Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Post »

U mnie jest ładnie, rano nie było szronu, teraz jest jakieś 6 stopni i świeci słoneczko ;:3
Rano byłam po roślinki w jednym gospodarstwie, zaraz wrzucę moje łupy a popołudniu jak eM wróci sadzenie :heja
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko krótki spadek do -2 nie narobi jakiś strasznych szkód, zwłaszcza że roślinki sadziłaś już jakiś czas temu i trochę okrzepły na chłodzie, jestem pewna że nie będzie źle i niepotrzebnie tak się niepokoisz ;:108
W tym roku kiwi mi nie zmarzło, ale rok temu tak, listki poczerniały w kwietniu. Po dwóch tygodniach z gałązek zeszłorocznych puściło nowe pędy, zdrewniałe gałęzie nie przemarzają od takiego przymrozku. Było tylko te dwa tygodnie później rozwinięte.
Moniko ja też zamawiałam u Joli, dostałam piękne roślinki :D
Mi też ogromnie podobają się korony. Rok temu się nie skusiłam, a teraz żałuję. A jak oceniasz ich zapach? Nie przeszkadza, nie jest intensywny?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

U mnie dzisiaj ładne słoneczko,ale wieje okropny zimny wiatr,nawet nie chce mi się iść na działkę ;:222
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Shire pisze:
Mam pytanie do posiadaczy szklarenek balkonowych. Możecie mi podać jakieś namiary na PW?

Cześć Moniczko :) Ja swoją kupowałam na allegro, dałam 2 lata temu ok 60 zł za nią, ale będę już miała namiarów sprzedawcy, bo usunęłam :(

Mróz troszkę daje się nam we znaki, ale już w przyszłym tygodniu ma być ponoć cieplej, oby :) Ja swoich roślin na działce nie okryłam, w sobotę zobaczę czy coś zmarzło.

Apropos zapachu koron, o który pyta Aga, powiem Wam śmieszną rzecz, bo od 2 lat przy wejściu do ogródka mamy czułam ten zapach. Strasznie mi się podobał :D Wyczuwałam chmiel, intensywny, jakby ktoś dopiero co piwo otworzył :D Chodziłam, niuchałam, zaglądałam pod tuję, szukałam tego pięknego zapachu :lol: W końcu pomyślałam, że to próchniejący drewniany płotek musi dawać ten zapaszek. Aż w tym roku mama mi powiedziała, że to te korony cesarskie tak 'śmierdzą' :lol: Mnie się te korony w ogóle nie podobają, ale dlatego zapaszku kupię kilka i będę sobie wąchać :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak on jest chmielowy, to mi się spodoba, a Krzyśkowi to już w ogóle :D W takim razie rozwiałaś moje obawy i mogę jesienią polować na korony :wink:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dostałam już namiar na PW, zawsze to lepiej sprawdzony. Z pewnością kupię taką szklarenkę, ale nie wiem czy już na ten sezon się opłaca. Może zimą na nowy sezon lepiej.

Pytacie mnie o zapach koron, nie miałam pojęcia, że one pachną, muszę sprawdzić.
I ja mam dużo dobrych myśli na temat moich roślin, zwłaszcza, że na rabatkach przy blokach nic, nawet zmarzluchów typu hosty, nie ruszyło.
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Moniko. oczywiście trzeba być dobrej myśli jednak pod blokiem zawsze cieplej. :;230 . Często się zastanawiam patrząc na przyblokowe kwietniki, tam wszystko takie wyrywne do kwitnienia a u mnie na działce z dużym opóżnieniem. ;:oj
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tu masz rację Zuziu, faktycznie przy blokach cieplej, no cóż, jutro się okaże. Ale lawendy jednak nie dały rady, muszę sadzić nowe. Mam nauczkę po wsze czasy, żeby z przycinaniem czekać do kwietnia.
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Moniko jak teraz zamówisz to jeszcze będziesz miała okazję posiać ogórki, cukinie czy fasolkę szparagową . Zawsze wtedy lepiej rośnie a i ślimaki nie przeszkadzają za bardzo .
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwciu, kusisz, kusisz. Może w maju....Choć fasolkę zawsze sadziłam do gruntu i było ok. No ale ogórki, cukinia... mąż zrobi mi na nie grządkę w skrzyni. Planowałam cukinie wsadzić w domu do doniczek, a ogórki bezpośrednio do gruntu, co najwyżej pod włókniną. Mój tato tak robi. Może jednak pomyślę o tej szklarence. Mam o czym rozmyślać ;:224 :D
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Moniko stworzyłaś bardzo ciekawy ogródek, tym bardziej zachwyca ,że z ugoru. Podoba mi się Twoje zacięcie a efekty robią bardzo pozytywne wrażenie ;:108
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, dziękuję za słowa uznania. :) Dużo się napracowałam to prawda, wiele jeszcze przede mną, a właściwie przed nami, ale to chyba jedyna słuszna droga, by stworzyć coś urokliwego i do tego pod swój gust ;:108

Zimno zimnoooo i do tego wieje...
A jednak softshel na to polar, czapka, kaptur i można działać, zwłaszcza, że deszcz litościwie poczekał do 16.
Mąż skręcał ramy do grządki na ogórki ze starych desek i resztek szafy :lol: Potem postawił pergolę we furtce. Ja posadziłam kolejne flance sałaty, posiałam maciejkę, buraczki na botwinkę, dosypałam kory na rabaty i pod tuje, rozsadziłam turzycę. Wsadziłam też rojniki do makutr.

Jakby był sąsiad i taczka była dostępna, ruszylibyśmy na pobliskie pola po kamloty, wypatrzyłam ładną stertę nieopodal. A tak to dalej na nie chora jestem, a korę mi wiatr zwiewa i woda spłukuje na trawę...

Słońca nie ma, ale rośliny powoli ida do przodu. Po przymrozkach oprócz jaśnie księżniczki bergenii ze zwieszoną główką (pomimo okrycia włókniną) wszystko sobie poradziło i nie ma strat.

Narcyzy powoli się otwierają, będzie nawet jeden babciny- doczekam się po trzech latach :)
Obrazek

Obrazek

hiacynty powoli przekwitają, ale niektóre jeszcze ładne
Obrazek

Obrazek

szafirki modre jak wakacyjne niebo

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i białe (różowe już przekwitły, czekam jeszcze na pełne)
Obrazek

Tulipanki już się rozwijają, mam ich jeszcze zdecydowanie za mało, a poza tym rozwijają się w różnym tempie. Sporo jest czerwonych- pamiątka po poprzednich właścicielach. Chciałam je wydać jak robiłam porządki, ale mąż się nie zgodził, więc pozwoliłam im zostać. W końcu to nasza wspólna działka, więc niech on też ma coś do powiedzenia.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

prymulki, zawilce
Obrazek

żarówa :D japońska
Obrazek

Obrazek

ząbkowane
Obrazek

zawilec grecki
Obrazek
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pracowita mróweczko, po kamloty koniecznie się wybierz zanim ktoś Ci je sprzątnie sprzed nosa.
Ja zdecydowanie też na jesień muszę kupić więcej cebulowych, powtykam w wolne, puste miejsca przy bylinach.
Hiacynty ładne, grubiutkie :)
Szafirki masz bardziej rozwinięte.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, u nas takich stert jest w okolicy sporo, ale wszystkie za płotem gospodarstw i raczej nikt za darmo wziąć sobie nie da. Ewentualnie, gdybym miała drabinę, zbierałabym z pola za siatką, bo tam i tak będą stawiali osiedle szeregowców. Em planuje zakup drabiny, ale się to odwleka, a mnie trafia...
Jak się nie da za darmo, kupię, ale mąż nie chce wozić w aucie, bo mówi, że zarwie- przyczepki nie mamy, a transport kosztuje dodatkowo. U nas taki towar drogi- tona kamieni kosztuje 100 zł.

No cóż, przyznaję się- jestem pracoholikiem. ;:131 :lol:

Dziś "zdziałane" :wink:
Obrazek

inne skalniaczki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tym samochodem to fakt, ja zabierałam po drodze max 3 wiadra, tłumaczyłam sobie, ze z tyłu mogłyby siedzieć 2 czy 3 osoby plus zakupy w bagażniku :;230
I tak po troszku zwoziłam, teraz ta okazja była, więc od razu się zgodziłam, żeby nikt mnie nie uprzedził.
Mam na wszystkie planowane rabatki :)
Fajne te makutry z rozchodnikami ;:63
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”