Ogród zielonej cz II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej cz II

Post »

Gdybyś mieszkała bliżej zrobiłabym skok na Twój kompostownik ;:306
Identycznie wyglądają moje węgierskie siewki :;230
Jestem pewna na 100% nie wysiewałam werbeny.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No z tymi świerkami to uważaj. Skoro tak podrosły to podejrzewam że będą rosły dalej. Helsinki mi się bardzo podoba. Azalia to Schneeperle? Widzę kwiatki na truskawkach, będzie smacznie :heja .
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu bo jedno jest pewne, co wyślemy w eter, to do nas powróci. ;:196 Jesteś dobrą duszyczką to i pomoc w potrzebie się znajdzie dla Ciebie, potem znowu Ty pomagasz i tak koło się zamyka. ;:196

Muszę przyznać, że na takim etapie wzrostu siewki werbeny przypominają agastache, nie sądzisz?

Soniu czy Twoja kaprysząca krzewuszka poprawiła się? Będą kwiaty?
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu czosnek śliczny :lol
Świerczki słodkie maleństwa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Wy to macie szczęście do tych werben. Ja specjalnie zostawiłam dorosłą werbenę od forumki z suchym kwiatostanem, żeby się coś wysiało, ale jak dotychczas to ani jednej siewki nie widzę. Werbeny nienawidzą mojej ziemi.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Soniu, masz całkowitą rację z tym sianiem do gruntu. Resztkę niewysianych do pojemniczków nasion rozrzuciłam po rabacie i również zaczynam dostrzegać wschodzącą to tu to tam werbenę. Wielkość taka jak te w pojemniczkach :roll:
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu, u Ciebie werbena jak chwast a ja dziś w szkółce widziałam sadzonki za niecałe 7zł ;:oj Szkoda, że nie masz pod nosem jakiegoś ryneczku żeby się ustawić ;:198 Nie wiem czemu te jednoroczne takie drogie :? Kupiłam sobie sadzonkę naparstnicy - 9zł ;:202 Mam tylko nadzieję, że na przyszły rok sama się wysieje ;:173
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Pierwszą naparstnice kupiłam przez internet i kosztowała 6 zł nawet nie wiedziałam dobrze co to za roślinka :;230 miałam ją dwa lata i tak się zakochałam w tej roślinie że kupiłam nasionka i sama wysiałam szkoda że największa sztuka mi zgniła przez zimę ale posadziłam ją w złym miejscu ;:124
Zuzka zobaczysz jak ci się ładnie wysieje i będziesz miała swoją za darmo. U mnie na rynku z tego co się orientowałam to wszystko po piątaku oczywiście wyłącznie rośliny jednoroczne innych na rynku nie kupi.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu pewnie masz własne. ;:215 Jak nie, mogę podesłać, nie musisz grzebać w kompostowniku. :)

Madziu mamy tyle pomyłek, że świerki też mogą nie być miniaturowe. ;:222 Azalię kupiłam jako japońską w odmianach, ;:306 ale też mi się wydaje, że to Schneeperle. Truskawki pięknie kwitną, jeśli nie będzie zbyt mokro, będziemy się cieszyć owocami. ;:215

Obrazek

Aniu pewnie często tak jest. Ja zdecydowanie lubię ludzi, już mam taki charakter. Łatwiej się żyje. Siewki werbeny i kłosowca zdecydowanie podobne. Krzewuszka nie zmarzła, ale pąków jeszcze nie widać. ;:218

Kasiu pewnie czosnków będzie więcej, tylko szukam dla nich lokalizacji, bo schnące liście mnie denerwują. ;:222 Świerki miały być miniaturowe, mają piękne młode przyrosty, ale czeka mnie ich przesadzanie. ;:204

Wandziu może w zacienionym miejscu, to później wzejdą. ;:218

Sabinko miałam werbenę pierwszy rok, teraz już nie będę się bawić w wysiewy. ;:218 Zobaczymy kiedy zakwitnie z samosiewu. U mnie tylko młode sadzonki z przechowanej w garażu są spore, siane w domu prawie takie same, jak te w gruncie. Za werbenę posiejemy na parapet inne. ;:306

Zuza muszą być drogie, jak tak doglądane jak nasze. Nie wschodziły dwa miesiące, siane trzy razy, pikowane, hartowne, opisywane codziennie na FO. :;230 Trzeba założyć szkółkę z bylinami, tylko koło mnie kilkanaście. ;:218 Konkurencja spora, dlatego u mnie jednoroczne od 1 do 5 zł, tylko rarytasy droższe.

Anitko ja wysiałam naparstnicę i już popikowana. Dlaczego Twoja padła, miała za mokro. :?:

Dziś byłam w strachu, bo padał grad, na szczęście szkód nie było. Dziś pokażę dla Ani nena08 parę "traw", zupełnie bezproblemowych.

Turzyca Frosted Curls, ładna też zimą.

Obrazek

Turzyca palmowa, już ma 40 cm wysokości i ładny jasny kolor. U mnie zasłania nogi przetacznika Christa.

Obrazek

Red Baron zaczyna się wybarwiać.

Obrazek

Nie jestem pewna, ale chyba turzyca ptasie łapki. Z jednej sadzonki zrobiłam przez dwa lata kilkanaście, szybko tworzy gęstą kępę.

Obrazek

Ubiegłoroczna ostnica wypuszcza coraz więcej źdźbeł.

Obrazek

Wszystkim znana kostrzewa sina, wysiewa się, jeśli nie obetnie się kwiatostanów.

Obrazek

Młode ukorzenione berberysy Admiration mają coraz ładniejszy kolor.

Obrazek

Jeżówki Alba śpieszą się do kwitnienia.

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aż muszę westchnąć... ;:31 ... ostnica nadal pozostaje w sferze moich marzeń... ;:31
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dlaczego nic nie mówiłaś, poszła by jedną pocztą.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniuś nie wiedziałam, że masz jej tyle by się podzielić. Nic się nie martw. Innym razem. Póki co ostro na nią poluję po marketach, ryneczkach i ogrodniczych. Niestety tu cisza. :roll:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ja wszystkiego mam nadmiar. Zobaczysz za kilka tygodni, jak poutykałam po kilkanaście roślin jednego gatunku. Jak coś Ci się podoba, to mów. Zrobimy listę na przyszłość. Jakbyś miała różowego kłosowca, to poproszę jednego, ;:180 nie wzeszła ani jedna siewka.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Wiesz Soniu akurat największą sadzonkę posadziłam w miejscu gdzie spływa woda z dachu no i zgniła na szczęście mam jeszcze kilkanaście sztuk :)
Piękny berberys no i trawki najpiękniejsza jak dla mnie turzyca.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Sonia - wszystko Twoja wina ;:108 Tak się u Ciebie napatrzyłam na te Twoje rabaty z trawami, że zakupiłam kilka i do siebie :tan Od Anki załapałam bakcyla na powojniki, od Ciebie na trawy od kilku różanek na róże... siedlisko chorób to Fo... ;:112
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”