Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.5

Post »

Dodam informacje z naszego, europejskiego podwórka.

Mistrzostwa Europy, corocznie odbywające się w ogrodach barokowego zamku w Ludwigsburgu w Niemczech, wygrał rekordzista wszechczasów (rekord z zeszłego roku) Szwajcar Beni Meier wynikiem 856 kilogramów. Drugie miejsce zajęła dynia Belga Mathiasa Willemijnsa - 846 kilogramów, a trzecie Włocha Stefano Cutrupi - 844,5 kilograma.
W konkursie wzięli udział plantatorzy dyń z Belgii, Włoszech, Holandii, Szwajcarii i Niemczech.

Mam nadzieję, że Polacy dołączą do tej rywalizacji i pojawia się w tym najważniejszym w Europie konkursie. :)

Pozdrawiam
Adam
Beata__
50p
50p
Od: 15 sty 2015, o 21:00

Post »

BobejGS pisze:Chyba jednak faktycznie coś nie tak albo ta taczka jest dużo mniejsza niż na zdjęciu. :D

Tak porównując zdjęcia, to na jednych z wstawionych przeze mnie zdjęć, jest dynia podpisana Kamil W i ona porównując Twoje zdjęcie, to wygląda na 3/4 Twojej dyni, a miała 45kg. Reasumując jeśli 3/4 Twojej to 45, to Twoja około 60kg. :D
Miód na serce :D
Awatar użytkownika
mdabr
200p
200p
Od: 12 paź 2014, o 17:06
Kontakt:

Post »

pull pisze:Największą dynię w tym roku wyhodowano w Kalifornii (mimo suszy) - 893 kg.
Tegoroczny rekord Polski to 648 kg.
Światowy rekord wszech czasów - 1025 kg. (2014).

W przyszłym roku biorę się do roboty.
Rekord z zeszłego roku to 1054kg (2323.7 Meier 2014) - rok wcześniej była nawet cięższa tyle, że chyba pękła.
W tegorocznej tabeli (na bigpumpking.com) jest co najmniej 10 dyń cięższych niż 893kg - na pierwszym miejscu, przynajmniej na dziś, jest dynia o wadze około 1011kg (2,230.50 Wallace).
Pozdrawiam, Mateusz
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Dokładnie. W tamtym sezonie Beni Meyer trzy razy pobijał rekord świata. Dwa lata temu faktycznie miał jeszcze większą ale pękła i została uznana jako DMG, czyli została odrzucona z oficjalnej klasyfikacji. Taki to mamy srogi regulamin.

Wallace faktycznie w tym roku zaszalał z wynikiem i dawny król znów pokazał, że jeszcze ostatniego słowa nie powiedział. :) Jednak nie jest on nowym rekordem świata, a nowym rekordem Ameryki północnej.

W tym roku padło sporo rekordów. Nowy rekord Ameryki północnej, nowy rekord Polski, nowy rekord Włoch i nie pamiętam jaki jeszcze, :)

Świetnie że wyniki w Polsce też są coraz lepsze i nie jest to wynik jednej osoby ale coraz więcej osówlb ustala swoje prywatne rekordy.

No i oczywiście wielkie brawa dla Dominika za kolejny rekord Polski. No i za podniesienie poprzeczki do 700kg jako założenie na kolejny sezon. ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
mati25
100p
100p
Od: 13 lip 2014, o 13:02

Post »

Mój sezon z dyniami uważam za zakończony z osobistym pierwszym rekordem 132,5 kg ;:333 Została zerwana w dniu 95 według pomiaru OTT 127kg.
Teraz zamierzam powoli przygotowywać grunt na kolejny sezon.
Kilka zdjęć mojej dyni z nasion od Bobej. Podziękowania dla Bobej za nasiona.:-)
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Pozdrawiam Mateusz
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Od: 27 mar 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Mati25 bardzo ładna dynia i oczywiście wynik zapraszam do obejrzenia moich. Będziesz wysyłał nasiona na AWN?
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mateusz piękna dynia i świetny wynik. ;:215 Za nasionka nie ma co dziękować oczywiście, tylko się cieszyć z wyniku i myśleć o kolejnym sezonie. Mam nadzieje, że uzyskany wynik dodatkowo Cię zmotywuje na kolejny sezon.

Ogólnie cieszy mnie wzrastająca ilość osób uprawiających giganty. Mam nadzieje, że z roku na rok będzie nas coraz więcej, a uprawiający giganty kolejny sezon, będą osiągać coraz lepsze prywatne rekordy. ;:333

No i mam nadzieje, że sukcesywnie zacznie wzrastać ilość osób na konkursach dyniowych, bo to jest taka wisienka na torcie całej uprawy. Oficjalne zważenie dyni, spotkanie z innymi hodowcami i pamiątkowy dyplom.
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

Mateusz, kot, jak kameleon, upodobnił się do dyni. Ładny okaz. Po wycięciu został mały żal ? Bo ja tak miałem. Szkoda, że nie ma odmiany zimowej, bo czegoś brakuje :D
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Adam, zimą to sie planuje kolejny sezon. :wink: Jest wiele rzeczy do przemyśleń, począwszy od wyboru nasion, przez wyeliminowanie błędów uprawy z zakończonego sezonu, po ustalenie planu działania na sezon kolejny. :D

A już jesienią należy również zacząć przygotowanie poletka pod dynie. ;:333
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Od: 27 mar 2013, o 11:33
Kontakt:

Post »

Błażej a propo przygotowania poletka pod dynie to proszę podać jakiś mini poradnik "jak przygotować podłoże pod uprawę giganta" na pewno będzie to bardzo pomocne dla mnie i innych początkujących hodowców. :wit Z góry dzięki :D
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To jest nawet dla mnie kwesta ciekawa. Sam do końca nie wiem lub nie mam możliwości niektórych rzeczy zrobić. Jak ktoś zna jakiś gotowy poradnik, to chętnie przeczytam. :D

To jest kwestia indywidualna i jeden ma dostęp do tego, inny do tamtego. :) Ja tam nie zamierzam dyktować komuś w tym wypadku, bo sam na razie szukam jakiegoś optimum. :D
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziś rozkroiłem dynie. :) Była prawie pełna w środku, co tłumaczy jej sporą wage na plus. No i kokejne miłe zaskoczenie, to fakt że pierwszy raz mam białe nasiona, a nie brązowe. :)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Irek6820
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 08:45

Post »

Mam plan aby przekopać środek trawnika wybrać darń i wzbogacić przekopany skrawek kurzeńcem ? Według moich założeń dynia miała by dużo miejsca i mógł bym ją formować w kształcie choinki dodam iż środek tego trawnika jest najbardziej nasłonecznionym miejscem w całym ogrodzie :D Myślicie że mój plan wypali ? ;:218
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Pomysł nie jest zły, ale.

Kurzeniec to dasz na wiosnę, teraz się nie daje. Natomiast skop sobie ten trawnik w taki sposób, że trawą położ na ziemi. Czyli odcinasz łopatą skibę i wywracasz ją. I to sobie zrób na takiej powierzchni jak Ci pasuje. Do wiosny odwrócona trawa troszkę się przetrawi i będzie dobra próchnica. Jak będziesz sadzić dynię, to wtedy w tym wykopiesz dołek, zaprawisz kurzeńcem, zasypiesz próchniczką i dopiero dynia. Nim korzonki dyni dojdą do kurzeńca to amoniak już wywietrzeje.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Irek6820
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 08:45

Post »

Tak też zrobię :wit