Ogród zielonej III
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród zielonej III
Witaj Soniu,ogród z trawami cudowny ,te falowane przez wiatr mają tyle uroku w sobie,można stać i patrzyć ,muszę powiedzieć ,że u mnie zaczęło padać to cud jakiś ,tylko ,żeby nie skończyło się na pół godzinie ,ogólnie ogród biedny bardzo przy tej suszy ,a przecież ciągle podlewam nawet dzisiaj ,bo zauważyłam,że już róże zwisały,pozdrawiam 

- juni
- Od: 17 wrz 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podziwiam hortensję!
Kiedy moje biedaki ukorzenione z patyczków takie urosną?
Pierwszy raz ukorzeniałam.
Specialnie mam doniczki poustawiane blisko ławeczki ,żeby patrzeć jak rosną
Kiedy moje biedaki ukorzenione z patyczków takie urosną?
Pierwszy raz ukorzeniałam.
Specialnie mam doniczki poustawiane blisko ławeczki ,żeby patrzeć jak rosną

-
- 1000p
- Od: 1 sie 2014, o 14:59
Dzięki twojemu ogrodowi tak się zakochałam w trawach w dodatku u ciebie pięknie rosną, takiego pięknego miskanta sama wyhodowałaś
mam nadzieje że mnie poczęstujesz nasionkami też lubię sama hodować roślinki

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Małgosiu ja nie mam całkowicie trawiastej rabaty. Są posadzone w różnych miejscach i towarzyszą bylinom. Trawy ruszają późno i dopiero w końcu czerwca, lipcu, są ładne. Skoro hortensje ci się podobają, to dla ciebie Magical Moonlight z tegorocznego patyczka. Ukorzeniła mi Ewa Mewa.

Wandziu ten wysoki miskant ma cztery lata, tyle co ogród. Przyrasta szybko, już trzy osoby zostały nim obdarowane.
Większość traw siałam z podarowanych nasion. Tylko ostnice i rozplenice z własnych. W tym roku wysieję wszystkie z których uda mi się zebrać nasiona. Turzyca Buchanana nie zakwita w naszym klimacie.

Paulinko trawy generalnie szybko przyrastają. Tylko na ciężkich glebach gorzej sobie radzą. Szybko doczekasz się ładnej kępy miskanta. Jeśli trawa od mamy ma różowe kłosy, to chyba pampasowa. Niestety rzadko udaje się jej przezimować u nas.
Lawendę przytnij wiosną na jeżyka, zostawiając co najmniej 3-5 cm zielonego, z pewnością zakwitnie. Jeżówka Green Jewel z turzycą włosistą.

Martuś dzięki,
trawy pięknie wyglądają, brakuje mi jednak kolorów przy nich. Za kilka dni przy wysokich miskantach będą kwitły róże. Posadziłam tam trzy, a jeszcze dwie w planach. Mam nadzieję, że w przyszłym roku będą kwitnąć na tle traw.
Ola dmuchała solidnie,
trochę popadało w nocy. Ziemia nie przemoczona głęboko, ale rośliny inaczej wyglądają, a świeżo posadzonych nie musiałam dziś podlewać. Przesadzałam na skarpę przetacznika siwego. Zanim posadziłam ostatni, to w pierwszych już nornica pracowała, bo miała spulchnioną glebę. Dziś M częstował nornice karbidem. Poletko przetacznika siwego.

Beatko jak wsadzisz hortensje do gleby, to szybko się ukorzenią i będą lepiej kwitnąć. Moje tegoroczne, ukorzenione z patyków, już rosną w gruncie. Nawet młodziutką ogrodową posadziłam na rabacie, najwyżej będę opatulać zimą i wiosną. Bardzo źle rosła w donicy, a w gruncie zdecydowanie zaczęła wypuszczać nowe pędy.
Czteroletnia Pink Diamond brzydko się w tym roku przebarwia, a wiosną przytnę pewnie radykalnie, bo jest stanowczo za szeroka.

Anitko trawy są mało wymagające. Podsadzone bylinami, mogą zdobić ogród już od czerwca. Turzyce zimozielone, są ładne cały rok, a inne wyschnięte i zimą oszronione też są ciekawe. Trzeba tylko mieć plan na rabatę, żeby nieustannie ich nie przesadzać. Mnie się ciągle zmieniają koncepcje.
Tylko dwa lata niektóre rosną na jednym miejscu. W przyszłym roku znowu kilka zmieni miejsce, bo likwiduję większość warzywnika i powstaje tam nowa rabata. Niektóre nasiona traw już zebrane.
Dla ciebie niebieskości, rozwar i szałwia omączona.

Dziś po deszczu udało mi się posadzić kilka truskawek w nowym miejscu, do dołka jednak konieczne było wlewanie wody. Posiałam też gorczycę w warzywniku. Może jeszcze przed zimą się zazieleni. Zrobiłam eksperyment z Red Baronem. Wykopałam trochę i posadziłam na rabacie pod oknami. Może zdąży się ukorzenić i przeżyje zimę.
Wykopałam resztę lilii i też powędrowały na nową rabatę po zlikwidowanym poletku truskawek. M walczył karbidem z nornicami. Szykuje też towarzystwo dla stalowych ślimaków, może przed zimą zdąży.
Denerwują mnie linie kroplujące na każdym zdjęciu, ale ciągłe przeróbki na rabatach nie pozwalają ich ukryć. Kilka przysypanych korą też już jest na wierzchu, bo nornice podnoszą ziemię, a ja przydeptując ją wypycham przewody na wierzch.
Zostawiłam kilka kleome na nasiona, a one nadal kwitną. Mają około 180 cm i trochę się pochylają.

Zimowity się pokazują.

Hot Papaja zamierza nadal kwitnąć.

Posadzona niedawno mała Meringe pokazała kwiaty.

Cisy mnie niepokoją, bo są obsypane czerwonymi koralikami, dlaczego tak się chcą rozmnażać.

Wandziu ten wysoki miskant ma cztery lata, tyle co ogród. Przyrasta szybko, już trzy osoby zostały nim obdarowane.

Paulinko trawy generalnie szybko przyrastają. Tylko na ciężkich glebach gorzej sobie radzą. Szybko doczekasz się ładnej kępy miskanta. Jeśli trawa od mamy ma różowe kłosy, to chyba pampasowa. Niestety rzadko udaje się jej przezimować u nas.

Martuś dzięki,

Beatko jak wsadzisz hortensje do gleby, to szybko się ukorzenią i będą lepiej kwitnąć. Moje tegoroczne, ukorzenione z patyków, już rosną w gruncie. Nawet młodziutką ogrodową posadziłam na rabacie, najwyżej będę opatulać zimą i wiosną. Bardzo źle rosła w donicy, a w gruncie zdecydowanie zaczęła wypuszczać nowe pędy.

Anitko trawy są mało wymagające. Podsadzone bylinami, mogą zdobić ogród już od czerwca. Turzyce zimozielone, są ładne cały rok, a inne wyschnięte i zimą oszronione też są ciekawe. Trzeba tylko mieć plan na rabatę, żeby nieustannie ich nie przesadzać. Mnie się ciągle zmieniają koncepcje.

Dziś po deszczu udało mi się posadzić kilka truskawek w nowym miejscu, do dołka jednak konieczne było wlewanie wody. Posiałam też gorczycę w warzywniku. Może jeszcze przed zimą się zazieleni. Zrobiłam eksperyment z Red Baronem. Wykopałam trochę i posadziłam na rabacie pod oknami. Może zdąży się ukorzenić i przeżyje zimę.

Zostawiłam kilka kleome na nasiona, a one nadal kwitną. Mają około 180 cm i trochę się pochylają.

Zimowity się pokazują.

Hot Papaja zamierza nadal kwitnąć.

Posadzona niedawno mała Meringe pokazała kwiaty.

Cisy mnie niepokoją, bo są obsypane czerwonymi koralikami, dlaczego tak się chcą rozmnażać.

- Ola2310
- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
Soniu cieszę się że dobrze dmuchałam. U mnie też w nocy porządnie polało, widocznie tak dużo, że jeszcze dla ciebie starczyło.
Ta Magical z patyczka taka mała a już tak zakwitła? Tobie to się darzą te hortensje.A co zrobiłaś z eksperymentem doniczkowym? Wsadziłaś jak mówiłaś do dużej doniczki? Moje jeszcze na krzaczku....
Ciekawe czy coś tam puściły.....
A tak ogólnie rzecz biorąc to nie mogę do ciebie zaglądać bo jestem zaraz chora.....

Ta Magical z patyczka taka mała a już tak zakwitła? Tobie to się darzą te hortensje.A co zrobiłaś z eksperymentem doniczkowym? Wsadziłaś jak mówiłaś do dużej doniczki? Moje jeszcze na krzaczku....
Ciekawe czy coś tam puściły.....
A tak ogólnie rzecz biorąc to nie mogę do ciebie zaglądać bo jestem zaraz chora.....
- cyma2704
Olu Ewunia mi przysłała ukorzeniony patyczek. Ze dwa miesiące potrzymałam w doniczce, a w czerwcu wsadziłam na rabatę. W tej chwili ma 50 cm wysokości i jest zapleciona z trzech pędów na jeden pień. Miałam obciąć kwiaty, ale strasznie mi ich było szkoda, cieszę się więc nimi.
Ukorzeniona sposobem Mewy długa gałązka Pinki Vinki, już jest w dużej donicy. Zostawiłam tylko kilka liści, żeby miała czym asymilować i na razie nic się nie dzieje. Nie wystawiałam jej na pole, tylko rośnie przy oknie w garażu. Bałam się, że upały i bezpośrednie słońce może jej zaszkodzić. Wiosną zobaczymy, czy warto było eksperymentować. 

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Soniu popadało i praca w ogrodzie ruszyła.
U mnie też padało i coś w końcu można było zrobić w ogrodzie. Teraz
sobie użyjemy grzebiąc w ogrodzie
Tak długo na to czekałam. I ja zaczynam poważnie myśleć nad stworzeniem rabatki trawiastej.Jak patrze na te Twoje to żałuje ,że ich tak mało zaprosiłam do ogrodu. Tylko gdzie i z czym je posadzę to przemyślenia na długie zimowe wieczory. 

sobie użyjemy grzebiąc w ogrodzie

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Soniu
cudne hortensje
O tak , jak moja Turzyca Buchanana,Hm, nawet nie wiedziałam,że one gdzieś kwitną
Ale i bez tego sa ładne.
Masz ja długo.dobrze zimuje ???
jeżówki przepiękne

cudne hortensje

O tak , jak moja Turzyca Buchanana,Hm, nawet nie wiedziałam,że one gdzieś kwitną

Masz ja długo.dobrze zimuje ???
jeżówki przepiękne

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Soniu, a może cis dojrzał do decyzji o rozmnażaniu
Moje cleome też się kładzie i mnie to już denerwuje, ale czekam na nasionka i udaję, że nie widzę tej prawie horyzontalnej pozycji.

Moje cleome też się kładzie i mnie to już denerwuje, ale czekam na nasionka i udaję, że nie widzę tej prawie horyzontalnej pozycji.

- cyma2704
Alu praca w ogrodzie nas nastraja optymistycznie.
Trawy dosadź w już istniejące rabaty. Zimą wymyślisz gdzie. 
Aniu dzięki,
już chyba tylko ze dwie hortensje na pniu dosadzę.
Brązowa turzyca nie przeżywa u mnie zimy. Traktuję ją jak jednoroczną. W tym roku wykopię do donicy i przechowam z Rubrum w piwnicy. Wiosną się przekonamy, czy przeżyje. Odmianowe jeżówki mam pierwszy rok i jak przeżyją zimę będę mieć więcej. 
Małgosiu cisy co roku miały nasiona, ale nie w takiej ilości. Gdzieś wyczytałam, że jak tak się wysilają, to mają niedobory nawozów i wody.
Ja część kleome już wyrzuciłam, bo M się denerwował, że musi je omijać idąc do garażu, zwisały na chodnik. Z drugiej strony jest rozłożysta Pinki Vinki, która też wystaje na chodnik. Niedługo musiałabym kładkę powyżej robić. 

Aniu dzięki,

Małgosiu cisy co roku miały nasiona, ale nie w takiej ilości. Gdzieś wyczytałam, że jak tak się wysilają, to mają niedobory nawozów i wody.

-
- 200p
- Od: 11 mar 2015, o 20:32
Moje podarowane hortensje też już w gruncie, ale u nas chlodnawo i pada od czasu do czasu, a jak nie pada to głowe mam w chmurach i podlewam nawadnianiem kropelkowym 20h tak, że i sasiedzi są podlani
rachunku to ja nie chce widzieć.
Mnie w tym roku jeżówki już nie zachwycą, ale za rok na bank kilka dokupię, za to niespodziankę sprawiła mi Rudbekia, chyba przyleciała z wiatrem

Mnie w tym roku jeżówki już nie zachwycą, ale za rok na bank kilka dokupię, za to niespodziankę sprawiła mi Rudbekia, chyba przyleciała z wiatrem

Paulina
Chmielakowo-początki
Chmielakowo-początki
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Soniu Pink Diamont szeroka i wiele osób by taką chciało a Ty juz chcesz mniejszej ? Tak na poważnie to i ja zacznę mieć dylemat bo przy alejce zbyt szerokich nie mogą mieć i każdej wiosny tnę nisko.
Czemu myślisz , że Turzyca Buchanana nie kwitnie u nas ? Mam od kilku lat i zawsze sa nasiona wiec kiedyś tam musi kwitnąć
Czemu myślisz , że Turzyca Buchanana nie kwitnie u nas ? Mam od kilku lat i zawsze sa nasiona wiec kiedyś tam musi kwitnąć

-
- 1000p
- Od: 1 sie 2014, o 14:59
To u mnie ciągle leje przemoczyło ziemię że hoho przykre że u ciebie nadal brak konkretnej ulewy.
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Popadało dość solidnie i u mnie ale dzisiaj zimno więc oczekujemy na ocieplenie...w domu!
Brązowe turzyce u mnie nigdy nie przemarzły a mam je od kilku lat . Dzielę je i mnożę i tak w kółko.Odmianowe jeżówki u mnie w tym roku zastrajkowały z kilkoma wyjątkami.Ciekawe czy to tylko tegoroczny kaprys ...okaże się...

Brązowe turzyce u mnie nigdy nie przemarzły a mam je od kilku lat . Dzielę je i mnożę i tak w kółko.Odmianowe jeżówki u mnie w tym roku zastrajkowały z kilkoma wyjątkami.Ciekawe czy to tylko tegoroczny kaprys ...okaże się...

- Ola2310
- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
Ale się uśmiałam. Ciągle mam przed oczami twoją rozrośniętą Hortensję i kładkę nad nią. Ciekawe by to było...
Pozwolisz że zapytam u ciebie....
Maryniu zabezpieczasz jakoś te brązowe trawy na zimę?

Pozwolisz że zapytam u ciebie....
Maryniu zabezpieczasz jakoś te brązowe trawy na zimę?