Róże w ogrodzie 2016

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże w ogrodzie 2016

Post »

Uwielbiam twoje zestawienia a zdjecia ;:167
Kobieto tak jak napisały dziewczyny jak z czasopisma o ogrodach!
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Majeczko! Cóż wstyd... :oops: Chyba Cię zgubiłam... Mało ostatnio wchodzę na forum,przynajmniej mniej niż w zeszłym roku, tak jakoś wyszło i przez to nie ogarniam. Będę bardziej pewnie czujna na dniach, kiedy będę ślęczeć w kompie, bo będę się chwalić daliami!
A Ty mnie tyle razy inspirowałaś różanie, że na prawdę mi wstyd...
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maju, dzięki za podpowiedź... ta 100 Idess Jardin prześladuje mnie już od jakiegoś czasu i chyba najwyższa pora ją zaprosić do siebie...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Dzień dobry :wit wczoraj po południu lało, a w nocy przeszła burza.
Róże wiszą nadają się w większości do cięcia.
dorotka350 pisze:
Joasiu ? jonatanka przepis na zdrowe róże. Nie ma chyba takiego, trzeba przede wszystkim szukać zdrowych odmian, ja chore po prostu wywalam.
Zostawiam tylko zdrowe odmiany, stosuję profilaktykę i dbam o porządek na rabatach.
Dostają wodę i jedzonko, chemii jak najmniej. To wszystko.
Majeczko, z ust mi to wyjęłaś ;:196 Też od jakiegoś czasu dojrzałam do usuwania z ogrodu chorujących krzaczków. To tylko siedlisko chorób, na które szkoda zdrowia i kasy. A poza tym one zarażają kolejne róże, a potem tak osłabiona chorobami wchodzi w spoczynek zimowy i najczęściej mocno marznie. U mnie na czarnej liście znalazły się Mrs John Laing, Ghita Renaissance i Rhapsody in Blue. A za paskudny pokrój wywędruje z ogrodu najpewniej Chantall Thomas.
Takiego płaskiego czegoś to chyba w życiu nie widziałam ;:202 Chyba specjalnie pstryknę jej fotkę i pokażę jak wygląda róża, która z nazwy miała być parkową. W kolejce do eksmisji czekają jeszcze ze trzy, z których nie jestem zadowolona. Zrobią miejsca na jesienne zakupy :)
Dorotka ja do eksmisji zdechlaków i paskud też dojrzewałam jakiś czas. W miarę jak poznawałam możliwości rynku krajowego i zagranicznego eksmisje przychodziły mi znacznie łatwiej. Wystarczy mieć świadomość, że można mieć coś pięknego co cieszy.

Dzięki takiemu podejściu mam kolejną ślicznotkę, a nawet dwie.
Kupione u Harknessa na jesieni różyczki wreszcie pokazały kwiaty.
To jest LYNDA BELLINGHAM załączę link, http://www.roses.co.uk/bush-roses/537-c ... eauty.html
ja jak zobaczyłam w nim nazwę chandos-beauty to pomyślałam, że mam pomyłkę, bo nie o nią mi chodziło.
Teraz jestem spokojna, to nie jest Chandos Beeauty tylko Lina B.

Obrazek

Obrazek

i kolejna Harknesska CONTINUED FRIENDSHIP :D ta właśnie wytworzyła te dwa kwiaty na wysokości kilku cm nad ziemią.
Teraz rośnie i już mnie cieszy, bo kolor jej jest idealnie morelowy.

Obrazek

Mam jeszcze dwie nowe róże, które nie otworzyły jeszcze kwiatów. Dalej czekam na WHITE FOX ROSE
http://www.roses.co.uk/home/569-white-fox-rose.html#
i na FELIDAE
https://www.rosenhof-schultheis.de/Rose ... lidae.html

Jeszcze jedna ślicznota, znana na forum, skusiłam się na nią po rozmowie z Dorotką.
Abraham Derby posadziłam w półcieniu i rzeczywiście świetnie tam sobie radzi.
Wczoraj otworzył pierwszy kwiat, przed deszczem zabezpieczyłam, a dziś widzę już ich kilka.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pashmina pisze:Maju, piękny jest Twój ogród. Patrząc na zdjęcia ma się wrażenie, że panuje u Ciebie spokój. Pełen relaks w otoczeniu cudnych róż. ;:138 ;:138 ;:138 ;:196
Pati :wit dziękuję , o ten spokój w ogrodzie mi chodzi, tylko rabaty różane mają pobudzać zmysły zapachem i kolorem.
nena08 pisze:
dorotka350 pisze: A za paskudny pokrój wywędruje z ogrodu najpewniej Chantall Thomas.
Takiego płaskiego czegoś to chyba w życiu nie widziałam ;:202 Chyba specjalnie pstryknę jej fotkę i pokażę jak wygląda róża, która z nazwy miała być parkową :;230 W kolejce do eksmisji czekają jeszcze ze trzy, z których nie jestem zadowolona. Zrobią miejsca na jesienne zakupy :)
Mogę to samo powiedzieć o mojej ;:306
Może powinna rosnąć w donicy na podwyższeniu, i z niej kaskadami spływać w dół. Tylko do kaskad trzeba mieć więcej niż jedną gałąź ;:306

Majeczko, oglądałam Kizunę i Xaviera. Powinny troszkę się różnić kolorem, a może tylko mi się wydaje ;:224
Twój Tea Clipper taki wielki ;:oj
Zaczęłam już letnie cięcie i nawożenie.
Aniu :wit Gałązki Chantall Thomasa przywiązywałam do patyczków i jakoś tam nieźle się prezentowały. :wink:
Ja też do takiego wniosku dochodziłam, jednak jak zaglądam do nich kiedy ich kwiaty są w różnym stadium rozkwitu, to zmieniam zdanie. Różnicy w kolorach nie widzę. Może jest to podyktowane zimną wiosną i Kizuna mi się przeziębiła, stąd jej kwiaty są jaśniejsze.
Xaviera dosadziłam już pod zimnej wiośnie, ten mógł nie ucierpieć.
Poczekajmy do następnego sezonu, bo rzeczywiście Kizuna jest w tym roku dużo jaśniejsza niż w ubiegłym.
Ja ze względu na bardzo duże opóźnienie w pierwszym kwitnieniu nie będę ich w tym roku nawozić po przekwitnięciu.
Mogą się nie wyrobić, a wtedy mi wymarzną.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:173
Uwielbiam twoje zestawienia a zdjecia ;:167
Kobieto tak jak napisały dziewczyny jak z czasopisma o ogrodach!
Aga :wit to tylko zdjęcia. ;:196
Majeczko! Cóż wstyd... :oops: Chyba Cię zgubiłam... Mało ostatnio wchodzę na forum,przynajmniej mniej niż w zeszłym roku, tak jakoś wyszło i przez to nie ogarniam. Będę bardziej pewnie czujna na dniach, kiedy będę ślęczeć w kompie, bo będę się chwalić daliami!
A Ty mnie tyle razy inspirowałaś różanie, że na prawdę mi wstyd...
Miłeczko ja też powinnam się wstydzić :;230 , ale to nie jest tak :D Zaglądam do Ciebie i wiesz, że uwielbiam Twoje zdjęcia.
Nie wpisuję się tylko dlatego, że ciągle musiałabym pisać to samo, a ja szanuję czas innych.
Twoje Dalie zawsze oglądam i zachwycam się nimi bardzo. Czasami marzę, ą może by tak skusić się i zaprosić którąś do swojego ogrodu. ;:108
Maju, dzięki za podpowiedź... ta 100 Idess Jardin prześladuje mnie już od jakiegoś czasu i chyba najwyższa pora ją zaprosić do siebie...
Gabi nie ma za co ;:196 też się nad nią zastanawiam, mało mi tego koloru ;:170
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś mi się narozrabiało ;:131 z tymi nowymi postami.

W takim razie słoneczne rabaty przed deszczem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

;:196
Awatar użytkownika
bejsonki84
200p
200p
Od: 7 maja 2014, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Te zdjęcie z porośniętą balustradą ;:167 - posadzenie w tym miejscu akurat tego powojnika to po prostu mistrzostwo świata ;:167 I do tego te przepiękne białe tralki ;:180 . Mam nadzieję, że mój Paul Farges (3szt) w przyszłym sezonie też się tak zadomowi jak u Ciebie :)
Pozdrawiam Werka
Po­cie­szam się myślą, że zwierzęta ni­jakiej świado­mości nie mają, bo byłoby jeszcze więcej zroz­paczo­nych is­tot na świecie.
Wisława Szymborska
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Maju co to za nowe ślicznotki wyczaiłaś w szkółkach ;:333 Idziesz w stronę pomarańczy,ja ostatnio tak samo :D
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Majeczko, czy to clematis Mary Rose? Nie jesteś rozczarowana jego małymi kwiatami? :D
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Majeczko, ach, pięknie ;:180
Masz CONTINUED FRIENDSHIP ;:oj Wyobraź sobie, że tę różę wypatrzyłam sobie w zimie i zapałałam ogromną chęcią posiadania. Nie kupowałam dotąd niczego za granicą więc trochę strach mnie obleciał... Toteż grzecznie napisałam do F..., która ma w ofercie róże Harknessa, że jest taka panna, którą jestem zainteresowana i czy mogliby dla mnie sprowadzić? Owszem, dostałam odpowiedź, z której wynikało, że róże Harknessa słabo się sprzedają i generalnie nie są zainteresowani :evil: Po prawdzie tego nie rozumiem, bo najtrudniej zdobyć klienta, a skoro się go ma, to trzeba korzystać i sprzedać mu jak najwięcej, tak? Przynajmniej moim zdaniem...
Tym sposobem nie mam tej róży :( Będę podglądać u Ciebie z ciekawością, na rosebook ma cudowne zdjęcia :D
Majeczko, co Ci się tam pnie po pergoli? Na jednym zdjęciu widać białe kwiaty... Powojnik górski?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

;:196 Jak się cieszę, że mnie rozumiesz! I ja Ciebie też. ;:333 Jak ja lubię zajrzeć w różany busz, gdzie wszystko wprawia mnie w zachwyt!
Piękne te ostatnie ogólne zdjęcia! Lampy w roli głównej - bardzo ciekawy element. Te ósme przecudne!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Majeczko masz piękny i zadbany ogród ;:180 Continued Friendship śliczna panienka.Bardzo lubię Twoje zestawienia kolorystyczne.Zaczynam robić porządki z chorującymi krzaczkami a pierwszy był New Dawn.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Majeczko, kwiaty Abrahamka ;:167 Taki młody a jaki dorodny krzaczek zbudował ;:224 Pilnuj, rozkładaj parasol i chroń go przed deszczem :;230 On źle toleruje nadmierną wilgoć.
Lynda Bellingham bardzo w moim guście ;:108 Jak duża u Ciebie urosła?
x-ja-a

Post »

Majeczko, melduję, że od dzisiaj zamieszkały u mnie trzy róże Guillota: Paul Bocuse, Prix P.J. Redout i oczywiście Monique Bouygues ;:65 Była jeszcze Mme de Stael, ale nie wzięłam. A teraz się zastanawiam czy dobrze...? ;:223
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Śliczne widoczki ;:oj Jak to robisz, że takie klematisy Ci rosną? Błękitny Anioł zawsze mi się podobał, ale u mnie nie chcą rosnąć powojniki ;:130 ;:222
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”