Ogród Marii III część

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Marii III część

Post »

Dziękuje że tak szybko mi odpisałaś :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Marysiu nie trzeba specjalnej gałązki ;:185 ,żeby ją ukorzenić. Po prostu jak obcinasz przekwitnięte kwiaty to z pewnością z kawałkiem łodyżki .Kwiatek urywam, a łodyżkę ciach do ziemi kapelusz na głowę i masz gotowca .Spróbuj zobaczysz jaka to łatwizna .Oj cudne Trójlisty i cyklamen, czyli znów zaszalałaś ;:215 Mój jesienny cyklamen chyba odszedł, bo powinien mieć już kwiaty zawsze miał je w sierpniu ;:145 Miałam go 3 lata szkoda bo lubiłam podziwiać jego kwiatki
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Coraz ładniejszy ten twój ogród i jak czytam przybywa rarytasów. ;:333
Trójlisty u mnie na bank by nie rosły bo za kwaśną mam ziemię i za duży gąszcz roślin.
Fajną miałaś wycieczkę, mnie ujął widok rabaty przed brzozowym laskiem, no ale ja mam słabość do brzóz.
Zawsze marzył mi się taki lasek koło domu.
Róże o dziwo jak na ten rok trzymają się u Ciebie dość zdrowo. ;:333
Lilie masz cudowne. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Marysiu powtórzę, że ogród masz cudny i wyjątkowo zadbany. ;:180 Lilia z hortensją przepięknie wygląda, ;:oj muszę stworzyć taki duet. Hortensja na pniu ma już pękną koronę. ;:215 Mam na pniu Magical Monlight, jeszcze młodziutka, wichura złamała jeden pęd. ;:174 Róże to oddzielny temat, są wspaniałe, masz do nich rękę. ;:138 Wycieczka udana, jako rasowa ogrodniczka, miałaś piękny dzień w takim ogrodzie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Filemon24 nie ma za co cieszę się ,że mogłam Ci choć trochę pomóc.
Polecam Ci jeszcze taką różę jest zdrowa i kwitnie niesamowicie długo
Obrazek

Alu porównaj pełniki ;:173
Obrazek
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu dla Ciebie, to ciach i już zrobione . ;:306
może spróbuję i ciachnę jak przekwitnie ale ogólnie róża jest bardzo słaba .

Jadziu, wspomniałaś czy coś pomyliłam że, ta lilia ma wirusa, czy taki jej urok.

Obrazek
kogra pisze:Coraz ładniejszy ten twój ogród i jak czytam przybywa rarytasów. ;:333
Trójlisty u mnie na bank by nie rosły bo za kwaśną mam ziemię i za duży gąszcz roślin.
Fajną miałaś wycieczkę, mnie ujął widok rabaty przed brzozowym laskiem, no ale ja mam słabość do brzóz.
Zawsze marzył mi się taki lasek koło domu.
Róże o dziwo jak na ten rok trzymają się u Ciebie dość zdrowo. ;:333
Lilie masz cudowne. ;:215
Grażynko witam Cię serdecznie ;:168 z braku czasu jakoś nie mogę wszędzie bywać.
U mnie, też już jest ciasno, jak coś ciekawego dokupię,to muszę przesadzać kilka roślin.
Dzisiaj między deszczami wsadzałam irysy i cała rabata zmieniła wygląd. ;:306
Róże, zachowują się tak różnie jedne zdrowe inne chore ale ja tym wcale się nie stresuję.
Nie stosuję chemii i myślę ,że nie jest tak źle patrząc na ogrody które ją stosują .
Jednego mi tylko szkoda padły mi pomidory a było tyle owoców, po tych deszczach w gruncie nie miały szans.
Dzisiaj miałam wykopki i jestem bardzo miło zaskoczona ziemniaki obrodziły a w ich miejsce posiałam szpinak i rzodkiewkę.
Grażynko miałam się Ciebie zapytać znawcę liliowców, co znaczy "liliowce powtarzające" czyżby powtarzały kwitnienie.
A ponieważ latem nie miałam tyle czasu ,żeby pochwalić się liliowcami więc uczynię, to dla Ciebie ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie wiem czy, ten nie jest chory, czy to taka jego uroda
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Szkoda, że nie zapisywałam nazw ;:145
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wspaniałe Twojej liliowce Marysiu, szczególnie te dwa ostatnie mnie ujęły i Rock Solid! Cudne! ;:138
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale piękne zdjęcia Marysiu pokazałaś. Wyprawa udana! Najbardziej urzekł mnie szpaler hortensji, a dziś właśnie rozmyślałam o posadzeniu hortensji przed ogrodzeniem wzdłuż drogi. To byłby dopiero widok!!!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu jestem u Ciebie pierwszy raz, ale jestem oczarowana , cudowny ogród, wiele roślin sobie spisałam, zwiedzałaś też fantastyczny ogród, który oglądałam z otwartymi ustami, ale Twoje kamienne rzeźby - to jest to co Ci po prostu zazdroszczę ;:167 Są rewelacyjne!!!
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Witaj Marysiu.
Ogród znam z wcześniejszych wizyt. ;:108 Piękny i dojrzały. Lilie ,liliowce,róże, hortensje piękne. Figurki z bukszpanu ;:215 Ja też mam, ale tniemy je na kulki piętrowe. Ja bym tej kuli nie ruszała tylko puściła pęd na nową kulkę. Wycieczkę sobie super sprawiłaś .
A co do pełnika to myślę,że to ten sam. Kwiaty są podobne,ale odmianę można odróżnić po ich wysokości.Pełnik europejski jest wyższy a alpejski dużo niższy i ma większe kwiaty. Mój ma w środku pręciki jasnopomarańczowe. Termin ich kwitnienia to maj-lipiec. Czyli się spóźniły te parę dni. Mój rośnie na stanowisku słonecznym a cieniu nie kwitł. Miłej niedzieli. :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

;:138 dla liliowców.
Teoretycznie pisze się o powtarzaniu kwitnienia liliowców, ale jest ich na prawdę niewiele.
Do takich należy znana chyba wszystkim stara odmiana Stella de Oro.
Ale to wyjątek, który potwierdza regułę.
Te o których się pisze, że powtarzają kwitnienie robi to sporadycznie przy wyjątkowo długim i ciepłym sezonie, albo w donicach pod osłoną.
Raczej kwitnienie jest tylko jednorazowe i zgodne z genetyką.
Nad pomidorami w gruncie wystarczy zbudować tylko daszek a wtedy nie traci się owoców wraz z utratą liści zaatakowanych przez zarazę.
W przyszłym roku zbuduj nad nimi coś w rodzaju bramki piłkarskiej i wszystko będzie OK. :uszy
U mnie też brak chemii, nawet sztucznych nawozów a zbiory są całkiem dobre.
Dzięki za fotki. ;:168 :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Wszystkie liliowce masz śliczne, ale Rock Solid wyjątkowo piękny! ;:138
Piękną wycieczkę zrobiłaś sobie z przyjaciółmi, Marysiu ;:333 Widzę, że był kierunkowskaz do mnie na "Wichrowe" ;:306 , a Ty na kawkę nie zawitałaś ;:131
Ogród piękny, widać zorganizowany na wielkim terenie. Podoba mi się to, bo nasze ogródki to jednak inne klimaty. Na takich areałach można sobie pozwolić poszaleć z wielkimi kępami nasadzeń - takie coś mi się marzy. Już nawet myślę, czy nie wyeksmitować co niektóre rośliny i posadzić mniej gatunków, ale w jeszcze większych kępach. Już rok temu tak zrobiłam z jeżówkami, liatrami i marcinkami i podoba mi się to bardzo. Fakt, że musiałam się pozbyć wielu róż, żeby ustąpić miejsca bylinom (okrywowe róże zajmowały sporo miejsca i nie było widać bylin), ale dzięki temu zyskałam miejsce na bylinki, które bardzo lubię.
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cyma2704 pisze:Marysiu powtórzę, że ogród masz cudny i wyjątkowo zadbany. ;:180 Lilia z hortensją przepięknie wygląda, ;:oj muszę stworzyć taki duet. Hortensja na pniu ma już pękną koronę. ;:215 Mam na pniu Magical Monlight, jeszcze młodziutka, wichura złamała jeden pęd. ;:174 Róże to oddzielny temat, są wspaniałe, masz do nich rękę. ;:138 Wycieczka udana, jako rasowa ogrodniczka, miałaś piękny dzień w takim ogrodzie.
Soniu, bardzo dziękuję ale chyba jak większość i ja ciągle wyszukuję wad :;230
Hortensja na nodze pomimo mocnego przycięcia tak dużo przyrosła, że obawiam się czy wytrzyma ten uciążliwy deszcz i wiatr.
Dzisiaj, już jakby pogoda się poprawiała cały dzień nie padało :tan :tan
Róże, to tak różnie jedne kwitną a jedne stoją "golasy" trzeba, to tolerować ale jak zakwitną rozweselają serducha ;:108

Róża pnąca Clair Matin - mam dwie sztuki rosną w niewielkiej odległości i są tak samo traktowane
jedna kwitnie a druga zgubiła liście.

Obrazek
a róża Papageno na którą większość narzeka pięknie buduje przyrosty na drugie kwitnienie.

Obrazek

apus
liliowce rosną u mnie w lekkim półcieniu i kwitną bardzo długo .
Liliowiec przedostatni do młodziutka roślina mam jeszcze żółtego pająka, przesadzany w tym roku nie zakwitł.
Taki kwiat miał w zeszłym roku :tan -też młodziak.
Obrazek

kogra Grażynko dlaczego pytam, bo w ofertach ukazuje się opis ,że powtarza kwitnienie.
Ja, ostatnio 2 szt kupiłam ale nie zauważyłam, żeby powtarzały kwitnienie a może jeszcze, są za młode.
A liliowca Stella de Oro ja na przykład nie znałam dzisiaj, go zobaczyłam :;230
A z pomidorami, to już chyba dam sobie spokój bez szklarni. Noce u nas, są zimnie i wilgotne a to powoduje,
że w ciągu jednego dnia traci się cały dorobek, aż trudno to przeżyć, żeby się nie wnerwić. ;:223

Grażynko dla Ciebie piękny ale kapryśny kwiat różyczki Burgundy Ice
Obrazek

Biedronka641 bukszpany też przycinam w kule i kulki ten jeszcze musi być przycięty.
A pełnik jakoś nie pokazał mi środka jak jeszcze kwitnie, to jutro spojrzę.
Ogromnie mnie ucieszył ,że zakwitł chyba się przestraszył, bo miałam go eksmitować.
Rośnie już trzy lata i zawsze były tylko liście, aż tu taka niespodzianka .

Obrazek
a teraz zakwitł taki kwiatek
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Nie wiem dlaczego jeszcze nie kwitną moje zawilce japońskie widzę tam tylko parę listków a koleżanka wciąż wyrywa, a one wciąż powstają jak feniks z popiołów i nie umie sie ich pozbyć.U mnie nie mają zamiaru sie rozmnażać ;:222 Marysiu i u mnie była dzisiaj ładna pogoda wreszcie.Czy na ostatniej fotce to Belamcanda
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Marysiu i ja mam taką lilię i też się zastanawiałam czy ona chora czy jeszcze się nie rozwineła ;:167
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”