Taki - sobie ogród cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.6

Post »

Szynkę wędzisz powiadasz? Hm...ja już czuję ten zapach.
Moje dalie leżą ....ale nadal są piękne :lol: :lol: :lol: Nie mam sumienia ich prostować ani wykopywać.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Milka chyba pójdę w twoje ślady i tez cos zwędzę ;:306 bo wędzarnia juz uruchomiona i działa.
Z daliami będę czekała na twój ruch z łopatą
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miłko wszyscy mamy chwilowy przestój prac ogrodowych z racji niesprzyjającej aury.
Ty na tą okoliczność masz to swoje słynne wędzenie w kartonie ;:138
Pomysł świetny i trzymam kciuki za sukces.
Zatrzymałam się na dłużej przy zdjęciu dalii Lesk - żółte płatki z marginesem i cieniowanymi smugami w kilku kolorach ale delikatnie i subtelnie ... urocza jak wiele innych z Twej kolekcji.
Miłego weekendu .
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

No cóż ja z pracami ogrodowymi nie przystopowałam nawet w deszcz i oto efekt katar i kaszel ale czego się nie robi dla naszych kwiatuszków :D
Miłko szyneczka brzmi smakowicie. Rozumiem, że w Twojej jednorazowej wędzarni? A co do cebulowych to faktycznie trochę późno Ci się przypomniało bo w marketach już od września są i większość wykupiona ;:oj ale coś tam jeszcze na pewno znajdziesz.
Dalie to Ci jeszcze pięknie kwitną.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

'Zingaro' obłędna! Możesz ją powtarzać bez końca ;:306
Jednak zlitowałem się nad sponiewieranymi daliami i doprowadziłem do porządku :roll:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Podglądam forum, regularnie coś wpisuje, żebyście nie myśleli, że gdzieś zginęłam, ale czasu mało, wena coś mniejsza, tak jesiennie...

Florek! Jesteś wielki! Ja też coś próbowałam, bo mi było żal, ale musiałam się zająć czymś innym i odłożyłam to, pewnie na wieczne nigdy... :wink:
Dla Ciebie Spitzbube:

Obrazek

Obrazek

Lady Kasiu!
Wczoraj posadziłam 222 cebule krokusów, irysów reticulata i hiacyntów. Mam jeszcze do posadzenia tulipany i resztę hiacyntów oraz trochę narcyzów poetica. Tak ok. 150 cebul. ;:173 Wędzarnia jest, ale już trochę inna, bo mąż znalazł jakąś fajną kastę stalową i w niej wędzimy (teraz).

Anna Donatz
Obrazek

Dziękuję Krysiu! Wędzenie odbywa się właśnie w bardziej cywilizowanych warunkach, choć stwierdziliśmy, że musimy się jeszcze wiele nauczyć. Musimy obadać warunki wilgotnościowe i temperaturowe oraz czas. Zobaczymy...

Jak ja zobaczyłam po raz pierwszy Lesk, to wiedziałam, ze muszę ja mieć. Dostałam od Mariusza, który już nie bywa na forum,a kolekcję miał bardzo fajną!

Krysiu Leszczyno! Musimy koniecznie wymienić doświadczenia! ;:333 Ja to nie wiem specjalnie, czy dobrze robię, ale ta pierwsza wyszła, może wyjdzie i druga. ;:224 Dalie u mnie ciągle cudownie kwitną, choć w całości wyglądają ... dość chaotycznie ;:131

Sassafrass
Obrazek

Gitt's Attention
Obrazek

Mom and Dad
Obrazek

Noa's Ippenburg
Obrazek

Małgosiu! Czyli tak jak ja! :heja Dziś nawet było trochę słońca i naprawdę cudownie wyglądały! ;:173 Nie miałabym sumienia teraz wykopać ;:185

Jak pisałam, wędzi się... Mam nadzieję, że będzie zjadliwe. Jak pisałam, sadziłam wczoraj cebule. Sama się śmiałam do siebie, bo wyobrażałam sobie, jak będzie pięknie, jak zakwitnie. Ale też przyjrzałam się się ogólnie ogrodowi i trochę się przestraszyłam, ile prac jesiennych jeszcze nas czeka. Ale te prace często robię zimą przy bezśnieżnych dniach.
Czeka mnie sadzenie tulipanów, muszę się tylko przyjrzeć tegorocznym zdjęciom z wiosny, gdzie ja mam sadzić ;:218

Na dziś:

Hosta Paradise Island kwitnie
Obrazek

Grzyb wyrósł nagle i niespodziewanie
Obrazek

Silver Years
Obrazek

Sugar Cane
Obrazek

Właśnie przekwitły wiśnie i będą owoce (tak na Gwiazdkę! ;:306 )
Obrazek

Alaska
Obrazek

Creme de Cassis
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Wciąż piękne dalie, u mnie to już wspomnienie jak pisałam :(
To Ci się namnożyło cebul ale ja też sporo sadziłam, ciągle mi koszyczków brakowało ;:224 tyle, że większośc to były wcześniejsze nabytki kopane wcześniej z myślą o zmianie miejsca ale zawsze. Coś też przybyło z nowości choć obiecałam sobie, że przystopuję ;:124
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

takasobie pisze:Jak ja zobaczyłam po raz pierwszy Lesk, to wiedziałam, ze muszę ja mieć. Dostałam od Mariusza, który już nie bywa na forum,a kolekcję miał bardzo fajną!
Miłko Ty wiesz,że z wielu powodów nie można mieć wszystkiego a odmian dalii jest bardzo dużo.Zawsze wybierałam dalie które miały "to coś" w kształcie płatków lub kwiatów oraz w kolorystyce.
Takie artystyczne wykończenie płatków wciąż mnie urzeka, lubię dalie w ciemnych kolorach ale u siebie w tej chwili wolę w jaśniejszej tonacji.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Śliczne jeszcze masz dalie ;:63 . Co by nie mówić, mogę oglądać na okrągło ;:108 . Spitzbube kolorystycznie - bomba ;:oj . Ciągle mi mało tego koloru ;:65 .
Cebul też jeszcze nie posadziłam, chociaż nie mam tak dużo, jak Ty :roll: . Może dzisiaj ;:224 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zrobiłam wielkie ;:oj jak przeczytałam ile cebul posadziłaś. Ja mam tylko 9 szt hiacyntów kupionych i to wszystko, nie mam ochoty zupełnie na sadzenie cebulowych, bo nornice wszystko pożerają ;:222
A dalie wciąż zachwycają!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

A ja moje zakupy wydałam szwagierce ;:145 Bez sensu byłoby sadzenie ich, a tak poszły w dobre ręce. Będą cieszyć wiosną.
Dalie jeszcze żyją, ale zimno. Będę wykopywać tak jak Ty, no chyba że szybciej przymrozi, zawsze to ok.80km różnicy między nami.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Miłko lampę zainstaluj i grzejnik pod wiśnią ;:306 , to owoce na święta swoje i świeże będą ;:306
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Iwonko! Przydałaby się! ;:306 Będą wisienki na świątecznym cieście! :heja

Justynko! Ja pewnie wykopię pod koniec października, ale i tak czekam na przymrozek. Będzie hasło! A kolejne zakupy już za rok! Wtedy może będzie bardziej pasowało, żeby posadzić! ;:173

Mariola! U mnie nornice nie są w stanie zjeść wszystkiego! ;:306 A tak poważnie, to chyba dzięki okolicznym kotom niewiele ich jest. Kiedyś zalęgły mi się w kompoście. I właśnie dlatego nie należy wrzucać tam gotowanych resztek jedzenia, bo je to przyciąga, ale i tak wrzucam, bo lepiej niech tam siedzą, niż, żeby mi pałaszowały cebulki. Same kwiaty dalii niektóre są naprawdę piękne teraz. W tygodniu ich nie oglądam, bo za późno wracam, ale w weekend sobie popatrzę wreszcie! :tan

Aniu! Spitzbube ma piękne kwiaty, ale prawdziwa naturę pokaże, jak dostanie więcej słońca. Tym razem posadziłam w nieciekawym miejscu i miała niewiele późnych kwiatów, poza tym położyła mi się po wichurze, a jest dość wysoka.
A przede mną sadzenie tulipanów i hiacyntów. Właśnie przeprowadziłam akcje wykupywania biedronkowych cebulek premium, które przecenili na 1,99 za 8/6 sztuk. Za ta cenę to nawet u sąsiada posadzę! ;:306

Krysiu! I ja się wycofuje z niektórych odmian. Przekazuję je potem w dobre ręce, a ja co do niektórych w ogóle nie mam serca! Jak Lesk Ci się spodobała, może ją zaprosisz do swojego ogrodu. Wiosna zobaczę, czy będę dzielić :wink:

Lady Kasiu! Ja sadzę bez koszyczków, bo kiedyś posadziłam i właśnie wtedy mi nie wyrosły ;:223 Wykopałam koszyczki i 8 sztuk wala się u mnie w altanie ;:224
A ja sobie nie obiecuję, ż przystopuję, bo wiosennych cebulowych nigdy nie za dużo. Co roku robię wiosną zdjęcia, gdzie jeszcze jest łyso i tam jesienią dosadzam. Jeszcze na przyszły rok planuje posadzić krokusy botaniczne na trawniku w zatrważających ilościach! ;:173

Melduję, że szynka wyszła bardzo smaczna. Zrobiłam zdjęcia, ale nie obrobiłam. Ze względu na to, ze wyszło dobrze, planuje w przyszłym tygodniu przygotować sobie jeszcze kilka wędlin i postarać się o opakowania próżniowe z pompką, bo jak już nawędzimy, nie damy rady zjeść tego na raz.
W ogrodzie ciemno i mokro, ale na weekend ma być pogoda więc posadzę wreszcie resztę cebul i powoli już będę wycinać podeschnięte byliny, żeby nie mieć zbyt dużo roboty potem.
Jest do przesiania jeden boks kompostu, musimy to zrobić, bo jak kanny, dalie, byliny dojdą, to zabraknie miejsca. Ustaliłam z synem, że opadłe liście będzie przekopywał na podaliowych grządkach oraz znów nastawimy ziemie liściową. Zeszłoroczna się prawie przerobiła, ostatnio nie zaglądałam ;:131

Na dziś:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Gosia1704
200p
200p
Od: 21 maja 2014, o 11:02

Post »

A ja chyba w weekend będę musiała pojechać do rodziny. Jeszcze mieczyki czekają. Na wyjazd się cieszę, tylko co z robotą w ogrodzie?
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obłędne te Twoje dalie! Ale nie zazdroszczę ci ich wykopywania po przymrozkach...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”