... ;:168
Tak mi przykro. Bratnia dusza z ciebie, też wszystkie biedy zbierałam, nawet jak mieszkałam bloku, spod śmietnika ptaszki z połamanymi członkami, podtrute, zabiedzone. Dzieci się nauczyły i teraz bez przerwy jakiś szpital dla przybłęd.
U nas gmina podaje jakieś tam kwoty na bezdomniaki i inne, ale jeszcze NIGDY nie udało mi się uzyskać pomocy w formie refundacji dla weta. Dwóch krewnych królika ma gospodarstwa, i im się płaci za gotowość przyjęcia zwierzaka. Paranoja jakaś.
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Maju przykro mi :( tak pięknie to napisałaś , że oczy mi się zaszkliły ;:145
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.