Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Zablokowany
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Post »

Jak zwykle podziwiam i zazdraszczam tych półek zmontowanych...nigdy nie przestanę :;230

Roślinki świetnie się prezentują ...tak pięknie ustawione ...gdyby nie Julian, który tak śmiało wygina swoje ciało, pomyślałabym, że te zdjęcia to z jednostki wojskowej :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Żanett-ko :wit
Słów podziwu dla Twojej niezwykłej pasji hodowli tak niezwykłych i tak bardzo oryginalnych roślin po prostu mi brak ;:oj
Ponadto ich prezentacja zasługuje na bardzo wysoką ocenę i wzbudza u Forumowiczów ogromne i coraz większe zainteresowanie-tak trzymaj ;:433
Pozdrawiam.
vizi
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:52

Post »

Kalanchoe bitteri - przecudne. ;:167
Walczyłam o nie dzielnie,ale tym razem musiałam spasować ;:306 Zastanawiałam się nawet czy trafiło do kogoś z forum - no i proszę - jest . Gratuluję serdecznie ;:304 Jest piękne. Mam nadzieję,że na osłodę pokażesz od czasu do czasu jego postępy we wzroście.

Ogólnie cała kolekcja naprawdę rewelacyjna. ;:333
Pozdrawiam Agata
Moje rośliny
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

No i co tu napisać, gdy poprzednicy już wszystko powiedzieli?
Rośliny obłędne, Julian rozczulający, a półek nadal zazdraszczam :) .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p
Od: 4 paź 2014, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne półki, uroczy Julian ;:oj A gdzie są pingwiny ?????
Na moim parapecie CZ I CZ II aktualna
AAA-Astrophytum, Ariocarpus, Aztekium
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Agnieszko, Arku, Agatko, Ewa, Magda - wielkie i serdeczne dzięki ;:180
Aga - dziękuję w imieniu M, który się z tymi półkami sprężył swego czasu :D
Arku - buziaki za przemiłe i przesympatyczne słowa ;:196
Agatko! - Ciebie w szczególności, jako że po raz pierwszy, witam serdecznie w moich progach. Na te kalanchoe było trochę chętnych, ale i ja się zaparłam, a jak ja się zaprę, to...Nie zawsze mi się udaje, parę rzeczy i mnie umknęło sprzed nosa - takie uroki licytacji, niemniej roślinka naprawdę bardzo oryginalna i rzadko spotykana. I jak na kalanchoe, warta swojej ceny :D Będę pokazywać, pewnie, a jak będzie zdrowo rosła i da się już podzielić, to nie zapomnę o Tobie ;:196
Ewa - a ja Tobie zazdraszczam szklarenki, bezustannie i zawsze, gdy patrzę na Twoje roślinki ;:108
mrooofka pisze:A gdzie są pingwiny ?????

W zoo zapewne ;:306 Za bardzo stały się elitą elit i nie chcą się pokazywać :D Ale Tobie, Magda, kazały podziękować za wizytę i pamięć o nich, to przekazuję w ich imieniu i swoim ;:196

Niby wrzesień za oknem, a tu upały się zapowiadają. U nas dziś było całkiem nieźle, ale nie o tym dzisiaj chciałam. Moje kaktusy pomyliły pory roku ;:202

Gymnocalycium mihanovichii - żółty kwiat zakwitł po raz drugi:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podobnie jak Gymnocalycium ragonesei - ale ten nie powiedział jeszcze ostatniego słowa:

Obrazek

Obrazek

A kilka pozostałych kaktusów się namyśla:

Gymnocalycium mihanovichii variegata
Obrazek

Ten G. mihanovichii chce po raz drugi też zabłysnąć:
Obrazek

A ten G. mihanovichii, zwany przy kupnie "Ametist", namyślił się po raz pierwszy w tym sezonie, za to pełną parą:
Obrazek

Echinopsis multiplex produkuje pąka:
Obrazek

Ale największą niespodziankę zrobiły mi ulubieńce:

Astrophytum myriostigma v. tamaulipense w zeszłym roku zastrajkował, nawet pąka nie puścił. Dwa lata temu zakwitł pięknie, w zeszłym roku nic. Teraz na koniec lata się zdecydował - ma zamiar tak co drugi sezon? Nie to ważne, byle dotrwał :-)

Obrazek

Wielką radochę mam z tego natomiast. To Astrophytum asterias 'Multihybryda', a jego wielką zaletą jest to, że jakiego koloru będzie kwiat, tego nie wiadomo. W tym roku skończył pięć lat i to jego w ogóle pierwsze zapączkowanie. Oby donosił!

Obrazek

Astrofyta lubią mnie zaskakiwać, bo np. co to się stało z A. myriostigma Trigonum 'Nudum'? Jakaś special form mi wyrasta!

Obrazek

Jakby przestraszona stanowczym nakazem eksmisji, Mammillaria J. Suba, po trzech latach u mnie postanowiła coś z siebie jednak dać!:
Obrazek

i Lepismium cruciforme, tym razem moje, też zdecydowało, że jednak mu dobrze:

Obrazek

I wszystko dobrze, tylko czemu na koniec lata? Mówiłam, że mam sezon później niż Wy, ale nie spodziewałam się aż takiego poślizgu :;230
Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i miłego tygodnia życzę :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p
Od: 4 paź 2014, o 20:37

Post »

z trigonum robi się monstruosa ;:138
Na moim parapecie CZ I CZ II aktualna
AAA-Astrophytum, Ariocarpus, Aztekium
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O jej ale piękności i ile ;:oj kwiaty piękne, a to że na koniec sezonu to dobrze...teraz inni mogą pozazdraszczać :;230 i pewnie o to chodzi :;230 bardzo ciekawe to Nudum ...co to może być :?: podoba i ciekawi mnie Lepismium cruciforme ;:138
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

No proszę - kaktusy u Ciebie nie idą w odstawkę! Doskonale, bardzo mnie to cieszy. :)
Mam nadzieję, że te ładne kwiaty sprawią, że dalej będziesz je również hodować... :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

piasek pustyni pisze: tu jeszcze zdjęcie "pasów lądowania" dla żuczków:
Obrazek

No i jesień na oknach - znaczy się: półki zamontowane. W tym roku wygląda to tak, że cały mój Madagaskar zajął wszystkie najbardziej nasłonecznione parapety. Stało się - miejsca brak. Jeśli wysiewy sie powiodą, w przyszłym roku dojdą kolejne półki, to akurat nie problem, zawsze można je zrobić szersze na dodatkowy rząd doniczek, ale nie zmienia to faktu, że powoli miejsce to się ogranicza. Na szczęście powoli.
Tak więc jesienny wygląd moich "madagaskarskich" okien prezentuje się tak:
Ten kwiatuszek wygląda jak taka otwarta/śpiewająca buzia ;:306
I jednak - czasami nawet tobie powoli brakuje miejsca, czuję się w takim razie usprawiedliwiona, że mi już dawno się skończyło. :lol:
Za wszystkie pąki trzymam kciuki, bo pogoda coraz bardziej średnia, oby im się udało jeszcze uśmiechnąć się płatkami do słońca!
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

Uncarina się postarała - taki maluch, a jaki chętny do współpracy.
Sarcostemma sp. Maradirmali coimbrata bardzo urokliwa i kwiatek w jakim ciekawym kolorze. Gratuluję, bo one podobno nie takie chętne do kwitnienia.
I H. obovata jaka duża. Śliczna.
Podsumowując: jak zwykle wszystko na wielki plus. ;:215
Mateusz
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fantastyczny i oby jak najczęstszym był i dla Ciebie i dla nas widok kwitnącego michanovichii,nie wspominając o pozostałych okazach ;:215-jakie doń podejście taki i efekt ;:433
Jak śmiesz wypowiadać słowa o wyrzucaniu czegoś tam za okno ;:125
Pozdrówka.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Magda, Agnieszko, Henryku, Dorotko, Mateusz, Arku - wielkie dzięki, jak zawsze serdeczne, za miłe wpisy i wizyty ;:180
Magda - fakt, może i robi się z niego monstruosa, nie wiem, ale rośnie coś naprawdę dziwnego. Zobaczymy, kiedy nabierze właściwych kształtów, może wtedy będzie widomo, co to może być.
Agnieszko - ja Lepismium pokazywałam już wcześniej, to taka ciekawa forma epifitów, udało mi się zgromadzić już trzy kolory, czy taj: gatunki tej roślinki i pewnie będę szukać kolejnych :D A za miłe słowa dziękuję bardzo ;:196
Henryku - nigdy kaktusy nie pójdą w odstawkę, zawsze będą dla mnie ważne, tylko ilościowo (w sensie: mało) i rodzajowo będę je sobie dobierać. Dowód: patrz niżej :D
Dorotko - brakuje miejsca, jak każdemu, pocieszam się, że mam rozwiązanie "rozwojowe": półki na okna mogę sobie dorobić szersze, co zresztą zrobiłam w tym swoim mini-asklepidarium. I w zależności od tegorocznego wysiewu, w przyszłym roku pewnie tak je trzeba będzie dorobić. Ale póki co, zimowisko dla najważniejszych dla mnie roślin ogarnięte i to mnie cieszy, że Madagaskar zmieścił się jak chciałam.
Mateusz - dzięki bardzo! Sarcostemma rzeczywiście uchodzi za niechętną do kwitnienia, a tutaj to nie moja zasługa. Jeśli za rok zakwitnie tak pięknie jak teraz...Wtedy będę puchła z dumy! :;230
Areczku - no jak mam nie myśleć, jak czasem trafia mnie od podcinania, wygładzania, ukorzeniania, i tym podobnych. Głównie myślę tak o zieleninie tej "zwykłej", domowej, ale szczęśliwie myślę tak tylko czasem :wink:

Ale tymczasem: drugi rzut astrofytów:

Astrophytum myriostigma - większy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Astrophytum myriostigma - mniejszy

Obrazek

Obrazek

Astrophytum myriostigma "Trigonum"

Obrazek

Obrazek

Gymnolki już nikną, choć już i tak kilka dni ładnie i długo kwitły:

Obrazek

Obrazek

Ale najpiękniejszy prezencik sprawiła mi Sarcostemma sp. Maradirmali coimbrata - ta sama, ale zakwitła już kilkoma kwiatkami! Zważywszy na ich rozmiar, jest to niemal bukiecik :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I specjalnie dla Lucynki całość, choć i tak proporcje na zdjęciu nie oddają wielkości. Ot, takie kwitnące dwa patyczki:

Obrazek

Dziękuję z góry za wizyty i pozdrawiam Was bardzo cieplutko!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

No tak, obserwując takie kaktusowe widoki można się od nich uzależnić. Piękne kwitnienia! ;:138

Ale patyczek też ładniutki, ma w sobie "coś". ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja powiedziałabym że patyczek jest wyjątkowy :heja a kaktusy piękne jak zawsze ;:138 ... :;230
Tak, ostatnio i u mnie patyki się zdarzają, dla tego też nagle zachwyciło mnie Lepismium ...zastanawiam się jak to się stało :lol:
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”