Kropelka zaprasza cz.4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kropelka zaprasza cz.4.

Post »

cudnie suszy nie widać rośliny kwitnące pięknie wyglądają ;:138 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mariolko, u Ciebie jakby szybciej dni upływają, albo co... :roll: :roll:
No bo kwitną takie roślinki, które u mnie zaledwie w fazie pąków, choćby floksy wiechowate, ale też liliowce! ;:215
No i lilie. ;:333
W ogóle pięknie w Twoim ogrodzie, ;:63 ;:63 a duża w tym zasługa również cudnie ukwieconych hortensji. ;:215 ;:215
Wypatrujesz deszczyku? To ja Ci go życzę. ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mariolu pokazałaś wszystko to co lubię najbardziej ;:108 ;:108
Kwitnące róże, piękne odmiany.
Powojniki.A jakie hortki ;:oj
To z ubiegłego roku pokazy ???Cudne!!
I jeszcze lilie i śliczne liliowce.Zostaję u ciebie na dłuuugo ;:173 ;:173
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Beatko, suszy po roślinach może i tak nie widać, ale po oczku wodnym bardzo. Poziom wody spadł jakieś 30 cm, odsłaniając paskudna folię- nie pamiętam kiedy sterczało tak dużo folii w oczku.

Lucynko, już pół roku zleciało, czas bardzo szybko biegnie, rośliny szybko kwitną i opadają, pewnie sporo zasługi też piekącego słońca...
Zróżnicowanie w kwitnieniu roślin obserwuje od lat na forum :wink: U jednych rośliny już przekwitają a u innych ten sam gatunek dopiero zaczyna. Deszczu wypatruję bardzo! Codziennie go zapowiadają, ale jakoś nie pada :roll: Za to nad morzem mówią zimno i deszczowo, a moje najmłodsze dziewczyny jadą za tydzień na kolonie. Mam nadzieję, ze pogoda się poprawi :idea:

Aniu- pokaz hortensji był ubiegłoroczny, tylko Annabell ma już kwitnące kwiatostany- reszta w pąkach. Ale i na nie przyjdzie pora, tylko wtedy już prawie po lecie :( Wszystkie te rośliny i mnie zachwycają!

Miniaturowa dalia- po zakupie niemal miesiąc chorowała, ale teraz jako tako się pozbierała
Obrazek

złocień
Obrazek

Kronnenburg
Obrazek

Kończą naparstnice
Obrazek

Krzewuszka ma jeszcze pojedyncze kwiaty
Obrazek

Liliowiec o kwiatach goździka :;230
Obrazek

NN w pełnym rozkwicie
Obrazek
i jeszcze w pąkach:

Obrazek
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Już Ci dalie kwitną ?Moje paki maja niektóre ale jeszcze trochę.U mnie suszę to na liliowcach widać przysychają liście a teraz deszcz pomógł wzmocnił je
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, te dalie, które pokazuję to miniaturowe. Kupiłam 4 sadzonki do ogródka przed okna, ale przez pierwszy miesiąc po zakupie praktycznie chorowały. Liście żółkły i opadały, pąki zasychały. Pewnie podpędzają czymś sztucznym w szklarniach i potem w zderzeniu z realnymi warunkami mają problem...

Obrazek

Dzielżany już pokazują kwiaty
Obrazek

Perukowiec
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Juki mają liczne kwiatostany
Obrazek

Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Mariolka obojętnie jakie dalie ale masz już kwitnace, u mnie w pąkach ale jeszcze dużo im brakuje aby zakwitły.
Moje Juka od czterech lat nie chce zakwitnąć.
Narzekasz na brak deszczu a u mnie nadmiar, ziemia tak wilgotna, że dzisiaj planuję przesadzanie host, codziennie prawie pada.
Dzisiaj zaświeciło słońce ale zimny wiatr jeszcze miota po plecach.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Szkoda dzieci i trampoliny :( . Ludzie bywają idiotyczni, no jak można ;:222 . Masz rację, moje 3- letnie hortensje całkiem ładne już są i czekam na kwiaty ;:65 . Pashmina to ewidentnie piękna róża ale podobno właśnie bardzo zdrowa, mała , obficie kwitnąca i długo trzymająca kwiaty. To same plusy ;:333 . Ja nie poddam się i jeśli moje dwa cherlaki padną to kiedyś kupię sobie ją ale już nie po przecenie ;:224 . Pozdrawiam i udanego dnia życzę :wit .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Mariolko Pashmina piękna, ale ja pozachwycam się Anabelką, pięknie wyprostowana i tyle kwiatów. ;:oj Lilia azjatycka w piwonii śliczna, mam takich dużo i co roku pięknie kwitną. ;:215 Kępy liliowców już masz imponujące. Mojej jednej hortensji bukietowej zmarzła w maju czupryna i wypuściła taką masę pędów od korzenia, że też została krzaczastą. :) Miłego spędzania czasu w ogrodzie. ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ale bym się wrobiła tym liliowcem! ;:306 Wpatrywałam się i oczom nie wierzyłam, że już takie cuda są. :;230
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Mariolu, po ogrodzie nie widać nic a nic, że susza. Kipi kolorami, rośliny masz tłuściutkie, zdrowiutkie ;:63 . Imponujące są krzewy hortensji, które pokazujesz i bardzo ładnie prezentują się zestawione dwie odmiany obok siebie. Szerokie plany pokazują, że masz tam u siebie prawdziwy park :D .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Mariolu, cudne zdjęcia z szerszej perspektywy ;:180 Na takich ujęciach najlepiej widać charakter ogrodu ;:215
Masz cudownego perukowca ;:167 Moje marzenie ;:170 Ale żeby mieć na niego miejsce najpierw powinnam się pozbyć kaliny - kwiaty ma dosyć ładne, ale tylko przez ok. 2 tygodnie, przez pozostałą część roku wygląda jak drapak, kompletnie nieciekawie :(
Hortensje cudowne ;:215 Jakie masz odmiany? Szczególnie mnie zaciekawiła ta, która się tak mocno przebarwia we wrześniu ;:224
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani,

u mnie codziennie zbiera się na burze, ale potem pokropi i zaraz wiatr wywieje...
Susza wielka.
W ogrodzie nic nie robię, bo po prostu nie chce mi się bawić w piasku.
Mimo, że moja gleba nie jest jakoś szczególnie piaszczysta, to w okresach nasilonej suszy robi się istny pył, a miejscami zabita skała.
Nie robię wtedy nic w ogrodzie.

Zaczęłam już ze trzy tygodnie temu tworzyć rabatę pod róże. Kiedyś tam stała piaskownica, zatem gleba jest totalnie zmieszana z piachem.
Porzuciłam zrywanie trawnika, za bardzo trzeba było szarpać się z nim!

Teraz z M. porządkujemy garaże, stodoły. Mamy co robić!!!
W ogrodzie poza codziennym oblotem nie robię totalnie nic :roll:

Potrzebuję nawieź jeszcze naprawdę dużo ziemi za garaże od strony sąsiada.
Niestety o darmową ziemię trudno, a wywrotka sporo kosztuje.
Wystarczy mi już opłata za wywóz kontenera śmieci z kilku pokoleń ;:223

Kasiu,
myślę, że te rośliny w ogrodzie radzą sobie dlatego, że nigdy nie były podlewane, dlatego są zahartowane na wszelkie susze!

Basiu, nie bardzo rozumiem. Akurat zdjęcia liliowców są aktualne, zaczęły u mnie kwitnąć!

Soniu, aktualnie porządkujemy budynki gospodarcze, w ogrodzie jestem przelotem. Zresztą susza i tak nie pozwala nic robić!

Ewelina, właśnie teraz przy zamówieniu róż kierowałam się głównie ich zdrowotnością, podatnością na choroby!
Widzę, ze kwitnienia Pashminy ładnie się rozkręca każdego dnia. Podoba mi się ta róża, nie ma co!
Ale kwitnie też u mnie teraz Chippendale... chyba jednak za szybko kwiaty mu opadają...
Oczywiście wszystkie moje ostatnie zakupy różane- 6 szt dalej w donicach. Jest zbyt sucho by myśleć o wysadzaniu ich do ogrodu.
Nie będę ryzykować!
Graham Thomas już przekwitł.
Alchymist nie ma żadnego pączka.
Jeszcze jedna, której nazwa mi uciekła... tworzy pączusie ;:167

Leszczyna, no u nas deszczu nie było już chyba ze 3 tygodnie, codziennie upalnie i bardzo wietrznie!
No popatrz, a mówią, ze juka to roślina ruderalna, która kwitnie w każdych warunkach. Ja nie narzekam na ich kwitnienie, z każdym rokiem więcej kwiatów! Teraz najokazalszy okaz ma 7 kwiatostanów!
No teraz nam przydałoby się kilka dni spokojnego deszczu. Mam kilka szt do przesadzenia, posadzenia... ale wiadro wody to nie to samo co wilgoć z nieba!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kochani, spokojnej nocy życzę, oby popadało w nocy,a w dzień świeciło nam słoneczko

Dobranoc!
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żylistek Strawberry
Obrazek

Goździki wrosły w kępę host
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeżówka
Obrazek

Na hostowisku następuje zmiana warty: naparstnice idą spać, a na scenę wchodzą rudbekie- samosiejki
Obrazek

Obrazek

Niezawodne aksamitki

Obrazek

Powojnik Pink Fantasy w dalszym ciągu mnie nie zachwyca :(
Obrazek
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Mariolu - spokojnie i sielsko u Ciebie w ogrodzie bardzo lubię taki ogród , i panujące w nim rudbekie , oraz pachnące gożdziki kamienne miłej niedzieli ;:3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”