Moje małe zielone co nieco -cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje małe zielone co nieco -cz. II

Post »

Witam . :wit

Kurka wodna , wczoraj nawalił mi laptop , aktualizował się cały dzień i dziś już nie odpalił... :evil: Zwariował czy co?
Muszę go jutro zanieść do specjalisty w tej dziedzinie...
Dopiero teraz dorwałam się do kompa mojego syna , a to muszę przyznać nie było łatwe... ;:7

Beatko w Chorzowie byłam ;:138 , ale tak jak mówisz , też myślałam że więcej wszystkiego będzie.
Z tym ,że ja mam blisko i taki wypad relaksujący przydał mi się bardzo .Pogoda zmieniała się i straszyło chmurami deszczowymi, wcale nie było za ciepło jak słońce się schowało... ;:185 Ale co jakiś czas się wyłaniało i trzeba było łapać promyki słoneczne aby się ogrzać... ;:3 ;:3 ;:3
Pojechałam z moją Justyną ( na początku nie chciała jechać , bo co ją kwiatki obchodzą. Ale jak powiedziałam że może wziąć deskorolkę i pójdziemy się przejść wzdłuż specjalnego toru dla rolek i rowerów, to od razu nabrała chęci na spacer),z mamą i teściową... ;:108
Nie nastawiałam się na zakupy ale jakby jakaś ładna trawa się trafiła to bym nie pogardziła... ;:224
Takowej nie znalazłam ,ale kupiłam roślinkę do kompozycji skrzynkowej ,zwaną Ipomea... ;:333
Jak jadę do pracy , to po drodze na jednym balkonie co roku wisi ta roślina a ja nigdzie się z nią dotychczas nie mogłam spotkać.
Żałuję tylko że ta odmiana z jasnymi liśćmi była już wyprzedana , bo polowałam na tą i na tą o ciemnych liściach...

Napstrykałam mnóstwo zdjęć , więc dziś relacja ze Święta Kwiatów w Parku Śląskim.
Zapraszam do oglądania , mam nadzieję że was nie zanudzę... ;:173
W całym parku są piękne klomby tematyczne więc i takowe będą na zdjęciach...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Dzięki za fotorelację ;:196 Bardzo mi się spodobało stoisko z sukulentami i kaktusami. Miałam kiedyś sporo kaktusów. Nie była to jakaś bogata kolekcja, ale wzrok by przyciągnęła. Potem urodził się syn i kolekcja została rozdana po znajomych. Bałam się, że Danielek może sobie zrobić krzywdę. Z biegiem czasu wiem, że to było zbyt pochopne. Ale się stało.Od jakiegoś czasu znowu coś mnie w nich pociąga. Na razie mam dwa małe drzewka szczęścia ( maleńkie :D ) i opuncję ( przywiozłam sobie z wakacji). Adenium śliczne ;:333 No cóż, minęło już ponad 22 lata. Danielek jest dużym chłopcem, czas wrócić do kaktusów. :wit
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obrazek

W parku na każdym kroku można zobaczyć ogromne okazy kwitnących rododendronów i azalii...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moja córa w swoim żywiole....
Obrazek

Obrazek

W tym miejscu gdzie teraz pięknie rozrosły się hosty , jeszcze miesiąc temu było pełno tulipanów....

Obrazek

Jesienią pokazywałam zdjęcia z tegoż parku zarośniętego trawami ozdobnymi .
Właśnie to jest to samo miejsce. Dopóki one nie urosną , nasze oczy cieszą byliny...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Olu miło Cię widzieć-córcię też :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu jakoś sukulenty nigdy mnie nie pociągały , ale stoisko mnie zaciekawiło...
Może twoja kolekcja zacznie się zbierać od nowa..., pomyśl nad tym jak rzeczywiście kochasz te roślinki i masz na nie miejsce... ;:173

Obrazek

Ja zatrzymałam się na dłużej przy stoisku z roślinami owadożernymi...nawet mnie kusiły. Ale cena za maleńką roślinkę też była dość powalająca więc odpuściłam sobie... ;:185

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziś na tyle , zdjęcia z mojego ogrodu jutro ,bo już Mateusz krzyczy że mój czas się kończy... ;:222
Muszę się przenieść na telefon i stamtąd pobuszować po waszych wątkach.
Dodam tylko że się dość napracowałam . Rano umyłam dwa okna, mycie to pikuś , najwięcej czasu spędzam nad prasowaniem tych pieruńskich woali...No ale wymyśliłam sobie takie firanki to mam... ;:131
Potem poszłam poszerzać rabatę bo wymyśliłam sobie że posadzę na tym odcinku wszystkie trawy które mam...
A wszystko przez znajomą i jej miskanta którym mnie obdarowała. Musiałam mu wymyślić miejscówkę, więc jak już poszerzyłam rabatę to wylądowały tam wysiane przeze mnie rozplenice , turzyce i dmuszek...A i jeszcze trawa Hakonechloa , młodziutka sadzonka ,też tam będzie mieszkać....

-- 16 maja 2016, o 20:11 --

Dorotko a ja taka rozczochrana bo wiało nieziemsko... ;:306
Nie jestem zadowolona z tego zdjęcia , ale co tam....bywało jeszcze gorzej. :;230
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beatko a czy ty miałaś czas na pospacerowanie alejkami parkowymi?
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Oleńko, miło Cię widzieć i córcię ;:168
Z tego co widzę na zdjęciach to i tak miałaś wiele ciekawszych roślin. bo na pewno bym je zauważyła Zresztą takich szukałam by oczy nacieszyć. W piątek nie było, może już nie było, bo byłam dość późno...
Ipomea w piątek była. Jasna była także - tam gdzie te wielkie naparstnice. Też myślę co roku by ją kupić. Ale takie roślinki mam "u siebie" więc nie kupowałam.
Dzbanecznika też nie było bo pewnie stałabym przy nim z godzinę. ;:306
Ważne, że obu nam pogoda dopisała i spacery się udały. ;:3
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A to miałam pecha z tą jasną... :?
U mnie w żadnym sklepie ani szkółce tych roślin nie spotkałam...
Tam zresztą w ostatniej chwili ją zauważyłam... Podobno mocno się rozrasta i dobrze ukorzenia nawet z listka...wiesz coś na ten temat?
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Olu, tak, miałam czas na pospacerowanie, zajrzenie na wystawę turystyczną i pyszne lody włoskie.
W samym parku byłam trzy godziny, bo wzięłam sobie urlop na te okoliczność.
Bataty się super rozrastają, wiszące w skrzynkach wyglądają moim zdaniem zjawiskowo. Fajnie jak są oba kolorki połączone.
Z listka nie próbowałam, ale takie ziemniaczki kupisz bez problemu. Sadzonek też już jest coraz więcej.
No i są bardzo łatwe w uprawie, tym bardziej, że są wykorzystywane przecież w zieleni miejskiej.
Efektowne są bardzo - mnie to pasuje.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olu uczta dla oczu w twoim ogrodzie i w parku. Białe kwiaty żurawek cudne. ;:oj Weny nie miałaś, ale jak tyle darów dostałaś, to chyba przyszła, skoro wszystko wsadzone. :wink: Dziewczyny z białym rododendronem świetnie się komponują. :D Miałam w ubiegłym roku limonkową ipomeę. Rozrasta się szeroko, rosła bezproblemowo. Pozaglądaj do sklepów na pewno gdzieś spotkasz, u nas wszędzie można kupić.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Olu "warto rozmawiać" :wink: zwłaszcza z panią Hanią ;:306 Fajnie urozmaicić ogród o tyle nowości ;:333 Zdjęcie z córcią piękne. A co to za niebieskie dzwoneczki wśród host? Moje dwie choroby (częściowo zaleczone na szczęście :lol: ) dzwoneczki i na dodatek w niebieściutkim kolorze :D
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie. ObrazekDzisiejszy dzień jest ponury , pochmurny i ogólnie zimny, wszystko to, przez wiatrzysko, które pcha chmury deszczowe w moją stronę...
Ale jakoś deszcz z nich spaść nie może ;:174 Czekam na niego od piątku i do tej pory codziennie podlewam...
Wczoraj powiększałam rabatę na trawy i było tak sucho że ziemia moja wyglądała jak jedna wielka skała ...
W tym miejscu w ogóle jest bardzo gliniasta gleba, musiałam ją zmieszać z piaskiem i lepszą ziemią.
Dziś już wszystkie doniczki i doniczusie z parapetów ,wywędrowały na dwór. Stoją pod zadaszeniem altany i hartują się...
Ociepli się może w najbliższych dniach, to zostaną wsadzone do ziemi.
Akcja okna udała się , wreszcie mogłam na spokojnie posprzątać. Już mnie denerwowały te zastawione parapety. Chociaż i tak pomału doniczki wynosiłam i już ich tak dużo nie było...
Zostały tylko hortensje... I tu muszę się pochwalić...
Oprócz tego że udało mi się ukorzenić Magical ,to na dodatek już ma zawiązkę pączka.
Powiedzcie mi , czy zostawić go czy obciąć, aby bardziej roślina poszła siłą w korzenie?

Obrazek

Obrazek

Beatko i my pozwoliłyśmy sobie na lody włoskie...A sam spacer też zajął mi około 3 godzin, potem już zrobiło się zimno więc zbieraliśmy się do domu...
Jakoś u siebie nigdzie nie spotkałam się z tą rośliną. Myślę czy ona będzie pasować do pelargonii zwisających, nie zagłuszą jej?

Obrazek

Soniu właśnie że wenę miałam ,tylko z czasem gorzej. ;:131 Obowiązków tyle ,że na przyjemności mało co wolnego czasu zostaje...
A bardzo mnie denerwuje gdy robota mi się napiętrza i wszystko czeka a jednakowo ważne... ;:223 Nie wiadomo za co pierwsze się brać. Dziś gdy mam wolne i nadrobiłabym z pracą , to pogoda miesza mi szyki ;:134 . Ale żeby to padało to bym cicho siedziała...a nie, to tak straszy i co mam zamiar wyjść coś robić to muszę uciekać. Spadną trzy krople i znów cisza...
Tylko że zimno...

Mam kilka zdjęć zrobionych w niedzielę , wtedy jeszcze jako tako słonko się pokazywało... ;:3
Dziś już schowane za chmurami...

Obrazek

Małgosiu tyle się czasu znam z tą panią a dopiero teraz zgadałyśmy się o ogrodzie...
Ale lepiej późno niż wcale...
Dzwoneczki , no właśnie nie wiem. Myślę że to były z cebulek , bo tak ciasno siedziały w ziemi....Musiałam sprawdzić... ;:224
Piękne prawda?A jak jeszcze jest ich tak dużo to dopiero przyciąga uwagę... ;:333

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tulipany na tej rabacie już straciły swe spódnice , trzeba je przyciąć...

Obrazek

Altana czeka na zmianę image, miałam malować , tylko nie mam kiedy...
No i nie wiem czy na brąz czy na inny kolor...Może coś podpowiecie.... ;:173
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

O tak, taka masa dzwoneczków obłedna jest ;:215 Coraz ładniej się robi wokół altany ;:333 Domek bym pewnie zrobiła na taki kolor jak altana, ale to trudne raczej będzie? Brąz tez jest dobrą alternatywą, moim skromnym zdaniem :wink:
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu wiem jaka farba jest położona na altanie więc tylko kupić i malować... W czerwcu i lipcu będę miała wolne, zmieniam prace i odbieram w tym czasie nadgodziny, to może zabiorę się za to malowanie... ;:173
Troszkę popadało, ale to wszystko to bardzo mało jak na taką suszę jaka już się zrobiła. Mam nadzieję że w nocy coś mocniej poleje.... ;:151

Obrazek

Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Olu, miło Cię widzieć. I córcię też ;:196
Owadożerne kwiatki dość wymagające są chyba? Wyobraź sobie, że ściągnęłam myślami kolejny sukulent :D M mi przytaszczył drzewko szczęścia, dość spore, ale wyliniałe lekko z braku dobrej opieki. Podobno stało sobie w jakimś ciemnym i chłodnym magazynie. Mam nadzieję na pełną reanimację.
Domek bym pomalowała na brązowo, tak jak masz altankę. Fajny ten domek, już widzę jak go zmienisz na cacy :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”