Storczykowa kraina Soni :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu aż dech zapiera ;:111
miniaturka prześliczna ;:226 , a takiego D to tylko pozazdrościć, pozwala Ci na wszystko, może jeszcze sponsoruje ;:183 :?:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Naliczyłam chyba 11 pączków, ale tfu, tfu - nie chcę zapeszyć ! Poczekam Soniu jak rozkwitną...

A jak tam walka z wełnowcami, zakończona sukcesem ??? Pytam, bo jakoś (na szczęście) nie miałam
jeszcze z nimi do czynienia i ciekawi mnie, czy są b. trudne do wytępienia ?
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Cieszę się, że mnie rozumiecie i cieszycie się razem ze mną :tan :heja

Lana Ty cierpisz na brak miejsca na parapecie, a ja na jego nadmiar ;:202 i tak zawsze mówię koniec z zakupami, ale co końca nie widać to moje ;:191
Art atak wełnowców się nie powtórzył, a był na dwóch storczykach, u jednego był tylko jeden wełnowiec i tego zdjęłam i wyrzuciłam, a ten drugi to miał całą plagę i cały storczyk wraz z kwiatami najpierw potraktowałam drinkiem z wódki, a potem obficie spryskałam promanalem i jak na razie nic nie spostrzegłam, ale niestety kwiaty zaczynają więdnąć ;:199 został tylko ten, który był w pączku podczas moich zabiegów ;:147 ale korzenie i liście są zdrowe, więc się nie martwię ;:225
Pączków na miniaturce jest faktycznie 11 :tan a na tym biały, jak nie zrzuci żadnego pączka to będzie miał 50 kwiatów ;:183
Jeanne D to fantastyczny facet ;:225
dziś mi powiedział, że jak był u sąsiadów to moje storczyki z ich perspektywy pięknie się prezentują, a szczególnie ten duży z kwiatami, które przypominały kwiaty jabłoni ;:198
Madzik zdjęcia nie oddają całego uroku tych kwiatów, a te różnice wielkości kwiatów to w rzeczywistości wyglądają zachwycająco ;:183 bo ten mini to ma prawie cały kwiat wielkości warżki tego giganta ;:154
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

PostWysłany: Sro 23 Kwi 2008 21:17 Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Oj dziewczyny, dziewczyny dlaczego mi nie wierzycie, że mam stop w kupowaniu storczyków
Hihi..nawet policzyłam... Soniu wytrzymałaś 6 dni ;:112
Bardzo ciekawy ten biały mutancik z podwójną warżką. Do tego bliźniaki.. Rzeczywiście ciekawostka.
Zdjęcie miniaturki z gigantem świetne.
Soniu brawo - robisz coraz lepsze zdjęcia :P (moim skromnym zdaniem)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

Witaj Soniu, niedawno zrobiłam sobie prezent i zakupiłam białego sabotka, bardzo podobnego do Twojego :) i pisze zapytac jak sie ma Twoje szczęście? jak długo kwitł? czy może masz jakies wskazówki? pozdrawiam
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Narine wciąż obiecuję sobie, ze to koniec, ale tak dla poprawy humoru zawsze coś wpadnie w moje ręce ;:183
Monisia mój biały paphiopedilum kupiłam z jednym rozwiniętym kwiatem i jednym pąkiem i ten po rozwinięciu pąka cieszył moje oczy prawie miesiąc ;:119 potem go przesadziłam i teraz widzę, że dalej rozwija się rozeta, która była już podczas zakupu i wychodzi nowe maleństwo ;:183
jutro chyba rozwinie się pąk u paphiopedilum w kolorze limonki :tan :heja ten to jest seryjny, bo miał juź dwa kwiaty i rozwijał kolejny pąk, lecz niestety połamałam go, ale ma jeszcze z trzy dalsze pąki ;:128
a rady to takie, że mój stał na oknie południowym, ale to było w lutym i marcu, teraz stoi na parapecie okna wschodniego i podlewam go tak raz na 7-10 dni i stosuję 1/4 dawki nawozu do storczyków raz w miesiącu, bo one raczej nie lubią nadmiaru nawozu, ale czy ja się nim dobrze opiekuję to czas pokaże ;:192

pozdrawiam ;:100
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Soniu, mam pytanko : czy paphiopedilum przesadziłaś do podłoża specjalnego dla nich czy do takiego "zwykłego" jak do phalaenopsis :?: pytam, bo mój z Auchan właśnie przekwitł, tzn chyba będzie miał jeszcze jeden pączek :lol: i zastanawiam się czy by go nie przesadzić, to podłoże w którym jest teraz pozostawia wiele do życzenia ;:192 i doniczka jakaś mała :roll: więc prędzej czy później nastąpi jego "przeprowadzka", tylko właśnie nie wiem jakie podłoże mu kupić :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p

Post »

No własnie dołączam sie do pytania, ja kupiłam przekwitniete Papiopedilum i teraz sie zastanawiam jak go tu zmobilizować do kwitnienia, ma kilka młodych rozetek, może zmiana podłoża coś da :roll: W sumie mam teraz 3 sabotki ale każdy z nich ma inne podłoże :roll:
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Paphiopedilum dostały podłoże z substrala, jest ona drobniejsza od tej z OS, ale te storczyki lubią podłoże bardziej ścisłe ;:225 Chciałam kupić to podłoże substral, bo akurat wszystko zużyłam, by wkleić fotkę jak ono wygląda, ale u mnie w mieście nigdzie nie ma podłoża substral do storczyków ;:192
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Soniu - jestem u Ciebie z małym opóźnieniem :roll: i przegapiłam nowe nabytki :? Muszę przyznać, że wszystkie piękne - najbardziej urzekła mnie ta miniaturka :P Ale szczęściara z Ciebie :P
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p

Post »

Soinu czy chodzi Ci o to?
Obrazek
Ja nie jestem przekonana do tego podłoża, mam wrażenie że jest w nim ziemia ogrodowa :roll: ale ostatnio przesadziłam do niego Dendrobium Phalaenopsis i zobaczymy :roll:
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Ech, jakieś podłoże muszę kupić na pewno, bo mam w domu tylko z OS takie drobne, nadające się głównie dla cambrii i miltonii :roll: i ono pewnie dla sabotków niezbyt dobre by było, przeważają w nim łupiny orzecha kokosowego :roll:
Zastanawiałam się czy nie zamówić tego z OS dla storczyków naskalnych, chyba że może spotkam je w swoim sklepie ogrodniczym bo tam czasem mają podłoża z OS :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

miaaa nie mogę się nacieszyć moimi nowymi storczykami ;:183 chociaż w tym białym to widzę, że jeden pączek odpadnie ;:199 oby reszta trzymała się zdrowo, a w miniaturce wszystko jest dobrze ;:225
monisia tak, chodzi mi o to i szczerze to miałam tylko raz kupione to podłoże i u mnie było bez dodatku ziemi, aczkolwiek nie było takie grube jak z OS, nie wiem, może trafiłam na taką fajną partię tego podłoża - kupiłam je w LM, ale to akurat nie ma znaczenia.

to zdjęcie podłoża substral wymieszanego z tym z OS z LM, to substrala jest ciemniejsze i ma dodatek pociętego spagnum, a te drobinki, które na zdjęciu wyglądają jak piasek to coś podobnego do trocin, jest tego dużo w podłożu OS kupionego w LM, natomiast w podłożu z OS zakupionym u nich w internecie nie miało takiego dodatku

Obrazek

a to zdjęcie samego podłoża z OS zakupionego w LM, bo tego od nich z internetu juź nie mam

Obrazek
Ilonka
50p
50p
Od: 27 lut 2008, o 15:49

Post »

fajne, takie duże kawalki... ja niestety kupiłam dwa różne worki z niby podłożem do storczyków a to sie okazała zwykła ziemia próchnicza :evil: :evil:

Muszę zdobyć też taką pożądną jak ty. Chyba OS oferuje najlepsze podłoże, prawda?
Tylko że u mnie nie ma tego sklepu :x
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Ilonko - OS jest sklepem internetowym, ich podłoże sprzedają także w LM.
Pozdrawiam
Magda
LINKI
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”