Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Post »

Marysi! Pomyśl ile zdrowych serduszek. ;:167
Warto sadzić coś nowego. Bardzo chętnie przyjmę odrobinkę nasionek żółtych pomidorków, tyle że jednak chciałabym jednak jakoś się odwdzięczyć.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu

Dziękuję Ci za odpowiedź . ;:180
Już wiem , co mam dalej robić z karczochami , tak dopołowy maja . :D

Oczywiście , jeśli nasuną mi się jeszcze jakieś pytania , to poproszę Cię o poradę . ;:196
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu, zapomniałam ;:124 wczoraj przekazać pogłaski i pozdrowienia dla Twoich kotów z okazji ich święta - to przekazuję dzisiaj! :)
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Marysiu, w sklepie byłam, karczochy kupiłam i zaraz będę siała, mam jeszcze bób i oberżynę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p
Od: 26 gru 2015, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Od przeglądania Twoich wątków już w oczach mam mgłę,byłam w kurniku podebrałam trochę jajeczek uwielbiam te swojskie.
Wcale nie widać aby Twój ogród był wąski,przy takim licznym nasadzeniu i bagatej roślinności szeroka wstążka ginie.
Podoba mi się klimat jaki masz w ogrodzie jak dla mnie sielsko i anielsko.

Marysiu pytałam o różę Comte de Chambord,czy jej liście są matowe i czy powtarza kwitnienie.
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedz o karczochu ,jeszcze spytam ile miejsca trzeba przeznaczyć załóżmy na 1 krzaczek.
Może masz zdjęcia rosnących karczochów .

Wczoraj był Międzynarodowy Dzień Kota chyba pupilką myszki podrzuciłaś ;:108

Pozdrawiam. ;:167
Ela
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27

Post »

Taki długi wąski ogród, podzielony żywopłotami, może być ciekawy, różne odsłony..., zaskakujące miejsca i widoki... Mam taki, hehe, w planach, też długi ale na razie to tylko łąka :)
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Marysiu wczoraj pisałam tu posta, a dzisiaj go nie ma. :wink: Pewnie wysłałam w kosmos.
Mam pytanko na temat oliwnika. Czy Ty swojego przycinasz? Jest taki ładny i gęsty, a mój jakiś taki rachityczny. Coś mi się zdaje, że ma za sucho, albo tęskni za parą. :) :wink:
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Renatko nie myślmy teraz o rewanżu ważne żeby tacie posmakowały odmiany, a przede wszystkim ładnie zaowocowały ;:215 Na pewno jeszcze będzie okazja do niejednej wymiany ;:168

Beatko bardzo proszę i jestem do usług ;:180

Dario dziękuję ! koteczki cały czas domagają się pieszczot :D odwdzięczam się tym samym dla Twoich pupili ;:168

Danusiu ja muszę posiać oberżynę ale nie wiem czy już siać?

Elu bardzo dziękuję za miłe słowa pod adresem ogrodu, że jest wąski świadczy o tym brak zdjęć tzw szerszego planu, są jedynie ścieżki przez środek :D
Znalazłam dla Ciebie takie ujęcie grządki i może Ci to coś pomoże w planowaniu swojej. To jest grządka wzniesiona nazwana przeze mnie grobkiem :lol:

Obrazek

Obrazek

Tu było kilka roślin.

A tu masz różę i widoczne liście. Takie są!

Obrazek

Nie było myszek i właściwie nie było specjalnego traktowania, bo one mają codziennie dzień kota ;:306

Asiu życzę powodzenia ;:333 ja pozostanę przy tej formie, bo za dużo miejsca zabrałyby mi te żywe płotki ;:306

Ewuniu oj bywa! samej mi się to nie raz zdarzyło ;:196 Oliwnik jest stary ma taki pokraczny pień i rozrasta się we wszystkie strony więc tnę go bez zastanowienia ;:306 I pewnie też chciałby mieć partnera, a ma ale innej nacji ;:306
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu, pytałaś o oberżynę, ja właśnie dziś posiałam.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Danusiu bakłażany są ciepłolubne , bardzo ciepłolubne więc właściwie powinno być w okolicy 20 st do wysadzenia ich. Czyli 3,5 miesiąca w domu...no 3 bo w połowie maja mogą iść do tunelu. Z kolei od kwitnienia do dojrzałości owocu 65-70 dni, no to dużo :wink: Jednego roku miałam zatrzęsienie bakłażanów w tunelu, na drugi rok miała rośliny ogromne a owoców wcale. Radochę miały tylko stonki które uwielbiają liście.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,pięknie ci rosną roślinki ,ja też już coś dzisiaj wysiałam ,a kiedyś jakąś trawkę i dzisiaj już kiełkuje ,więc to jest wielki sukces,kawałek lata pokazałaś i zaraz mi lepiej ,tak ślicznie wyglądają kwitnące rośliny,pogoda u mnie też beznadziejna ,pochmurno i ciągle mży ,przytłaczająca ta zima nie zima ,pozdrawiam i dobrej nocki ;:196
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu dobrze liczysz, ale nie wiem jak długo bakłażany będą kiełkowały. Jedne siedzą na waciku już kilka dni, są spuchnięte, ale kiełków jeszcze nie ma. Zanim podrosną minie trochę czasu, dzień będzie już dłuższy. Moja szklarnia jest malutka, ale dzięki temu bardzo szybko się nagrzewa od słońca. Do połowy maja bakłażany będę trzymała w szklarni. Potem wysadzę na rabaty. Bakłażany są ciepłolubne ale lepiej owocują w gruncie, chyba że lato będzie bardzo mokre, to zaczną się problemy. Może dwa wysadzę do dużych donic, jeszcze mam czas to pomyślę jak to rozwiązać. Na pewno posadzę w różnych miejscach. W ogrodzie nie mam co robić to chociaż w doniczkach pogrzebię.
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p
Od: 26 gru 2015, o 16:20

Post »

No i chyba zagoszczą u mnie karczochy miejsce się znajdzie gdzieś upchnę.
Pytałam o tą różę ponieważ mam bardzo podobną właściwie pozostałość po róży szczepionej na pniu,szczepienie padło mimo zabezpieczenia
z ciekawości zostawiłam podkładkę a jak zakwitła żal było wyrzucać i tak pozostała a pachnie niesamowicie.
Idę poszukać karczochy,posieję w tym roku na próbę a potem zobaczę czy u mnie zagoszczą na dłużej.
Wielkie dzięki za fotki ;:196

Pozdrawiam.
Ela
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Martusiu powoli ograniczam wysiewy bo miejsce się kurczy a będzie potrzebne do pikowania pomidorów i papryk ;:oj Kwiatki traktuję po macoszemu i dopiero pikuję w kwietniu w tunelu...no nie da się wszystkiego, no chyba że się ma szklarnię ;:306 U mnie też pogoda barowa ale to dobrze bo próbuje wyleczyć katar i zostało mi jeszcze 3 dni do siedmiu ;:306 Pozdrawiam i ściskam ;:196

Danusiu z przerażeniem patrzę na ilość wysianych pojemniczków w których zaraz będzie ciasno, ale po chwili tracę rozsądek i znowu coś posieję ;:306 Gdyby za oknem była ciężka zima jak bywało w lutym chyba nie siałabym tyle, a tu przedwiośnie i rośliny pchają się nagminnie :D No właśnie w roku kiedy nie miałam owoców bakłażana zakupiłam dobroczynka gruszowego przeciwko przędziorkowi i chyba ten co zapylał bakłażana też został unicestwiony, bo jak to wytłumaczyć, skoro raz było zatrzęsienie owoców a drugi raz nie. Zmieniło się tylko to jedno ;:222 Na pewno posadzona w gruncie ma naturalnych zapylających i lepiej owocuje. Ktoś opisywał swoją uprawę w gruncie i zrobił osłonę tylko od strony wiatrów ;:215
Ja też posadzę w tym roku w gruncie i może jedną czy dwie rośliny w tunelu :uszy

Elu jeżeli to jest podobna róża to zostaw, bo jest piękna i rzeczywiście cudownie pachnie. Można z niej również robić różne przetwory ;:215 Na ogół podkładki są z dzikiej róży też pięknej ale ekspansywnej :) Siej karczocha a jak już wszyscy posmakują tego zdrowego warzywa to będę propagować szparag!~
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

;:196 U mnie Szparagi znalazły amatorów... nornice. Nawet nie miałam okazji posmakować! Może jeszcze kiedyś zacznę uprawę. ;:333
Sezon zaczęłam od trucia, ale muszę to kontynuować, bo mając tyle szkodników inaczej się nie da. Przez wiele lat unikałam chemii, a teraz ma efekty :;230
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”