Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Post »

Dobrze,że tutaj weszłam ,bo pizza by mi się śmigła i stąd do Kasi i wszystko się wydało ;:306
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Częstuj się Martunia , starczy dla wszystkich a taka domowa jest najlepsza ;:108
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu przeczytałam "od pół roku idę do ciebie...." czytam drugi raz...co to dziewczyna wypisuje przecież była u mnie ;:306 za trzecim razem dopiero mnie olśniło ;:306 Chyba czas zamknąć laptop ;:131
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

No tak... to nie tylko ja czytam co innego, niż jest napisane ;:306
Na szczęście dotarłam już do Ciebie i pomalutku czytam.... żeby przeczytać to, co trzeba :;230
Jakbym nie pokazała się u Ciebie przez pół roku, to oznaczałoby chyba bardzo ciężką chorobę ;:224
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ciiii nie gadaj takich głupot przecież kawa czeka! Dobranoc ;:196 a nie siedź za długo, jutro też jest dzień!
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Gosiu,wejdź do peli 11 (Eli),ona podała ten przepis ,bardzo szybko się robi i pyszne wyrośnięte bułeczki upiekłam pierwszy raz w życiu,ona jest u mnie wpisana przed tobą,dobrej nocki ;:196
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit

Weeken minął bardzo szybko, bardzo.
Posadziłam około 300 ząbków czosnku. Ziemia odmarzła, ciepło się zrobiło i nie było wyjścia trzeba było sadzić.
Cały czas walczymy z podniesionymi grządkami w szklarni, robimy już trzecią. Po południu, po pracy gdy wracamy do domu niestety jest już ciemno, dopiero w weekend można podciągnąć robotę. Mam nadzieję, że dzięki tym grządkom będę mogła wcześniej wysadzać sadzonki do szklarni. Jak będą skończone główne roboty, to Wam pokaże co nam wyszło.
Czytam jak Wam miło mija czas, fajnie. :D
Pozdrawiam Was serdecznie. ;:196
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Beatko, przez ten czosnek to Cię pizza i pifko z drinkiem i tango ominęły. :D
Bardzo jestem ciekawa tych podniesionych grządek, u mnie folia jest jeszcze niezdjęta, bo bardzo późno zlikwidowałam pomidory i wysiałam gorczycę, dzięki tym cieplejszym dniom, co to mają nadejść, ma szanse podrosnąć.
Czy na te podwyższone grządki dajesz nowe podłoże?
Czy ściągasz folię na zimę?
Dlaczego sądzisz, że na podwyższonej grządce będzie można wysadzić wcześniej?
Sorki za tyle pytań, ale miałam w tym roku folię po raz pierwszy, tak po prawdzie to w gruncie pomidory mi lepiej obrodziły, nie wiem, czy to wina podłoża, czy jakiegoś babola strzeliłam, zastanawiałam się , czy w ogóle sadzić pod folią w przyszłym sezonie?

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Witajcie wszyscy! :wit

Małgosiu, dziękuję za poczęstunek pizzą.
Potwierdzam, to co pisałaś, u mnie w okolicy w sklepach to samo - prędzej rośliny wykitują kompletnie, niż im ceny obniżą. :(

Beatko, czekam na zdjęcia Twoich bardzo obiecujących prac ogrodowych. ;:108

Witku, bardzo dobry kierunek Twoja córcia wybrała. ;:333

Kasiu, chyba rzeczywiście przyszłoroczne amatorskie uprawy pomidorów od Ciebie teraz zależą. :D

Marysiu, super, że doczekałaś się nowego piekarnika! Teraz możesz wypróbować ten przepis Eli na bułeczki drożdżowe. :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beatko ja zdobyłam trochę czosnku i posadziłam, ale 300 ;:oj :?: może jeszcze wiosną coś dosadzę. Kolega w pracy, od którego kiedyś brałam materiał do sadzenia zrezygnował z czosnku, pan na placu od którego wiedziałam że mogę kupić polski czosnek posadził go mniej ;:306 Jakiś rok antyczosnkowy mnie czeka ;:306 Ciekawa jestem tych grządek ale nie tyle widoku co jak się spiszą za rok! Ściskam ;:4

Irenko i ja już nie musiałam o nic pytać ;:306 Beatka ma chyba szklarnię a nie foliak :wink:

Dario wczoraj upiekłam chleb a dzisiaj pyszne ciasto drożdżowo-dyniowe wg przepisu Asi z wyspy ;:333 Wyszła 1 blaszka ciasta i kilka bułeczek jest tak delikatne i smaczne że to w blaszce jeszcze stygnie, a bułeczki się kończą ;:306 Jutro będę robiła "cykatę z tykwy" według wschodnich sąsiadów ;:215

Miłego wieczoru wszystkim!
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Irenko

Moja szklarnia to tunel z poliwęglanu, mówimy szklarnia, bo jeszcze do jesieni tego roku, był mały tunel foliowy i trzeba to było jakoś rozróżnić.
Poliwęlany można na zimę zdjąć, ale my tego nie robimy. Konstrukcje szklarni mamy wzmocnioną, podobno śnieg jej nie straszny. W zeszłym roku dużo śniegu nie było, zobaczymy co będzie w tym roku.
U mnie wiosna bywa dość zimna, a podniesione grządki mają wyższą temperaturę podłoża niż płaska ziemia. Zobaczymy jak to się sprawdzi.

Obrazek

Już pokazywałam to zdjęcie, widać na nim grządkę wyłożoną liśćmi, pod nimi są kartony i gałęzie. W dalszej kolejności na liście poszedł piękny żółty piaseczek, potem świeży koński obornik i jeszcze warstwa ziemi. Grządki są wpuszone w grunt w stosunku do pozimu ziemi w szklarni na 80cm. Tyle ziemi trzeba było wybrać, a potem skrzynie nią z powrotem uzupełnić. Ziemi po takiej operacji sporo zostaje, bo przecież dajemy kartony, liście, gałęzie i obornik.
Przygotowanie takch grządek to ciężka fizyczna robota. Moja szklarnia ma 8 m długości, więc trochę ziemi trzeba przerzucić.
Teraz mam nową koncepcję sadzenia pomidorów. W szklarni będą tylko na jednej grządce, tej idącej przez środek. W bocznych będą posadzone papryki i bakłażany. W gruncie też będzie kilka pomidorów i w donicach będzie papryka i w skrzynkach ziemniaki. Podoba mi się uprawianie w donicach.
Pomidory w szklarni często mają problem z zapyleniem, trzeba na to zwrócić uwagę, ale są chronione przed deszczem i wilgocią. Gdy w tym roku miaĺam na pomidorach w gruncie jazdę z ZZ, w szklarni nie było żadnych zmian.
Sam jestem ciekawa, jak nasze nowe grządki sprawdzą się w praktyce.

Marysiu

Jak wiesz co roku sadzę sporo czosnku, idzie go u nas dużo. Obdzielam nim rodzinę i przyjaciół. Wierz mi 300 główek to nie wiele. :D
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Beatko dzięki ;:196
Roboty przy tym dużo, no, ale może w dłuuugie zimowe wieczory może uda mi się przekonać Mężusia. :;230
Ja w swoim to chcę przede wszystkim pomidory, no i kilka krzaczków ogórków , żebym miała, zanim się zaczną gruntowe.

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja to jeszczę chcę w swojej szklarni mieć możiwość zrobienia rozsad kwiatków, saĺaty, szpinaku , cebuli i ogórków. Poza tym jak tylko odchowam sadzonki pomidor?w do pierwszego przsadzania to, też je chcę trzymać w szklarni.
Marzy mi się mnożarka opalana drewnem przy pomocy pieca (kozy). Te marzenia zrealizuję jak pójdę na emeryturę, bo teraz latać nocą dokładać do kozy, a z rana jechać do pracy to nie bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

besia pisze:Ja to jeszczę chcę w swojej szklarni mieć możiwość zrobienia rozsad kwiatków
No nie poznaję koleżanki. :shock: ;:224 Kwiatków??
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od jakiegoś czasu, ja sama sobie się dziwię i moje pomys?y też mnie czasami zastanawiaj.

Kwiatki to wiadomo czyja robota. Wasza, koleżanki , Wasza. Wszystkie mają to czemu ja mam nie mieć?
Nie będą to jakieś wymyślne kwiatki jak u Was, co to człowiek pierwszy raz w życiu widzi, jak pokażecie na zdjęciach. Jednak coś tam kolorowego mam w planie. Szczęśliwie cebulom kwiatowym na jesiennych wyprzedażach się oparłam. ;:63 ja!
Pozdrawiam, Beata.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”