Pomidory pod folią cz. 3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 3

Post »

Stupice to bardzo wdzięczny pomidorek, ja w ubiegłym sezonie wysiałam je bardzo wcześnie i wysadzałam już duże dwupędowe sadzonki, owocki miałam już w czerwcu, uważam, ze powinno się znaleść miejsce na jedną, dwie sadzonki, zanim zaczną się te smaczniejsze. :D
W tym roku zamieniłam je na Matinę, podobno jeszcze wcześniejsza, też ziemniaczane liście, niestety, za późno dostałam nasionka, wysiewałam po piętnastym marca.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

Stupice to wysoko i ciągle rosnący pomidor, owocuje aż do mrozów z wilków wyrastających od dołu ;:333
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Seba ;:333 . U mnie sadzone najwcześniej też na takim etapie:). W oczach widać, jak rosną.
A Stupice też przerabiałam i mi nie podszedł, wyleciał na stałe, nawet jako super wczesny.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja dotąd, nie trafiłam na dobry wczesny pomidor, w smaku są przyzwoite, a że na bezrybiu i rak ryba, to zawsze jakiś wczesny mam, na przemian Stupice, Bloody Butcher czy Matina.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Beatko. Posmakuj mojego Vp-1 czy 2, a innego nie będziesz chciała jeść. Takie zdanie mają moi klienci.
Obrazek
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Meteser, ja miałam pokrzywę zeszłym roku w tunelu. Wyrzuciłam ją później. Po podlaniu musiałam ją wzruszać, bo pleśniała. Wszelkie robactwo pod nią się kryło. To już słomę lepiej pociąć. Nie za grubo. I z pewnego źródła.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Ludwiku za podpowiedź ;:196 , jakoś nigdy nie zainteresowałam się nimi, mimo że nazwy nie są mi obce. Spróbuję w przyszłym sezonie poszukać nasion.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, ja posadziłam do tunelu VP 1 F1 Pink King, ale na razie nie wyróżnia się wczesnością, z malinowych wysadzonych w tym samym terminie kwitnie mi Coure di Bue, Berner Rosen, Sandul Moldovan, Pudovic, a temu się nie spieszy. :wink:
Mam nadzieję, że nadrobi, bo kupiłam go ze względu na wczesne owocowanie.

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

GRANIA pisze:Meteser, ja miałam pokrzywę zeszłym roku w tunelu. Wyrzuciłam ją później. Po podlaniu musiałam ją wzruszać, bo pleśniała. Wszelkie robactwo pod nią się kryło. To już słomę lepiej pociąć. Nie za grubo. I z pewnego źródła.
Jakie robactwo i czemu pleśnienie przeszkadza?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A wiesz Irenko, że u mnie też jakoś dziwnie kwitną te, które nie są wczesnymi. Ale pozostałe mają już tak nabrzmiałe pąki, że lada moment zaczną. Tylko te zimne noce mnie martwią, już drugą noc grzeję w foliaku. A prognoza pogody dla mojego miasta nie napawa optymizmem, nad ranem ma być 3,2 stopnia, następne noce niewiele cieplejsze.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja nie mam możliwości dogrzać jakimś grzejnikiem, dziś po raz pierwszy zapaliłam znicze w tunelu, teraz mam niezłego stracha, że to się sfajczy, temperatury nocą mamy podobne, w dodatku moja działka leży w dolinie, sądzę że takie temperatury mogą nas prześladować aż do pełni.
Mam zapasowe sadzonki, ale wiadomo, do wsadzenia daje się te najładniejsze.

Pozdrawiam Irena
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2015, o 13:22

Post »

U mnie zapowiadają przy gruncie nawet -3oC, profilaktycznie pomidory przykryte agrowłókniną i zapaliłem 1 znicza. Niestety długi przedłużacz pożyczyłem i nie mam jak wstawić termowentylatora. Oby nie było aż tak zimno, całą resztę rozsady przetransportowałem do gospodarczego. Sprawdźcie pogodę u siebie.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko
Doskonale rozumiem co znaczy w dolinie, też to mam. Podmuch lodowatego wiatru potrafi wszystko zniweczyć w ciągu godziny, mimo grzejnika. Już raz tak miałam, oberwały sadzonki przy ścianach i wejściu. Zniczami też dogrzewałam w zeszłym roku i było dobrze, a pamiętam, że też były duże, nocne spadki temperatur aż do czerwca.
Nie wiem z jakiej strony korzystasz, ja z tej ( między innymi) http://pl.sat24.com/pl/forecast/h/4842262/ , zobacz, następne noce też nie lepsze, mało tego, znalazłam na innej stronie informacje o podobnym ochłodzeniu w przyszłym tygodniu.
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

whitedame pisze:A wiesz Irenko, że u mnie też jakoś dziwnie kwitną te, które nie są wczesnymi. Ale pozostałe mają już tak nabrzmiałe pąki, że lada moment zaczną. Tylko te zimne noce mnie martwią, już drugą noc grzeję w foliaku. A prognoza pogody dla mojego miasta nie napawa optymizmem, nad ranem ma być 3,2 stopnia, następne noce niewiele cieplejsze.
U mnie jedyne, które zaczynają kwitnąć, to Beta, na razie jeszcze w domu.

Obrazek
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, też korzystam z tej strony, a także z Interii, te wydają mi się najbardziej prawdopodobne, mnie lokalizacja na działce wykazuje cztery stopnie, ale poprzednim razem też tak było, pomidory co prawda w tunelu nie zmarzły, były przykryte butelkami 5l PET i agro, ale już różniste rozsady kwiatków, przetrzymywane w tunelu, zmarzły.

Pozdrawiam Irena
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”