Na końcu wydmy cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na końcu wydmy cz.2

Post »

nena08 pisze: Majeczko, widziałam takie podpórki u Marysi, od tamtej pory bezskutecznie ich poszukuję ich w sklepach.
Masz jeszcze CPM i Ambridge Rose :?:

Ania :wit chciałam Ci podesłać link na te podpórki, ale widzę, że teraz ich nie ma w sprzedaży.
Dam znać jak tylko je zauważę... ;:108
Nie mam obu róż... CMP wyrastała mi bardzo długimi pędami, a rosła na brzegu rabaty... przesadziłam ją do innego ogrodu.
Dziś żałuję, bo zmieniłam układ rabat i miałabym dla niej idealne miejsce.... ;:131
Natomiast Ambridge Rose.... ;:174 trafiły mi się kiepskie sadzonki.... i to aż trzy.... musiałam ich się pozbyć.
Szkoda, bo kolor kwiatów tej róży jest śliczny. Chętnie bym ponownie kupiła wypasione krzaczki ;:168
Masz sporo róż Austina :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Świetnie wyglądają różyczki z gipsówką, bardzo udane zestawienie. Muszę odgapić :D
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, Queen of Sweden mam i tak jak ty bardzo ją sobie chwalę. Grahama zakupiłam w tym roku jesienią. Posadziłam obok kratki, bo tak jak piszesz czytałam o przewieszających się kwiatach i wiotkich pędach. Nie wiem jak to jest, że na niektórych zdjęciach w necie widać jak z tej róży robią zgrabny krzaczek ze sztywnymi kwiatami ;:173
W przyszłym roku rozglądam się za gipsówką ;:224
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu róże pięknie zestawiasz z bylinami. ;:138 Queen Anne z szałwią śliczna. ;:oj Podglądam, bo na razie same róże na mojej skarpie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Gosiu, mam problem z robieniem zdjęć całym rabatom tak by nie pokazywać domu i domów sąsiadów.
Czerwony krwawnik jest zdecydowanie lepszy od różowego i ładnie gra z żółtymi różami.
Ciągle kupuję to co mi się podoba, a potem latam po ogrodzie i upycham.

Marysiu, Tulapku, dziękuję ;:196
Zastanawiam się czym sobie zasłużyłam :?:

Majeczko, też patrzyłam w necie i o tej orze roku nikt nie sprzedaje podpór.
CPM w drugim rzędzie rośnie więc może puszczać badyle, byle by były zakończone mnóstwem kwiatów.
Ambridge Rose szkoda, bo ona ładniutka i kwitnie obficie. :D
Też się zdziwiłam, że tyle się ich uzbierało. :tan

Wandziu, gipsówek jest mnóstwo różnych. Ta jest taka jak chciałam. Właśnie o taki efekt mi chodziło.

Sabina, oglądałam sporo zdjęć Grahama i jest tak jak piszesz. Czasami przewiesza główki, a na innych zdjęciach trzyma prosto. Niestety nie wiem co to za gipsówka. Mam w ogrodzie trzy różne, ale ta jest najładniejsza.

Soniu, każdemu podoba się coś innego. :;230 Ty wolisz zestawienie od lewej strony ( tam rośnie szałwia), a dziewczyny wolą z gipsówką po prawicy ;:306

Summer Song, róża zakupiona wiosną 2013 i od tego czasu czekam, że obsypie się kwiatami. Niestety moja cierpliwość się skończyła, została usunięta z rabaty i przesadzona do donicy. Nie mam dla niej nowego miejsca, gdyż jej kolor pasuje tylko do żółtej rabaty. Kolor to jest to czym przyciąga uwagę, jest ogniście pomarańczowy. Nie widziałam takiego koloru u żadnej innej róży. Poza szałowym kolorem ma tylko wady, wiotkie pędy, słabo kwitnie i łapie bardzo szybko czarną plamistość. Zapomniałam dodać, że kwiaty się przewieszają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Tea Cliper, jedna z pierwszych kupionych świadomie róż wiosną 2012. Po roku postanowiłam zmienić jej miejscówkę i powędrowała na żółtą rabatę. Ta róża postanowiła być najbardziej rozkrzewioną róża w moim ogrodzie, w tym roku naliczyłam piętnaście pędów, gdyby każdy był zakończony kwiatem byłoby fajnie, ale ona ma głównie liście, zdrowe od góry do dołu.Jak widać na ostatnim zdjęciu krzaczek ma ładny pokrój. Nie wiem co robię źle, że słabo kwitnie. W tym roku mocniej ją przytnę, może to coś pomoże.
Kwiaty o barwie morelowej, ćwierćrozetowe, w starym stylu. W trakcie kwitnienia zmieniają kolor do jasnego różu. Bardzo mi się podobają, dlatego dostaje kolejną szansę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu miło oglądać twoje róże, ;:196 tak tęsknimy za kolorem jak wokół szaro. Morelowa śliczna, może się zaaklimatyzuje i pokaże dużo kwiatów latem. ;:65 Większość swoich szałwii omszonych wyrzuciłam, dlatego bardzo podobają mi się w cudzych ogrodach. :D Szukam odmian, które nie rosną szeroko, ale wysoko i są wyprostowane.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

nena08 pisze: Majeczko, też patrzyłam w necie i o tej orze roku nikt nie sprzedaje podpór.
CPM w drugim rzędzie rośnie więc może puszczać badyle, byle by były zakończone mnóstwem kwiatów.
Ambridge Rose szkoda, bo ona ładniutka i kwitnie obficie. :D
Też się zdziwiłam, że tyle się ich uzbierało. :tan

Aniu widziałam teraz na all te podpory, ale są bardzo drogie... trzeba poczekać.
CPM gdzieś na forach widziałam zakulkowaną.... kwitła obłędnie... może warto spróbować ;:168
Wyczytałam, że angielki preferują przede wszystkim nawóz naturalny... może warto wypróbować w nowym sezonie. :D
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ania, jeśli Summer Song tak kaprysi, a szukasz sprawdzonej pomarańczowej róży to polecam Doris Thysterman (jest jaśniejsza od SS, taka bardziej pastelowa). Może nie jest jakoś popularna, ale u mnie rośnie idealnie. Nie ruszają ją upały ani palące słońce. Kwiaty pod wpływem słońca nie zmieniały się w podpalane mumie, tylko delikatnie płowiały. Trzyma sztywno pędy, zimuje pod kopczykiem i kwitnie nieprzerwanie do samych przymrozków ;:224 Myślę, że do żółtej rabaty pasowała by idealnie

U mnie wyglądała tak (zdjęcie z września)

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Powinnaś dać różom szansę. Taki ciężki rok nie sprzyjał ich rozwojowy.
Na zdjęciach można wymazać to i owo :D
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, każdy kolor o tej porze roku jest lepszy niż szarobury, nawet biały. :D
Wydaje mi się, że moja szałwia trzyma się w miarę prosto, a może za szybko ją podzieliłam. Po kwitnieniu ścinam ją dość nisko.
Mam nadzieję, że to szałwia , a nie przetacznik ;:306

Obrazek

Raczej przetacznik ;:223 Kupiony jako szałwia. Nie przyglądałam mu się zbyt uważnie. Miała być niebieska bylina ;:306

Majeczko, CPM rośnie w drugim szeregu i kulowanie nie ma sensu. Za to pobawię się w tym roku z Kardynałem. ;:108
Muszę bardziej przyłożyć się do nawożenia. Zostałam już pouczona przez J.

Sabinko, na żółtej rabacie zostały jeszcze dwa nie obsadzone miejsca i to w pierwszym szeregu. Nie mogę znaleźć jaką osiąga wysokość.
Kolor ma ładny. A jak ze zdrowotnością :?:

Gosiu, dlatego wylądowała w donicy, a nie w ognisku. Może jeszcze znajdę jej miejscówkę, bo kolor ma zjawiskowy.
Nie zawsze do się wszystko wymazać. ;:185 Mam mało zdjęć całych rabat. Do poprawy w następnym sezonie.

The Prince, to już ostatnia angielka wyróżniająca się pięknym purpurowym kolorem i zapachem starych róż. Kwiaty rozetowe, duże jak na angielkę z widocznym oczkiem. Jest u mnie dwa sezony i jeszcze nie pokazała swoich możliwości. W pierwszym roku kwitła i rosła słabo, w tym było trochę lepiej. Na rabacie fioletowej szalał w tym roku mączniak i Książę też się załapał. Widać upały i mączniak nie sprzyjają powtórnemu kwitnieniu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To już wszystkie róże Davida Austina.
Z moich obserwacji wynika, że te róże nie są najlepsze na piaszczyste gleby. Powinny kwitnąc zdecydowanie lepiej i w innych ogrodach to robią. Tak na prawdę jestem w pełni zadowolona z jednej Ambridge Rose, ale to najstarsza angielka. Może jestem zbyt niecierpliwa, a one wymagają więcej czasu, który na pewno dostaną. Cały czas rozmyślam nad Summer Song, znaleźć jej nowy dom czy zrobić roszady na żółtej rabacie ;:224
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu przetacznik, :) ale jaki cudny kolor, mój ulubiony. ;:215 Łapie choroby grzybowe, :?: bo zniechęciłam się do przetaczników.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten przetacznik jest zdrowy. Choruje mi Christa, łapie mączniaka.
Przetaczniki mam posadzone z różami, wiec dostają przy okazji trochę środka grzybobójczego, może to je chroni. :D
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beti, czyżby purpura Cię tak wzięła ;:306
Poczekaj chwilę, będzie jeszcze parę wartych grzechu. :wink:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dziękuję, ;:196 czyli koło róż posadzić i pryskać. Też się Christy pozbędę, bo drugi rok z rzędu paskudny. ;:222 A mam cztery spore kępy. ;:223
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, szkoda wyrzucać tak ładna roślinę. Spróbuj profilaktycznie pryskać od grzyba przy okazji zabiegów na różach. Warto poeksperymentować.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”