Madagaskar i reszta świata - cz. 5

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata - cz. 5

Post »

No i fajnie, że zakwitła :D Lepiej późno niż wcale :wink: ale u Ciebie cała armia kwiatków dopiero się szykuje tworząc na razie piękną koronę ;:215
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

pięknie fioletowo-różowo się zrobiło :-) Szyszki chyba wszystkim teraz kwitną, czyli Twoja wpasowała się w ogólny kalendarz :-) A na wiosnę na pewno się odezwę w sprawie hoi :-) ;:196
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
Aurelia92
100p
100p
Od: 15 lip 2015, o 23:09

Post »

Uwielbiam takich gości! Pasikonika to zawsze za dziecka wieczorem się szukało jak zaczął grać 8-)
Jeśli chodzi o nietoperza to zazdroszczę, mi tylko latają nad głową kiedy podrzucam korę :;230
Nowe nabytki w dechę ;:333
Sara
Gwiaz­dy są piękne, po­nieważ na jed­nej z nich is­tnieje kwiat, które­go nie widać. Antoine de Saint-Exupéry
Mój mały zielony Raj
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Nietoperza nie zazdroszczę, bo się go zwyczajnie boję. Co do hoi, to przyznam, że ja też w pierwszej chwili myślałam, że to jakieś nowe kolorowe odmiany :D . Jak tylko się się rozrosną, będzie jak w raju w Twoim hojarium, albo nawet już jest.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Iwonka, Henryk, Piotr, Grażynko, Sara, Basiu - bardzo dziękuję jak zawsze za wizyty!

Iwonka, rzeczywiście te światło tak fajnie daje takie refleksy... Niby powinno być takie pokazowe zdjęcie, właściwej barwy liści czy 'splaszów', ale co poradzić, jak te refleksy mnie się bardzo podobają :D Staram się wiec robić zdjęcia takie "pół na pół".
Henryku - dziękuję bardzo! Jak zawsze potrafisz wesprzeć i pochwalić ;:180
Piotrze - szykuje, fakt, mam nadzieję że słońca wystarczy by ten wianek się rozwinął.
Grażynko - tak, właśnie widzę, że ich pora teraz, ale jak popatrzyłam na ubiegłoroczne zdjęcia, to kwitła mi w październiku, chyba jako ostatnia. A lata na to czekałam, jak zaczęła to widzę regularnie. A na wiosnę - jesteśmy umówione ;:215
Sara - ja też tych gości lubię bardzo! Nietoperek to wyjątkowy gość, cieszę się że mogłam zobaczyć go tak z bliska. I posłuchać, jak szukał drogi do wyjścia.
Basiu - no nie ukrywam, że bałam się i ja, w końcu nie mam z nimi styczności poza faktem, że nad jeziorami latały w nocy, to tylko śmignęły, a tu.. No ale fajnie było takie stworzonko zobaczyć oko w oko. A co do hojarium... No cóż, naprawdę uwielbiam to swoje gniazdko. Naprawdę mam tam jak w roślinnym buszu i bardzo, bardzo mi się to podoba, choć brzmi to nieco samolubnie, to jednak odrobinę samochwalstwa myślę że mi wybaczycie :D

No to pozostając w klimacie hoi... Zakwitła mi hoja lacunosa - serduszkowa. Zapach po prostu uwielbiam. Rano pachniał cały pokój!

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Ale żeby nie było tak całkiem hojowo, to pochwalę się, że zakwitł też Anacampseros telephiastrum - miałam do niego pecha, bo on szybko się zamyka jak brak słońca, i trzy pąki przeszły obok nosa. Czwarty złapałam, choć nie do końca rozwinięty, ale jednak pokazał się. Cudowny!

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Kolorystycznie się wpasował w fioletowe refleksy :;230 Dwa zdjęcia bez lampy, dwa z lampą. Sukulenty swoje rzadko pokazuję, ale ten zasługuje na szczególną uwagę, bo kwitnie co roku.
Miłej niedzieli życzę i do następnego!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ładne kwiatuszki i ładne zdjęcia hoja lacunosa ale... ja osobiście zdecydowanie wolę te bez odblasków bo wg mnie zafałszowują kolory i nie oddają naturalnego piękna kwiatów i roślin. :roll:

Natomiast rośliny z rodzaju Anacampseros to moje od zawsze ulubione, kiedyś miałem ich kilkanaście, dziś bodaj pozostało trzy i to w takim miejscu stojące że kwiatów ani uchwycić. Bo z kwiatuszkami tych roślinek u mnie jest ten problem że otwierają się tylko na króciutko i przez to ciężko je przyłapać. :wink:
Twoje urzekające! :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

No właśnie, Henryku - to ich wada łamana przez zaleta, że upolować kwiatek ciężko. Natomiast masz rację, że te refleksy zakłamują kolory - pozwoliłam sobie na lacunosę z tymi refleksami po prostu wyjątkowo. Oczywiście do zdjęć w galerii "dokumentu" idzie bez makijażu :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Brawo dla hoi, jak na to patrzę, to się cieszę, że się sama zaopatrzyłam w jedną z grupy lacunosa ;:303
A ten różowy kwiatuszek to jaką ma średnicę? Na zdjęciu pewnie wygląda na większy niż w rzeczywistości 8-)
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

A mnie się podobają eksperymenty ze światłem, oczywiście bez przesady. Ładnie wyglądają takie zaróżowione. Natura jest piękna, ale urozmaicić czasem nie zaszkodzi :wink: .
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07

Post »

Anacampseros telephiastrum ma ładny kolor. Nawet hoja chciałaby mieć kwiaty fioletowe :D
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
ladek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lip 2016, o 09:54

Post »

hoja lacunos ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Piękne rośliny pokazujesz i co ważniejsze potrafisz uwypuklić ich piękno ;:oj
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11

Post »

piasek pustyni pisze: Obrazek
Przepiękne kwiaty :-) jak dzióbki ptaszków...
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Kontakt:

Post »

Mam nadzieję, że najpóźniej zimą rozpoczniesz przedsprzedaż biletów do hojarium ? ;:224
Super to wygląda ;:108 i ciekaw jestem jak będzie wiosną ;:65
Te ich śliczne kwiatuszki ciągle kojarzą mi się z rzeźbami woskowymi :wink: Są super ;:215
Hoji nie mam więc i nie znam ich upodobań co do ilości światła ale tym podsufitowym świetlówkom dołożyłbym jakieś odbłyśniki. Bez odbłyśników sporo światła będzie się marnowało :(
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Kwitnienia hoj fantastyczne ;:oj ;:oj ;:oj a anacampseros niezwykła ;:215
Pozdrówka :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”