Minibotanik Jacka cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.10

Post »

Sławku, 'Lajkonik' to dość młoda odmiana z 2008 roku więc jeszcze nie tak popularna jak starsze. Ale już figuruje w międzynarodowych katalogach więc doceniono ją nie tylko u nas ;:333
Cieszę się, że lubisz pasiaste dalie więc jeszcze jedna:
Obrazek

Krysiu, "pajączek" cieniutki i w tym jego urok ;:333
Wykopać komuś dalie? :shock: Pierwszy raz o czymś takim słyszę! Ale wiem, że na działkach różne kradzieże się zdarzają :(
Szukałem zdjęcia z początkowej fazy kwitnienia 'Maxime', bo kontrast jest jeszcze większy! Ale chyba nie pstryknąłem w tym roku. Może jak zakwitnie druga taka - 'Sombrero' to pokażę. A teraz Twoja ślicznotka, która gości już u mnie od kilku lat ;:168 Jest bardzo zmienna więc można pokazywać ją wiele razy i za każdym będzie nieco inna:
Obrazek

Jadziu, Piotr Karol Faberge to był złotnik wszechczasów i najbardziej znane są jego jubilerskie jajka ale stworzył też wiele innych arcydzieł złotniczych. Cieszę się, że został uwieczniony również w nazwach dalii, które często też są arcydziełami :idea:
To kolejne arcydzieło Natury i pracy hodowców. W tym roku nieco bledsza ale forma! ;:180
Obrazek

Marysiu i widzisz jakie poruszenie zrobił Twój 'Lajkonik'? ;:196
Płomyki już straciły swą urodę, a inne moje "kwiotki" muszą na razie ustąpić miejsca DALIOM :wink: Następna, która przywędrowała do mnie z pięknego Będzina, a tak w ogóle pochodzi z RPA i jej twórcą był nie kto inny tylko Cyril Higgo:
Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Jacku Ja też z kradzieżą kłączy nie spotkałam się ale w opisanym zdarzeniu zrobił to ktoś znający się na rzeczy. Może hobbysta dla siebie ale .. sa inne sposoby zdobywania nowych odmian i dużo przyjemniejsze ...
Kontrast kolorystyczny u 'Maxime' ostry ale jak przegląda się kolekcje to tego typu kwiatów jest sporo. Dalia 'Sombrero' którą sam wymieniłeś i dodała bym do kompletu "Caballero" - masz ja może ?
Moja "Who Dun It" nadal u Ciebie - to miłe . Pochodzi z plantacji p.Stanisława i faktycznie zmienna jak mało która. Kiedyś tak się upodobniła do rosnącej obok sąsiadki i myślałam, że ją straciłam ale przyszły chłodniejsze dni i wróciła do charakterystycznej dla siebie kolorystyki.
A tak na marginesie w naszym katalogu odmiany "Who Dun It" nikt jeszcze nie opisał :D
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak chcę się nasycić daliami to idę do Ciebie --piękna kolekcja ;:138 ;:108
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Lajkonik urzeka kształtem, a pstrokatość faktycznie nie przeszkadza! Może być ciekawy! Wysoki jest? A kwiat jaki duży?
Sighst of Summer też piękna! ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Cudowne dalie ;:oj Nawet nie wiedziałam, że Anna Jantar ma swoją odmianę. Kiedyś miałam kilka odmian, ale niestety i kłopot z przechowywaniem - zrezygnowałam z uprawy tych fantastycznych kwiatów. W tym roku pozazdrościłam innym i kupiłam dwie sadzonki do donicy.
Trojeść krwista od Ciebie, którą spisałam już na straty, odbiła dwoma cienkimi pędami :tan Może jeszcze coś z niej będzie.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Jacku,trochę się poprawiłeś z tym dozowaniem :uszy i pokazujesz troszkę więcej naraz ,bo kto widział pokazać trzy dalie i muszę Ci powiedzieć ,ze wszystkie takie piękne ,że już przestałam zapisywać ,bo ja znikąd takich nie wezmę ,chyba ,że Stanisław takie ma,albo może u Ciebie będą jakieś nadwyżki,jak już pokażesz wszystkie to ja od początku to przeanalizuję,Lajkonik też cudny,dlaczego ja je tak kocham ;:97
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, dziękuję za Twój wpis 8-) Na pewno przyczyniłaś się do tego, że moja kolekcja dalii nabrała rozpędu.
'Who Dun It' już dodana do "Katalogu".
'Caballero' rzeczywiście piękna i nie znałem jej wcześniej!
Chciałbym pokazać dalię, która zachorowała po zakwitnięciu i nie wiem, czy uda mi się jej zrobić jakieś zdjęcie. A na obecnym nie widać całego jej piękna - poprzecznych prążków:
Obrazek

Może pokażę zdjęcie ubiegłoroczne:
Obrazek

Karolciu, nasycaj się do woli i zapraszam ponownie ;:215 Dla Ciebie kolejna dalia:
Obrazek

Miłko, tak jak pisałem: pstrokatość 'Lajkonika' ładniejsza z bliska niż z oddali, a jego wymiary: wysokość 110cm, kwiat jakieś 10cm.
Zobacz, jak wypiękniała dalia od Ciebie :tan :
Obrazek

Izo, ja przywiozłem drugą trojeść krwistą, bo moje nie wypuściły stłamszone przez ślimaki.
Wiele kwiatów nosi imię słynnych Polaków i nie jesteśmy w stanie wszystkiego wiedzieć ;:173 Chciałem mieć jeszcze dalię 'Anna German' ale nie starczyło dla mnie.
Cieszę się, że masz chociaż dwie dalie doniczkowe. To dla Ciebie dalia, którą też można by uprawiać w doniczce. I jest to pierwsza z moich dalii, która zakwitła o bordowych liściach:
Obrazek

Marto, poprawiłem się, bo i więcej wpisów za co bardzo dziękuję. Zauważ, że ile osób się wpisze, tyle wstawiam zdjęć (z drobnymi odchyleniami).
Nadwyżki na pewno będą więc warto zapisywać ;:333
Kolejna dalia, która może jeszcze pokaże się z lepszej strony, bo tak naprawdę jest dwukolorowa. Ale na razie jest cała czerwona:
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku! Bardzo się cieszę, że dalia wypiękniała! ja w nią wierzyłam. Po prostu pierwsze kwiaty trafiły na niekorzystną aurę! A czy ta o ciemnych liściach, to nie Fascynation? Pamiętam, że ja dla Ciebie szykowałam! Niestety moja nie przetrwała więc, jak Twoja będzie już rozrośnięta - uśmiechnę się! Ona rośnie jak chce! Pamiętam, jak wrzuciłam resztki dalii na miejsce kann i je przekopałam. Urosła pomiędzy kannami, wyrosła na 1 m i cudownie się rozrosła i zakwitła! Innym razem była kompaktowym krzaczkiem na 50cm równie gęstym i kwiecistym! Żyrafki zazdraszczam!
Miłka
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Ja żyrafki też zazdraszczam, bo moje obie okazały się czymś innym :roll: A York and Lancaster chyba jeszcze nie do końca rozwinięta - też zazdroszczę, bo już od dawna mi się marzy....
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko tak, niesamowita metamorfoza 'Good Earth'! Jest nie do poznania więc nie dziwne, że uwierzyć nie mogłem na początku, że to ta odmiana!
Tak, miałem od Ciebie 'Fascination' ale niestety padła zimą. Ta jest bardzo podobna ale jak porównałem zdjęcia, to obecna ma płatki zaostrzone i liść jeszcze ciemniejszy. Ale kolor kwiatu dokładnie taki sam!
Podobną metamorfozę przechodzi teraz inna odmiana, co do której miałem wątpliwości:
Obrazek

Kasiu, to ładniejsze zdjęcie "żyrafki" z ub. roku. Niestety w tym roku oberwała przez suszę i a mączniak dobił ją jeszcze więc czekam czy może coś z siebie wykrzesze w tym roku.
Z 'York & Lancaster' na razie prezentuje się tylko połowa ale nie mogę się doszukać, czy to 'York' był czerwony, czy 'Lancaster' ;:224 To dość plenna odmiana więc na pewno będę miał kawałek dla Ciebie.

Dziś mała przerwa od dalii, bo zwiedziłem ogród, gdzie najładniej prezentowały się róże i krótka relacja z fajnego miejsca - "Zaczarowanego Ogrodu".
Te kropelki wody autentyczne, bo róże były cały czas nawadniane:
Obrazek

Zapach z tysięcy kwiatów unosił się niesamowity!:
Obrazek

Było bardzo gorąco ale róże przy troskliwej opiece prezentowały się wyśmienicie!:
Obrazek

Te chyba pachniały najmocniej:
Obrazek

Były nawet ponazywane ale ja zapamiętałem tylko jedną:
Obrazek

I jeszcze takie mnie urzekły bogactwem płatków:
Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

Witaj JACKU :wit
Z notki profilowej wiedzialem,że jesteś muzykiem ...Ale nie przypuszczałem,
że raperem ;:333 :!: ;:108
Dalie ładniutkie,a róże ciekawym urozmaiceniem :!:
Ja zacząłem daliom lać więcej wody i kilka już zareagowalo pozytywnie...
Pozdrowki :wit
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Różę Grande Amore spotkałam na wakacjach w sercu Puszczy Białowiskiej w ogródku gospodarzy, gdzie mieszkałam. Obiecałam sobie, że kiedyś ją będę mieć! Gospodarz tylko się martwił, że nie przeżyje zimy w tym klimacie, ale dałam mu instrukcję kopczykowania. Szczęśliwy człowiek, który ma konie i koński nawóz pod dostatkiem ;:173

Dana widzę wygląda coraz lepiej, ale powinna być bardziej czerwona!

Tło do Twojej osoby obłędne! Te zadbane krzewy róż! ;:173 Cudowne! No i miło poznać Twoją sylwetkę! Ja też mam tu kilka zdjęć na forum, ale swoje oblicze zakryłam gałęziami wiśni ;:306
Miłka
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

York był biały, więc na razie kwitnie Ci Lancaster :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Z tej sesji urzekła mnie Giraffe wygląda jak storczykowy kwiat .Uwielbiam fotki z kropelkami. Widzę Jacku,że róże też masz śliczne nie tylko dalie ;:180
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sławku, moje dalie też pozytywnie zareagowały na regularne podlewanie i kilka wypalonych odpuszcza z ziemi. U innych w międzywęźlach pojawiły się nowe oczka :tan
Kojarzę się z raperem? Fajnie, podoba mi się! Kupuję to ;:333
No to od raperskiego Jacka kolejna dalia. Tę już pokazywałem ale jako że mam dwa krzaczki (drugi trafił w tym roku jako pomyłka) to pokażę po raz drugi w innym ujęciu (lepiej wybarwiona) :wink: :
Obrazek

Miłko tak, 'Dana' powinna być jeszcze ładniejsza ale jest coraz lepiej z nią. Natomiast pogorszyło się innej dalii od Ciebie. Uchwyciłem jej pierwsze kwiatki, bo teraz kiepsko wygląda. Ale idą deszcze (do Was już doszły) więc powinno to przynieść ulgę daliom. Mam nadzieję, że i pozostałe dalie z rodziny Fubuki ożyją, bo jest z nimi jeszcze gorzej.
Obrazek

Dzięki Kasiu :) Określenie "Lancaster", ma chyba jakieś konotacje z czerwienią, bo 'Bishop of Lancaster' też czerwona :idea: A dziś zauważyłem na jednym pączku przebłyski 'York' czyli białe języczki :tan Ale ani żaden z Bishopów nie kwitnie ani te "pierwsze języczki" nie bardzo do pokazania więc dla Ciebie kolejna dalia, która teoretycznie jest 'Yozorą'. Ale nie podpisuję na zdjęciu, bo na razie daleko jej do wzorca albo to pomyłka :? Choć widziałem już 'Yozory' w podobnym stylu:
Obrazek

Jadziu, 'Giraffe' piękna i oryginalna ale w tym roku jeszcze tego nie mogła pokazać. I chyba jest to 'Pink Giraffe' ale to już poprawię, jak ładnie zakwitnie 8-)
Jadziu, śliczne to mam co najwyżej zdjęcia róż :lol: Chyba nie doczytałaś - byłem na wycieczce i obfociłem je w Trzciance w "Zaczarowanym Ogrodzie".
I kolejna dalia na razie bardzo odległa od pierwowzoru. Ale to nie znaczy że brzydka :lol: :
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”