Ogród zielonej III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej III

Post »

Witaj Soniu,ogród z trawami cudowny ,te falowane przez wiatr mają tyle uroku w sobie,można stać i patrzyć ,muszę powiedzieć ,że u mnie zaczęło padać to cud jakiś ,tylko ,żeby nie skończyło się na pół godzinie ,ogólnie ogród biedny bardzo przy tej suszy ,a przecież ciągle podlewam nawet dzisiaj ,bo zauważyłam,że już róże zwisały,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podziwiam hortensję!
Kiedy moje biedaki ukorzenione z patyczków takie urosną?
Pierwszy raz ukorzeniałam.
Specialnie mam doniczki poustawiane blisko ławeczki ,żeby patrzeć jak rosną :heja
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Dzięki twojemu ogrodowi tak się zakochałam w trawach w dodatku u ciebie pięknie rosną, takiego pięknego miskanta sama wyhodowałaś ;:oj mam nadzieje że mnie poczęstujesz nasionkami też lubię sama hodować roślinki
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu ja nie mam całkowicie trawiastej rabaty. Są posadzone w różnych miejscach i towarzyszą bylinom. Trawy ruszają późno i dopiero w końcu czerwca, lipcu, są ładne. Skoro hortensje ci się podobają, to dla ciebie Magical Moonlight z tegorocznego patyczka. Ukorzeniła mi Ewa Mewa. ;:180

Obrazek

Obrazek

Wandziu ten wysoki miskant ma cztery lata, tyle co ogród. Przyrasta szybko, już trzy osoby zostały nim obdarowane. ;:215 Większość traw siałam z podarowanych nasion. Tylko ostnice i rozplenice z własnych. W tym roku wysieję wszystkie z których uda mi się zebrać nasiona. Turzyca Buchanana nie zakwita w naszym klimacie.

Obrazek

Paulinko trawy generalnie szybko przyrastają. Tylko na ciężkich glebach gorzej sobie radzą. Szybko doczekasz się ładnej kępy miskanta. Jeśli trawa od mamy ma różowe kłosy, to chyba pampasowa. Niestety rzadko udaje się jej przezimować u nas. ;:174 Lawendę przytnij wiosną na jeżyka, zostawiając co najmniej 3-5 cm zielonego, z pewnością zakwitnie. Jeżówka Green Jewel z turzycą włosistą.

Obrazek

Martuś dzięki, ;:196 trawy pięknie wyglądają, brakuje mi jednak kolorów przy nich. Za kilka dni przy wysokich miskantach będą kwitły róże. Posadziłam tam trzy, a jeszcze dwie w planach. Mam nadzieję, że w przyszłym roku będą kwitnąć na tle traw. ;:65 Ola dmuchała solidnie, ;:180 trochę popadało w nocy. Ziemia nie przemoczona głęboko, ale rośliny inaczej wyglądają, a świeżo posadzonych nie musiałam dziś podlewać. Przesadzałam na skarpę przetacznika siwego. Zanim posadziłam ostatni, to w pierwszych już nornica pracowała, bo miała spulchnioną glebę. Dziś M częstował nornice karbidem. Poletko przetacznika siwego.

Obrazek

Beatko jak wsadzisz hortensje do gleby, to szybko się ukorzenią i będą lepiej kwitnąć. Moje tegoroczne, ukorzenione z patyków, już rosną w gruncie. Nawet młodziutką ogrodową posadziłam na rabacie, najwyżej będę opatulać zimą i wiosną. Bardzo źle rosła w donicy, a w gruncie zdecydowanie zaczęła wypuszczać nowe pędy. ;:215 Czteroletnia Pink Diamond brzydko się w tym roku przebarwia, a wiosną przytnę pewnie radykalnie, bo jest stanowczo za szeroka.

Obrazek

Anitko trawy są mało wymagające. Podsadzone bylinami, mogą zdobić ogród już od czerwca. Turzyce zimozielone, są ładne cały rok, a inne wyschnięte i zimą oszronione też są ciekawe. Trzeba tylko mieć plan na rabatę, żeby nieustannie ich nie przesadzać. Mnie się ciągle zmieniają koncepcje. :;230 Tylko dwa lata niektóre rosną na jednym miejscu. W przyszłym roku znowu kilka zmieni miejsce, bo likwiduję większość warzywnika i powstaje tam nowa rabata. Niektóre nasiona traw już zebrane. :) Dla ciebie niebieskości, rozwar i szałwia omączona.

Obrazek

Obrazek

Dziś po deszczu udało mi się posadzić kilka truskawek w nowym miejscu, do dołka jednak konieczne było wlewanie wody. Posiałam też gorczycę w warzywniku. Może jeszcze przed zimą się zazieleni. Zrobiłam eksperyment z Red Baronem. Wykopałam trochę i posadziłam na rabacie pod oknami. Może zdąży się ukorzenić i przeżyje zimę. ;:218 Wykopałam resztę lilii i też powędrowały na nową rabatę po zlikwidowanym poletku truskawek. M walczył karbidem z nornicami. Szykuje też towarzystwo dla stalowych ślimaków, może przed zimą zdąży. ;:306 Denerwują mnie linie kroplujące na każdym zdjęciu, ale ciągłe przeróbki na rabatach nie pozwalają ich ukryć. Kilka przysypanych korą też już jest na wierzchu, bo nornice podnoszą ziemię, a ja przydeptując ją wypycham przewody na wierzch. ;:223

Zostawiłam kilka kleome na nasiona, a one nadal kwitną. Mają około 180 cm i trochę się pochylają.

Obrazek

Obrazek

Zimowity się pokazują.

Obrazek

Hot Papaja zamierza nadal kwitnąć.

Obrazek

Posadzona niedawno mała Meringe pokazała kwiaty.

Obrazek

Cisy mnie niepokoją, bo są obsypane czerwonymi koralikami, dlaczego tak się chcą rozmnażać. :?:

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu cieszę się że dobrze dmuchałam. U mnie też w nocy porządnie polało, widocznie tak dużo, że jeszcze dla ciebie starczyło. ;:138
Ta Magical z patyczka taka mała a już tak zakwitła? Tobie to się darzą te hortensje.A co zrobiłaś z eksperymentem doniczkowym? Wsadziłaś jak mówiłaś do dużej doniczki? Moje jeszcze na krzaczku....
Ciekawe czy coś tam puściły.....
A tak ogólnie rzecz biorąc to nie mogę do ciebie zaglądać bo jestem zaraz chora.....
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu Ewunia mi przysłała ukorzeniony patyczek. Ze dwa miesiące potrzymałam w doniczce, a w czerwcu wsadziłam na rabatę. W tej chwili ma 50 cm wysokości i jest zapleciona z trzech pędów na jeden pień. Miałam obciąć kwiaty, ale strasznie mi ich było szkoda, cieszę się więc nimi. :tan Ukorzeniona sposobem Mewy długa gałązka Pinki Vinki, już jest w dużej donicy. Zostawiłam tylko kilka liści, żeby miała czym asymilować i na razie nic się nie dzieje. Nie wystawiałam jej na pole, tylko rośnie przy oknie w garażu. Bałam się, że upały i bezpośrednie słońce może jej zaszkodzić. Wiosną zobaczymy, czy warto było eksperymentować. ;:218
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu popadało i praca w ogrodzie ruszyła. ;:108 U mnie też padało i coś w końcu można było zrobić w ogrodzie. Teraz
sobie użyjemy grzebiąc w ogrodzie ;:108 Tak długo na to czekałam. I ja zaczynam poważnie myśleć nad stworzeniem rabatki trawiastej.Jak patrze na te Twoje to żałuje ,że ich tak mało zaprosiłam do ogrodu. Tylko gdzie i z czym je posadzę to przemyślenia na długie zimowe wieczory. :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Soniu :wit
cudne hortensje :D
O tak , jak moja Turzyca Buchanana,Hm, nawet nie wiedziałam,że one gdzieś kwitną :oops: Ale i bez tego sa ładne.
Masz ja długo.dobrze zimuje ???
jeżówki przepiękne :wink:
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, a może cis dojrzał do decyzji o rozmnażaniu :lol:
Moje cleome też się kładzie i mnie to już denerwuje, ale czekam na nasionka i udaję, że nie widzę tej prawie horyzontalnej pozycji. :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu praca w ogrodzie nas nastraja optymistycznie. :D Trawy dosadź w już istniejące rabaty. Zimą wymyślisz gdzie. ;:108

Aniu dzięki, ;:196 już chyba tylko ze dwie hortensje na pniu dosadzę. ;:131 Brązowa turzyca nie przeżywa u mnie zimy. Traktuję ją jak jednoroczną. W tym roku wykopię do donicy i przechowam z Rubrum w piwnicy. Wiosną się przekonamy, czy przeżyje. Odmianowe jeżówki mam pierwszy rok i jak przeżyją zimę będę mieć więcej. ;:108

Małgosiu cisy co roku miały nasiona, ale nie w takiej ilości. Gdzieś wyczytałam, że jak tak się wysilają, to mają niedobory nawozów i wody. ;:218 Ja część kleome już wyrzuciłam, bo M się denerwował, że musi je omijać idąc do garażu, zwisały na chodnik. Z drugiej strony jest rozłożysta Pinki Vinki, która też wystaje na chodnik. Niedługo musiałabym kładkę powyżej robić. ;:306
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Moje podarowane hortensje też już w gruncie, ale u nas chlodnawo i pada od czasu do czasu, a jak nie pada to głowe mam w chmurach i podlewam nawadnianiem kropelkowym 20h tak, że i sasiedzi są podlani ;:14 rachunku to ja nie chce widzieć.
Mnie w tym roku jeżówki już nie zachwycą, ale za rok na bank kilka dokupię, za to niespodziankę sprawiła mi Rudbekia, chyba przyleciała z wiatrem :)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Soniu Pink Diamont szeroka i wiele osób by taką chciało a Ty juz chcesz mniejszej ? Tak na poważnie to i ja zacznę mieć dylemat bo przy alejce zbyt szerokich nie mogą mieć i każdej wiosny tnę nisko.
Czemu myślisz , że Turzyca Buchanana nie kwitnie u nas ? Mam od kilku lat i zawsze sa nasiona wiec kiedyś tam musi kwitnąć :D
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

To u mnie ciągle leje przemoczyło ziemię że hoho przykre że u ciebie nadal brak konkretnej ulewy.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Popadało dość solidnie i u mnie ale dzisiaj zimno więc oczekujemy na ocieplenie...w domu! ;:131
Brązowe turzyce u mnie nigdy nie przemarzły a mam je od kilku lat . Dzielę je i mnożę i tak w kółko.Odmianowe jeżówki u mnie w tym roku zastrajkowały z kilkoma wyjątkami.Ciekawe czy to tylko tegoroczny kaprys ...okaże się... ;:oj
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Ale się uśmiałam. Ciągle mam przed oczami twoją rozrośniętą Hortensję i kładkę nad nią. Ciekawe by to było... ;:306
Pozwolisz że zapytam u ciebie....
Maryniu zabezpieczasz jakoś te brązowe trawy na zimę?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”