Zielono w domu i nie tylko... - Gabriela
- Gabriela
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Doniczka ma głęboką podstawkę, i zawsze jest tam woda.effa pisze:Gabrysiu a jak w takim razie dozujesz wodę benkowi? No bo w doniczce nie widać na jakim poziomie jest woda?
Doniczka jest zanurzona tak na ok. 2 cm. i jak widzę że nie ma wody, po prostu dolewam.
Wiem że to nie jest prawidłowo, ale na razie tak mam.
Inne kwiaty, które rosną w keramzycie, mają już bardziej prawidłowo - doniczka + osłonka.
Nie są to jednak oryginalne zestawy do uprawy hydroponicznej.
A mam w takim podłożu keramzytowym anturium, marantę, zielistkę "Green Orange", storczyka i zamiokulkasa.
Wszystko jest na razie dobrze, za wyjątkiem właśnie keramzytu.
Jest duży i brzydki.
Kiedyś kupiłam taki ładny drobny, a z Niemiec przywiozłam pomarańczowy.
Ten to ładnie się prezentował, u nas takiego nie widziałam.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Gabriela
Elżbietko, śmigają, ale nie wszystkie.Elizabetka pisze:Dawno mnie tu nie było Gabrysiu a tu takie śliczności. Ale śmigają te Twoje roślinki.![]()
Eucharis cudowny....maranty również.
Czy trzymasz maranty na oknie?
aha i jeszcze te perły....nowość dla mnie.
Pozdrawiam.

Te co bym chciała aby urosły szybciej nic sobie z moich chciejstw nie robią.
Maranty trzymam bardzo blisko okna , chyba lepiej się wybarwiają.
A te perły, to chyba nadają się tylko do ozdoby.
Miałam w nich jakiś czas sadzonkę anturium, ale ją zabrałam i wsadziłam do keramzytu.
Korzonki zrobiły się zielone i przestały rosnąć.
Nie chciałam aby sadzonka się zmarnowała, bo to białe anturium.
- Gabriela
Katrinko, taki gotowy zestaw można spokojnie zastąpić zwykłymi doniczkami + osłonka.katrina26 pisze:Gabrysiu dziękuję serdecznie za odpowiedź. Czyli bez zestawu się da, wystarczy tylko, albo aż wyczucieZapomniałam zapytać, co z nawożeniem? Jak często i czym?
Ja wykorzystałam do niektórych kwiatów doniczki do storczyków i do tego osłonki.
Nie zapominaj też, że keramzyt również gromadzi wilgoć i w razie braku wody w podstawce, oddaje roślinie.
A zasilam tak co dwa tygodnie - wylewam starą wodę jeśli została i napełniam świeżą + nawóz.
Kupiłam taki żel, który nadaje się do wszystkich roślin, i tych do uprawy w hydroponice.
Nie wiem czy mogę podać jakiej firmy, ale myślę że teraz takich nawozów nie brakuje.
Zimą zasilam rzadziej - raz na miesiąc.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- katrina26
- 1000p
- Od: 14 sie 2008, o 12:44
Gabrysiu bardzo mi pomogłaś
Ja przyznam się że niedawno posadziłam w keramzycie zroślichę i papryczkę. Dziś przesadziłam benka, tak jak Twój ciągnie wodę z podstawki. W keramzycie siedzą mi także szczepki aeschynanthusa hibiskusa i trzykrotki czekając na korzonki, potem chcę je dalej hodować w hydroponice. Zamówiłam sobie dwa zestawy do hydroponiki, żeby się nauczyć, ale skoro da się bez to chyba więcej nie kupię 
Dziękuję za informacje o zasilaniu

Dziękuję za informacje o zasilaniu

- effa
- Od: 16 wrz 2007, o 22:22
Dzięki Gabi za odpowiedźGabriela pisze:Doniczka ma głęboką podstawkę, i zawsze jest tam woda.
Doniczka jest zanurzona tak na ok. 2 cm. i jak widzę że nie ma wody, po prostu dolewam.
Wiem że to nie jest prawidłowo, ale na razie tak mam.
Inne kwiaty, które rosną w keramzycie, mają już bardziej prawidłowo - doniczka + osłonka.

- Gabriela
Gotowe zestawy są "profesjonalne", ale u mnie w sklepach ich nie ma, więc ja robię po swojemu - eksperymentuję.effa pisze: Dzięki Gabi za odpowiedźSkoro trzymasz roślinę w doniczce z keramzytem to jednak świadczy to o tym, że nie potrzeba kupować gotowych zestawów czy nawet kombinować tak jak Ty z doniczką od storczyków i osłonką. A jak długo w ogóle trzymasz tak benka? Bo rozumiem, że tylko on jest w samej doniczce?
Ten beniamin rośnie w tej doniczce chyba ze 4 miesiące, i jest jedyny, który nie ma podwójnych doniczek.
Wskaźników też nie mam...

- effa
- Od: 16 wrz 2007, o 22:22
U mnie właśnie też nie ma takich doniczek. Tym bardziej jak ktoś chce przejść na hydro ze wszystkimi roślinami to kupowanie na raty przez internet dużo pieniędzy pochłonie. A tak to można powoli roślina po roślinie usuwać ziemię i keramzyt dawać. Jedynie koszt keramzytu będzie. Chyba spróbuję też na jakimś jednym zielonym tak poeksperymentować.